Evo, pročitao sam tvoju temu... Koliko sam primetio velika pažnja je posvećena pitanju zabrane i dopuštenja iznošenja određenih činjenica u javnost...
Recimo, u svom postu od 26.07.2007. u 2:22 član foruma sa korisničkim imenom Obersturmfuehrer je napisao:
''titus, mislim da previse pratis i verujes prisonplanet....
aj razmisli malo....da je taj lik sto sve to pise i "razotkriva" i malo u pravu, sta mislis, dal bi njegov sajt i dalje bio na netu, a on na slobodi?
sem toga, naveo sam ti Moorov primer....covek pljuje na sve strane, od filmova do dodele oskara i nista mu ne fali.... ''
Sad, ovde ću morati ponovo da se pozovem na Orvela (koji je, slažeš se, nesporan autoritet na ovom polju), doduše posredno, preko Noama Čomskog, jer nemam 'Životinjsku farmu' pri sebi... U knjizi 'Novi militaristički humanizam' Čomski kaže, citiram:
''Stanovište namernog nepoznavanja činjenica bilo je poznato i u prošlosti... Klasično razmatranje dato je u predgovoru za 'Životinjsku farmu' Džordža Orvela, koji je posvećen načinima na koje u slobodnim društvima 'nepopularne ideje mogu da budu ućutkane i nezgodne činjenice držane u tami, bez ikakve potrebe za zvaničnom zabranom'. Ovaj koban oblik književne cenzure je uglavnom dobrovoljan, smatra Orvel. On delimično proizilazi iz dobrog obrazovanja koje stvara opštu prećutnu saglasnost da NE IDE da se spominju određene činjenice. Posledica takvog namernog nepoznavanja činjenica i drugih faktora jeste da će svako ko dovede u pitanje vladajuće pravoverje biti zadivljujuće uspešno ućutkan.''