Hrvati, Muslimani i Slovenci u cetnickom pokretu

sumljiv_tip

Domaćin
Poruka
3.735
Za pocetak evo samo ponesto o Hrvatima u cetnicima:

1941. godine vojvoda Momčilo Đujić pismom obavještava tada još pukovnika Dražu Mihailovića da se Dinarskoj diviziji pridružilo 510 Hrvata, koji su tako postali četnici. Nakon kapitulacije Italije, 30 odsto Splicana je dobrovoljno pristupilo cetnicima. Četnika - Hrvata je bilo i na komandnim položajima u Dinarskoj četničkoj diviziji. Posebno se isticao Ivo Jankov, četnički poručnik. Jedan od poznatijih Hrvata - četnika bio je i kapetan Krešimir Vranić, zapovjednik Drugog četničkog odreda jačine oko 2.500 ljudi, uglavnom Hrvata. S njim su u tom odredu oficiri bili poručnik Anton Šuster iz Sušaka i potporučnik Niko Lazarić s otoka Krka. Inace hrvatski cetnici su prvi oslobodili dalmatinska ostrva, samo da bi bili na prevaru uhvaceni od partizana i pobijeni od strane bivsih NDHovaca, a sada Titovih oslodilaca na isti zverski nacin, kojim su ubijali Srbe u Jasenovcu: rasporili su im trbuhe i bacili ih u more. Poručnik Antun Suster pre egzekucije je rekao „Dajte znati mojem kralju da umirem za njega i za Kraljevinu Jugoslaviju, i da sam sretan za njega umrijeti i Bogu dušu predati."

Отварачу теме.
Чудно како међу Хрватима у четницима ниси поменуо мајора Марина Студеа(усташе и комуњаре му побиле 6 чланова породице), поручника Алфировића, капетана Бораса, Ђуру Виловића итд.

Мало о муслиманима у четницима.
Само најчувенији.

• судија Мустафа Пашић из Мостара,
• доктор Исмет Поповац из Коњица,
• Мустај-бега Хаџихусеионовића,
• поручник Хуснија Ченгић,
• Смајо Ћемаловић из Мостара,
• Мустафа Берберовић из Благаја,
• Абид Пргуда,
• Омер Калајџић,
• Мухамед и Абид Мехмедбашић из Стоца,
• Мустафа Лехо из Благаја,
• Џемал Кршлаковић - имама - мудериса из Коњица,
• Фехим Мусакадић из Сарајева. Мајор Фехим Мусакадић је лично преузео команду над Бјелимићима када је преузета усташка тврђава у том селу. Мусакадић је био добровољац из Првог светског рата и Витез Карађорђеве звезде са мачевима.
• Мустафа Мулалић са подручја Ливна, који је био чак члан Централног националног комитета Равногорског четничког покрета Драже Михајловића, био је делегиран испред групе београдских Муслимана у Централни комитет Равногорског покрета Драже Михајловића
• хафиза и члан улеме меџлиса у Сарајеву Мухамед Панџо,
• доктор Мехмед Беговић професора Универзитета у Београду,
• имам Абдулах Хоџић из Београда,
• управник "Гајретовог" дома у Београду Мухамед Ћемаловић,
• Фехим Мусакадић - Муса био носилац споменице "Солунског фронта" и одликовања династије Карађорђевић
• Мухамед Мулалић, родом са подручја западне Херцеговине, изградио је своје духовно биће на југословенско - српској литератури и стваралаштву у цјелини
• Смајо Ћемаловић из Мостара
• Есад Вехабовић (Бос. Градишка, затворен зато што је јавно тражио да се окачи слика бесмртног Драже место Броза зликовца)
• активни поручник Омер-бег Ченгић
• Капетан Хусеин Ровчанин који је предводио чувени Коморански одред формиран на терену између Бродарева - Бијелог Поља - Пријепоља и бројио неколико стотина бораца. Заслуга је капетана Ровчанина у томе што комунисти нису прешли Лим иако су у току 1943-4. покушавали неколико пута
Мухамед бег Прељубовић, ком. Муслиманског четничког корпуса на Мајевици.
Абдулах Муларамановић, начелник штаба истог.
Абдулгафар Накичевић, ком. 1. бригаде истог корпуса.
Нурија Хасанбеговић, ком. 2. бригаде истог.
Хата Карић, ком. 3. бригаде истог.

Овде ћете прочитати све о муслиманима четницима.
http://www.pogledi.rs/mhs/index.php

Пошто ме мрзи све да копирам, за сад ево један текст о муслиманима четницима.

Нема сумње да прво место међу Србима муслиманске вероисповести, који су се у се у самом почетку ставили на расположење неумрлом Чичи, заузима пок. Фехим Мусакадић. Неумрли наш Чича волео је Мусакадића као ретко кога од својих команданата и четника. Мусакадић је био српски добровољац у Првом светском рату. Тада је одликован највећим ратним орденом, Карађорђевом звездом с мачевима. Био је у Сарајеву до почетка Другог светског рата Директор полиције. Он је живео за Српство, њему служио, њиме се поносио и, напослетку, за њега дао и свој живот. Пок. Чича га је доделио у Штаб Команде Источне Босне и Херцеговине, на чијем је челу био чувени јунак, војвода Петар Баћовић. Пок. Мусакадић је ухваћен од стране комуниста почетком јуна 1943 године у Странама код Улога, срез невесињски, скупа са пок. мајором Јоцом Пантићем, бив. среским начелником Јовићем, поручником Ковачевићем из Гацка, носиоцем Карађорђеве звезде с мачевима, наредником Станишићем, наредником жандармерије Иваном (Хрант, чије сам презиме заборавио), и још неколико четника чијих се имена не сећам. Један од преживелих четника, који је успео да умакне комунистичким куршумима, причао је, како су се сјајно држали сви. Сви, и Мусакадић, пред саму смрт, узвикнуо је: "Живео Краљ, живео Дража, доле Тито!"
На друго место долази, свакако, познати судија окружног суда у Мостару, Мујо Пашић. Ко од раније није познавао овог дивног човека и Србина, упознаће га из неколико следећих редака. Било је то у априлу 1941. године. Хрватске усташе и у Мостару, као и у осталим градовима и местима наредише, под претњом смртне казне, да сви Срби, Јевреји и Цигани морају да одмах предају усташкој полицији своје радио апарате, евентуално оружје и муницију. Наређење се, зна се, односило искључиво на Србе православне вере, Јевреје и Цигане. Међу Србима налази се и судија Пашић са својим новим бициклом. "А што сте Ви дошли са бициклом?" упитале су усташе судију Пашића. "По вашем наређењу", одговорио им је Мујо. "Па, ми смо наредили само Србима, Јеврејима и Циганима, него вратите се кући и носите ваш бицикло", рекоше му усташке звери. "Ја сам Србин, наређење се односи и на мене, ево вам бицикло", одвратио је судија Пашић. Оставио је бицикло, али је зато одведен у затвор. На заузимање његових бројних сродника и пријатеља успело се да га пусте на "слободу". Какав се показао на овом месту, такав је био и остао кроз цело време борби у редовима ген. Драже, све док није био заробљен од Немаца и предан усташама. Умро је јуначки и мученички у расаднику "хрватске хиљадугодишње културе", логору смрти, Јасеновцу.
Трећа личност, др Исмет Поповац, лекар из Коњица, долази у прве редове четника-муслимана. Због своје сарадње са четницима и свога отвореног сукоба са Хрватима и партизанима гине као четник у Требињској шуми, близу Требиња, 1943. год.
Поручник Ченгић, млади активни официр, придружио се четницима већ почетком 1942. године. Послат од стране четничке команде са специјалном мисијом у Мостар, бива ухваћен и заклан од усташа. Напред наведена четири Србина-муслимана били су муслиманско вођство у четничким редовима за Источну Босну и Херцеговину. Било их је још, но њихова имена не смемо овом приликом да помињемо, јер се, можда, још који од њих налази у животу у земљи најцрњег терора, Титовој Југославији.
Мусакадић, Пашић, д-р Поповац, поручник Ченгић и други њихови ближи сарадници-муслимани, нису били команданти без војске, како би злонамерни људи хтели, кад им устреба да тврде. Нису заборавили неколико преживелих сведока наш оружан план и напад, 18. и 19. јануара 1943, на чисто муслиманску-усташку тврђаву Бјелемиће (срез Коњиц). Скупа се невесињском, коњичком, калиновачком и другом сарајевском четничком бригадом, под мојом командом и командом пок. Крста Ковачевића, активног капетана, раме уз раме борили су се и два батаљона муслимана-четника. На челу муслиманских четничких батаљона били су Фехим Мусакадић, Мујо Пашић, др Поповац. Кад смо освојили општину Бјелемиће, власт је преузео лично мајор Фехим Мусакадић. Муслимани-четници су, тада, стрељали тројицу муслимана-усташа из места.
Кад смо у пролеће 1943 године, водили огорчене борбе са партизанима, у нашим четничким редовима имали смо два батаљона муслимана: један у саставу невесињске бригаде којом са ја командовао, а други у саставу мостарске бригаде, којом је командовао кап. Владо Милутиновић, сада у Канади. Многи су од њих пали на пољу части, за слободу. Пали су поред Срба-четника. Њихове жртве, њихова крв, њихови млади животи неће се заборавити док траје нас који смо с њима делили зло, а добра је било онда врло мало. С тога, нека је слава и хвала њиховим палим жртвама.
А сада, пред завршетак, хтео бих да замолим све Србе који се баве политиком и који се боре против комунизма, фашизма и нацизма, да не смећу с ума, кад будемо ударили темеље нашој националној држави, да су Босна и Херцеговина српске земље, да су муслимани Босне и Херцеговине у огромној већини Срби, да муслимане из ових двеју српских покрајина треба да води дух и идеја муслимана-Равногораца: Фехима Мусакадића, Муја Пашића, д-р Исмета Поповца, Срба-мученика, а не неких сумњивих, самозваних вођа, који су служили усташама и Анти Павелићу.
Фехиме, Мујо, Исмете и остали четници-муслимани, који дадосте своје животе за Краља Петра, за неумрлог Чичу Дражу, за Равногорство и Српство, нека је: Рахметулахи алејхи разметен васиах!
("Братство" - мај 1954.)
Вејсил Н. Прељо (Буенос Аирес)

Smeta vam što je Tito bio Hrvat, a ovde se dičite svojim...
facepalm.gif

A šta li vi pokušavate da dokažete? Vi kako nađete neku glupst neki pojedinačni primer odmah to veličate... kao i za ono spasavanje padobranaca u Čačku... odmah je to najveći poduhvat u istoriji, je-beš stotine i stotine akcija koje su Partizani sproveli u spašavanju istih... Ne sve što ste vi uradili je Bogom dano... Četnici su bili najbolji, najlepši, najdisciplinovaniji, etnički najšareniji, nisu počinili nikakav zločin, ali su Englezi odlučili da izgube... Eh ti Englezi... :roll:

A gde to pise da ja moram sve da navedem?

A zaboravili smo i ti i ja na najvaznijeg Hrvata u cetnicima, Vojvodu Zvonimira Vuckovica "Feniks"-a. Jedno vreme komandanta cetnika za celu Srbiju, Vojvodu takovskog i komadanta 1. ravnogorskog korpusa.

Znaš li ti šta je on u rodu pjevačici Severini? Neki kažu djed, neki stric, neki dalji rođak...

I da dodam jednu ispravku, Mustafa Mulalić, sigurno najpoznatiji muslimanski četnik i član Centralnog komiteta ravnogorskog pokreta je iz Bijeljine, a ne Livna kako je neko napisao! Njegovi potomci su i u ovom ratu bili na srpskoj strani.

Mustafa Mulalić je rodjen u Livnu,a mozda je delao u Bijeljina ili se jednostavno preselio tamo jos pre rata, inace Bijeljina je cuvena po cetnicima muslimanima, jedna Drazina poseta njima je ovekovecana i slikama, ima ih po netu.

Ma bre covece, ko od njih nije konvertit :P .......doduse moram reci i to, da nazalost, gotovi svi koljaci Srba su poreklom od, jel da, Srba, tesko da se neki Zagorac nasao da kolje Srbe, oni ljudi samo pravili ideologiju, a prljav posao su obavljali nasi bivsi sunarodnici.

E zaboravio sam da kažem da su Vučkovići (čuvenog Zvonka) konvertiti i oni su iz jednog sela kod Knina koje je, ne tako davno, cijelo prešlo sa pravoslavlja na katoličanstvo... pričala mi je jedna Dalmatinka da se ranije nisu smatrali Hrvatima, nego Šokcima ili katoličkim Srbima!

Село и данас постоји - Вучковићи, код Полаче.

Mustafa Mulalić je rodjen u Livnu,a mozda je delao u Bijeljina ili se jednostavno preselio tamo jos pre rata, inace Bijeljina je cuvena po cetnicima muslimanima, jedna Drazina poseta njima je ovekovecana i slikama, ima ih po netu.

Ma bre covece, ko od njih nije konvertit :P .......doduse moram reci i to, da nazalost, gotovi svi koljaci Srba su poreklom od, jel da, Srba, tesko da se neki Zagorac nasao da kolje Srbe, oni ljudi samo pravili ideologiju, a prljav posao su obavljali nasi bivsi sunarodnici.

Druže, možda je Mustafa Mulalić rođen u Livnu, ali mu je sva familija iz Bijeljine i živio je u Bijeljini... Na tim slikama iz 44. godine možeš vidjeti Mustafu Mulalića kako postrojava četnike u Bijeljini (u stvari okolini), pravoslavni Srbi nose šajkače ili šubare a muslimano fesove sa kokardama.

Мало о муслиманима у четницима.
Само најчувенији.

• Капетан Хусеин Ровчанин који је предводио чувени Коморански одред формиран на терену између Бродарева - Бијелог Поља - Пријепоља и бројио неколико стотина бораца. Заслуга је капетана Ровчанина у томе што комунисти нису прешли Лим иако су у току 1943-4. покушавали неколико пута

Husein Rovcanin nije bio u cetnike.

Husein Rovčanin, komandant Komoranskog četničkog odreda, koji je delovao na terenu između Brodareva. Bijelog Polja i Prijepolja i brojao je nekoliko stotina boraca. Inace je `ebo sve po spisku partizanima u medjusobni borbama.

Bice da je Huso bataljivao cetnike koji su tada itekako bili aktivni na podrucju Sandzaka. Nosio je unifornu kraljevine Jugoslavije pa su zato neki pogresno shvatili da je on bio u cetnike sto ne bi rek'o sa obzirom da ih je bataljivao na obali Lima.

Evo ga on

47669_181170458578576_161596410535981_585442_8297151_n.jpg

Bice da je Huso bataljivao cetnike koji su tada itekako bili aktivni na podrucju Sandzaka. Nosio je unifornu kraljevine Jugoslavije pa su zato neki pogresno shvatili da je on bio u cetnike sto ne bi rek'o sa obzirom da ih je bataljivao na obali Lima.

Evo ga on

47669_181170458578576_161596410535981_585442_8297151_n.jpg

Ja mu vidim kokardu na čelu!

Đe si Mrdo junačino?! Nema te bolan na forumu kako sam ti ja dokazao da ljiljan na srpskim srednjevijekovnim grbovima predstavlja stilizovani krst. Ja se pravo zabrnuo za tebe!

Back