Inspirisan sam da otvorim temu čitanjem uvodnog dela knjige Elene Vajt koja se zove Očigledne Hristove poruke. Po meni ona mnogo filozofira i morališe i razglaba o trenutnom stanju u društvu i razvodnjava i time promašuje srž simbolike, dok je moje tumačenje vrlo jednostavno.
Sejač je Isus koji seje reč Božiju u srca ljudi koji slušaju. Plod posejanog semena je ljubav. prema Bogu i bližnjima
Zemljište u koje se seje je ljudsko srce. Zemljište koje je utabana staza je tvrdo jer je to srce koje su mnogi pregazili i povredili. Zemljište koje je kamen je tvrdo srce koje nikad nije bilo naučeno ljubavi. Zemljište u kome ima puno trnja i korova je srce u kome caruje sujeta. Dobro zemljište koje će roditi plod mnogostruki je čisto i dobro srce.
Marko navodi sledeće Isusovo tumačenje priče o sejaču:Gle, iziđe sejač da seje. I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih; A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje. I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše. A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih. A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset. Ko ima uši da čuje neka čuje.— Evanđelje po Mateju, 13:3-9
Moje tumačenjeSejač seje reč. Ovi su kraj puta posejani, gde se seje reč, i kada je čuju, odmah dolazi satana i uzima reč posejanu u njima. I ovi su slično posejani na kamenitom tlu, koji kada čuju reč, odmah je s radošću primaju, i nemaju korena u sebi, nego su nestalni, pa kad dođe do nevolje ili gonjenja zbog reči, odmah se sablazne. A drugi su, što su posejani u trnju; to su oni koji reč čuše, i svetske brige, te prevara bogatstva i žudnje za drugim stvarima uvlače se i guše reč, te neplodna biva. A oni što su posejani na dobroj zemlji, slušaju i primaju reč, pa donose rod tridesetostruko i šezdesetostruko i stostruko.— Evanđelje po Marku, 4:15-20
Sejač je Isus koji seje reč Božiju u srca ljudi koji slušaju. Plod posejanog semena je ljubav. prema Bogu i bližnjima
Zemljište u koje se seje je ljudsko srce. Zemljište koje je utabana staza je tvrdo jer je to srce koje su mnogi pregazili i povredili. Zemljište koje je kamen je tvrdo srce koje nikad nije bilo naučeno ljubavi. Zemljište u kome ima puno trnja i korova je srce u kome caruje sujeta. Dobro zemljište koje će roditi plod mnogostruki je čisto i dobro srce.