Homo sapiens

"Ja sam Homo sapiens, ja sam bice svesno!"

Jesmo li zaista? Od pamtiveka smatramo sebe Homo sapiensima (u prevodu- razumnim ljudima). To zapravo nije tacno.
Homo sapiens je jedna od prelaznih vrsta u ljudskoj evoluciji. Ne, ne, mi smo sebe uzdigli vise cak i od toga. Moderni covek se smatra pripadnikom vrste Homo sapiens sapiens (veoma razuman covek).
U svoj nasoj nadmenosti dali smo sebi taj epitet, iako nismo vredni ni onog koji smo dali nasim precima. Jedino sto nas razlikuje od ostalih zivotinja je nesto slozeniji nervni sistem.
Sto opet razlikuje neke zivotinje od drugih, pa nam opet dodje na isto. Mi cak nismo ni dominantna vrsta na planeti (iz bioloskog referentnog sistema). Insekti, glodari, bakterije... Svih je njih vise nego nas. I sta sad?
Ne kazem, uocljiva razlika postoji. Imamo telefone, mikrotalasne peci, kompjutere, avione, bombe, televizore, zgrade, mostove, puteve, satelite i tako dalje, i tako dalje... U redu, recimo da smo "razumni".

Ali definitivno nismo "ljudi". Stavise, mislim da je prava definicija nase vrste Idiota sapiens (mislim da je prevod suvisan). Cini se kao oksimoron, ali zapravo nije. Pogledajte oko sebe:
Ocekujemo od antropomorfnog, navodno omnipotentnog bica da nam resava probleme. Trazimo da nam Biblija donese moral, da nam mediji kazu kome da verujemo, da nam crkva kaze U STA da verujemo, da nam roditelji budu superego, da nam zakon govori sta je ispravno, da dominantne persone govore sta volimo, da nam ucitelji govore sta da znamo, da nam drugi govore sta da obucemo, da nam reklame govore sta da jedemo, da nam drzava govori koga da ubijamo, i MOLIM VAS, neka me neko zaustavi!

A pri tom, niko ne zeli ili nece ili ne ume da koristi svoju glavu. I svi misle da je bas njihovo misljenje ispravno, da je njihova vera jedina, da su njihove odluke najbolje.
I eto, sve sam ovo rekao a i sam sam prekrsio pravilo. Sve je ovo bilo odavno napisano. Mada, mozda i imam opravdanje. Iako je ovo davno napisano, i mnogo puta vidjeno, nikad nije bilo posmatrano. Ja sam samo jos jedan u nizu, glasnik. Znam da me ne cujete, vi sto spavate. I jednom kad se probudite shvaticete, da su vas muve vec pojele.

Mi cak nismo ni dominantna vrsta na planeti.
Nije tačno. Mi nismo najbrojnija, ali dominanta vrsta jesmo.

da nam ucitelji govore sta da znamo
Učitelji znaju. Mi ne znamo. Poveži!
Jedino deca geniji mogu samospoznajom da zamene učitelje.

S ostalim delom teksta se slažem.

Ovo što si napisao je primedba. To stoji.
Ono što bi vredno bilo je ono što bi iskazalo način na koji treba nešto da se promeni.

Znam da me ne cujete,

Ima ko čuje prijatelju, nisi sam
ni slučajno.
Samo nastavi, jednom probuđen nema nazad
u brlog
kod mame
To sivo vijugavo, razgranato što bunovan možda nazireš u magli
novembaskog jutra, recimo
tim ti valja krenuti
please to meet you and
welcome to the pleasuredome

Back