Hortenzije

Moja nije bela, vec cudno zelenkasta. Takvu sam je kupila.
Citam moze joj sve promeniti boja, ali mi to nije bitno.
Lepa mi je I ovako.
Problem postoji, mozda jer je sada u drvenom buretu, vrlo to lepo izgleda, ali njoj treba prostora za koren...
A ja u svom dvoristu imam jedino mesta za nju na nekoj promaji, tako da , zelim da je spasim, ali ne znam kako,...
Moja je klasicna roze i cveta svake godine

bela-hortenzija-cvet-510x510.jpg

Ovakve je boje moja, slicne, ali je proslog leta bila sa malim cvetovima i to je zbog nedostatka mesta za razvoj korena.
Inace, ima predivne lopte-cvetove...
Resenje mi je da rizikujem sa onom promajom ili da nabavim vecu saksiju, mnogo vecu :)
Imam I zardinjere na koje sam zaboravila, mada mi se ovo drvce ne uklapa tu :think:

Хортензије ће имати веће и здравије цветове ако сада додате један природни састојак у земљу.

Хортензије су омиљене међу баштенским ентузијастима, цењене због својих запањујућих цветова и живих боја. Међутим, један аспект неге хортензија се често занемарује лети.

https://cdn.jwplayer.com/previews/kyRIYkTT

Ако желите да додате мало боје својој башти, онда су хортензије одлична опција јер су обе привлачне и долазе у разним нијансама.

Цветови обично цветају средином до краја лета, а плаве, ружичасте, љубичасте и беле су најчешће боје, али боја заправо може зависити од врсте хортензије коју одаберете и врсте земљишта у које је садите. Хортензије су јединствене не само по својим упечатљивим цветним главицама у облику купа и лопте, већ и по томе што одређене сорте могу да мењају боју. Хортензије са великим листовима (Hydrangea macrophylla) и планинске хортензије (Hydrangea serrata) имају способност да мењају боју цвета у зависности од pH вредности земљишта.

Ово су одличне вести за баштоване који желе да у своју башту додају дашак плаве боје, јер се сматра да је овај цвет прилично тешко пронаћи. Прави плави цветови су ретки у природи, са мање од 10% цветница које имају ову боју, што хортензије чини посебним.

Хортензије могу да промене боју својих цветова услед pH вредности земљишта, при чему кисело земљиште производи плаве и љубичасте цветове, а алкално земљиште резултира ружичастим или црвеним цветовима. Беле сорте хортензија углавном остају беле без обзира на pH вредност земљишта.

Дакле, ако желите да добијете упечатљиве плаве цветове у својој башти током лета, можете променити pH вредност земљишта да бисте га учинили киселијим и произвели ову боју. Према речима стручњака за баштованство, посипање талога кафе по земљишту је један од начина да се то постигне.

Талог кафе је кисео и зато природно снижава pH вредност земљишта како би га учинио киселијим, што је кључно за стварање плавих цветова. Овај уобичајени кухињски састојак такође помаже да алуминијум буде доступнији хортензијама за апсорпцију, што заузврат помаже у промоцији упечатљивих плавих цветова.

Гарденија објашњава: „Талог кафе може помоћи да земљиште буде киселије, што може допринети томе да хортензија постане плава. Када се дода у земљиште, талог кафе ослобађа азот и може мало снизити pH вредност, подстичући плаву обојеност код сорти попут Хортензије макрофиле.“

Стручњаци препоручују посипање талога кафе око основе хортензије, али водите рачуна да талог није у директном контакту са стабљикама биљке. Затим нежно утрљајте талог кафе у земљу рукама или глетерицом како бисте га разградили.

Талог кафе се такође може компостирати.
Баштовани треба да имају на уму да се процес неће десити преко ноћи и да ће бити потребно време и стрпљење да би се произвела плава боја, тако да ако желите да пружите биљци додатну помоћ, додавање алуминијум сулфата у земљу такође може заиста помоћи.

https://trc.taboola.com/reach-expre...81633/hydrangeas-bloom-bright-blue-ingredient

IMG_0517.jpeg

Ovo je jedini razlog zašto vaše hortenzije ne cvetaju​

Hortenzije su relativno izdržljive biljke, ali im je potreban njihov optimalan uslov za uspešan rast – bogato, dobro drenirano zemljištei delimična sunčeva svetlost.

Ako ste među onima koji obožavaju hortenzije i marljivo su ih sadili u rano proleće, a živite u kraju gde je bilo jutarnjih mrazeva, mogli biste se iznenaditi ako vaš trud ne bude nagrađen prelepim cvetovima, prenosi Tpotal.

Stručnjaci upozoravaju da ako živite u hladnijoj klimi, možda bi trebalo da dvaput razmislite pre nego što posadite hortenzije u svojoj bašti, jer je malo verovatno da će cvetati bez posebne nege.

Ako se ova biljka posadi prerano kada su temperature niske, hladno vreme bi moglo da uništi njene buduće cvetove.

Hortenzije koje vidite kako cvetaju u prodavnici najverovatnije su uzgajane u plastenicima kako bi zadovoljile svoje potrebe. Ove biljke cvetaju na starom drvetu, što znači da formiraju pupoljke nakon cvetanja pre nego što počnu hladniji dani.

Dakle, pupoljke je potrebno zaštititi od hladnoće, pa ako ih posadite negde prerano kada je vreme hladno, uvenuće i neće cvetati kada stigne leto.

Ako živite u području sa hladnijim jutrima i mrazevima, možete zaštititi svoje hortenzije tokom hladnijeg vremena jednostavnim malčiranjem.

Dalji korak može uključivati dodavanje zaštitne prekrivače kako bi se vaše hortenzije zaštitile od vremenskih uslova. To može biti dodatna struktura za blokiranje snega ili jednostavan platneni prekrivač koji će ih zaštititi od mraza.

Hortenzije u saksijama takođe treba premestiti bliže kući kako bi se bolje izolovale od jakih vetrova.

Ako živite u hladnijoj klimi, postoje različite verzije hortenzija koje će verovatnije podneti hladnoću. Hrtenzije metličaste (Hydrangea paniculata) i glatke hortenzije (Hydrangea arborescens) su poznate po tome što podnose hladniju klimu od vrste poznate kao Hydrangea macrophylla.

Takođe je vredno pomenuti da je jedan prirodni sastojak koji pomaže rastu hortenzija kora pomorandže, koja sadrži hranljive materije koje pomažu u negovanju zemljišta, bilo da ih dodate direktno u zemljište ili ih pomešate sa kompostom.

Takođe će učiniti zemljište blago kiselim, što hortenzije preferiraju. Ali nemojte se iznenaditi ako malo promene boju i postanu plavlje.

IMG_0642.jpeg

Back