Hrckov sindrom

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
cuvala ih kao ljubimce
dosla je ekipa da joj oduzmu macke, ali da joj ipak ostave nekoliko, medjutim, tvrdila je da ih toliko voli da nijedne ne moze da se odrekne
uzasno je plakala dok su ih skupljali i odvodili... ma uzas

ovo sa predmetima je malo blaze, ali ipak bolesno

cuvala ih kao ljubimce
dosla je ekipa da joj oduzmu macke, ali da joj ipak ostave nekoliko, medjutim, tvrdila je da ih toliko voli da nijedne ne moze da se odrekne
uzasno je plakala dok su ih skupljali i odvodili... ma uzas

ovo sa predmetima je malo blaze, ali ipak bolesno

Ljudi su manijaticni na razne nacine.

Ako ta manijakalnost ne ugrozava druge - nije opasno.

Imam baš gomilu interesovanja i samim tim gomilu stvari.
Uopšte ih ne koristim svaki dan,
ali nemam nameru da ih se oslobodim !

Razmišljam o problemu koji drage kolege iznose ( a koji ja nemam )
i kapiram da je stvar u tome
što nikada nisam imao ukrase u svom fizičko-duhovnom prostoru.

Jako mi smeta kad me ukućani "oslobode" nečega što oni smatraju za nepotrebno.
Daću primere, pa će biti jasnije o čemu pričam.

Jes' da tenis ne igram svaki dan,
ali me jako iznerviralo kad sam utvrdio da mi je ostao samo jedan reket !
Ne znam gde se dede drugi !? :eek:

Jes' da ne radim svaki dan sa modelarskom bušilicom,
ali i to me jako naljutilo kad sam provalio da je nema nigde u kući ( a zatrebala mi ) ! :evil:

O muzici da ne pričam !
Bivši sam muzikant,
i u kući imam nekoliko pojačala, razglas, instrumente, mikrofone, note, stalke, kablove ...

Tu su bicikli i oprema ( koriste se samo leti ),
tu su sve vrste lopti ( takođe letnja razonoda ),
oprema za pecanje ( zadnji put bio na pecanju pre tri godine )
dečije sanke, klizaljke,
o video, audio i kompjuterskoj opremi da ne pričam.

Alat naravno,
( delove za kola ne čuvam - naročito ne one pokvarene !!!)

I sad kad pogledam sve te stvari
znam da ću ih koristiti ako ne danas onda uskoro sigurno !

Poslednja izmena:
Mislim da niko od nas ovde nema stvarno ozbiljnu situaciju sto se tice cuvanja raznih predmeta.
par puta sam gledala neku emisiju o ljudima koji imaju taj problem, tu su gomile stvari po celom stanu, ili kuci, ukucani ni ne mogu da se krecu slobodno, nemaju slobodan prostor ni da se krecu.
U nasoj blizini ima jedna kuca, ograda se skoro srusila koliko je tu nabacano svega i svacega, mogu da zamislim kako je unutra.
ovo o cemu mi uglavnom pisemo je sve bezazleno.
Znam da kad smo trebali da se selimo iz kuce u stan da sam imala gomilu stvari koje sam smatrala neophodnim, a na kraju se ispostavilo da samo zauzimaju prostor. Uglavnom je bila rec o garderobi i raznim figuricama,gomili novina...
Imali smo srecu da smo dobili i garazu i tu je prebacen ocev alat i jos jedna velika gomila stvari, neceg sto tata vise nije koristio i samo smo jednog dana krenuli da raskrcujemo i na kraju smo izdali garazu.
Sad u stanu imamo jednu veliku kutiju za alat koji se ne koristi tako cesto i jednu ladlicu sa gomilom srafofa,selotepa,izolir traki,neophodnog alata,tipa cekic,srafciger, razni kljucevi.

Ma te "neophodne" stvari koje počnu da smetaju su
tepisi,
zavese,
figurice,
ukrasi,
gobleni,
mušeme,
stoljnjaci,
cveće,
svećnjaci,
lusteri,
iznošena i neodgovarajuća garderoba ( ne nesezonska ),
prazne tegle,
flaše,
novine,
knjige ( osim enciklopedija i sl. ),
i sve ono što smo zaista prestali da koristimo !

Inače je idiotizam baciti nešto što će nam zatrebati uskoro
( recimo kišobran - kad padne kiša ).

Za vecinu nabrojanog se slazem, jedino se ne bih odrekla goblena i knjiga.
Goblena jer volim da ih radim, knjige jer ih citam redovno jer su to uglavnom knjige koje me zanimaju i koje volim ponovo da procitam.
Kad smo se preselili iz kuce u stan, prenela sam i gomilu zavesa i dugo su stajale u ormanu cekajuci momenat kad ce se prekrojiti da bude odgovarajuce za prozore koji su mnogo manji od kucnih, na kraju su docekale da zavrse pored kontenera.
eh, kad smo kod kisobrana, jednom davno sam dobila jedan mali zuti kisobran i bio je koriscen dok nisam odrasla, ostao je zaboravljen u nekom kutku kod mame, nedavno bili kod mame i ona lepo dade kisobran ceri, dete se silno obradovalo i sad samo ceka da pocne da pada kisa da bi ga koristila.

Моја мама је класични хрчак; једном тако нађем испод кревета три велике кесе пуне кеса :zcepanje:

Она скупља а ја бацам; и онда некад кад се сјети упита нпр гдје су оне старе шоље за кафу или нека стара завјеса. Ал` углавном и не примјети да нешто мистериозно нестане. :D

Ја ту и тамо оставим нешто. Мислим да у једну картонску кутију може све да стане за шта сам везана; углавном су то ствари из дјетињства и сл.

Mora da sam bio u proslom, ili u jednom od prosli zivota hrcak. Ne mogu se tako lako oprostiti od stvari, iako ih godinama ne koristim ... tako kad primjetim da nesto nema, saznam kako je neko od mojih istu stvar bacio vec poodavno :sad2:

Imate li slicni stav, ( da, stav, a ne problem kako neki vole da kazu ) povodm stvari, ili jednostavno sto ne koristite "cesce" proslijedite na ovaj ili onaj nacin ?

ljudi cuvaju stvari jer misle da ce im to pruziti neku sigurnost u budicnosti i sto vise to rade tj ako predje u patologiju il kako se vec to zove to je odraz njihovog straha da nemaju kontrolu.
nemoj to da bacis trebace mi itd kada je vezano za neki glupu stvar postavlja se pit zasto koji k ti treba raspadnuta utikacnica..
pa ua sv sl..
za svakinsl znaci da taj cika tezi da predvidi svaku situaciju da bi otklonio potencialnu muku..a niko nema kontrolu nas svetom i onim sto ce ih zadesiti.samo oni teski hordersi ne mogu da prihvate da ce im se desiti nesto lose na sta ne mogu da uticu i da je to deo zivota pa se uljuljkuju stvarima dok ne zaglibe kod doce;)
ja ko mala sam neko vreme cuvala gluposti dok mj jednom nije dunulo da sve pobacam..al moj tata bi sve bacio da mozeXD

Mrzim iz dna duše,gomilanje nepotrebnih stvari.Makar jednom nedeljno, kao furija pokupim i sa zadovoljstvom bacim nepotrebno.
Garderrobu koju ne nosim godinani dana, znači ne treba mi...poklonim ili bacim,okrnjeno posudje takodje...od posteljine vec izakane
napravim gomilu krpa koje upotrebim i...bacim:lol:izuzetak cine stvari koje za mene imaju emotivni vrednost a one stanu u jednu kesu:)

Umem neko vreme da čuvam stvari za koje znam da mi nisu suštinski potrebne, ali kad mi prekipi, sve pobacam :mrgreen:

Imam problema sa viškom stvari kod roditelja u kući, pokušavam da je sredim bezuspešno...taman bacim neke, i moji ih izvade iz đubreta :confused: nema šanse da ih ubedim u suprotno

Za vecinu nabrojanog se slazem, jedino se ne bih odrekla goblena i knjiga.
Goblena jer volim da ih radim, knjige jer ih citam redovno jer su to uglavnom knjige koje me zanimaju i koje volim ponovo da procitam.
Kad smo se preselili iz kuce u stan, prenela sam i gomilu zavesa i dugo su stajale u ormanu cekajuci momenat kad ce se prekrojiti da bude odgovarajuce za prozore koji su mnogo manji od kucnih, na kraju su docekale da zavrse pored kontenera.
eh, kad smo kod kisobrana, jednom davno sam dobila jedan mali zuti kisobran i bio je koriscen dok nisam odrasla, ostao je zaboravljen u nekom kutku kod mame, nedavno bili kod mame i ona lepo dade kisobran ceri, dete se silno obradovalo i sad samo ceka da pocne da pada kisa da bi ga koristila.

Jao to je tako lepo i slatko ! Eto pozitivnog primera, kako od najmanjih nogu kod dece razvijati da uzivaju i u "groznim stvarima" kao sto je kisa, sneg, zima, blato, bare...... Mislim to "grozno" smo mi odrasli nadenuli stvarima i pojavama, a deca oko nas upijaju i uce po modelu, prihvataju nase poglede na realnost i svet.
A ovo je bas lep primer kako ce se dete radovati kada pocne da pada kisa, za razliku od neke druge dece koja su vec zadojena kuknjavom oca i majke kako ce zbog kise urpopastiti nove lepe cipele, ili kako ce biti zima, i eto ga sutra buduci metereopata i anksiozna licnost koju ce svaki "zivotni povetarac" da oduva i izmesti iz stanovista.

Bas lepo sto se dete raduje kisici da bi koristilo lep kisobrancic. Pa jos kada usljapka nogice u neku baricu.... :zskace:

- - - - - - - - - -

jao, bila je jedna emisija o tome, zena je cuvala na desetine macaka, izmet im je bio po celoj kuci, a kad su pomerali namestaj nalazili su i macije leseve ispod kreveta :sad2:

Da, i obicno sve te zene (i neki muski) negiraju da imaju problem vec sebe gledaju kao spasonosu i govore kako oni zapravo - pomazu zivotinjicama i mnogo ih vole, a objektivna istina je da ih ugnjetavaju i indirektno muce. :mazi::maca::mazipsa:

Back