Hortenzije

58ae926fb4057bfb1831fa15f9b2cbf9.jpg

Znaci,ipak sam dobro čula. ?
jesi :)

Jel to ono cvece sto moze da promeni boju ukoliko stavis recimo eksere u zemlju?
menja boju da...ali koliko znam samo ta roza u plavu, ona crvena ne...posto i tih hotrenzija ima bas puno vrsta...

no...problala sam sa posebnom zemljom, sa nekim sredstvima zalivala domace proizvodnje da bude plavo, sa nekim sredstvima iz Holandije, sa plavim kamenom...dobijem ja plavu, onako blago i prljavo plavu...ne tako intenzivnu... :confused:

a kupovala sam dosta puta plavu...nema sanse...posle 2 godine postane roza ili ta prljavo plava...ne ide mi...

menja boju da...ali koliko znam samo ta roza u plavu, ona crvena ne...posto i tih hotrenzija ima bas puno vrsta...

no...problala sam sa posebnom zemljom, sa nekim sredstvima zalivala domace proizvodnje da bude plavo, sa nekim sredstvima iz Holandije, sa plavim kamenom...dobijem ja plavu, onako blago i prljavo plavu...ne tako intenzivnu... :confused:

a kupovala sam dosta puta plavu...nema sanse...posle 2 godine postane roza ili ta prljavo plava...ne ide mi...
https://www.agroklub.rs/ukrasno-lekovito-bilje/kako-promeniti-boju-cvetova-hortenzije/49191/

Možda nikada nećeš ni dobiti tako intenzivno plave..zemljište je u pitanju
A kažu da je tu plavu najteže dobiti .Lakše je plavičaste usmeriti na ružičasto ...
:zag:
mislim da je do toga sto su moje hortenzije u basti a ne u saksiji...da su u saksiji bilo bi lakse dostici nivo koncentracije svega sto treba...
+ tu je i pesak pretezno...dzabe ima sloj ovoga onoga...tu sa cime god polijes ne zadrzava se...

da, to sam sada shvatila..mozda je do peska...verovatno jeste... :think:

menjala sam ja tu njima zemlju malo...i zalivala ali izgleda to nije dovoljno....jedino saksija :)
Neće ni sve u pesku .Znam da ga šargarepa obožava. :)
Lepo ti nabavi što veće saksije , pa plave u njih.Tu ćeš moći lakše da ih kontrolišeš...
A roze i crvene , bele ...Neka rastu u dvorištu.

Gajenje hortenzija u saksijama

Hortenzije izvorno potiču iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.Danas su mnogima omiljeno cveće, pa je leto ne zamislivo bez ovog cveta. Ovo raskošno cveće se može uzgajiti i u saksiji, na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima.

Samo je potrebno ispoštovati ova 3 pravila:

1. Vodite računa o veliči saksije
Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih svakako presadite. Neka saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smestite ih u senovito područje
Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.
Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.
Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih letnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.
(preuzeto sa Stil-kurir)

245957_shutterstock-1767017243_ls.jpg

247383_hortenzije_ff.jpg

1651261674875.png

1651261722972.png

Naziv biljke Hydrangea sp. potiče od grčke reči hydro, što znači voden.
Ime je dobila po mladoj Francuskinji koja se 1768. godine odevena u mladića ukrcala na brod
koji je kretao na jedno, od brojnih istraživačkih ekspedicija u istočnu Aziju,
kojima je cilj bilo otkrivanje novih, do tada nepoznatih vrsta biljaka.
Većina vrsta hortenzija je visoka od jednog do tri metra,
dok ostale imaju mala stabla ili su penjačice, koje mogu dostići do 30 metara u visinu.
Mogu da budu listopadne ili zimzelene, a većina kultivisanih vrsta su listopadne.

https://lepaisrecna.mondo.rs/Basta/...etace-celo-leto-SAVETI-ZA-GAJENJE-I-NEGU.html

hortenzije se lako razmnozavaju, barem ove vrste koje se najvise prodaju, roze....
tu ne vidim opravdanost te cene...

prodaju se i po 300 din kod nekih rasadnika...koliko su kvalitetne ne znam, nisam porucivala hortenzije

Back