Humus

Najbrzi nacin je da kupis konzervu slanutka u to dodas 80-100g tahini paste, jedan cedjeni limun plus malo rendane korice, 1 čen belog luka, 50ml hladne vode, 2-3 kasike maslinovog ulja, so, mozes i biber (ja ga ne stavljam) sve usitnis u blenderu ili dobrim štabnim mikserom i to je to.
Vodu mozes po malo da dodajes u zavisnosti od toga koliko zelis da ti humus bude gust.
I sacekaj par sati pre nego sto ga budes jeo da se lepo povezu svi sastojci.
Od koliko je ta konzerva?
350 do 400 gr. ocijeđene mase?

dmbio-kichererbsen

dt_sub.jpg

I nemoj se cuditi ako na prvo probanje odmah nakon blendanja ne osetis mnogo ukus belog luka ili limuna. Intezivirace se kad poklopljeno malo odstoji u frizuderu.
To ti je osnovni recept, a ti sledeci put dodaj nesto od sastojaka koje volis. Ja i svu vodu odmah stavim. Lakse se umuti. Bude fino kremasto. Nece biti retko.

Meni je bilo dobro kad sam prvi put porobao.
Ide dobro uz tost.

Evo rezultat:

165 gr. suhog slanutka = 406 kuhanog = 338 kuhanog, oljuštenog.

Znači dobije na masi 2.5 puta, ili 2 puta, ovisno koliko si picajzla.

Sutra ujutro pržim sezam i pravim tahini.

Ali ponosna macka na kraju… :) :)

Bravo, Jugi! :)
Zadovoljan sam, jedino što fali soli, nisam nimalo stavljao, ali na kraju krajeva, uvijek možeš naknadno dodati.
Ako koristiš kao neki dip ili namaz, nekada ni ne treba, recimo s pršutom ili sl.
Par puta ću još malo probati ovu izraelsku verziju, pa se bacam na arapsku.
Grčki ne mislim ni praviti, tamo jednostavno previše začina ide u osnovni recept.

Zadovoljan sam, jedino što fali soli, nisam nimalo stavljao, ali na kraju krajeva, uvijek možeš naknadno dodati.
Ako koristiš kao neki dip ili namaz, nekada ni ne treba, recimo s pršutom ili sl.
Par puta ću još malo probati ovu izraelsku verziju, pa se bacam na arapsku.
Grčki ne mislim ni praviti, tamo jednostavno previše začina ide u osnovni recept.
Super si. Sve si sam napravio. :)
A morao si vise vode staviti, jer oni iz konzerve vec skuvani dugo stoje u tecnosti, pa je verovatno vise apsorbiraju.

Back