I kredit sa 100% depozita je moguć

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Nekoliko banaka nudi gotovinski kredit uz polaganje depozita od 100 odsto, a u slučaju jedne banke čak i 105 odsto.

Dakle, ako imate neku sumu novca, a ne želite da to potrošite, možete to dati banci kao depozit, a od banke uzeti istu količinu para uz određenu kamatu.

Kada vratite zajam, banka vam vraća depozit. Naravno, kamata koju vi plaćate banci veća je od kamate koju banka daje vama na novac koji je kod nje položen kao depozit.
Ekonomisti se slažu da je ovaj bankarski proizvod neobičan, ali sasvim u skladu sa propisima. Oni preciziraju da je sve to neka vrsta iluzije da imate svoj novac, ali ga ne trošite već ga poveravate banci na čuvanje, a onda u istom iznosu uzimate zajam uz, naravno, neku kamatu, i to je samo još jedna specifičnost koja postoji u Srbiji.

U Erste banci navode da ovakav kredit ima nekoliko prednosti: klijent ne koristi svoj novac već novac obezbeđuje banka, kamatna stopa je znatno niža nego za standardne gotovinske kredite, klijent ne mora da bude u radnom odnosu da bi dobio ovaj kredit i potrebna je minimalna dokumentacija.

U Banci Intezi u kojoj je depozit 105 odsto kažu da se za ovu vrstu pozajmice odlučuju klijenti koji imaju primanja, ali nisu redovna ili ne mogu da dokumentuju svoja primanja i zbog toga im banka odobrava kredite koje su u celosti obezbeđeni, kao i klijenti koji na ovaj način žele sebe da podstaknu da štede.

Krediti sa 105 odsto depozita se odobravaju sa nominalnom kamatom od pet odsto fiksno na godišnjem nivou, odnosno efektivnom već od 6,15 odsto na godišnjem nivou.

Ipak, interespvanje za ove kredite manje je nego za obične gotovinske kredite.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=30&nav_id=570049

:hahaha1::hahaha1::hahaha1:
Немогуће је да човек са здравим разумом узме овакав кредит,једина опција је да су банке увеле овакав ''производ'' због неких мућки и малверзација.:zblesav:

Nije uopste tako.
Znam puno njih koju su uzeli bas takav kredit.
Razlog za to naravno nije ekonomska opravdanost, nego vise psiholoska racunica.
Kada ulozis svoje pare u posao, tesko je sam sebe naterati da te ulozene novce posle izvesnog vremena vratis i izvuces iz posla, a kredit te tera na to.
Prakticno te otplata kredita tera na likvidno i odgovorno ponasanje u poslu.
I nisu tu velike kamate, krecu se oko 1-2% godisnje.
PS:Kako vidim ipak su kamate skocila na takve kredite, od kada sma ih ja poslednji put gledao.
6% nije bas malo, i verovatno je to razlog zasto je interesovanje malo.
Kada su kamate bile oko 2% dosta su bili trazeni.

Poslednja izmena:
Nije uopste tako.
Znam puno njih koju su uzeli bas takav kredit.
Razlog za to naravno nije ekonomska opravdanost, nego vise psiholoska racunica.
Kada ulozis svoje pare u posao, tesko je sam sebe naterati da te ulozene novce posle izvesnog vremena vratis i izvuces iz posla, a kredit te tera na to.
Prakticno te otplata kredita tera na likvidno i odgovorno ponasanje u poslu.
I nisu tu velike kamate, krecu se oko 1-2% godisnje.
PS:Kako vidim ipak su kamate skocila na takve kredite, od kada sma ih ja poslednji put gledao.
6% nije bas malo, i verovatno je to razlog zasto je interesovanje malo.
Kada su kamate bile oko 2% dosta su bili trazeni.

tako i moj sin isto. kaze on mora u vojsku, i to izraelsku tri godine da od njega naprave odgovornog coveka. valjda treba da urla neko na njega, da ga maltretira i pisha po njemu jer drugacije ne moze. ponudio sam mu svoje usluge kao narednika, al je odbio iz momenta na sta ja bio primoran da izvede 20 sklekova na licinom mestu

misoni, mozda to i nije tako lose. ovde ti ne treba nikakav depozit vec dobra kreditna istorija. kad sam dosao niko nije hteo da mi da kreditnu karticu iako sam imao kesha sasvim dovoljno i stalan posao. morao sam da dam $700 kreditnoj agenciji da bih dobio kreditnu karticu sa limitom od $700. sa bih ostavrio dobru kreditnu istoriju morao sam da kupujem i uredno placam i onda su mu slali ponude postom iz svih kreditnih agencija ko ludi jer je kreditni biro utvrdio da sam uredni platisa i dobio neki skor od 720 poena. posle toga sledi line of credit, sijaset kreditnih kartica sa limitom koji neko u srbiji ne moze ni da pomisli da postoji, sem ako nisi milioner.
sa jedne strane dobro je sto ti nije potreban depozit, sa druge, kanadjani su u teskim, teskim dugovima i mnogi samo placaju mesecne kamate a ne i glavnice.

dve krajnjosti

misoni, mozda to i nije tako lose. ovde ti ne treba nikakav depozit vec dobra kreditna istorija. kad sam dosao niko nije hteo da mi da kreditnu karticu iako sam imao kesha sasvim dovoljno i stalan posao. morao sam da dam $700 kreditnoj agenciji da bih dobio kreditnu karticu sa limitom od $700. sa bih ostavrio dobru kreditnu istoriju morao sam da kupujem i uredno placam i onda su mu slali ponude postom iz svih kreditnih agencija ko ludi jer je kreditni biro utvrdio da sam uredni platisa i dobio neki skor od 720 poena. posle toga sledi line of credit, sijaset kreditnih kartica sa limitom koji neko u srbiji ne moze ni da pomisli da postoji, sem ako nisi milioner.
sa jedne strane dobro je sto ti nije potreban depozit, sa druge, kanadjani su u teskim, teskim dugovima i mnogi samo placaju mesecne kamate a ne i glavnice.

dve krajnjosti
Твоје објашњење је логично.Има смисла да неко узме овакав кредит ако му треба кредитна историја.С друге стране,у Србији људи јако мало штеде а задужују се без везе,без разумних економских разлога.Задуже се да купе робу,плате раднике,обавезе држави,сировине,машине,а онда им због лоповске државе и идиотског државног апарата предузеће пропадне без везе а оно остану у дуговима.

Ako se iko zainteresuje za poreklo novca kojim je kupljen stan, izvor, fabrika, brdo, selo... moglo bi da bude nezgodno.
Ovako, ubopok moze da proveri da je tajkun morao da zajmi pare od banke, da dize kredit, siroma, jer nije imao svojih para.
za sitnu kamatu
Lepo.
Je6i magarca dok su mu noge u blatu.

Poslednja izmena:
Policija isto tako moze da se raspituje odakle novac za depozit.

Ne moze policija da se "raspituje".

Strana banka u svojoj maticnoj zemlji cuva podatke o svojim klijentima i finansijskom poslovanju, na maticnim serverima, daleko od Srbije.
Privatna strana banka (drugacija odavno ne postoji) moze iskoristiti diskreciono pravo i podatke o novcima svojih klijenata cuvati kao poslovnu tajnu.
Moze te podatke prodati trecem licu za pare.
Moze da radi sta god zeli.
Policija mora dobiti podatke samo ukoliko je protiv stedise pravosnazno podignuta optuznica za krivicno delo za koje zakon predvidja zatvorsku kaznu od najmanje 5 godina, i to uz overen sudski nalog.
Posto takvo krivicno delo, takva policija, i takav sud u Srbiji ne postoje, banke mogu da neometano peru pare.
Prijatno.

Ne moze policija da se "raspituje".

Strana banka u svojoj maticnoj zemlji cuva podatke o svojim klijentima i finansijskom poslovanju, na maticnim serverima, daleko od Srbije.
Privatna strana banka (drugacija odavno ne postoji) moze iskoristiti diskreciono pravo i podatke o novcima svojih klijenata cuvati kao poslovnu tajnu.
Moze te podatke prodati trecem licu za pare.
Moze da radi sta god zeli.
Policija mora dobiti podatke samo ukoliko je protiv stedise pravosnazno podignuta optuznica za krivicno delo za koje zakon predvidja zatvorsku kaznu od najmanje 5 godina, i to uz overen sudski nalog.
Posto takvo krivicno delo, takva policija, i takav sud u Srbiji ne postoje, banke mogu da neometano peru pare.
Prijatno.

To je tako bilo pre 20 godina.
Danas vise nije tako, cak ni za nadasve poznate svajcarske banke, poznate po diskreciji.
Svaki neobican ili nenormalan prenos novca banke su automatski duzne da prijave nadleznim sluzbama(odjednom velike iznose, ili cak mnogo malih na isti racun).

To je model Dejvida Koperfilda! Banka se sluzi trikom i pricom kao ne trosis svoje pare i bla bla,vec receno Medjutim ti sa prvom otplatom rate vec imas kod njih ne samo depozit nego i sredstva na koriscenje umanjena za jednu ratu ,pa za dve pa za tri....I tu se vec vidi da su oni u prednosti jer ti iz meseca u mesec koristis manje novca aoni uvek 100% . Oni za sve to vreme plasiraju tvoje pare za kamatu od 40 % i plus 10% na pare koji si uzeo ,bukvalno te oderu na tvoje oci. Sta dobijas kad zarobis svoje pare i i uzmes od banke na kamatu? upravo to, Nista cak si na gubitku!

Za dobru profitno orjentisanu banku ne postoje "neobicne ili velike uplate".

Ne znam u kojoj zemlji zivis. U Srbiji ne postoje "slicne sluzbe".
Policija se ovde bavi javnim redom i mirom, pomaganjem parking servisu, odrzavanjem redova za licne karte i obezbedjivanjem gej parade.

Moguce je da obaveza prijavljivanja isplata, i istraga porekla novca, postoji kao stavka u zakonu, ali taj zakon nema ko da sprovodi.

Poslednja izmena:
Za dobru profitno orjentisanu banku ne postoje "neobicne ili velike uplate".

Ne znam u kojoj zemlji zivis. U Srbiji ne postoje "slicne sluzbe".
Policija se ovde bavi javnim redom i mirom, pomaganjem parking servisu, odrzavanjem redova za licne karte i obezbedjivanjem gej parade.

Moguce je da obaveza prijavljivanja isplata, i istraga porekla novca, postoji kao stavka u zakonu, ali taj zakon nema ko da sprovodi.

U Srbiji postoji sluzba pri jedinici unutrasnjih poslova koja se zove "odsek za privredni kriminalitet"........Zacudio bi se koliko strucnih i "namazanih" inspektora tamo radi.
Za svaku uplata ili podizanje novca vece od 600 000 dinara(podatak o sumi je iz 2010. pa je sada mozda malo povecan limit) banka je duzna da obavesti pomenuti odsek.i veruj da to rade veoma revnosno, jer su kazne veoma velike.

bankama to odgovara ljudi...ne kazem ja da banka pere pare nekog mafijasa tamo vec pre svega pere svoje pare na taj nacin...ko proverava banke? niko

Ni to bas nije istinito.
Jedna banka moze losim poslovanjem ocas posla da napravi ogromne probleme celokupnom ekonomskom sistemu.
Tako da se banke kontrolisu cak na vise nivoa.
Eto pre neki dan je drzava uvela prinudnu upravu u Agrobanku, zato sto su plasirali na trziste vise kapitala nego sto im je dozvoljeno.
Inace si potpuno u pravu da bankama to odgovara.
Depozit je 100% (racuna se kao obavezna rezerva)i oni na osnovu tog depozita mogu da plasiraju sem tog kredita jos tri ista takva.
I jos zaradjuju na kamati

Back