Ideal lepote

Dostojevski: “Blago onom ko ima ideal lepote, pa makar i pogresan.”

-Ideal lepote ne moze biti pogresan. Lepota nije nauka da se rukovodi objektivnim dokazima, vec pripada sferi osecanja i subjektivnom dozivljaju.

—————

Aleksandr Solzhenitsyn: “Kad si mlad nemas iskustva, kad si star nemas snage.”

-Kad si mlad imas snagu da stices iskustva. Kad si star imas iskustva da ti olaksaju gubitak snage.

——-

“Ako ne mozes da kazes delima nemoj ni recima.”

-Recima se predstavljas. Delima se otkrivas.

—————

“Zlo se samo snagom dokazuje, sve ostalo pamecu.”

-Zlo nema snagu, vec nasilje. Nasilje je bes nemoci. Zato razara i stvara bol i patnju. Isto kao i podlost u kojoj je lukavstvo bez mudrosti.

Душко Радовић: “He васпитавајте децу ако не умете. Боље је бити неваспитан него лоше васпитан.”

-Nema mnogo razlike izmedju lose vaspitanog i nevaspitanog. Bolje ne imati decu ako ne umete da ih vaspitate ili ako ne zelite da ulozite trud u njihovo vaspitanje. Nije fer da deca ispastaju.

Poslednja izmena:
Jeste onima ciji je ideal zenska lepota. Ali, ima i takvih kojima je ideal muska lepota. Njih zenska lepota ostavi ravnodusnim. Zabac je sve rekao. ;):D
Da je žabac čuo Teidu složio bi se i on kao i ja.A mogli bi da priupitamo još nekog,naprimer Tigra;) A što se tiče žena i šta se njima dopada to se msm zna:lol:

“Lepota je jedino protiv čega ni vre me ništa ne može. Filozofije se rasipaju kao pesak, jedna vera prolazi za drugom, ali je lepota radost za sva vremena i svojina večnosti”.

“Lepota je jedino protiv čega ni vre me ništa ne može. Filozofije se rasipaju kao pesak, jedna vera prolazi za drugom, ali je lepota radost za sva vremena i svojina večnosti”.
Spoljasnja lepota se procenjuje i dozivljava kroz unutrasnju. Unutrasnja lepota je u dusi/duhu. Oni su nematerijalna, vecna sustina iza pojavnih oblika ili tela. Da bi unutrasnja lepota ostala ziva i razbudjena tad intelekt mora biti u stalnom kontaktu s dusom i duhom. Kad se izgubi taj kontakt lepota zamre. Intelekt se ogranici pojavom i vremenskom prolaznoscu. Izgubi sposobnost da sagleda dublji smisao i vecnu lepotu iza pojava. Zato nista vise ne pruza radost. Sve postane besmisleno.

• Podržavam
Reactions: zxy
Spoljasnja lepota se procenjuje i dozivljava kroz unutrasnju. Unutrasnja lepota je u dusi/duhu. Oni su nematerijalna, vecna sustina iza pojavnih oblika ili tela. Da bi unutrasnja lepota ostala ziva i razbudjena tad intelekt mora biti u stalnom kontaktu s dusom i duhom. Kad se izgubi taj kontakt lepota zamre. Intelekt se ogranici pojavom i vremenskom prolaznoscu. Izgubi sposobnost da sagleda dublji smisao i vecnu lepotu iza pojava. Zato nista vise ne pruza radost. Sve postane besmisleno.
Znači sve dok postoji subjekt sa svojim intelektom,dušom i duhom postoji i večna lepota.E sad se postavlja pitanje da li je lepota neka a priori subjekta.Verovatno je neki estetičar već probao da nakalemi subjektu to kao što je Kant učinio sa kategoričkim imperativom svojoj filozofiji.Ovo me zanima i stoga što se isto pitanje može postaviti i za što šta drugo,naprimer za religiju tj religiozno osećanje.
Za mene je krajnje vreme da mi neko pomogne da rešim te dileme ,drugo sam sve rešio ostalo mi samo to;):lol:

Subjekt sve procenjuje kroz intelekt. Intelekt je svesni nivo. Medjutim, pored svesnog postoji i nesvesno. Tacnije, podsvesno i nadsvesno. Nadsvesno je duhovni potencijal (dusa/duh). Kada intelekt subjekta ima interakciju s nadsvesnim koristi puni svesni potencijal. To rezultira duhovnim razvojem koji oplemenjava intelekt. Intelekt dobija mudrost da prevazidje negativna iskustva; da ih osmisli i da nadje utehu i mir i u najtezim okolnostima.

Ako intelekt subjekta nema kontakt s nadsvesnim (zapostavlja duhovni razvoj) tada ostaje zarobljen iskustvima i vanjskim zbivanjima. Nije u stanju da ih prevazidje i da nadje konstruktivno resenje problema. Nedostaje mu unutrasnja, duhovna snaga da ima kontrolu nad sobom, svojim ponasanjem i zivotom. Njegov mir, sreca i zadovoljstvo vise ne zavise od njega, vec od svega izvan njega.

Ma nervira me to što nema nekih pravila.Eto ja nekad sam voleo šlank a sad preferiram punije i to me baš zbunjuje.Dal se to menja lepota ili moj intelekt izvoljeva ,dal je kriva moja duša ili se duh mangupira,menščini još se neko meša,ali ja hm...ha , meni se sve dopadaju pa se pitam šta sa mnom nije u redu:think:;)

Menscini zxy da ti gledas samo ambalazu. :) Dzaba pakovanje ako nema mnogo unutra. Ne kaze se bez razloga: “O’zgo gladac, a unutra jadac.” :) Vanjska lepopa privuce, ali unutrasnja zadrzi.

Menscini zxy da ti gledas samo ambalazu. :) Dzaba pakovanje ako nema mnogo unutra. Ne kaze se bez razloga: “O’zgo gladac, a unutra jadac.” :) Vanjska lepopa privuce, ali unutrasnja zadrzi.
Kako god ali osim večne lepote za koju ne znam šta je postoji u svakom čoveku neki ideal lepote koji traje koliko i on i bez obzira na to kakve kompromise u životu pravi taj ideal uvek na njega deluje i teži da se ostvari.A on sadrži oba dva ,i spolnji izgled i unutrašnje osobine.I prepoznaje se u svakom izboru,bio čovek toga svestan ili ne jer to je izbor njegove anime.Ako se tu umeša intelekt ili duh ,dakle računica,može samo štetu da napravi.Ali u praksi upravo tako dešavaju se stvari.A lepo je sve udesila priroda ,zato i jesu deca ljubavi najlepša.A deca su merilo uspešnosti braka ,kad je bračni izbor u pitanju.,itd,itd...

Izvini zxy, sto kasnim s odgovorom. Iako duh deluje kroz intelekt izmedju njih postoji razlika. Slazem se s tobom da svaki covek ima neki svoj ideal lepote, pa mu je nesto lepo, a nesto nije.

Zaljubi se zbog fizickog izgleda, ali se zavoli zbog karaktera. Idealno je kada su oboje u saglasnosti. Kada nisu, zaljubljenost brzo prodje. Ne preraste u ljubav. Ukoliko je karakter los, tad cak moze preci i u prezir.

Uspesnost braka zavisi od zrelosti ljudi, od njihove posvecenosti braku i jedno drugom. Za to je potrebno stalno zalaganje, a iznad svega iskrenost, spremnost na kompromis, medjusobno postovanje, timski rad i staranje o deci. Deci treba stabilnost, sigurnost i mir. Takvi kvaliteti produbljuju ljubav i ucvrscuju vezu. Nema srece tamo gde su partneri nezreli, sebicni, neiskreni i gde varaju jedno drugo.

Back