Hrvatska i Slovenija - potpisali vojni pakt

• Začetnik teme Začetnik teme lapsi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čovjek se zapita kako su uspjeli forsirati rijeke i popesti se na drugoj strani uzbrdo do srpskih položaja i potisnuti ih.
Na kraju žrtava je bilo podjednako na obje strane.
Kao da se u hrvatskom školskom programu iz istotije nekako izbegava pominjanje neugodne činjeničice da je tada jos i samo nekih 56,000 podanika Franje Josipa uhvaćeno u Srbiji, najtvrdokornije dve-tri hiljade su uredno sprovedene preko Albanije pa su za Božić kući slali razglednice iz Italije.

Kao da se u hrvatskom školskom programu iz istotije nekako izbegava pominjanje neugodne činjeničice da je tada jos i samo nekih 56,000 podanika Franje Josipa uhvaćeno u Srbiji, najtvrdokornije dve-tri hiljade su uredno sprovedene preko Albanije pa su za Božić kući slali razglednice iz Italije.
Ne znam točne brojke, ali i srpski zarobljenici su smještani u kampove na području AU.
Recimo kod nas su bili dovedeni ruski ratni zarobljenici da skupljaju ljetinu, kose, spremaju sijeno i sl. jer su većina mladih muškaraca bili u ratu.
Bili su pod stražom vojske, stariji su pričali da su Rusi bili jako pobožni da kad bi vidjeli sliku Majke božje na zidu da su se križali.

Velikohrvatski agresori na Srbiju su obrukali austrougarsku monarhiju i njenu vojsku.

Ne znam točne brojke, ali i srpski zarobljenici su smještani u kampove na području AU.
Recimo kod nas su bili dovedeni ruski ratni zarobljenici da skupljaju ljetinu, kose, spremaju sijeno i sl. jer su većina mladih muškaraca bili u ratu.
Bili su pod stražom vojske, stariji su pričali da su Rusi bili jako pobožni da kad bi vidjeli sliku Majke božje na zidu da su se križali.
Kakvi crni “srpski zarobljenici”? U K und k logore smrti pre Hitlera su slani civili i ljudi koji su posle ranjavanja i bolesti slani kuci na oporavak,

Velikohrvatski agresori na Srbiju su obrukali austrougarsku monarhiju i njenu vojsku.
Screenshot_20250907_212203.jpg

Kasnije Počorek sve prokockao kada je naredio povlačenje bez nekog osobitog razloga osim svoje nesposobnosti.

I to samo tako. U Srbiji ih je pohvatano (čak ne ni zarobljeno u borbi, nego uglavnom pokupljeno što je posle razbijanja i raspada celih Poćorekovih formacija izgubljeno lutalo po šumama) skoro koliko je i Carska Rusija zarobila u Pšemislu.

Poćorekov slom u Srbiji je označio definitivnu katastrofu Šlifenovog plana jer je Nemačka morala da pomaže K und k Austrougarsku još pre planiranog “sloma Francuske” - plan je podrazumevao uništenje Francuske za nekoliko nedelja, kao ubrzana repriza Francusko-pruskog rata, pa onda uništenje Rusije, i na kraju prepad na Britanska ostrva, međutim posle sloma na Kolubari je usledio duboki ruski prodor u Galiciju i počele su borbe na prevojima koji vode u Panonsku niziju.

Habzburškom vampiru je na Kolubari udaren glogov kolac od kog se nije nikada oporavio, zato su se ovi K und k ljubitelji ovoliko uznemirili.

I to samo tako. U Srbiji ih je pohvatano (čak ne ni zarobljeno u borbi, nego uglavnom pokupljeno što je posle razbijanja i raspada celih Poćorekovih formacija izgubljeno lutalo po šumama) skoro koliko je i Carska Rusija zarobila u Pšemislu.

Poćorekov slom u Srbiji je označio definitivnu katastrofu Šlifenovog plana jer je Nemačka morala da pomaže K und k Austrougarsku još pre planiranog “sloma Francuske” - plan je podrazumevao uništenje Francuske za nekoliko nedelja, kao ubrzana repriza Francusko-pruskog rata, pa onda uništenje Rusije, i na kraju prepad na Britanska ostrva, međutim posle sloma na Kolubari je usledio duboki ruski prodor u Galiciju i počele su borbe na prevojima koji vode u Panonsku niziju.

Habzburškom vampiru je na Kolubari udaren glogov kolac od kog se nije nikada oporavio, zato su se ovi K und k ljubitelji ovoliko uznemirili.

Sva sila od 300 000 Srba u Beču svjedoči koliko se nisu oporavili.

Zaboli me što nema Hasbsburške monarhije. Boli tebe što nema tvoje SFRJ/Velike Srbije?
Plačem za tvojom “SFRJ”, a još više za onim tzv. “Jugoslavijama”. Ne znam kako ću uopšte preživeti.

Sanjaj još malo, ostalo je još nešto vremena, što kažu Bošnjaci, ne žali za živog hadžije, doći će i to, zahtevate drugo poluvreme pa će ga i biti.

Poslednja izmena:
Plačem za tvojom “SFRJ”, a još više za onim tzv. “Jugoslavijama”. Ne znam kako ću uopšte preživeti.

Sanjaj još malo, ostalo je još nešto vremena, što kažu Bošnjaci, nemoj da žalis za živog hadžije, doći će i to, zahtevate drigo poluvreme pa će ga i biti.

SFRJ nije bila moja, za nje sam često imao posla s takvim kao ti u upravi, miliciji, vojsci, partiji i organima samoupravljanja. Samo opet dođi, rezultat bit će isti.

SFRJ nije bila moja, za nje sam često imao posla s takvim kao ti u upravi, miliciji, vojsci, partiji i organima samoupravljanja. Samo opet dođi, rezultat bit će isti.
Auuuu Miki, ti si baš stvarno poverovao u sopstvenu propagandu? Poslednji put kad ste imali posla sa Srbijom završilo je negde kod Blajburga, ako baš budeš insistirao…

Od Hrvata koji su ušli u Beograd ništa nije ostalo :-)
Moj pradjed i njegov brat su se borili u Srbiji, od 1915. protiv Rusa do ruske kapitulacije i vratili se oba živi kući.
Vojni kotar pod koji su spadali a koji je spadao pod Zagrebačku diviziju je dao oko 3000 vojnika, od njih je oko 800 bilo ranjeno i 150 je poginulo ili umrlo. Kad se čitaju razlozi smrti još je najmanje poginulih u borbama, kao mjesto pogibije Srbija kod možda najviše 20 imena.
Većina je tijekom rata umrla od raznih oboljenja poput upale pluća, tuberkuloze, sepse i sl.
Znači smrtnost je bila prilično niska kad se uzme u obzir da su neprekidno ratovali četiri godine po Europi.

Srbi su sudjelovali malo na početku i malo na kraju rata, pola rata presjedili u Grčkoj.
Više iz je stradalo u povlačenju u Grčku nego ukupno hrvatskih vojnika u četiri godine borbi.

Auuuu Miki, ti si baš stvarno poverovao u sopstvenu propagandu? Poslednji put kad ste imali posla sa Srbijom završilo je negde kod Blajburga, ako baš budeš insistirao…

Završilo je na Sremskoj Rači, a moglo je 1991. završit u Savezu Suverenih Država i za koju godinu u EU. Takvi kao ti odabrali su rat umjesto mira.

Back