Христос се роди!!!!

danas je badnji dan.Muski dio porodice odlazi da sijece badnjak,zenski priprema hranu.Badnjak se uz molitvu prisloni uz kucu,odlomi se malo drvce koje se stavlja u cesnicu.Posle pecemo jagnje na raznju,i naravno svu hranu za Bozic.
Bozic jutro ustajemo rano,pomolimo se,mirbozimo,omrsimo kacamkom i doruckujemo.Kod nas jos postoji i obicaj dolaska polaznika ujutro.

Mama kuva po ceo dan a ja iako nisam vernik joj pomazem ...
Brat uvece unosi badnjak i slamu, a tata pecenicu i onda mama baca po pecenici mesavinu sitnog novca i psenice... Onda sledi neki obicaj koji smo prerasli sa pijukanjem ispod stola
(uglavnom se u slamu stavljaju orsi, sitni nivac, bombone i jos neki slatkisi...)
Ujutro keva ustaje ranije i pravi cesnicu i u nju stavlja dinar,
(zanimljivo baba u selu stavlja tri dinara...) ja ga zadnje 4 godine pronalazila...
Onda sam polozajnik na dva mesta i to je zanimljivo...
Nista specijalno klasicni obicaji preuzeti od slovenskih pagana i prevedeni u hriscanstvo...
Zato ih i ja podrzavam...

de bre žooriš....... ja sam jootros ustao u 8 i išao da koopim ribu.......i stajao u redu......i klizao se po ledu.....bio sooper roočak.... mene majka zamolila da umootim bob spravom .. blenderom.......i posle sam ga odneo na terasu da se hladi..........i jeo sam posne paprike....i neke salata..baš lep porodični praznik...i badnjak je sad na terasi......a posle se unosi i poželi mu se dobrodošlica...i zdravlje ukooćana..............

Onda sledi neki obicaj koji smo prerasli sa pijukanjem ispod stola

a pijookali ste kad ste bili mali?........e i ovaj je ban............

ШТА ОД ОБИЧАЈА ПРИМЕЊУЈЕТЕ У КУЋИ ? :-)

Daj nam prvo sopstveni primer .
Kod mene je klasika : obicno na TV-u pred Bozic pojasne sta se radi i kako to izgleda .Ja se potrudim da atmosfera bude u radosti i svecana , trpeza ekstra i pazim da raspolozenje bude ceo dan svima prelepo.Neke sitnice ispustim po pitanju obicaja npr. neznam da li je ispravno da gori sveca na Bozic ( velika kao slavska ) , ne pijucemo po kuci , ne stavljam u cesnicu osim dinara nikakve druge simbole , ali bitan je vedar duh.
Na badnje vece obavezno ne rasklanjam trpezu i ono sto je najvaznije praktikujem od ovog Bozica : za polozajnika zovem osobu ( pol nebitan ) koja veruje u Isusa Hrista !
E valjda ce sad da mi svane.

Ja tezim da mi dan bude ispunjen , veseo , radosan , ustajem rano ( to radim i svako jutro ) te sam ove godine vodila dete u crkvu i uzeli pricesnu. Ceo dan nesto mesim , te kolacice od testa koje mi zovemo koledarima, te blage kifle ..........., unesem badnjak , aranziram trpezu , ( svekrva mesi pogacicu sa parom , a ja brinem za ostalo , kao pasulj, sarma, punjene paprike etc. Pre vecere postavimo sto badnjak i pare stavimo i ispod stola , otvorimo vrata i veceramo otvorenim vratima . Ostavimo sto tako do sutra . Uvece spremam za Bozic, praktikujem da zaspim kasno jer je Badnik upravo bdenje , te noci se ne spava :) . Toliko

Na badnji dan,obavezno posni svecani rucak.
Sprema se hrana za Bozic.Uvece unosimo badnjak,poslije toga nema ,izlaska ni ulaska.Na stolu je sveca,i korpica sa suvim vocem.Svecani stolnjaci.A u ponoc se malo servira mrsno.Ujutro cekamo polaznika,zatim sin i muz idu jer i oni polaze na nekoliko mjesta.
Sa polaznikom se doruckuje,lomi pogaca,i tako.:)

Zilot hajde da mi napises nesto vise o Zilotima i nasoj crkvi .Nije da sam potpuno neupucena ali vise stvari ne znam nego sto znam.Ako je glupo da pises na ovoj temi posalji mi pp.

Коју нашу цркву?
Ако мислиш на СПЦ, зилоти о њој и другим званичним црквама немају неко лепо мишљење. Обичан лаик ће ти рећи да су то православни фанатици, секташи. Али није баш тако.
На интернету можеш о њима наћи све и свашта, углавно површно.

nista...cak sam i otjerao jednom popa...taman krenula zurka smrche se koka, duva se kad zvoni neko na interfon...ja pitam ko jeeee kad rece on pop je jel slobodno...;reko ja se izvinjavam al nije:) od tada vise nikad nisu dolazili:) a i osjecam se mnogo mirnije od kad mi ne dolaze...i sve mi je krenulo nabolje...prestao sam da pusim, da se drogiram, da pijem...u crkvi sam u zadnjih 10 godina bio 2x...jednom kad mi se buraz zenio, jednom prijatelj...i oba su sada sretno razvedena:) i oba puta sam se uzasno osjecao...lije znoj, muka mi neka..ma fuj..morao sam izaci vani na vazduh

sta ti je ovo webmail ????

Webmail
There are two primary ways of checking your e-mail — using an e-mail program like Microsoft Outlook or with a Web-based interface called webmail. When you check or send e-mail via the Web, you are using webmail. Most free e-mail services, such as Gmail, Hotmail, and Yahoo! Mail offer webmail interfaces that allow you to send, receive, and organize your e-mail on the Web. If you own a domain name, many Web hosts also offer a webmail interface to use with your domain name or website. Some common webmail systems supported by Web hosts include Horde, NeoMail, and SquirrelMail.

Because webmail is run from a server, the messages downloaded to your inbox are saved on the mail server. This is convenient since you can check your mail and browse old messages from any computer as long as you have an Internet connection. The downside is that, since the messages are not downloaded to your computer, you need an Internet connection to view your messages — even ones that you have already viewed.

If you only have one e-mail account, webmail may be the simplest way to check, send, and manage your e-mail. However, if you regularly use multiple e-mail accounts, a software e-mail client like Microsoft Outlook or Mac OS X Mail may be a better choice.

nista...cak sam i otjerao jednom popa...taman krenula zurka smrche se koka, duva se kad zvoni neko na interfon...ja pitam ko jeeee kad rece on pop je jel slobodno...;reko ja se izvinjavam al nije:) od tada vise nikad nisu dolazili:) a i osjecam se mnogo mirnije od kad mi ne dolaze...i sve mi je krenulo nabolje...prestao sam da pusim, da se drogiram, da pijem...u crkvi sam u zadnjih 10 godina bio 2x...jednom kad mi se buraz zenio, jednom prijatelj...i oba su sada sretno razvedena:) i oba puta sam se uzasno osjecao...lije znoj, muka mi neka..ma fuj..morao sam izaci vani na vazduh
Lucifere,jesi li to ti?

Back