Idealan politicki sistem ?

Smesna si.
Ja sam cak napisao kako se to desava, ali ti potvrdis i onda napises bajku...
Nema tu ni govora o nekom spontanom ili dogovornom procesu..
Pa, ograničen si Stvarnom vrednošću te stvari.

Recimo ne mogu ja da insistiram da platim 1 evro da mi Pol Merkartni dođe na rođendan, ako je on realno vredan više.

S druge strane ne mogu da očekujem platu 10 miliona evra kao kasirka, ako tržište sugeriše da je to realno vredno manje.

Da ali onda znas da niko na trzistu nece raditi na necemu sto je korisno ali nije komercijalno niti se moze uciniti komercijalnim.
Sa druge strane znas sigurno SIGURNO da cu ja prvo da napravim kredite sa varijabilnom kamatom da bih ih spojio u stanbene obveznice za koje znam da ce da puknu....
Prednost, ja znam koje ce da puknu, a to znaju i oni kojima odgovara, a ne znaju ostali...idealno za kriminalno udruzivanje..

Na kraju ces imati i pojavu bankrota onih firmi koje super posluju , samo zato sto njihove akcije nisu porasle koliko je moralo...
Zasto?
Zato sto nije vazno ni kolika je dobit nego kakav je utisak da li se moze na njima zaraditi..

Ljudi ce svojim ocekivanjem usmeriti i cenu i bankrot i blokadu ka onim granama gde ne ocekuju zaradu....od spekulacije..a ne od vrednosti...
Ne znam zasto ljudi ne vide da se ne moze svaki proizvod komercijalizovati...

A recimo siguran lek od svakog raka se ne moze trenutno komercijalizovati...
Zasto?
Zato sto nijedno drustvo to nece dozvoliti...
Niko nece pitati koliko je kostalo istrazivanje za taj lek....
Ako kazes lek mora da kosta milion evra.....drustvo ce reci , ne proizvodna cena je 1e.....ne moze da kosta toliko..
Bices sudski osudjen da das pravo na lek u cilju drustvenog interesa, da ga komercijalizuje i iskoristava drugi...
I to znas i to onda dovodi do toga da neces ni otkriti da imas univerzalni lek protiv raka..

Idealan je ovakav kakav je sad.Nije problem u sistemu nego u ljudima.U odnosu na napredne narode mi smo se. zbog okupacije od strane jedne nazadne imperije ,kasno uključili u civilizacijske tokove a nedugo nakon što nam je to uspelo 1944 dolaze novi Turci...

Idealan je ovakav kakav je sad.Nije problem u sistemu nego u ljudima.U odnosu na napredne narode mi smo zbog okupacije od strane jedne nazadne imperije kasno uključili u civilizacijske tokove a nedugo nakon što nam je to uspelo 1944 dolaze novi Turci...

Па то је прилично плитка анализа.

"Систем је идеалан, али људи нису идеални" само значи да систем није идеалан, јер идеалан систем је у складу са друштвом.

Па то је прилично плитка анализа.

"Систем је идеалан, али људи нису идеални" само значи да систем није идеалан, јер идеалан систем је у складу са друштвом.
Ovaj sistem je idealan odnosno optimalan u smislu da bi svaki drugi prozveo veću štetu.Nemoguće je prilagoditi sistem korupciji sklonom stanovništvu.Možda eventualno da se i formalno legalizuje korupcija.
Ne razlikuju se naši zakoni bitno od zakona kako ti kažeš kršenih država.Mi smo preuzeli taj model ali ni taj ni bilo koji drugi model ne garantuje uspeh jer u krajnjem odlučuju ljudi a ne paragrafi ili "institucije".Institucije čine ljudi.

zaposleni za sve pozicije se biraju preko biroa , po strucnosti.

politicke stranke , koje imaju vecinu , su tu samo da vrse provere visih pozicija i da vode spoljnu politiku.

stim da jedna stranka moze biti u vlasti najvise 8 god , nakon toga mora biti opozicija.

naravno 2 do 3 stranke . skupstina donosi i regulise zakone.

Umri_muski
Animalizam zahteva primat .....Moze li jednostavnije...
Анимализам је за животиње, које немају разум.
Ако се човек, упркос разуму- понаша као животиња и прати своје инстинкте, дајући им предност пред разумом- поптуно је јасно како друштво треба да се понаша у том случају.

Koji je to model?
Kako treba ostali da se ponasaju?
Зар морамо о етици и моралу, после 5000 година расправа о томе?
Da li treba prednost da ima onaj
...који ради, доприноси друштву, и издржава тим радом то друштво.
Сви други- на крај реда...

Umri_muski

Анимализам је за животиње, које немају разум.
Ако се човек, упркос разуму- понаша као животиња и прати своје инстинкте, дајући им предност пред разумом- поптуно је јасно како друштво треба да се понаша у том случају.
Kako?
Daj mi odmah 100 pojedinaca pa da se tako ponasamo prema svima...

Ovaj sistem je idealan odnosno optimalan u smislu da bi svaki drugi prozveo veću štetu.Nemoguće je prilagoditi sistem korupciji sklonom stanovništvu.Možda eventualno da se i formalno legalizuje korupcija.
Ne razlikuju se naši zakoni bitno od zakona kako ti kažeš kršenih država.Mi smo preuzeli taj model ali ni taj ni bilo koji drugi model ne garantuje uspeh jer u krajnjem odlučuju ljudi a ne paragrafi ili "institucije".Institucije čine ljudi.
Grubanologija...i Grubanizam....

Jeste li vi ikad u zivotu gledali kako ide odnos i rasprava izmedju ljudi koji razumeju neku situaciju i odnose koji vladaju i onih koji ne razumeju situaciju i odnose koji vladaju...
Cisto da bih pojasnio, oni koji ne razumeju u dubinu odnose i veze izmedju cene, potraznje, odnosa, uslovljenosti i ostalog, cine 99,99999% radnika zaposlenih u toj industriji...jednostavno prate protokole firmi ili ustanovljene sablone...
Oni koji razumeju o cemu se sve tu radi, su jedan na 10 firmi , a i taj jedan je falican u nekim domenima....mozda jedan u 100 firmi...

Znaci imate razgovor i raspravu 100 ljudi ili 500 ljudi prema jednom....

To vam je kao kad ste iza zacrnenog stakla neke kladionice i gledate i slusate kako padaju bombe iz americkih aviona i slusate raspravu 100 ljudi koji kazu da se to ne desava nego je to samo greska, pa ce se desavati samo jedan dan...vec sutra nema , puf.....
A taj jedan ima sasvim drugaciji pogled i na to sto ih od gelera stiti samo zacrnjeno staklo , misli da je to apsurd i da su u goroj poziciji nego da je naslonjen na neko drvo pored te vojne zgrade pored koje se inace i nalaze, plus da je sve totalno drugacije od onog sto svi kao vide..

Istina je nepobitno ono sto kaze tih 100 ljudi....nema druge istine...cak i kad padaju bombe, istina je njihova, dok se oni ne razuvere, drustvo ce imati samo one odluke koje su podrzane od strane tih 100 ljudi i njihove mogucnosti da shvate situaciju.

I to sve nema veze sa politickim sistemom, ali politicki sistem ce morati da ispostuje to stanje i takav mehanizam, nema govora drugacije da bude...Jer tih 100 ljudi mora da shvata sta vazi i sta je odnos koji postoji....u drustvu..

Kako zamisljate idealan politicki sistem i uredjenje.
Koji bi po Vama trebalo primeniti izborni sistem , vecinski, proporcionalni ?
Jednodomi ili dvodomi parlament ?
Da li bi trebalo (poput Grcke ) da stranka koja osvoji najvise glasova dobije bonus mandata , da je ne bi ucenjivala nekolicina poslanika ?
Da li bi predsedika opstine trebalo da biraju direktno gradjani a ne partije.
Zasto komplikovati da predsednik opstine ne bude i poslanik u drugom domu ?
Zasto je potreban predsednik mesne zajednice i odbornik, dve funkcije bez potrebe kad moze jedna osoba za tako nesto ?
Ako su potrebne i pokrajinske vlade zasto je potrebna i paralelna skupstina ?
Zasto Kralj nikad nije dozvolio plemstvo, ni vitezove, " ni dom lordova" ,i zasto svaki novi Kralj ili Knez zeli da anulira prethodnog ne dajuci mu titulu ni cast cak kad nije prethodnik vise na vlasti. (Mada ne priznaju ni najblizu rodbinu) . Sta ih to promeni da nisu sto su bili.
To su nekako infantilna pitanja. Prvi stupanj sazrevanja je da covek shvati da nista nije idealno. Tvoja potraga za tim ne govori da si infantilan, ali govori da nisi u glavi rascistio sa realnoscu kao ni vecina Srba. Ne postoji idealan sistem niti Ustav.

Nije pitanje politickog sistema nego njegove primene.

Nekako mislim da u stvari nisi uspeo da artikulises svoje misli. Ono sto tebe zanima nije koji je idalan sistem, nego koji je to sistem koji ce Srbe naterati da postanu demokratiji bliza nacija. Jel tako?

To je vec pitanje drustvenih vrednosti i primene zakona a ne politickog sistema. Da je ovaj narod normalan on pre svega posle ovih osam godina ne bi dao SNS-u vise od 10% glasova. Dalje ovaj narod bi iznedrio neku drugu opoziciju a ne bi se hvatao za pacove tipa Jeremic, ona budala iz DSS-a ne znam ni kako se zove i ostale istrosene i dokazano nesposobne politicare.

Moj odgovor nije politicki sistem nego prosvecivanje i obrazovanje tj sveopste kultivisanje naroda. Dok se to ne desi nasa politika ce samo biti arena borbi za privilegije a glavna oruzja ce biti lazi.

Sve u svemu nasa nacija (kao i sve balkanske nacije) su izgubljene za demokratiju i slobodnu ekonomiju. Iskreni opozicionari nece da se bave politikom, jer je ona besmislen nacin borbe za kultivizaciju naroda. Iskrena opozicija ce osnivati udruzenja i propagirati kulturu i obrazovanost. Dovoljno je da poslusas Vulina pet minuta da ti bude jasno kako se nas narod snalazi u demokratiji. Koji god sistem ili uredjenje bilo.

Odgovor na tvoje pitanje je nebitan.

Ma hajde....na sredini.....gde to ima...?
U slobodnom drustvima gde konkirencija preti da ti mazne deo kolaca ...mazne to znaci da ti pokupi iskustvo i znanje kroz kupovinu strucne radne snage ... u tim slobdnim sistemima je upravo onaj koji zaposljava taj koji ce sebe da srusi ako ne bude pratio trziste .. protiv teg onog koji nudi 1€ moze samo biti neko drugi koji se bori za svoje mesto i nidi 2€ za isti posao itd do nekom svog max ..

Back