Хрвоје Вукчић и његово доба

Razumijem, hvala. I što točno upućuje na to da se radi o srpskoj, pravoslavnoj crkvi?
"Приликом откопавања манастирске цркве у сјеверо-западном углу припрате уз сам сјеверни зид пронађен је изузетно значајан ћирилични натпис на камену:
У натпису се спомиње Ломницин поп: АЗ ЛОМНИЦИН ПОП ПИСАХ ПО РОЖЕСТВУ ХРИСТА НА 1000 ЛЕТ НА 300 И 1 ЛЕТ…"

Мислиш да су и католици имали попове?

"Приликом откопавања манастирске цркве у сјеверо-западном углу припрате уз сам сјеверни зид пронађен је изузетно значајан ћирилични натпис на камену:
У натпису се спомиње Ломницин поп: АЗ ЛОМНИЦИН ПОП ПИСАХ ПО РОЖЕСТВУ ХРИСТА НА 1000 ЛЕТ НА 300 И 1 ЛЕТ…"

Мислиш да су и католици имали попове?

1. U povaljskoj listini (1250, pisana ćirilicom) se spominje Pop Radidrug

2. Mavrov brevijar Vrbnik otok Krk (15.stoljeće pisano glagoljicom)

"...to pisa pop Mavar z'Vrbnika kada stojaše v Konavli poli Dubrovnika..."

pop_mavar_konavle1.jpg

Ima tih "popova" i po Dalmaciji, Lici, Istri nego ne da mi se dalje.. Ako ti treba još samo javi. Što ćemo sad?

1. U povaljskoj listini (1250, pisana ćirilicom) se spominje Pop Radidrug

2. Mavrov brevijar Vrbnik otok Krk (15.stoljeće pisano glagoljicom)

"...to pisa pop Mavar z'Vrbnika kada stojaše v Konavli poli Dubrovnika..."

Pogledajte prilog 1597979

Ima tih "popova" i po Dalmaciji, Lici, Istri nego ne da mi se dalje.. Ako ti treba još samo javi. Što ćemo sad?
Па јесу ли католици ти попови?

И који је то језик!?
Одакле српски језик и ћирилица на Брачу познато је још од 10. века.Време попа Мавра је већ надирање Турака када се становништво сели на запад и север па се шири и тамо српски језик и ћирилица где је раније није било.

Одакле српски језик и ћирилица на Брачу познато је још од 10. века.Време попа Мавра је већ надирање Турака када се становништво сели на запад и север па се шири и тамо српски језик и ћирилица где је раније није било.

Koji srpski jezik?

Писао га је у Конавлима колико видим.Али то је већ 15. век и нова померања становништва покренута турском најездом.

On je iz Vrbnika na Krku čovječe i sam sebe naziva popom. Kakve veze ima gdje je pisano? O kakvom srpskom, pravoslavnom utjecaju na Krku ti govoriš?

Koje govorno područje je u pitanju na Braču, Krku, Istri? Ti mi reci.
Не знам, али свакако да реч поп не би требало да је карактеристична за хрватски. Католички свет ван српског говорног подручја не би требало да је користи!? То не мора да значи да се нпр. на Крку говорио српски, али може указивати на утицај српског у тим крајевима.

Не знам, али свакако да реч поп не би требало да је карактеристична за хрватски. Католички свет ван српског говорног подручја не би требало да је користи!? То не мора да значи да се нпр. на Крку говорио српски, али може указивати на утицај српског у тим крајевима.

Zašto ne bi trebalo da bude?

Pa ko su bili famozni popovi-glagoljaši?

Ne treba se hrvatski jezik posmatrati pod prizmom današnjeg standarda, koji se u velikoj meri zasniva na jezičkom purizmu i nekad čak i namernom odabiru da se što više razlikuje u odnosu na srpski standard.

Zašto ne bi trebalo da bude?

Pa ko su bili famozni popovi-glagoljaši?
Које територију би требало посматрати као изворну за нешто што би данас рекли хрватски језик? Уз мало среће могло би се проверити и то за реч 'поп'. Неколико писаних докумената из унутрашњости Хрватске и упоредимо неке речи које би евентуално биле спорне.

Које територију би требало посматрати као изворну за нешто што би данас рекли хрватски језик? Уз мало среће могло би се проверити и то за реч 'поп'. Неколико писаних докумената из унутрашњости Хрватске и упоредимо неке речи које би евентулано биле спорне.
Можемо и временски посматрати, свакако, што каже @Лекизан , с надирањем Турака свакако да је било померања становништва с истока на запад, па у нашем случају Срба међ' Хрвате.

Back