I mi uranijum za atomke imamo!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
213.826
A možda ipak i nemamo.

Opasnost, kontaminirano: Posetili smo zaboravljeni rudnik uranijuma u Srbiji i zatekli neobičan prizor​


Put do sela Gabrovnica uzak je i izrovan teškim kamionima. Na njegovom kraju dočekaće vas scena kakvu očekujete u nekoj Netfliksovoj seriji. Kuće okružene divljom prirodom stoje potpuno napuštene.

Lutali smo između kuća na kojima je neko farbom napisao "kafana", mada je jasno da se zdravica ovde nije čula jako dugo. Skoro smo odustali od poduhvata dok naš pas nije odlučio da siđe ka potoku i otkrio skoro potpuno srušen most. Sa njegove strane bila je jedina nova stvar u ovoj pustari - kapija sa blještavo žutom tablom na kojoj piše "KONTAMINIRANO".

Kalna - živi muzej propalog projekta​

Kalna izgleda kao čudan grad. U seocetu usred planine nikle su stambene zgrade u nizovima. U mestu se nalazi i neobično veliki Dom zdravlja, kao i opštinska zgrada i infrastruktura koju ne očekujete u planinskoj naseobini. Danas su te zgrade puste ili imaju zalepljen znak "sobe za iznajmljivanje", a živo je jedino ispret marketa i malog kafića. Kao i u mnogim mestima ulicama uglavnom šetaju starci.

Da ste kojim slučajem nabasali tim ulicama 1962. godine kada se otvarao "Titov rudnik" kako su ga zvali, zatekli biste mnogo drugačiju priču. Ulice su vrvele od ljudi, a rudari su se hitno naseljavali u ekspresno podignutim "spavaonicama". Tokom četiri godine koliko je tadašnja vlast eksploatisala uranijum iz rudnika ovo mesto je doživelo procvat. Plate su bile izrazito veće od proseka u tom kraju, a kafane su profitirale od rudara koji su dolazili da u njima proslave izlazak iz jama i bolji život.
Naša zemlja je za vreme Tita pokrenula nuklearni program. Kada naučnici u Vinči u popularnom filmu "Čuvari formule" govore o nedovoljno čistom uranijumu u rudnicima Kalne, to nije samo fikcija. U rudniku je, prema rečima bivšeg radnika i žitelja Kalne Hranislava Grujića vađen "žuti kolač", uranoksid koji se odatle, po zvaničnoj verziji, slao u Vinču. Zagrebete li po nezvaničnom naletećete na teorije zavere duboke skoro kao i zatrpana okna. Govorilo se da je uranijum odavde slan preko granice, da je cilj bilo pravljenje nuklearne bombe, da su okna dan danas puna nuklearnog otpada i da je čitavo mesto i dalje radioaktivno.
Rudnik je i dok je radio bio obavijen velom tajne, a otvorio ga je lično Aleksandar Ranković, pa propast rudnika povezuju i sa zakopanom karijerom "druga Leke" koji se povukao sa vlasti usled političkih previranja nakon Brionskog plenuma iste godine kada je zakatančeno poslednje okno. U radu rudnika učestvovao je i stručnjak Milovan Pešić iz Instituta Vinča čije ime se i učestvovanje u radu rudnika i dan danas nalazi u javnim dokumentima CIA, dostupnim na njihovom sajtu pod nekadašnjom oznakom "poverljivo".

1716930302231.png
 
"Formirali smo rudnik i radnu organizaciju. Samo smo nas trojica znali šta radimo i šta kopamo: direktor Nikolić, glavni inženjer Pantić i ja. U rudniku, zajedno sa separacijom u Kalni, gde se pravio „žuti kolač“, radilo je preko 800 rudara. Mahom su ovo bili seljaci iz okoline. Celo vreme su bili uvereni da kopaju rudaču iz koje će se separacijom dobijati bakar i po koji gram zlata. Konspiracija, koju je jednako držala i nadzirala Udba, bila je totalna. Čak nikada nisu ni čuli za reč „uran“. Ja sam u jamama neposredno pratio uransku žilu i davao smernice kuda, gde i kako, u kojim pravcima, da se kopa. A kopalo se na primitivan način, ručno, pijucima, krampovima i ćuskijama. Stenje se nije bušilo kobrama i miniralo", ispričao je medijima Pešić godinama kasnije.

Vađenje uranijuma se sa Stare planine prebacilo u Sloveniju u rudnik Žirovski vrh, tako da je od svih teorija najverovatnija ona ekonomska - u Sloveniji je vađenje skupocenog elementa prosto bilo jeftinije.

Da li je rudnik radioaktivan danas​

Prema podacima koje je 2020. godine izneo rukovodilac Odeljenja za ispitivanje radioaktivnosti u JP "Nuklearni objekti Srbije" Ivan Knežević, radiaktivnost područja oko Gabrovnice se meri svake godine i ne predstavlja nikakvu opasnost za stanovništvo. Stručnjaci navode i da je zračenje tamo nešto veće od onog u prirodi ali i dalje daleko ispod granica štetnog.

Tokom godina su u rudnik uprkos zabrani ulazili novinari i hazarderi, a neki su nosili i Gajgerove brojače. Kazaljka bi malo zaigrala ali zračenje nikada nije pokazivalo opasne nivoe.

Ipak, u dubini zemlje i dalje se nalazi uranijum, a sa rudnicima je minirana i zatrpana i jedna od najvećih tajni bivše Jugoslavije.
https://www.nin.rs/drustvo/vesti/49067/posetili-smo-rudnik-uranijuma-u-srbiji-na-staroj-planini
 
Pa što to nisu onda prostudirali pre 60 godina?
Pa drugo je vreme, drugacije se radile studije isplativosti tada (ako su se uopste i radile u konkretnom slucaju), drugacija su ulaganja bila tada u eksploataciju, drugi proracuni, drugo trziste....
Recimo, znam da je pre 15-tak godina radjena studija isplativosti za podrucje ispod Kopaonika, selo Korlace, bas za Uranijum. Ali isto su dosli do zakljucka da ga ima malo, i da se ne bi isplatilo. Bas je drugar (rudarsko-geoloski inzenjer) bio ukljucen u taj projekat.
A sad, cini mi se, da u tom istom selu hoce da kopaju nesto drugo.
Bogat je kopaonicki kraj rudama.
 

Back
Top