GODFATHER10
Iskusan
- Poruka
- 6.064
Probat ću ti još jednom objasniti i onda odustajem. Hrvatska ima bolji kreditni rejting, manje kamatne stope na zaduživanje i nije tražila pomoć MMF-a (od izbijanja svjetske ekonomske krize). Srbija ima niži kreditni rejting, više kamatne stope na zaduživanje i tražila je pomoć MMF-a još 2008. godine. Uz to ukupni prihodi hrvatskog proračuna su u prvih 6 mjeseci ove godine porasli za 3,4%, dok su se rashodi smanjili za 1,8%. Deficit za prvu polovicu godine iznosi 11% u Hrvatskoj , a 29% u Srbiji. Sad ti zaključi tko je u većoj opasnosti od bankrota i kome je teže otplaćivati dug.
Apsolutni iznos duga nije bitan i treba ga promatrati u odnosu na BDP. Javni dug Srbije je najviši u regiji, dok je u Hrvatskoj viši ukupni dug u odnosu na BDP. Također je bitno reći da je za dio navedenog duga Hrvatska izgradila znatan dio svoje infrastrukture, pogotovo cestovnu i morsku, nešto manje zračnu i željezničku. Kod Srbije ne vidim na prvi pogled što je to bitno napravljeno za navedeni dug, pogotovo ako se gleda ifnrastruktura. To su neke suštinske razlike u dugu Srbije i Hrvatske i onoga što se za taj dug izgradilo. Okvirno gledajući postoji razlika od 30% u ekonomskoj razvijenosti između Hrvatske i Srbije, optrilike isto toliko između Hrvatske i Slovenije itd. itd. Nismo svi isti i razlike su jasno vidljive. Tko želi relativizirati slobodno, ja se držim statistike i makroekonomskih pokazatelja.
Bolje ti je odustani,evo ja cu biti realniji od tebe ...Kada Srbija vrati dug i kada se postavi na svoje mesto moci cu reci svakom u lice...Ti,kada Hrvatska vrati onoliki dug i kada se postavi na svoje mesto ,bez pomoci i svega sto je do sad pozajmila za ovih 20 godina i kada SA TURZIMOM uspete obrnuti budzet ,kad se toliko hvalite morskim turizmom,onda se javi

Podcrtano je za tebe ,nepodcrtano za mene...

P.s. I ,sto kaze kolega -Misoni- ,mnogo je zabavno cuti sta kazu stanovnici Hrvatske.