Hrvati i Srbi | GENETSKI ISTI NAROD? ILI NE? (Video)

DalmatinacHR

Aktivan član
Poruka
1.627
Ovo je moj video koji napravih, po struci sam Arheolog i Povijesničar (Istoričar), a u slobodno vrijeme sam uvijek proučavao i genetiku u sklopu Arheologije.

Nadam se da će vam se video svidjeti, pokušao sam sve sumirati na jednostavan a opet precizan način da prikažem ljudima generalno u čemu su Hrvati Hrvatske slični a u čemu različiti sa Srbima Srbije.

Poštovanje svima na forumu,

Pozdrav

Pa to je tvoje pravo da tako razmišljaš, hvala Bogu siguran sam da ima ovdje pripadnika srpske nacije koji su spremni na kulturni način raspravljat, iako je malo takvih i hrvata i srba koji su spremni na to, ali zato sam i napravio ovaj video i radim ovakva videa, da ljudima budu jasnije stvari ako ih zanimaju, bez vaših žaba krastača, aliena Nibiru i sličnih stvari.

Pozdrav.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne mogu sad da gledam video, mozda nekad, ali da, verujem da hrvati i srbi imaju isto poreklo, to nije cak ni stvar verovanja jer su deo iste grupacije naroda - juzni sloveni. Ono sto je ova dva naroda ucinilo razlicitim su istorijske okolnosti u kojima su se razvijali pocev od prodora turaka na balkan. Srbi su uspeli da oslobodjenjem od turaka steknu potencijal za sirenje, dok su hrvatske teznje ostale daleko skromnije - nezavisnost.

хрвати су генетски (и културолошки) слични Србима јер су се још одавно, као авари, прикачили уз Србословене

све је још јасније када узмемо у обзир да су 60-75% свих данашњих хрвата похрваћени срби

хурвати су генетски (и културолошки) слични Србима јер су се још одавно, као авари, прикачили уз Србословене

све је још јасније када узмемо у обзир да су 60-75% данашњих хурвата похурваћени срби
U Hrvatskoj genetici nema traga avara, gledaj, ja sam došao ovdje civilizirano pričat, ti si već drugi koji je došao sa kavanskom pričom, najradije ti ne bi ni replicirao na ovo ali vrag mi ne da mira, pa samo ću ti odgovoriti; pokatoličavanja srba je bilo, ali je bilo i popravoslavljenja hrvata, nije sve crno bijelo nego je sivo.

A vidim po tvom pisanju da ti je uzor onaj Vuk Deretić, ja stvarno mislim da je taj čovjek poslan od nekog da čini neke ljude idiotima ili je stvarno lud, prije će biti ovo prvo, mene više čude ljudi koji se ponesu njegovim učenjem.

I2a vrv potiče o starosedeoca Tripoljske oblasti koje su Sloveni asimilovali najezdom sa istoka, a kasnije se kao Sloveni doselili na Balkan. Što se tiče sličnosti Srba i Hrvata, i jedan i drugi narod su mešavina Slovena i balkanskih starosedeoca (kod Srba je veća koncentracija starosedeoca). Srbi su takođe regionalno homogeniji narod, dok kod Hrvata postoji veća razlika u koncentracijama haplogrupa na regionalnom nivou.

U Hrvatskoj genetici nema traga avara, gledaj, ja sam došao ovdje civilizirano pričat, ti si već drugi koji je došao sa kavanskom pričom, najradije ti ne bi ni replicirao na ovo ali vrag mi ne da mira, pa samo ću ti odgovoriti; pokatoličavanja srba je bilo, ali je bilo i popravoslavljenja hrvata, nije sve crno bijelo nego je sivo.

A vidim po tvom pisanju da ti je uzor onaj Vuk Deretić, ja stvarno mislim da je taj čovjek poslan od nekog da čini neke ljude idiotima ili je stvarno lud, prije će biti ovo prvo, mene više čude ljudi koji se ponesu njegovim učenjem.
дакле још један добронамерни хрват са својим добронамерним лажима, и то из ''хрватске'' далмације :lol:
не мораш уопште да ми одговараш, као и сваки хрват потпуно си ми небитан, само реагујем на ваше штакорске подвале

три ствари овде -
- хрвати су итекако потомци, између осталих, и авара
- није било поправослављавања никога, па ни хрвата
- ко је вук деретић

Geni ne cine narod.

Tako da je celi naslov za smece.
Geni ne čine narod ali čine etnos, a etnosi čine danas narode.

Kroz Y-DNA genetiku možemo u Arheologiji promatrati kako su se razni narodi i nacije formirali kroz tisuće godina i od koga. Ovo je normalna pojava u Italiji i Francuskoj primjerice, oni su davno riješili znanstvenim istraživanjima DNA na antičkim nekropolama podrijetlo svojih vlastitih naroda i znaju tko su, nama hrvatima i vama srbima nije u interesu znati tko smo.

Hvala Bogu imamo istraživanja, na tisuće uzoraka iz obe nacije koje onda možemo usporediti sa kretanjima etnosa iz prošlosti.

Evo ti jedan primjer; i nas Hrvate i vas Srbe Albanci doslovno ZLOSTAVLJAJU glede haplogrupe E1b1b i tvrde da je to "JEDINI" gen iz vremena Ilira.

Mi u Hrvatskoj imamo nekropolu Knin-Greblje koja ima 204 groba, od toga samo 3 Gotska, nekropola je iz 5og stoljeća, znači prije Hrvata i Srba.

Mi u Hrvatskoj da smo PAMETNI iti malo, kao i vi u Srbiji, bi uložili (iako to košta) da se istraži Y-DNA onih autohtonih 201 grob te nekropole, ako bi se pokazalo da samo 10 njih ima I2a1b haplogrupu, SVE BI BILO JASNO KRISTALNO oko albanaca, te bi se dovelo u pitanje dal su oni IKAD imali išta glede etnosa van okvira današnje Albanije (Epira), ali nama naravno to nije u interesu, ni srbima ni hrvatima, nama jedino što je u interesu su one babske priče o Ustašama i Četnicima, naprosto to su takvi narodi.

Dalmatinac, politički narod Hrvata danas predstavlja većinu u HR, istraživat genetsku strukturu političkih naroda je jalov posa.
Prenijeti informaciju(testiranja,...) je pohvalno, al interpretaciju još nebi iznosio ;)
Pa nije to interpretacija moja, ja sam naprosto iznio ono što je znano kad uzmeš uzorke Hrvata iz Hrvatske i pogledaš kome su od ostalih danas formiranih nacija ti uzorci najbliži, isto tako i glede Srba iz Hrvatske.

Meni je to zanimljivo jako, ja ne znam jedino zašto se u sve to ubacuje politička konotacija, ustvari znam zašto ali ne želim znati, ali evo:

Ubacuje se politika naravno jer ovdje je sve politika, pa tako i ArheoGenetika i genetika naroda, sve je politika.

Još samo da i cigarete na kiosku imaju nacionalnost pa smo dosegli VRH apsurda :). poz frende

Meni je npr vrlo interesantno da recimo na Braču imas familije koje se prezivaju Šćepanović. Etnicko poreklo tog prezimena jasno upucuje na Crnu Goru i ne vidim sto bi to bilo nesto skandalozno za izjaviti.
Naravno da upućuje, kao što upućuju prezimena poput Jovanović kod nekih Hrvata, ali zamisli sad mene da ja dođem tim ljudima i kažem da nisu Hrvati? Pa kako? To je stvar osjećaja kako god da su završili kao Hrvati.

Isto tako, znamo po etnogenezi prezimena da prezime Marić (primjer samo) dolazi od ženskog imena MARA ili MARE iz Dalmacije, naprosto znamo to.

Prezime Marić imaš danas i Srba koliko oćeš, dal da ja idem njima govorit da nisu Srbi i da ih propitivam koliko znaju Srpkinja za imenom Mara?
Ne, ti Marići su Srbi i to je to.

Zamisli uostalom sada da neki Šveđani idu po Engleskoj i govore svim Englezima sa prezimenom; Anderson ili Peterson da su Šveđani? Možeš li samo zamisliti koliko je to luđački i pomisliti samo glede Šveđana i Engleza, oni bi to sve pogledali sa povijesne strane i lijepo popričali i svak svojim putem.

Ovdje kod nas je to odma napad na srbe ili hrvate. :)

Naravno da upućuje, kao što upućuju prezimena poput Jovanović kod nekih Hrvata, ali zamisli sad mene da ja dođem tim ljudima i kažem da nisu Hrvati? Pa kako? To je stvar osjećaja kako god da su završili kao Hrvati.

Isto tako, znamo po etnogenezi prezimena da prezime Marić (primjer samo) dolazi od ženskog imena MARA ili MARE iz Dalmacije, naprosto znamo to.

Prezime Marić imaš danas i Srba koliko oćeš, dal da ja idem njima govorit da nisu Srbi i da ih propitivam koliko znaju Srpkinja za imenom Mara?
Ne, ti Marići su Srbi i to je to.

Zamisli uostalom sada da neki Šveđani idu po Engleskoj i govore svim Englezima sa prezimenom; Anderson ili Peterson da su Šveđani? Možeš li samo zamisliti koliko je to luđački i pomisliti samo glede Šveđana i Engleza, oni bi to sve pogledali sa povijesne strane i lijepo popričali i svak svojim putem.

Ovdje kod nas je to odma napad na srbe ili hrvate. :)
Sve se slazem. To brojanje krvnih zrnaca je.... pa pateticno jbg.
Ali razumem i zasto je tako, samo je vreme da se to polako prevazilazi, 30 godina je proslo od nase velike šizme

Pa nije to interpretacija moja, ja sam naprosto iznio ono što je znano kad uzmeš uzorke Hrvata iz Hrvatske i pogledaš kome su od ostalih danas formiranih nacija ti uzorci najbliži, isto tako i glede Srba iz Hrvatske.

Meni je to zanimljivo jako, ja ne znam jedino zašto se u sve to ubacuje politička konotacija, ustvari znam zašto ali ne želim znati, ali evo:

Ubacuje se politika naravno jer ovdje je sve politika, pa tako i ArheoGenetika i genetika naroda, sve je politika.

Još samo da i cigarete na kiosku imaju nacionalnost pa smo dosegli VRH apsurda :). poz frende
Evo ovako prosto, da se još bolje razumijemo:
Hasanbegović - Hrvatina bez premca (ako se njega pita naravno), istraživat njegov "Y" ...
Ići testirati Hrvate(naselja, regije, plemena što god) za koje se pouzdano zna da su Hrvati 300+ godina, e to je nešto.

Politička konotacija podeli pa vladaj naspram nas postoji (neznamo za početak, al znamo za tu konstantu) sve što je iz toga proisteklo je današnja slika.
I primer Hong Konga danas govori, da 100god. može da stvori dovoljnu razliku između naroda, koju sa strane koriste i dublje klinove zakucavaju.

Видео прилог је превише поједностављен са подоста произвољних тврдњи.
Посебно је поједностављен осврт на аутосомалну генетику, гдје тако обрађен (Хрватима су најближи ти, Србима су најближи ти) без детаљнијег осврта и кроз % присуство, тежња поједностављивању нас води увијек на погрешан колосјек.

Када је осврт на Y-ДНА генетику, погрешно се фокусирати на Y-хаплогрупе, већ да би добили ваљанију и потпунију слику ваља се фокусирати на гране, подране и слојеве Y-хаплогрупа. Рецимо код хаплогрупе Р1а (овдје) имамо три најприсутније гране Л664. З283 и З94.Грана Л664 и огранак З284 гране З283 су присутни у значајном % данас у Њемачкој и скандинавским земљама па се у колоквијалном говору називају и германском граном ове хаплогрупе. Огранци М458 и З280 (оба од гране З283) су данас у великом % присутни међу словенским народима па се називају словенком граном ове хаплогрупе. Грана З293 са огранцима З294 и Л657 су присутни код индо-иранских народа.

Ако погледамо генезу хаплогрупе Е1б1б (овдје) и на овим просторима најзаступљеније гране Е-В13, она је присутна у значајном проценту (5%+) код свих европских народа и ту је немогуће то гледати глобално како гледа аутор у прилогу, већ пратити сваки слој и подслој засебно.

Даље, хаплогрупа И2а1б јесте процентуално најзаступљенија у БиХ, Хрватској и Србији но гледајући све припаднике који носе ову хаплогрупу то је тек изразита мањина, 60% припадника ове хаплогрупе смјештено је у троуглу Украјине, Бјелорусије и Русије, и ту није лако извести закључак да ли су кретања ове хаплогрупе ишла са Балкана на сјевероисток или обрнуто.
Даље, док ову хаплогрупу (И2а1б) можемо везати од древних народа за Словене и Гете (и сродне им Дачане) одакле аутору основ произвољној тврњи да су ову хаплогрупу донијели поред наведених и Остроготи. Гледајући кретања германског народа Гота кроз сачуване рукописе и данашње стање Y-ДНА генетике на просторима којима су прокрстарили Готи, основаније је да су донијели на ове просторе хаплогрупу И1 (код Срба у Србији присутна 8%, а код Срба у БиХ 7,5%).
И овдје аутор теме очигледно истрајава на тој мантри из 1930их и ослањању на остроготско поријекло Хрвата, све како би то дало потврду убјеђењу да Срби и Хрвати ето имају сличности (наравно да имају), али Хрвати су ипак преко готске етногенезе више германскији. Помало инфантилно.

Poslednja izmena:
Naravno da nismo isti narod. Hrvatima su genetski najbliži narodi Slovenci i Mađari.

Srbima su genetski najbliži Vlasi(Rumuni).

Ako govorimo o pravim Slovenima(Poljaci, Belorusi, Ukrajinci) Srbi su dalji od njih i bliži Grcima i Albancima po izgledu i genetici a Hrvati suprotno.

U Hrvatskoj ima daleko više plavih očiju i kose nego u Srbiji. .

maxresdefault.jpg

serbia-djokovic_898_176665b.jpg

Geni ne čine narod ali čine etnos, a etnosi čine danas narode.

Kroz Y-DNA genetiku možemo u Arheologiji promatrati kako su se razni narodi i nacije formirali kroz tisuće godina i od koga. Ovo je normalna pojava u Italiji i Francuskoj primjerice, oni su davno riješili znanstvenim istraživanjima DNA na antičkim nekropolama podrijetlo svojih vlastitih naroda i znaju tko su, nama hrvatima i vama srbima nije u interesu znati tko smo.

Hvala Bogu imamo istraživanja, na tisuće uzoraka iz obe nacije koje onda možemo usporediti sa kretanjima etnosa iz prošlosti.

Evo ti jedan primjer; i nas Hrvate i vas Srbe Albanci doslovno ZLOSTAVLJAJU glede haplogrupe E1b1b i tvrde da je to "JEDINI" gen iz vremena Ilira.

Mi u Hrvatskoj imamo nekropolu Knin-Greblje koja ima 204 groba, od toga samo 3 Gotska, nekropola je iz 5og stoljeća, znači prije Hrvata i Srba.

Mi u Hrvatskoj da smo PAMETNI iti malo, kao i vi u Srbiji, bi uložili (iako to košta) da se istraži Y-DNA onih autohtonih 201 grob te nekropole, ako bi se pokazalo da samo 10 njih ima I2a1b haplogrupu, SVE BI BILO JASNO KRISTALNO oko albanaca, te bi se dovelo u pitanje dal su oni IKAD imali išta glede etnosa van okvira današnje Albanije (Epira), ali nama naravno to nije u interesu, ni srbima ni hrvatima, nama jedino što je u interesu su one babske priče o Ustašama i Četnicima, naprosto to su takvi narodi.

Geni ne čine ni etnos. Etnos čine pre svega zajednički jezik, kultura i sećanje (predanja) na zajedničko poreklo. Kada su se formirali etnosi ljudi još nisu znali šta su geni. Y hromozom može samo da ti otkrije pra poreklo, odnosno geografsko poreklo, sa kog su prostora i kada tvoji preci došli na ovaj prostor pre nego što su formirali neku svest o zajedničkoj etničkoj pripadnosti sa drugim ljudima među kojima su živeli.

Ovo je moj video koji napravih, po struci sam Arheolog i Povijesničar (Istoričar), a u slobodno vrijeme sam uvijek proučavao i genetiku u sklopu Arheologije.

Nadam se da će vam se video svidjeti, pokušao sam sve sumirati na jednostavan a opet precizan način da prikažem ljudima generalno u čemu su Hrvati Hrvatske slični a u čemu različiti sa Srbima Srbije.

Poštovanje svima na forumu,

Pozdrav
Политички коректна анализа.
Али ако се већ бавиш науком онада би требало мало поближе указати од кога су узимани узорци.
Као неко чији су преци живели на територији Славоније (данашње Хрватске) не могу да занемарим чињеницу да је велики део данашњег хрватског становништва који живе на територији Далмације и Славоније српског порекла које је у претходним временима прво покатоличено, а потом и преведено у Хрвате - и то су чињенице а не дневна политика. И данас ћеш код многих Хрвата у Далмацији наћи гробове дедова и прадедова на православним гробљима са све ћириличним именима на гробовима...
Дакле, да ли је ико ко се бавио анализом гена узимао у обзир породичну историју или је просто само уписивао "хрват"?
Чини ми се да без такве анализе комплетна студија пада у воду...

:hahaha:
цела тзв хурватска историја је само ствар осећаја данашњих похурваћених несрећника
Sve bi bilo super da ja razumim ćirilicu ali ne razumim ahaha, sad sam na poslu pa mi je tesko na mobitelu prevodit, ali evo svima cu odgovoriti kad dodjem kući sa posla. Budite pozdravljeni :D

Pa to je tvoje pravo da tako razmišljaš, hvala Bogu siguran sam da ima ovdje pripadnika srpske nacije koji su spremni na kulturni način raspravljat, iako je malo takvih i hrvata i srba koji su spremni na to, ali zato sam i napravio ovaj video i radim ovakva videa, da ljudima budu jasnije stvari ako ih zanimaju, bez vaših žaba krastača, aliena Nibiru i sličnih stvari.

Pozdrav.
o cem bre pricas, o izrodima koji ubijaju i kolju po nalogu vatikana?
to sto sam kao primer dao zabe krastace je primer, a ne vredjanje...jer su zabe krastace nastale od obicnih zaba....kao deformitet..corsokak evolucije kao sto su i hrvati corsokak razvoja srba...

Back