Hrvati raspravljaju: Da li je sramota slušati srpske narodnjake

gost 422686

Buduća legenda
Poruka
27.626

Hrvati raspravljaju: Da li je sramota slušati srpske narodnjake​

Na Reditu se među Hrvatima pokrenula rasprava o tome jesu li srpski narodnjaci "smeće" ili mogu sebi da dozvole da slušaju takvu muziku i post u kom raspravljaju o tome je postao viralan.

IZVOR: B92 SUBOTA, 4.09.2021. | 14:36 -> 12:30

"Neke cajke me i treznog rasplaču jer govore o nekim stvarima koje sam doživeo i prošao. Smatrate li vi cajke smećem i slušate li takve pesme?", napisao je Hrvat u objavi.

Jedna devojka napisala je da se ta muzika nikada nije slušala u njenoj kući dok je odrastala. Takođe, odbija je takozvano "zavijanje" u cajkama, a posebno preterano korištenje autotjuna u današnjim pesmama.

"Što se tiče tematike i reči, površno i uvek isto, ali tako je i s ostalim popularnim žanrovima pa ne mogu da zamerim. Uglavnom, ne mogu da uživam u toj muzici ako nisam naroljana toliko da ne mogu ni svog imena da se setim", zaključila je.

Jedan korisnik smatra da ne treba osuđivati ljude koji slušaju turbofolk, kako to obično biva, jer svako ima pravo na svoj izbor i neki teže kvalitetu u muzici, a neki samo zabavi.

"Sve je to jako detinjasto i infantilno, ne postoji dobra ili loša muzika jer ne postoje objektivni i univerzalni kriterijumi kojima bi se merilo šta je dobro, a šta loše u umetnosti", napisao je drugi.

Prema komentarima se može zaključiti da mnogi ne slušaju cajke u svoja četiri zida niti kada su sami, ali nemaju ništa protiv toga da izađu u klub gde se, između ostalog, puštaju i takve pesme - pogotovo ako je većina društva za to.

"Nije mi to muzika za slušanje tokom dana, ali mogu reći da je skoro svaki provod gde su se cajke puštale odlično prošao", poručio je jedan korisnik.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2021&mm=09&dd=04&nav_id=1916986

Hrvati bi bili srećni ida su pod Talibanima samo da su što dalje od nas Srba.

Mada je ova devojka iz Hrvatske i u pravu. Tio je stvarno užasna muzika i nema veze sa narodnom muzikom. To je kafansko šatorska muzika.

narodnjaci-greju-dusu.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Ја бих волео да се то смеће примитивно у Србији не слуша а да се по Хрватској свуда слуша. То би била победа културе како нам доликује.
Једва чека народ да се метне у неку свадбу и сличне обреде опијања, курвања и ждрања. А ту мира нема него само немир.

Зашто Срби не слушају литургије, класичну музику, џез. Зато што уз то нема обреда опијања и ждрања и курвања.

Kod mene se doma nikada nije slusalo, mislim da je to razlog zbog cega ne volim.
Tko voli, nek izvoli, meni idu na zivce, nebitno radilo se o bosanskim, hrvatskim ili srpskim cajkama.
Recimo kada cujem Severinu ili Rozgu odmah proljev dobijem.
Розга има лепо тело њу бих и могао бар да гледам. Што Бог створи лепо и јесте за гледање.
Увек сам се палио на њу. Такав тип жена сам увек волео. Међутим изговорим десет оче наш и Символ вере и прође ме грех.

Овако да ме дочека после Богослужења.

maxresdefault.jpg

Да ми спреми вечеру, да заједно запалимо тамјан и да правимо мале српчиће.

Hrvati bi bili srećni ida su pod Talibanima samo da su što dalje od nas Srba.
Batice, prve polovice devedesetih si po opskurnim klubovima zagrebacke periferije mogao cuti srpske cajke, cak du se zadnjih 15-ak godina po Dalmaciji prosirile.
Ne pricam sada o vlajima koji su ih uvijek slusali, vec ih bez pardona danas mozes cuti po Spalatu i Zari.

Sto rece jedan moj poznanik - dida je bije ustasa, caca je ustasa, ja sam ustasa, ali mene muzika ne vridja.
Cecu obozavam.

Batice, prve polovice devedesetih si po opskurnim klubovima zagrebacke periferije mogao cuti srpske cajke, cak du se zadnjih 15-ak godina po Dalmaciji prosirile.
Ne pricam sada o vlajima koji su ih uvijek slusali, vec ih bez pardona danas mozes cuti po Spalatu i Zari.

Sto rece jedan moj poznanik - dida je bije ustasa, caca je ustasa, ja sam ustasa, ali mene muzika ne vridja.
Cecu obozavam.
А комуњаре ваше?

Mislim da tu okruzenje ima veze, ponajprije to dolazi iz kuce, kasnije od drustva u kojem se kreces.
Totalno sam apolitican sto se tice cajki, kod mene to ima veze jedino s ukusom, ili volis ili ne volis.
Има ли стереотипа? Оно као усташе слушају углавном нешто, комуњаре друго, либерали треће?

Розга има лепо тело њу бих и могао бар да гледам. Што Бог створи лепо и јесте за гледање.
Увек сам се палио на њу. Такав тип жена сам увек волео. Међутим изговорим десет оче наш и Символ вере и прође ме грех.

Овако да ме дочека после Богослужења.

maxresdefault.jpg

Да ми спреми вечеру, да заједно запалимо тамјан и да правимо мале српчиће.
A u pozadini tresti ovo:

Mene da netko zeli muciti tjerao bi me da slusam nju, Severinu i Plavi orkestar.

Ustase najcesce cajke, komunjare neki alter-rock, liberali ono sto im na tv-u kazu da je popularno.
Код нас комуљаре и десничари народњаке, либерали углавном џез, класика рок.
Међутим сви заједно су духовно изгубљени.
Претворили смо се у једно сметлиште американизовне културе.

Код нас комуљаре и десничари народњаке, либерали углавном џез, класика рок.
Међутим сви заједно су духовно изгубљени.
Претворили смо се у једно сметлиште американизовне културе.
Nemoj da promovises...dobro ti ide...

Ja cam narodnjak,ali turbo folk ne mogu da slusam,niti znam i jednu pesmu.Slusao sam Karleusu jednom u njenim pocecima i ne da to nije za slusanje vec bi trebalo zabraniti,ali sta reci opet.To je muzika jedne generacije,koja odrasta uz to.Licno ih ne mogu kriviti,jer znam sta se pricalo o Sabanu i Ljubi Alicicu,kada su pocinjali.Znam da je moj matori stalno pricao,"Sta slusas te sto zavijaju",ali srecom nije bio u pravu.

Nemojte se ljutiti, ali ja smatram da su cajke za prosječno intelektualne ljude, onako malo tupaste, a to su većina ljudi nažalost.

Nevažno jel se radi o srpskim cajkama, hrvatskim turbo-prostitutkama (lidija bačić itd), bosanskim cajka itd... Zaista nevažno, to je "glazba" koju nikako pametna i visoko inteligentna osoba ne može VOLITI, doslovno ne može.

Ne radi se tu o ukusima nego o neukusu, evo primjerice ja ne volim House ili Techno, ali poštivam house, techno...Cajke ne poštivam, i to je moje pravo.

Ne kažem da nema iznimaka koji su stvarno inteligentni i vole tu "glazbu", ali to su iznimke koje potvrdjuju pravilo, a pravilo je: cajke su za prosječno i ispod prosječno umno i intelektualno (ne)sposobne individue.

Onako za... mesare, vodoinstalatere...i slično. Uz sve duzno poštovanje.

bo folk ne mogu da slusam,niti znam i jednu pesmu.Slusao sam Karleusu jednom u njenim pocecima i ne da to nije za slusanje vec bi trebalo zabraniti,ali sta reci opet.To je muzika jedne generacija,koja odrasta uz to.Licno ih ne mogu kriviti,jer znam sta se pricalo o Sabanu i Ljubi Alicicu,kada su pocinjali.Znam da je moj matori stalno pricao,"Sta slusas te sto zavijaju",ali srecom nije bio u pravu.

Ovo je drugi problem, ja sam za diplomski se ubijo naci jasnu definiciju sta su narodnjaci, a sta turbo folk.

U b92 emisiji "sav taj folk" cak Miroslav Ilic spada u turbofolk.

Ocigledno to u Srbiji svako definise kako hoce.

Back