Prva godina nakon rođenja deteta je mnogima katastrofalna, statistika kaže česti su razvodi u tih prvih par godina. U principu sudare se različiti porodični modeli i viđenja oko negovanja deteta i svako vuče na svoju stranu. Odlično što ste krenuli na terapiju, malo parova je spremno na taj korak.
Ali ono što meni deluje alarmantno je da nigde ne vidiš svoju odgovornost i svoj udeo u krizi, ni najmanje. Svi su bez ikakvog razloga agresivni prema tebi, sve je crno - belo, oni su crni, ti si bela. Iako sam ja uvek na strani žena i taze majki jer znam sa kojim pritiskom se suočavaju, plus hormoni koji još divljaju... Ali i u tom pravcu ne bi bilo loše da razmisliš. Gde je zapelo u komunikaciji... Jer ako čekaš da se svi promene, a da ti zadržiš taj neprijateljski odnos prema svima, to se neće desiti.
Terapija je bila muževa ideja, verujem da je on tamo hteo da čuje kako je on u pravu, a ja u krivu. Odrastao je u okruženju koje s podsmehom gleda na poboljšanje kvaliteta života i njemu je psihoterapija nešto ispod njegovog nivoa i verovatno je hteo da se po narodski izvuče iz cele situacije upirući prstom u mene. Već nakon prvog puta je video da nije baš kako je on to zamislio i počeo da s prezirom komentariše sledeći susret.
Znam da sam sigurno i ja delimično pridonela ovakvom razvoju situacije, jer sam prosto izgubila strpljenje i ne mogu da titram koliko drugi hoće. Verujem da je to uzrok i posledica lošim međuljudskim odnosima. Kao dete koje je zlostavljano zasigurno zaslužujem određenu dozu terapije, jer šta dete može da bude krivo ikome! Nisam čak bila ni zločesta, nego mirna i poslušna i vjerujem da je tu negde stao zdrav razvoj mog samopoštovanja pa dopuštam da me ljudi gaze i u odrasloj dobi, ali kako sam već dugi niz godina posve samostalna i znam da se brinem za sebe kako niko nije, a osjećam i određenu dozu ponosa šta nisam dopustila da me život satre, nego našla lepotu u malim stvarima, želim da svoje dete pametno zbrinem.
Verovatno bi moj muž imao svašta da kaže na to kakva sam ja i da izvuče više mojih mana, ali mogla bih da se zakunem da sve šta on ne razume i napada kod mene jeste moja borba za opstanak sa što manje kolateralnih žrtava i bez da drugima zagorčavam život. Tu i njega razumem, jer niko se ne zamišlja u braku s takvom, nego s nekom koja će da bude više žena i supruga koja zna kako da udovolji i udobrovolji.
Poslednja izmena: