HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znas o cemu pricas padre 100 000 dece je proslo kroz lose hraniteljstvo u zadnjih 5-6 godina.
U ovom trenutku ih ima 6500 na smestaju.
A koliko ih ima bez roditelja bolje da ne pricam
Domovi se ukidaju zato se finansira hraniteljstvo mislim za domove bez roditeljskog staranja.
A garava kako kazes isto su deca pa ko voli decu i zeli da im pomogne nece mu to biti problem
A ovo drugo si definitivnbo u pravu sto se tice CZSR

Molim te da se ne frljas sa ciframa i podacima. U ovoj zemlji niti ima 50.000 dece na hraniteljstvu niti ima toliko dece bez roiteljsog staranja, niti ima toliko hranitelja.
To da li ce neko biti hranitelk ili ce kopati kukuruz ostavi ljudima i strucnim sluzbama. Iskreno govoreci niko mi ne moze reci da se bavim hraniteljstvom za 10.000 mesecnu nazovi platu. I da, ako mislis da neko treba da se zeza sa klincem s policijskim dosijeom, koji bezi, bavi se prostitucijom, emotivno je razbijeno i sl. a mislis da je tih 10.000 puno onda gresis jer za takvo dete ni 100.000 din nije dovoljna plata. I nije problem da se ukine hraniteljsto ukine i da se sva deca vrate u domove gde vaspitace, zbog mizernih plata, zabole cose da se cimaju sa takvom decom. Sto rece jedan vaspitac - on ce za 2 godine biti punoletan a ja imam jos 20 godina da radim da odem u penziju i necu zbog njega da dobijem infarkt.
Jedan od problema s kojim se hranitelji susrecu je sto im a) centri ne daju sve informacije b) svako u CSR nalazi za shodno da im drzi 'ocenas' (ukljucujuci sto j meni o pedagogiji i humanosti tupio pravnik i sekterica direktrke CSR) c) moramo a trpimo 'brizne srodnike' koji neretko nanose vise stete nego koristi (ako se toliko brinu zasto ne budu srodnicki hranitelji?) d) sta god da je dobro to je zasluga strucnih slubi a sta je god lose za to smo mi krivi... Iskreno, iako imam neproblematicno dete, za ove pare ga nikada ne bih cuvao da to radim radi novca. A da je tek problematicno...
Sto se usvajanja tice mislim da je svima jasno koliko kostaju zdrava deca za usvojenje a da se za usvajanje nude ili deca s posebnim potrebama ili 'garava' deca za koju vecina 'belih porodica' nije zainteresovana.[/QUOTE]

Harmony ,
Ne mogu da citiram razne izjave pogledaj malo stranu 12.
Moje izjave su veoma tacne i veoma precizne.
To sto se tebi ne svidja ISTINA to je TVOJ PROBLEM.
Ne znam zasto nekoga boli istina i filozofira o necemu sto nema blage veze .
Kako mozes suditi o necemu sto nisi nikad videkla i iskusila.
Ja jesam i imam puno pravo kome se ne svidja cao sa topika.
Deca nisu kriva sto su cigani kad vec tako moram reci i sto kradu jer su napustena .
Pravi hranitelj koji prolazi obuku znace i takvo dete da prevaspita
Neko je ovde ogorcen sa foruma zato sto tema nije ulepsana pa se nekome ne svidja losa strana hraniteljstva.
Samo iznosim stav dece a ti mi nemozes donositi sud .
Da li zelis da me ubedis u suprotno?
Svako ima pravo da misli a ja sam izneo posledice takvog razmisljanja koje bi eventualno uticala na takvu decu.
No opet sta god da si opet imam prava da iznesem istinu koja se krije.
I da kritikujem ono sto negatvno utice na decu.

CITAT HARMONY>>>
Ovde nemas od koga da ih stitis. Niko nema nista protiv te dece - deca kao i sva druga samo sa jos jednim velikim teretom za koji nisu kriva.
Prilicno je ocigledno i to je takodje OK, ali zasto si ogorcen na ljude sa foruma koji samo iznose svoja misljenja. Niko nije obavezan da iznosi samo ona misljenja koja se podudaraju sa tvojim.[/QUOTE]

Padre rece:

Sto rece jedan vaspitac - on ce za 2 godine biti punoletan a ja imam jos 20 godina da radim da odem u penziju i necu zbog njega da dobijem infarkt.

Dosli smo do zakljucka zasto je odabrao da bude vaspitac znao je koji ce mu biti posao?
Mogao je biti doktor,sofer,trgovac,ucitelj pa bi ziveo mirno i spokojno

Padre rece:

Sto rece jedan vaspitac - on ce za 2 godine biti punoletan a ja imam jos 20 godina da radim da odem u penziju i necu zbog njega da dobijem infarkt.

Dosli smo do zakljucka zasto je odabrao da bude vaspitac znao je koji ce mu biti posao?
Mogao je biti doktor,sofer,trgovac,ucitelj pa bi ziveo mirno i spokojno

Kada je odabrao da bude vaspitac vaspitaci su imali neka prava. Sada vaspitaci nemaju nikakva prava, a klinci imaju decija i ostala prava ukljucujuci da vaspitace teraju u pm a da im vaspitaci zbog toga ne smeju nista... Onako kako se neki klinci u domovima obracaju vaspitacima znajuci da ih ovi mogu samo upisati u cuvenu svesku i nista vise je rezulturalo da su onda vaspitaci digli ruke od njih i rekli - radite sta hocete sebi cete unistiti zivot.

Ne znas o cemu pricas padre 100 000 dece je proslo kroz lose hraniteljstvo u zadnjih 5-6 godina.
U ovom trenutku ih ima 6500 na smestaju.
A koliko ih ima bez roditelja bolje da ne pricam
Domovi se ukidaju zato se finansira hraniteljstvo mislim za domove bez roditeljskog staranja.
A garava kako kazes isto su deca pa ko voli decu i zeli da im pomogne nece mu to biti problem
A ovo drugo si definitivnbo u pravu sto se tice CZSR

Kako to mislis da je u poslednjih 5-6 godina kroz hraniteljske porodice proslo 100.000 dece. Pa u Srbiji ima oko 7.500 hraniteljskih porodica (ako sam dobro upamtio cifru). Da smo na traci ne bismo imali toliki promet dece kroz kuce.
Sto se tice garavih... Iskreno slabo se traze za usvajanje. Vecina usvojitelja ne voli da prica o tome da su decu usvojili pa nisu bas spremni da usvoje garavo dete ako oni nemaju malo tamniju put. Dakle to govorim za usvajanje a ne za hraniteljstvo. Ipak budimo realni da ljudi usvajaju decu zbog svoje potrebe da imaju dete a ne zbog detetovih potreba.

Емотивац, ја разговарам само културно, само аругментима, и само чињеницама које сам спознала као педагог који је 12 година радио са домском децом, као просветни радник који је имао доста прилике да се среће са хранитељским породицама, и као родитељ двоје деце.

Не сукобљавам се са тобом лично, а жао ми је тако те моја мишљења и запажања повређују. Није ми намера.

Ја ћу наставити да постујем на овој теми, форум је отворен за све.

A ja sve to kada saberes imam iskustva jer sam ziveo bas u takvim porodicama i ne u jednoj nego u svakoj za sebe posobnoj.
Pa mi to daje za pravo.
Postuj ti slobodno akli postuj tudja misljenja i iskustva
Ja govorim o modernom vremenu tj zadnjih 5-6 godina
Forum jeste otvoren Cela Krstarica ali tema odlazi u drugim pravcima i prelazi u sukob
A sto se doma tice i tamo sam bio pa i licno iskusio pa mi niko ne moze pricati o tome osim onih koji su bili tamo.

Емотивац, ја разговарам само културно, само аругментима, и само чињеницама које сам спознала као педагог који је 12 година радио са домском децом, као просветни радник који је имао доста прилике да се среће са хранитељским породицама, и као родитељ двоје деце.

Не сукобљавам се са тобом лично, а жао ми је тако те моја мишљења и запажања повређују. Није ми намера.

Kada je odabrao da bude vaspitac vaspitaci su imali neka prava. Sada vaspitaci nemaju nikakva prava, a klinci imaju decija i ostala prava ukljucujuci da vaspitace teraju u pm a da im vaspitaci zbog toga ne smeju nista... Onako kako se neki klinci u domovima obracaju vaspitacima znajuci da ih ovi mogu samo upisati u cuvenu svesku i nista vise je rezulturalo da su onda vaspitaci digli ruke od njih i rekli - radite sta hocete sebi cete unistiti zivot.

To si u pravu u to sam se licno uverio u Knjazevcu prosle godine kada sam svratio kod jednog prijatelja koji je vaspitac u domu ZZVmladezi.
Ne sme da ih pipne a ona mu se mogu popeti na glavu

Racunaj da svaka porodica ima 3 deteta do 4 negde i 6 doci ces do te cifre veruj ima ih.
Pola toga se cuti zbog Eu koja kaze da se broj takve dece smanjuje tako sto ce pomagati adekvatne i normalne bioloske roditelja.No to nece skoro tako da Gasenjem domova deca su osudjena na usvajnje i hraniteljstvo.
Sad nekom bolje nekom gore .
Znam da je nekoj deci bilo bolje preko centra nego sa roditeljima .
Necu komentarisati kakvi roditelji mogu biti pa da njihovo dete oduzme Centar
Na nivou Srbije koliko raspolazem podacima i garava deca se usvajaju i daju na hraniteljstvo ako gledas celu srbiju

Kako to mislis da je u poslednjih 5-6 godina kroz hraniteljske porodice proslo 100.000 dece. Pa u Srbiji ima oko 7.500 hraniteljskih porodica (ako sam dobro upamtio cifru). Da smo na traci ne bismo imali toliki promet dece kroz kuce.
Sto se tice garavih... Iskreno slabo se traze za usvajanje. Vecina usvojitelja ne voli da prica o tome da su decu usvojili pa nisu bas spremni da usvoje garavo dete ako oni nemaju malo tamniju put. Dakle to govorim za usvajanje a ne za hraniteljstvo. Ipak budimo realni da ljudi usvajaju decu zbog svoje potrebe da imaju dete a ne zbog detetovih potreba.

Moraju postovati i detetove potrebe ne samo svoje:cool:

Pamti samo sta postas jer sam i ja pricao o tome:

21.12.2006., 13:17 #16
Hellen лети
Moderator

Učlanjen: 29.08.2004.
Pol: ženski
Reputaciona moć: 325

Re: HRANITELJSTVO,deca bez roditeljskog staranj
Док нисам могла да имам деце најозбиљније сам размишљала о хранитељству, пошто знам да усвајање иде доста тешко код нас....
Међутим, сад сам сама са двоје деце и не бих имала могућности за још једно...

Знам да децу у хранитељску породицу најчешће узимају незапослене маме....и они са слабијим матријалним статусом, бар тако је било..
Знам и за негативне примере, али и за врло позитивне...

28.01.2008., 19:29 #62
Hellen лети
Moderator

Re: Hraniteljstvo
Знам за неку децу која су била врло несрећна у разним хранитељским породицама, коју су стално пребацивали из једне у другу породицу и било им је баш страшно. Додуше, то је било врло давно, још у мојој генерацији.
Знам и неколико деце која су одрасла или још одрастају у хранитељским породицама и тамо су третирана и вољена као најрођенија деца.
Мислим да је то стварно дивна ствар ко има простора и могућности.

04.02.2008., 12:47 #81
Hellen лети
Moderator

Да, знам многе породице које се баве хранитељством. И то ''бављење'' никако нема ружну конотацију.
Знам породице које су, кроз више деценија, одхраниле и по седморо-осморо деце...
И то, и јесте нека врста ''посла'' јер захтева много посвећивања од човека...понекад и више него са рођеним дететом, јер су то деца која најчешће носе разне трауме из својих примарних породица или домова....

04.02.2008., 12:52 #82
Hellen лети
Moderator

Имам познаницу која је конкурисала за хранитељство: живе на селу, имају своју фарму која успешно ради. Муж ради на фарми, жена је домаћица, брине о баштици и живини. Имају двоје деце и велику кућу.
Њен мотив је то што што би њој ишао стаж и осигурање (колико сам информисана, исправите ме ако грешим), а имају простора, имају времена, имају довољно новца и љубави...
Ништа ружно и ништа лоше не видим ако је, између осталог, и то мотив за хранитељство.

Знам жену која је уз своје двоје деце одгајила још двоје, од пелена до женидбе и удаје. Материјално нису баш добро стајали и претпостављам да јој је новчана надокнада била један од разлога. Та ''хранитељска'' деца и дан данас,
иако су одрасли људи, и даље само њу зову МАМА, и ни у многим ''правим'' породицама нисам видела више пажње, љубави и привржености него што је у тој породици.

Padre i ja sam samohrani kao i ti pa sam proucio ceo zakon uzduz i popreko.
Raspolazem pravim podacima.
Pogledaj nis prosetaj nekad ako imas prilike pa zakljuci koliko ima napustene dece

Racunaj da svaka porodica ima 3 deteta do 4 negde i 6 doci ces do te cifre veruj ima ih.
Pola toga se cuti zbog Eu koja kaze da se broj takve dece smanjuje tako sto ce pomagati adekvatne i normalne bioloske roditelja.No to nece skoro tako da Gasenjem domova deca su osudjena na usvajnje i hraniteljstvo.
Sad nekom bolje nekom gore .
Znam da je nekoj deci bilo bolje preko centra nego sa roditeljima .
Necu komentarisati kakvi roditelji mogu biti pa da njihovo dete oduzme Centar
Na nivou Srbije koliko raspolazem podacima i garava deca se usvajaju i daju na hraniteljstvo ako gledas celu srbiju

[/U]
Moraju postovati i detetove potrebe ne samo svoje:cool:

Koliko ja znam vise nemamo porodice s 4 dece osim u par slucajeva gde su u pitanju braca i sestre. I to je izuzetak jer zakonska regulativa propisuje da na hraniteljstvu moze da bude maksimum troje dece. Nisam upoznat da imamo jos uvek porodice s 5 ili 6 dece. Ipak vecina hranitelja sada ima 1 do 2 dece.
Sto se tice potreba dece... Kod usvajanja toga bas i nema previse jer se usvajaju mala deca koja se ne mogu izjasnjavati. Retki su slucajevi usvajanja velike dece.
Jedino ako ne mislis da je nasilno odvodjenje devojcie od 8 godina na usvajanje tako sto su je iz skole izneli drzeci je za ruke i noge uz vrsiku i cicanje da nece da ide - kao sto se desilo maja prosle godine u Glozanu kada je dete Slovacke nacionalnosti odvedeno u cisto srpsku sredinu uz asistenciju policije i protivljenje skole zbog nasilja a po odluci direktorke CSR u najboljem interesu deteta onda ja bas ne razumem gde se tu postuju detetove potrebe i zelje.

Postoje i dalje 4,5, 6 deteta jer je previse dece i to romske i siptarske a u pravu si svi su familije a manje hranitelja te se na poverenje daje i preko.
Neka deca su privremeno zbog bolesti roditelja ili drugih razloga uglavnom statistika uvek laze mozda su i moji i tvoji podaci lazni interesuje me gde ide novac za bar 50000 dece u srbiji i kome?

citiram jednog clana:
Dragi moji, o onima o kojima nema ko da brine, koje nema ko da zastupa i za njih se bori, dešavaju se strašne stvari : nadležni su pokupili lovu za razno razne projekte, i za par meseci iz svih domova treba da ode mnogo dece, ali gde i kome?! Već sad ih isporučuju hraniteljima sa kojima je dete provelo samo dva-tri sata!!!! Šta će biti za koji mesec kad se ti novoregrutovani hranitelji suoče sa činjenicom da su nasamareni, ko s telešopom, i da od onih idealnih uslova nema ništa? Da li će oni moći da štrajkuju kao što su to činili zaposleni u centrima za socijalni rad?
Savet: svi vi koji volite decu i imate mogućnosti da ih samostalno podižete, tako da ni vi ni oni ne zavise od tuđe milosti, uzimajte ih, ne pravite pitanje da li je veliko ili malo, crno ili belo, bolesno ili zdravo, vodite ih kući, priuštite im buđenje u udobnom krevetiću uz poljubac za dobro jutro, pomozite im da odrastaju, a žiro-račun u vašem srcu će iz dana u dan, gotovo neprimetno da raste. Vaš Mali Projekat i ljubav uložena u njega biće vaša najisplativija investicija!!!

Poslednja izmena:
A ja sve to kada saberes imam iskustva jer sam ziveo bas u takvim porodicama i ne u jednoj nego u svakoj za sebe posobnoj.
Pa mi to daje za pravo.
Postuj ti slobodno akli postuj tudja misljenja i iskustva
Ja govorim o modernom vremenu tj zadnjih 5-6 godina
Forum jeste otvoren Cela Krstarica ali tema odlazi u drugim pravcima i prelazi u sukob
A sto se doma tice i tamo sam bio pa i licno iskusio pa mi niko ne moze pricati o tome osim onih koji su bili tamo.

У реду, ти имаш искуство као штићеник, ја имам искуство као неко ко је васпитавао децу из дома и радио са децом из хранитељских породица. Ти имаш своје лично искуство (очито ружно и заиста ми је жао због тога, искрено :() ја имам искуство људи са којима сам сарађивала као педагог, а ту сам видела и неке лоше ствари, али и много лепих.

Ја не оспоравам твоје право да причаш о овој теми, само сам ти као саговорник, не као модератор, скренула пажњу да није у реду да вређаш хранитеље са ове теме говорећи да су им само паре битне - када ти то не можеш знати јер их не познајеш, нити си до таквог закључка могао доћи читањем њихових постова на овој теми.:rtfm:
С друге стране: ти мени и другима, оспораваш право да учествујемо на теми, зато јер, побогу, нисмо били штићеници и све наша сазнања стечена на другачије начине - нису меродавна!? Зар само штићеници имају право на мишљење о хранитељству?:roll:

Тема јесте сукоб, али сукоб мишљења, а не лични сукоб учесника!!! ;):)

Emotivac, šta predlažeš vezano za hraniteljstvo? Ja nikako ne mogu da shvatim koji je tvo stav? Jel treba da postoji ili ne, jel treba više dece da bude u domovima ili hraniteljskim porodicama?

Postoje i dalje 4,5, 6 deteta jer je previse dece i to romske i siptarske a u pravu si svi su familije a manje hranitelja te se na poverenje daje i preko.
Neka deca su privremeno zbog bolesti roditelja ili drugih razloga uglavnom statistika uvek laze mozda su i moji i tvoji podaci lazni interesuje me gde ide novac za bar 50000 dece u srbiji i kome?

Molim te posalji mi na PP gde ih ima po sestoro. Iskreno voleo bih kao novinar da to proverim kod Dobrile Grujic koja je zasluzna za transformaciju hraniteljstva na bolje u nasoj zemlji.

Ja jesam bivsi sticenik ali i sadasnji radnik neke institucije koja se bavi svim stvarima sa ove teme pa imam puna prava da govorim.
A nikog ne prozivam .
A opet ne pratis sta pisem pa te molim da procitas moje komentare doslovno ili nemoj prerano donositi zakljucke ili da ih iskopiram pa da ti posaljem na PP
Ne govori u ime drugih GOVORI U SVOJE IME Drugi ce se oglasiti.
Ako si moderator teme onda znas da nisam prekrsio Pravilnik te molim te prati temu .
Hranitelje ne vredjam vec ukazujem kakvi ne smeju da budu ako zele da budu hranitelji.
OPET KAZEM PO 3.PUT NIJE ISTO USVAJANJE I HRANITELJSTVO ZAPAMTITE...
Mani ti moje iskustvo ja svakoga dana vidjam ovo o cemu pricam i ne samo ja.
Opet kazem ne vredjam nikoga a ako jeste se neko naso IZVINJAVAM SE.
Mada ne vidim zasto.........
Ne znam opet zasto te boli istina o deci i hraniteljima
Znam da postoje dobri ljudi i sve ih je vise jer ih ima puno ovakvih kao sto sam ja koji ih prosto teraju da budu ono sto se od njih trazi ili ih nateraju da odustanu ako nisu spremni.
I bice ih i pozdrav za prave hranitelje koji se trude i koji su uspesni i koji postuju zakon

У реду, ти имаш искуство као штићеник, ја имам искуство као неко ко је васпитавао децу из дома и радио са децом из хранитељских породица. Ти имаш своје лично искуство (очито ружно и заиста ми је жао због тога, искрено :() ја имам искуство људи са којима сам сарађивала као педагог, а ту сам видела и неке лоше ствари, али и много лепих.

Ја не оспоравам твоје право да причаш о овој теми, само сам ти као саговорник, не као модератор, скренула пажњу да није у реду да вређаш хранитеље са ове теме говорећи да су им само паре битне - када ти то не можеш знати јер их не познајеш, нити си до таквог закључка могао доћи читањем њихових постова на овој теми.:rtfm:
С друге стране: ти мени и другима, оспораваш право да учествујемо на теми, зато јер, побогу, нисмо били штићеници и све наша сазнања стечена на другачије начине - нису меродавна!? Зар само штићеници имају право на мишљење о хранитељству?:roll:

Тема јесте сукоб, али сукоб мишљења, а не лични сукоб учесника!!! ;):)

Poslednja izmena:
Emotivac, šta predlažeš vezano za hraniteljstvo? Ja nikako ne mogu da shvatim koji je tvo stav? Jel treba da postoji ili ne, jel treba više dece da bude u domovima ili hraniteljskim porodicama?

Mislim da smatra da sva deca na hraniteljstvu trebaju da odu na usvajanje ili da ih primi neko ko ce to raditi za dzabe - a takvih u nasoj zemlji nema.

Ja jesam bivsi sticenik ali i sadasnji radnik neke institucije koja se bavi svim stvarima sa ove teme pa imam puna prava da govorim.
A nikog ne prozivam .
A opet ne pratis sta pisem pa te molim da procitas moje komentare doslovno ili nemoj prerano donositi zakljucke ili da ih iskopiram pa da ti posaljem na PP
Ne govori u ime drugih GOVORI U SVOJE IME Drugi ce se oglasiti.
Ako si moderator teme onda znas da nisam prekrsio Pravilnik te molim te prati temu .
Hranitelje ne vredjam vec ukazujem kakvi ne smeju da budu ako zele da budu hranitelji.
OPET KAZEM PO 3.PUT NIJE ISTO USVAJANJE I HRANITELJSTVO ZAPAMTITE...
Mani ti moje iskustvo ja svakoga dana vidjam ovo o cemu pricam i ne samo ja.
Opet kazem ne vredjam nikoga a ako jeste se neko naso IZVINJAVAM SE.
Mada ne vidim zasto.........

Iskreno pomalo vredjas a 'losi hranitelji' i tako ne citaju forume pa si se dzabe okomio na one koji su ovde prisutni.

To je baš onako altruistično.... da ne kažem - apsolutno irealno!

Iskreno, mene moje dete, za koje mi drzava da koiko mi da, kosta jos 50%. Uz sve to bakcem se s njegovom familijom iz Svajcarske i sestrom koja je u domu isfrustrirana svojom situacijom, nerealno malim dzeparcem, trpim tupljenje pravnika CSR koji mi je govorio sta je humanost dok mu nisam rekao sta njegove komsije misle o njemu (covek je zaboravio da sam ipak 'crkvenjak' i da on zivi u selu gde imam kolegu koji zna vecinu mestana pa se lako raspitao sta ljudi misle o njemu)... Nemam nista da mi drzava ne daje ni dinara, ali onda a) cu ja birati potanko dete b) centri i srodnici nemaju pravo mesanja i c) necu svake 2 godine trositi 5.000 din i 4 radna dana za obnovu licence.

Padre ako si novinar znas o cemu pricam ili nisi?
Ili samo potpaljujes masu?

Ja sam teolog koji radi kao novinar. Upravo to kakav sam novinar je bila jedna od vecih kocnica u mojoj podobnosti za licencu jer je sluzbenica CSR koja me je proveravala dobila ino da sam 'nezgodan' (samo malo slikovitijim recima) pa se ona uplasila i sve cinila da bih odustao.
Ne potpaljjem nikoga - pa ni masu.

Back