Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Imam belu hortenziju, koja ima cvet koji cak i nije bas beo, vec vuce na zelenkasto.
Zasadjena je u drvenom duretu, jako lepo deluje ali je napunila bure korenjem.. Razmisljam da li smem da je zasadim na otvorenom, u batenskoj zardinjeri koja je duboka.. bojim se da ne smrzne zimi.. sta mislite?
Hortenzija, aristokratski cvet, pleni svojim zanosnim cvetovima živopisnih boja i dominira gde god da ga postavite, kao pravi aristokrata. Ovaj cvet će zasigurno uvesti glamur u Vašu baštu, a u nastavku teksta pročitajte naš sveobuhvatni i jednostavni vodič koji će Vam pomoći da hortenzija što pre zasija u Vašem domu!
Hortenzija (latinski naziv Hydrangea) pripada raskošnoj porodici Hydrangeanceae koja broji blizu 80 vrsta hortenzija. Naučno ime hortenzija u prevodu sa grčkog znači posuda sa vodom, iz čega se može zaključiti da zahteva dosta vode. Prirodno stanište hortenzija su vlažna, šumska područja Južne Amerike, Severne Amerike, Himalaja, istočne Azije, mada joj pogoduje i naša klima. Visina biljke je od 70 do 150cm, a odlikuje se velikim lišćem i velikim raznobojnim cvetovima.
Interesantno je da boju hortenzija možete promeniti i sami, o tome saznajte u nastavku.Svaka glava hortenzije sastoji se od dve vrste cveća – većih, sterilnih cvetova sa četiri latice i fertilnih cvetova koji su sakriveni u sredini.
Hortenzije je važno saditi na mestu gde nema previše sunca, najbolje ona koja su osunčana prepodne, a popodne senovita. Najbolje vreme za sadnju hortenzija je u oktobru ili na proleće. Pogoduju joj humusna tla, blago kisela i ravnomerno vlažna. Važno je redovno zalivanje hortenzija, pogotovo u prvoj godini, kako bi se ona ukorenila.
Moja nije bela, vec cudno zelenkasta. Takvu sam je kupila.
Citam moze joj sve promeniti boja, ali mi to nije bitno.
Lepa mi je I ovako.
Problem postoji, mozda jer je sada u drvenom buretu, vrlo to lepo izgleda, ali njoj treba prostora za koren...
A ja u svom dvoristu imam jedino mesta za nju na nekoj promaji, tako da , zelim da je spasim, ali ne znam kako,...