ХРВАТСКО ОКО СОКОЛОВО ВИДЕЛО ПИРОМАНА

Da bi koristili helikoptere za gasenje pozara moraju obuku da prodju,da opreme helikopter za tu namenu,
a i nemamo mi dovoljno helokoptera ...
Klasicna mup-ova dva helikoptera rade trenutno na gasenju i to je sve....pouzdani izvori:)

Niš je imao dve eskdrile MI-8, ti helikopteri su još u letnom stanju, izuzetno dobre mašine. Oni su i imali te dodatke za gašenje požara.

Osim 6 kanadera i 6 Airtractora, HR je 2 helikoptera od svoja 24 Mi-8/17 ove godine odvojila za gašenje požara. Nisu to po meni baš racionalne letjelice za gašenje, mogu poslužiti kad se brani neka uska fronta, npr,.neposredna blizina kuća ili vrijednijih objekata ili negdje u nekoj udolini. Dosta im se troše resursi pri tom.

Mi-8 možda nisu dobri kad se ima otovreno more, ali za gašenje planinskih i brdskih požara po Srbiji su daleko bolji od vatrogasaca na terenu.

Logično je da Hrvatska koja ima more i puno površine pod kršom i četinarima, gde su temperature visoke i puno je suvog rastinja, ima veće aviona za gašenje požara. Kanaderi bi kod nas često bili nepraktični. Ne znam zašto se nije nastavilo sa radom na MI-8 helikopterima iz Niša i njihovim sistemima za gašenje požara? Mogli su da pokupe vodu iz svakog jezera ili reke, pa i veće bare ako treba.

To može i kanader...

Mi-8 možda nisu dobri kad se ima otovreno more, ali za gašenje planinskih i brdskih požara po Srbiji su daleko bolji od vatrogasaca na terenu.

Hrvatski Mi-8 mogu ponijeti pri gašenju požara protupožarni uređaj nosivosti 2.200 litara vode.

Nije ni to zanemarivo jer Air- tractora može ponijeti 3.000 litara.

Kanader je najbolji za protupožarno djelovanje.

Kanader ima spremnik sa vodom kapaciteta 6.000 litara.

Prednost kanadera je u brzini punjenja vodom.

Hrvatski Mi-8 mogu ponijeti pri gašenju požara protupožarni uređaj nosivosti 2.200 litara vode.

Nije ni to zanemarivo jer Air- tractora može ponijeti 3.000 litara.

Kanader je najbolji za protupožarno djelovanje.

Kanader ima spremnik sa vodom kapaciteta 6.000 litara.

Prednost kanadera je u brzini punjenja vodom.

Naravno, ali nije za sve uslove, bar nama u brdima i planinama nije od velike pomoći, jer dok ode i napuni se, dok se vrati... vi imate more i naravno da je za vaše potrebe odličan.

Sve sam uživo gledao gledao.

Ako se nema ništa bolje i helihopter je dobar, naročito ako je teren nepristupačan.

Sve je dobro ako se zna upotrebiti u datom trenutku.

To je razlika o kojoj pišem, pristupačnost vode. Kod nas nema puno mesta gde Kanader može da uzima vodu, dok je sa helikopterima drugačije.
Ja ih nisam samo gledao. :)

Кренула је расправа о канадерима, језерима, барама, ....
А шта би са пироманима или људи који су бежали страхујући од пожара а приметио их је пилот(!).
И посебно шта би са линчом сваког на ког се посумња да је изазивач пожара, намерно или нехатно.

Ispituju muškarca (51) koji je palio požare kod Radovina
U zadarskoj je policiji 51-godišnjak kojem tek trebaju dokazati je li piroman ili nije, budući da su njegovi odgovori na policijska pitanja proturječni. To je čovjek kojeg je u nedjelju poslijepodne vidio pilot kanadera kako pali nove požare blizu Radovina, gdje su vatrogasci u isto vrijeme gasili vatru zapaljenu nešto ranije.
Dok smo s njim razgovarali, stiglo je priopćenje vatrogasaca da je u tom mjestu buknuo novi požar te da je zapaljen na čak sedam lokacija. Vidio ga je osmatrač s vidilice u Podgradini, a vatrogasci su uskoro dojurili gasiti. Vatrogasni zapovjednik Željko Šoša kazao je da su buknuli u roku od samo nekoliko minuta i to u razmacima od svega 20-ak metara.
Oчигледно да има више пиромана а не само овај јадник кога је уочило ,,Око соколово''. Хоћете ли га линчовати!?
Решили људи да пале ту нову државну творевину названа: CROACIA

Poslednja izmena:
Glavni ravnatelj policije: Čak i vatrogasci podmeću požare
Jako teško je stati piromanima na kraj, jer se nikada ne zna pali li on to kao "klasični" piroman, ili je pak riječ o obijesti ili nečem trećem. Imali smo slučajeva da su vatrogasci sami palili, pa onda gasili požare, rekao je Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije.

http://www.24sata.hr/crna-kronika-n...licije-cak-i-vatrogasci-podmecu-pozare-279175
Чак и службена лица пале државу Кроацију.
Очигледно да је та творевина од државе, лако запаљива или као таква им не треба.

'Piromani pri paljenju vatre osjećaju veliko uzbuđenje jednako seksualnom'
'Piromani požare podmeću iz poriva, a ne zato da bi prouzročili materijalnu štetu i nekome napakostili, oni to rade isključivo radi zadovoljavanja vlastitih emocija. To su ljudi koji nikada neće priznati da imaju problem, na liječenje stignu tek kada ih na to prisili policija. Čin uzbuđenja koje piromani osjećaju tijekom paljenja vatre, neki bi usporedili sa seksualnim uzbuđenjem.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zasto-piromani-podmecu-pozare.html

Каквих ли све болида има у Кро?
Краду, отимају, туку, убијају, .... стране госте (о домаћим и да не причам), пале сопствену државу.....
Сачувај нас Боже ........!

Poslednja izmena:

Seoski "lero" iz Slivnice podmetao požare za dva piva - mještani u strahu jer je pušten na slobodu

Najprije je uhićen Ante B., 51-godišnjak iz Slivnice, koji je zatečen na mjestu požarišta odmah nakon što je pilot kanadera Davor Turković dojavio da se ispred vatrogasaca kreće osoba koja pali požare.
Istragom je potvrđeno da je 51-godišnjak izazvao požar u nedjelju u popodnevnim satima na području Kneževića u Slivnici. Također je osumnjičen da je tijekom kolovoza izazvao i još dva manja požara na istom području.
Neslužbeno doznajemo da je riječ o seoskom “leri“ koji je vatru podmetao najčešće na nagovor drugih, zbog oklade ili dvije boce piva.

За гајбу пива ,,леро''-пиромани би попалили пола Кроације. За две гајбе, целу Кро. Сутра шаљем три гајбе пива!

Poslednja izmena:
Pilot kanadera vidio piromana kako potpaljuje požare na više mjesta Pilot kanadera je vidio osobu koja se kreće ispred vatrogasaca i to na razdaljini od svega nekoliko stotina metara i pali požare Pilot kanadera koji iz zraka gasi požare kod Radovina javio je zadarskom vatrogasnom operativnom centru da je vidio osobu koja potpaljuje požare na više mjesta. Zadarski vatrogasci o tome su obavijestili policiju. http://www.vecernji.hr/vijesti/pilo...o-potpaljuje-pozare-vise-mjesta-clanak-445803
Prvi vatrogasac Splita 'ispalio': Linčujte one koji pale
Marjan
Na brdu Marjan kod Splita, nešto iza 13 sati izbio je požar. Vatrogasci su ga ekspresno ugasili. Gorjelo je u samoj blizini Instituta za oceanografiju, a opožareno je 100 'kvadratnih metara borove šume. Zapovjednik vatrogasne postrojbe Split Felicio Parčina je za Radio Split kazao kako je požar sigurno podmetnut.
-
Molim sve građane da odmah linčuju sumnjivce,
jer je Split bez Marjana kao grad bez duše - poručio je Parčina.
http://www.24sata.hr/crna-kronika-n...u-gori-kraj-instituta-za-oceanografiju-277991 ************************************************** Недај Боже да се нађеш у погрешно време на погрешном месту, хоћу рећи у близини пожара, линч ти не гине. . . .
Ovo u potpunosti podržvam. I ja bih to isto rekla

Back