humanizam i renesansa

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U prizemlju imam baku koju si rođene ćerke zaboravile, navrate 2x mesečno, jednom kad joj donesu penziju i jednom kad misle da je pojela ono što su prošli put donele...posede po max 15 minuta i odu. One su time svoju obavezu završile.
Sve ostalo je ispalo kao moja briga, jer mi je zao da ne vidi ljudsko biće sem na televiziji, da bar po nekad sa nekim i progovori. Pijemo kafu 2x nedeljno, nekad i češće ako zove uplakana da ne ume da popravi tv, a ustvari pobrka kanale samo da bi imala razlog da me zove. Kad sam joj spomenula da hoću da se selim plakala je 3 dana, tuga jedna velika. Jedna me pita neki dan, kako te ne mrzi da slušaš babu "da ti žulja mozak", a ja sam se ugrizla za jezik da se ne bi smo posvađale.

mozda je ona zasluzila da se tako prema njoj cerke ponasaju? ne znas porodicnu istoriju. to bi bilo ko kada bi slusala mog oca kako eto ima cerku koja ne pita za njega. a istoriju pri tom ne znas.
mozda je bila losa majka, mozda ih je tukla, mozda im je uskracivala....svasta moze biti.

mozda je ona zasluzila da se tako prema njoj cerke ponasaju? ne znas porodicnu istoriju. to bi bilo ko kada bi slusala mog oca kako eto ima cerku koja ne pita za njega. a istoriju pri tom ne znas.
mozda je bila losa majka, mozda ih je tukla, mozda im je uskracivala....svasta moze biti.
Znam skoro ceo njihov život, verovala ili ne bila je i sad je bolja od većine majki i baba. Svakog 11-og unuk od 29 godina dođe da se ogreba od babe bar za 1000-2 dinara. One imaju svoje živote i ona im se ne uklapa, a ne žele ni da slušaju šta je sve boli, pa izvrše što one misle da je dosta. Svojevremeno je u zgradi prodala jedan stan da bi se unuci školovali u Americi, nije bilo dovoljno ali je bila odskočna daska...malo li je...

Znam skoro ceo njihov život, verovala ili ne bila je i sad je bolja od većine majki i baba. Svakog 11-og unuk od 29 godina dođe da se ogreba od babe bar za 1000-2 dinara. One imaju svoje živote i ona im se ne uklapa, a ne žele ni da slušaju šta je sve boli, pa izvrše što one misle da je dosta. Svojevremeno je u zgradi prodala jedan stan da bi se unuci školovali u Americi, nije bilo dovoljno ali je bila odskočna daska...malo li je...

onda ne kontam sto su takve. obicno je neki dublji problem kad deca tako odhebu roditelje.

zivimo u teskim vremenima koja ljudskost stavljaju na test
mudrost kaze da je nase samo ono sto potrosimo, a sve sto ostavimo iza sebe nije nase, nego pripada onima koji ce da imaju koristi od toga kada nas vise ne bude
da li ste humani i da li u ovim teskim vremenima uspevate tu svoju humanost da realizujete?
da li vasa humanost zavisi od kolicine prihoda?
da li sa drugima delite samo ono sto vam je visak ili i ono sto nemate ni za sebe?
da li smatrate da ce humanost da ostane samo proslost?
Nemam s kim da podelim realno ni meni niko nista ne daje,ljudima nista nije vredno i sve bacaju,za njih je forma ideale ukus a nesto prastaro od predaka ide u vatru i kontejner,tako ni deci nista ne moze da se prenese kad ih zanima samo nov mob i garderoba,meni je zao da bilo sta kevino i dedino bacim a svi oko mene to ne smatraju vrednim,pa je jasno zasto nemam nameru nikom nista da dam,detetu kucu,pare mi nista ne znace potrosicu nadam se u zdravlju a nek svako sebi zaradi koliko mu treba,nema laba preko pogace

Nemam s kim da podelim realno ni meni niko nista ne daje,ljudima nista nije vredno i sve bacaju,za njih je forma ideale ukus a nesto prastaro od predaka ide u vatru i kontejner,tako ni deci nista ne moze da se prenese kad ih zanima samo nov mob i garderoba,meni je zao da bilo sta kevino i dedino bacim a svi oko mene to ne smatraju vrednim,pa je jasno zasto nemam nameru nikom nista da dam,detetu kucu,pare mi nista ne znace potrosicu nadam se u zdravlju a nek svako sebi zaradi koliko mu treba,nema laba preko pogace
Ти имаш дете? :eek:
Не знам зашто сам изненађена...

zivimo u teskim vremenima koja ljudskost stavljaju na test
mudrost kaze da je nase samo ono sto potrosimo, a sve sto ostavimo iza sebe nije nase, nego pripada onima koji ce da imaju koristi od toga kada nas vise ne bude
da li ste humani i da li u ovim teskim vremenima uspevate tu svoju humanost da realizujete?
da li vasa humanost zavisi od kolicine prihoda?
da li sa drugima delite samo ono sto vam je visak ili i ono sto nemate ni za sebe?
da li smatrate da ce humanost da ostane samo proslost?
Humanost nikada neće postati prošlost. Inače bi se ovaj svet odavno već raspao! Ljudi mogu prestati verovati... ali to ne menja činjenicu da dok je ljudi postojaće.Nisam veliki optimista što se tiče sveta u kome živimo...ali što se tiče humanosti ne gubim nadu.Razočarenja su moguća i dešavaju se...ali balans između dobra i zla među ljudima postoji.Msm,da humanost mora biti na ceni u nekim narednim vremenima.Možda nam je to i jedini adut.Nadam se i nekoj ponovnoj "renesansi"...ljudskosti i čovekoljublja. Ne u smislu da se vraćamo tradiciji (unazad), već drugačijim postavkama i načelima na kojima bi ovaj budući svet trebalo da funkcioniše.

Poslednja izmena:
Мислим да треба да пишемо оно што може и друге да покрене да се укључе, од чепова, преко ствари које су очуване али нам више нису потребне, до СМС порука. То су ситнице које више изискују време него новац.
И није ме срамота да кажем да у шетњи завирујем у канте и скидамо чепове. Треба да размисле они које мрзи да их ставе у џеп него их баце.
Неке друге ствари се слажем да треба задржати за себе, које нису везане за масовне акције и које могу компромитовати и постидети онога коме се помогло.
Мислим да нико од нас не храни туђу децу док рођено чека гладно.
Зато често будем груба и умем да се буним када се помаже туђима док наша деца нису збринута.
Mnogo toga stvarno smatram plemenitim, i ostaviti garderobu pokraj kontejnera a ne baciti, ostaviti hranu ili hljeb masovono sta rade i slicno ali onu pravu humanost vidim bas kod ovog boldovanog. Da covjek odvoji od sebe ono sta mu koristi a ne megalomansko punjenje ormara jedne godine i praznjenje u vrecama naredne sa hvaljenjem punim ustima kako smo veliki.

Mnogo toga stvarno smatram plemenitim, i ostaviti garderobu pokraj kontejnera a ne baciti, ostaviti hranu ili hljeb masovono sta rade i slicno ali onu pravu humanost vidim bas kod ovog boldovanog. Da covjek odvoji od sebe ono sta mu koristi a ne megalomansko punjenje ormara jedne godine i praznjenje u vrecama naredne sa hvaljenjem punim ustima kako smo veliki.
Јесте, права хуманост је изаћи из зоне комфора ради других. А не давати само вишак и када претиче.

Али не могу да подржим да се туђим породицама дају куће, послови... Док наша деца живе у влази и узимају се од родитеља због таквих услова. Зашто? Да би се власт сликала као хумана? Мени је то лицемерно. На то сам мислила.

Back