Homeopatija

Ја не могу да верујем да неким људима хомеопатија има смисла и још верују да функционише. Нема утемељење у здравом разуму, а камоли науци и медицини. А опет, људи падају на то. :dontunderstand:

I beg to the differ
... homeopatija je itekako utemeljena u nauci, samo što se tamo naziva placebo efekat; zato je njeno delovanje upravo najizraženije na polju lečenja psihosomatskih oboljenja.
Neko voli masline, a neko tabletice šećera. :lol:

I beg to the differ
... homeopatija je itekako utemeljena u nauci, samo što se tamo naziva placebo efekat; zato je njeno delovanje upravo najizraženije na polju lečenja psihosomatskih oboljenja.
Neko voli masline, a neko tabletice šećera. :lol:

Е, то је већ нешто друго, односно смисленије.:lol:

Vi ismejavate nesto o cemu neznate nista.
Prvo da voda ima memoriju je naucno ispitano,ako neverujete potrazite na internetu.Znaci to je ispitao naucnik,tako da je i logika ukljucena.
A kada ste vec kod LOGIKE koju jako isticete,i trazite logiku u svemu.Covek ima dve polovine mozga,levu,i desnu.Leva je ono sto vi nazivate logikom,a desna je intuitivna.Obadve obradjuju informacije na razlicite nacine.Svi sanjamo,i tada je ukljucena desna hemisfera,mnoga otkrica,spoznaje,pa i predvidjanja su dosli u ovakvim stanjima.I to je sve naucno,i logicki dokazano.Znaci kada se oslanjas samo na logiku odbacujes pola mozga,a to je veliki hendikep.Znaci nije sve uvek logicno,a istinito.Logika je ogranicenja od intuicije,pa moze da bude pogresna.

Vi se ponasate kao crkva kada je govorila da je zemlja ravna ploca,to je tada bilo logicno,a opet danas je napadno glupo.

Vi govorite o nauci koja je sve,ali nauka nije.Znaci farmaceutske kompanije ubiraju veliki novac od lekova,to je unosan posao.To je industrija covece.Njima nije u interesu da lece ljude.Iza toga stoji inzinjerija koja placa doktore,vodi ih na letovanja,daruje ih.
Tako da doktori moraju da pevaju njihovu pesmu.Namerno se prave lekovi koji imaju stetna dejstva po zdravlje.
Pa ta zvanicna medicina leci rak sa postotkom od 1 %.Mislim sta je ovo.I ljudi,im i dalje veruju,i lece se.

A takodje velike nauke za cistocu.Toliki deterdzenti,samponi,paste koji su takodje stetni po zdravlje.isusuju kozu,stvaraju alergije,trovanja,i sl.To je sve nauka.

KADA JE TOLIKO VELIKA NAUKA ZASTO TE ISTE KOMPANIJE SVE DO REDA KORISTE REKLAME NA TV-U DA NA NAS UTICU,I MI KUPUJEMO LEKOVE MASTI I SL?
Ako je toliko dobro,i naucno onda nemora da se koristi kontrola uma za njeno plasiranje(sto reklame jesu).

Nauka je postala religija 20og,i 21og veka.Ako zelis da masa nesto prihvati bez svesnog preispitivanja samo reci da je naucno dokazano,a vi nemorate imati nikakve dokaze sem toga sto je naucno.

A ako neverujete za vodu pogledajte

Ovo je sve nauka kojoj vi verujete:dash::hahaha:

Vi ismejavate nesto o cemu neznate nista.
Prvo da voda ima memoriju je naucno ispitano,ako neverujete potrazite na internetu.Znaci to je ispitao naucnik,tako da je i logika ukljucena.
A kada ste vec kod LOGIKE koju jako isticete,i trazite logiku u svemu.Covek ima dve polovine mozga,levu,i desnu.Leva je ono sto vi nazivate logikom,a desna je intuitivna.Obadve obradjuju informacije na razlicite nacine.Svi sanjamo,i tada je ukljucena desna hemisfera,mnoga otkrica,spoznaje,pa i predvidjanja su dosli u ovakvim stanjima.I to je sve naucno,i logicki dokazano.Znaci kada se oslanjas samo na logiku odbacujes pola mozga,a to je veliki hendikep.Znaci nije sve uvek logicno,a istinito.Logika je ogranicenja od intuicije,pa moze da bude pogresna.

Vi se ponasate kao crkva kada je govorila da je zemlja ravna ploca,to je tada bilo logicno,a opet danas je napadno glupo.

Vi govorite o nauci koja je sve,ali nauka nije.Znaci farmaceutske kompanije ubiraju veliki novac od lekova,to je unosan posao.To je industrija covece.Njima nije u interesu da lece ljude.Iza toga stoji inzinjerija koja placa doktore,vodi ih na letovanja,daruje ih.
Tako da doktori moraju da pevaju njihovu pesmu.Namerno se prave lekovi koji imaju stetna dejstva po zdravlje.
Pa ta zvanicna medicina leci rak sa postotkom od 1 %.Mislim sta je ovo.I ljudi,im i dalje veruju,i lece se.

A takodje velike nauke za cistocu.Toliki deterdzenti,samponi,paste koji su takodje stetni po zdravlje.isusuju kozu,stvaraju alergije,trovanja,i sl.To je sve nauka.

KADA JE TOLIKO VELIKA NAUKA ZASTO TE ISTE KOMPANIJE SVE DO REDA KORISTE REKLAME NA TV-U DA NA NAS UTICU,I MI KUPUJEMO LEKOVE MASTI I SL?
Ako je toliko dobro,i naucno onda nemora da se koristi kontrola uma za njeno plasiranje(sto reklame jesu).

Nauka je postala religija 20og,i 21og veka.Ako zelis da masa nesto prihvati bez svesnog preispitivanja samo reci da je naucno dokazano,a vi nemorate imati nikakve dokaze sem toga sto je naucno.

A ako neverujete za vodu pogledajte

Ovo je sve nauka kojoj vi verujete:dash::hahaha:

Znas, poceo sam da citam. Jarke volje sam hteo da te shvatim, ali sam posle drugog paragrafa jednostavno prestao , uvidevsi poentu tvog posta . Gomila gluposti i neshvatanja elementarne logike i filozofije, a kamoli nauke . Toliko od mene na ovo .

To su sve naucne cinjenice.
Samo neznam sta ti to znaci ELEMENTARNE LOGIKE I FILOZOFIJE.A gluposti nisu to je sve dokazano.Posto si procitao prva dva paragrafa pogledaj radove na temu o memoriji vode Japanski naucnik Dr.Masaru Emoto.A za naucni rad o mozdanim hemisferama je dobio NOBELOVU nagradu Roger Wolcott Sperry.Nauka se deli na konvecionalnu(onu sto se uci u skolama,i tv-u,koristi javno),i tajnu koja moze da se nadje u mnogim knjigama,i na sajtovima.
Znam o mozgu,i hipnozi gomilu stvari.Procitao sam gomilu knjiga na ove teme,video videa,i dvd-jeva.Pogledao naucnih radova.

IMAM JEDNO PITANJE KO SE OD VAS KOJI VERUJETE ZAPADNOJ MEDICINI VAKCINISAO PROTIV SVINJSKOG GRIPA?To je rekla zapadna medicina da treba da se vakcinisemo.

Pa kada je ta najezda svinjskog gripa neznam de su oboleli?Setite se trebala je biti epidemija.

Ovga tema nema smisla od pokretanja prvog vaseg posta,kada ste poceli da napadate bez ikakvih argumenata,i cinjenica.Tema je glasila homeopatija,a naglaseno je u prvom postu da se kace sva saznanja na ovu temu.
Koja su vasa saznanja sem pljuvanuja?

To su sve naucne cinjenice.
Samo neznam sta ti to znaci ELEMENTARNE LOGIKE I FILOZOFIJE.A gluposti nisu to je sve dokazano.Posto si procitao prva dva paragrafa pogledaj radove na temu o memoriji vode Japanski naucnik Dr.Masaru Emoto.A za naucni rad o mozdanim hemisferama je dobio NOBELOVU nagradu Roger Wolcott Sperry.Nauka se deli na konvecionalnu(onu sto se uci u skolama,i tv-u,koristi javno),i tajnu koja moze da se nadje u mnogim knjigama,i na sajtovima.
Znam o mozgu,i hipnozi gomilu stvari.Procitao sam gomilu knjiga na ove teme,video videa,i dvd-jeva.Pogledao naucnih radova.

IMAM JEDNO PITANJE KO SE OD VAS KOJI VERUJETE ZAPADNOJ MEDICINI VAKCINISAO PROTIV SVINJSKOG GRIPA?To je rekla zapadna medicina da treba da se vakcinisemo.

Pa kada je ta najezda svinjskog gripa neznam de su oboleli?Setite se trebala je biti epidemija.

Ovga tema nema smisla od pokretanja prvog vaseg posta,kada ste poceli da napadate bez ikakvih argumenata,i cinjenica.Tema je glasila homeopatija,a naglaseno je u prvom postu da se kace sva saznanja na ovu temu.
Koja su vasa saznanja sem pljuvanuja?

:kafa:

Nemoj da se uzbudjujes mnogo ;)

Prvo, teme jeste takva kakva jeste, ali to ne znaci da svako od nas ko ima nesto protiv ovoga ne sme da kaze sta misli . Dakle svako je dobrodosao da ucustvuje u diskusiji dok god ne vredja ostale clanove i postuje pravilnik Krstarice .

Ova prica o memoriji vode nema pojma sa zivotom, ovo je moje misljenje i stojim iza istog . Kao sto ne treba verovati svemu sto se procita ko zna gde, i ko zna od strane koga, ne treba verovati ni svemu sto se vidi i prikaze na TV-u . Danas svako ima kameru, i sposoban je da iskoristi malo fotosopa da bi celu pricu zavio u oblandu i plasirao je na TV-u .
Ja verujem zapadnoj medicini ali nisam imao potrebu da se vakcinisem, moje licno predubedjenje koje nema veze s tim da li verujem ili ne verujem zapadnjacima .

Ma neuzbudjujem se,ok svako treba da ima svoje misljenja,da smo isti svet bi bio dosadno mesto za zivot.:D
Treba uzeti informacije sa raznih mesta,i doneti svoje misljenje.

Ja mislim da i zapadna ima nekih dobrih strana,ali nije jedina medicina,ili ti nacin lecenja.

Ali ipak vise verujem neko od obucenih iz alternativne medicine.Odem na dijagnozu,i kod zapadnjaka,ali ms lecim sa alternativnom.:)

Ma neuzbudjujem se,ok svako treba da ima svoje misljenja,da smo isti svet bi bio dosadno mesto za zivot.:D
Treba uzeti informacije sa raznih mesta,i doneti svoje misljenje.

Ja mislim da i zapadna ima nekih dobrih strana,ali nije jedina medicina,ili ti nacin lecenja.

Ali ipak vise verujem neko od obucenih iz alternativne medicine.Odem na dijagnozu,i kod zapadnjaka,ali ms lecim sa alternativnom.:)

Zapadna je jedna i jedina meni pozudana . Na osnovu cinjenica, dokazano provereno . Nema lazi nema prevare .

Da slazem se da treba uzeti sto vise informacija i cinjenica ali prilikom konkluzije odabrati samo one koje imaju smisla i neku vrednost .

Ovde :http://www.runozig.com/index.php/homeopatska-medicina
О хомеопатском лечењу мало подробније на руножигу , изашло је више занимљивих чланака рецимо :
Ко се све може лечити хомеопатским путем?
Које се болести могу лечити хомеопатском медицином?
Како изгледа хомеопатско лечење?
Шта све утиче на ток лечења?
Колико дуго траје хомеопатско лечење?
Зашто је добро да се у терапију укључе и остали чланови породице?

Ово последње је рецимо веома занимљиво и по прилично ми се некако уклапа у православни погледа на човека и породицу.

EH..tesko je ljudima da prihvate nesto novo...
Ja sam probao sa detetom, obzirom da se sa godinu i po u vrticu nagutao hemije.....

Homeopatija se pokazala kao extra stvar.. posebno za viruse gde je standardna medicina nemocna..
odem isti dan u dom zdravlja sa detetom...temparatura 39..kazu....virus....ako temperatura bude trajala vise od 7 dana dodjite opet...
homeopatica isti dan..da tabletice...kaze nakon 3 doze prolazi temp..i stvarno tako i bi..

Hemiju smo sveli sa 2x mesecno na 1 godisnje :)

Posle krenuli i nas dvoje...i super...svaka preporuka

Znaci..ako niste probali...ne pricajte

Zasto je Homeopatija pod Alternativne nauke?

Ona je svetski priznata kao pored kineske meadicine najbolji nacin lecenja. raznih bolesti..

Moje iskustvo je vrlo pozitivno, posebn kada su u pitanju deciji virusi.

ozbiljno? kolika deca su u pitanju?
ja sam nepoverljiva sto se tice homeopatije i mislim da se zasniva na placebo efektu ponajvise. zato i nisam htela da isprobavam ovu metodu lecenja kod moje dece jer mislim da su deca manje (ako ne i da uoposte nisu) podlozna ovom efektu nego stariji. pa me bas zanima tvoje iskustvo.

Zasto je Homeopatija pod Alternativne nauke?

Ona je svetski priznata kao pored kineske meadicine najbolji nacin lecenja. raznih bolesti..

Moje iskustvo je vrlo pozitivno, posebn kada su u pitanju deciji virusi.

Već postoji ista tema i na Alternativnoj medicini :), ovde možemo stvari sagledati malo i iz drugog ugla.
Evo ukratko kako funkcioniše homeopatija...

Lečenje na osnovu homeopatskih ideja počelo je približno pre 200 godina. Ideja o takvom obliku lečenja javile su se mnogo ranije, još u doba stare Grčke, od strane Hipokrata. Tek 1796. godine nemački lekar i hemičar Samuel Haneman formulisao je i sistematizovao drugačiji pristup lečenju obolelih.Sistem je nazvao homeopatija (od grčkih reči koje znače “ slično patnji ”). Kao Hipokrat pre dve hiljade godina i Haneman je shvatio da postoje dva načina lečenja poremećenog zdravlja: sličnim i suprotnim sredstvom u odnosu na tegobu.
Uzmimo, kao primer, slučaj nesanice (insomnia). Lečenje suprotnim sredstvima (koja se koriste u konvencionalnoj, alopatskoj medicini) podrazumeva da se ona leći davanjem leka koji dovodi do veštackog sna. Ovo često podrazumeva upotrebu velikih doza lekova koji nekada mogu prouzrokovati neželjena dejstva ili zavisnost.
Drugi primer bi mogao biti da se nekoliko osoba leči od kijavice istim lekom npr. "Benil" kapima a da su uzroci kijavice najcešće sasvim različiti. Homeopatski način lečenja je lečenje sredstvom čija su svojstva slična slici tegoba pojedinačnog pacijenta a ne slici bolesti. Daje se u vrlo malim dozama (princip minimalne doze). Na primer, kafa u velikim dozama prouzrokuje nesanicu kod zdravih osoba, dok u vrlo malim dozama, što je iznenauđjuće, može omogućiti pacijentu da ima prirodan san.

Zvaničan stav svetske homeopatije jeste da homeopatski lekovi ne mogu da prouzrokuju sporedna dejstva i da se od njih ne može postati zavisan. Obavljeni su bezbrojni klinički testovi da se dokaže suprotno, ali je potvrđen navedeni iskaz. Bolje rečeno: homeopatski lek ili deluje ili ne deluje (tj. homeopata nije dobro dobro odredio sliku stanja tegoba).
Homeopatski lekovi sadrže beskrajno malu kolićinu aktivne supstance u specijalno pripremljenom obliku (maseracija, trituracija, razređivanje i sukucija). Lekovi se prave od biljaka, minerala, životinja, vitamina, alopatskih lekova, hormona, raznih tkiva (u ovom slučaju postoje podgrupe koje se zovu: nozode i sarkode), ili od drugih izvora kao što su magneti, svetlost, boje ili zvuci (tada se zovu imponderabilije).Homeopata daje pacijentu homeopatski lek koji je slika-matrica njegovog stanja (princip similimuma - sličnosti). On je pri tome posmatrao pacijenta kao celovitu osobu, odnosno sve njegove individualne karakteristike: emocionalne, mentalne i fizičke. Homeopate uzimaju slučaj tako da intervjuišu osobu koja se žali na neke zdravstvene tegobe i taj intervju traje oko 1,5 sat. Na osnovu probranih, ponekad i neuobičajenih pitanja (a koja nisu bitna za konvencionalnu medicinu), homeopata procenjuje slučaj i nakon analize određuje terapiju.Može da se desi da se lek ne prepisuje odmah nego posle nekoliko dana posle detaljne analize pacijentovog slučaja (hronični slučajevi). Zašto je to tako? Zato što homeopatija uzima u obzir neke osobine osobe kao što su temperament, stil života, ambijent u kojem se živi i radi, itd.

http://www.simillimum.edu.rs/?opcija=sadrzaji&id=3

hmmm ok ne verujem da sam bas tako dobro inforimisana o istoj, ali ono sto sam saznala mi je nekako dalo sliku kakvu sam
zar se homeopatija ne zasniva na razredjivanju neke supstance koje ide toliko daleko da se neka supstanca razredjuje u nedogled. pri cemu se vode politikom sto vise razblazivanje to jaci lek. meni ovakav nacin nije logican. razumem da je to razredjivanje ide do neke mere, ali mislimda se svojstvo supstance gubi tim razredjivanjem u nedogled. ako se poziva na molekulsku memoriju i to bih volela da mi se objasni. meni, kao laiku to nije uopste jasno.
inace slazem se sa slicno se slicnim leci, zar vakcine ne rade slicnu stvar - neki doduse odbijaju i vakcinaciju.
inace znam da razgovor kod homeopate (bar ovog kod kojeg su par osoba isle na preporuku) traje 15 minuta, ne duze. tuzno sto se svaka dobronamerna stvar eksploatise. i dalje verujem da je placebo najzasluzniji, jer ako se zaista nesto razredjuje hiljadu puta po mojoj logici pacijent se leci samo sa razredjivacem.

hmmm ok ne verujem da sam bas tako dobro inforimisana o istoj, ali ono sto sam saznala mi je nekako dalo sliku kakvu sam
zar se homeopatija ne zasniva na razredjivanju neke supstance koje ide toliko daleko da se neka supstanca razredjuje u nedogled. pri cemu se vode politikom sto vise razblazivanje to jaci lek. meni ovakav nacin nije logican. razumem da je to razredjivanje ide do neke mere, ali mislimda se svojstvo supstance gubi tim razredjivanjem u nedogled. ako se poziva na molekulsku memoriju i to bih volela da mi se objasni. meni, kao laiku to nije uopste jasno.
inace slazem se sa slicno se slicnim leci, zar vakcine ne rade slicnu stvar - neki doduse odbijaju i vakcinaciju.
inace znam da razgovor kod homeopate (bar ovog kod kojeg su par osoba isle na preporuku) traje 15 minuta, ne duze. tuzno sto se svaka dobronamerna stvar eksploatise. i dalje verujem da je placebo najzasluzniji, jer ako se zaista nesto razredjuje hiljadu puta po mojoj logici pacijent se leci samo sa razredjivacem.

To je već zloupotreba... pa ima i toga; mislim da smo već pričale na jednoj temi o tome.
Ja sam za mog (sada nažalost pokojnog) mačka tražila lek.. epilepsija je u pitanju.. i pošto zvanična medicina nije mogla više ništa da uradi (a retko kad je i mogla) okrenula sam se alternativnoj.
Obratila sam se homeopatskom centru, i hteli su da mi "prodaju lek" a da me nisu pitali ni koliko je star mačak, ni osnovne informacije nisu saslušali o tome šta mu je... da ne govorim o nekom pregledu...pa kad je tako, onda mi je jasno da nije to-to.

Da, koliko sam shvatila, u pitanju je delovanje na molekularnom nivou, ali na žalost o tome ne znam nešto više.
Ne umanjujem moć placebo efekta, jer moć podsvesti JESTE čudo (u to sam se i lično uverila) ali mi se čini da ovde nije samo stvar u tome.

kod ovakvih homeopata nazalost jeste...
ne kazem da homeopatsko lecenje nam drugog efekta osim placebo, ali verujem da je to u slucajevima kad je ta supstanca razredjena do te mere da ne gubi svojstvo, odnosno da se sama ne gubi :lol: i verujem da je jako tesko naci pravog homeopatu, pa cak i onda pitanje je koliko razredjen lek bi dobila i ima li takav lek efekta. a bas me zanima ovo o molekulskoj memoriji, cekam da se javi neko strucan :)
inace da ima veze sa alhemijom...ovako ako memorija radi i na osnovu nje dobijamo neograniceno mnogo lekovitih preparata prostim mesanjem male kolicine supstnce onda mozda moze da ima slicnosti. jedino bi ti za dobijanje zlata ipak bilo potrebna neki mali, mali deo tog elementa, dakle dobijanje zlata iz zlata :)..tako da slicnost je diskutabilna. ako ne gresim, ja alhemiju vise posmatram kroz duhovno - filozofsku prizmu :)

kod ovakvih homeopata nazalost jeste...
ne kazem da homeopatsko lecenje nam drugog efekta osim placebo, ali verujem da je to u slucajevima kad je ta supstanca razredjena do te mere da ne gubi svojstvo, odnosno da se sama ne gubi :lol: i verujem da je jako tesko naci pravog homeopatu, pa cak i onda pitanje je koliko razredjen lek bi dobila i ima li takav lek efekta. a bas me zanima ovo o molekulskoj memoriji, cekam da se javi neko strucan :)
inace da ima veze sa alhemijom...ovako ako memorija radi i na osnovu nje dobijamo neograniceno mnogo lekovitih preparata prostim mesanjem male kolicine supstnce onda mozda moze da ima slicnosti. jedino bi ti za dobijanje zlata ipak bilo potrebna neki mali, mali deo tog elementa, dakle dobijanje zlata iz zlata :)..tako da slicnost je diskutabilna. ako ne gresim, ja alhemiju vise posmatram kroz duhovno - filozofsku prizmu :)

Pa to i jeste baza alhemije.. kad smo već kod toga.. ali, da ne idem u offtopic :).

Nekoliko godina nisam bila na forumima, ali pošto sam nedavno dobila jednu privatnu poruku baš sa ovog foruma i u vezi sa homeopatijom, počela sam ponovo malo da razgledam ovuda pa sam videla i ovu temu. U našoj zemlji se o homeopatiji još uvek zna vrlo malo, što nije čudo s obzirom da smo mi za dvadeset i kusur poslednjih godina postali jedno evropsko nedonošče koje niko neće. Homeopatski medicinski sistem se u samoj osnovi razlikuje od sistema tzv. konvencionalne medicine. Više nema priče među informisanim ljudima da li je homeopatija medicina ili ne. Jeste i tu je stavljena tačka. Ljudi naravno pojedinačno imaju pravo da veruju ili ne nekom sistemu, a medicinske nauke su uvek osetljiva tema jer se radi o egzistencijalnim pitanjima (bukvalno). Da ne bih ovde kopi-pejstovala jedan tekst za koji mislim da može da pojasni neka pitanja o osnovama homeopatije, postaviću link ka jednom tekstu na fejsbuk stranici na kojoj možete pročitati veoma korisne informacije:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=202992656511678&id=123677511006274

Zlatna Iris, pitanja koja ti razmatraš u svom postu zalaze u poseban deo homeopatske nauke, a to je homeopatska farmakologija i zaista je teško shvatiti metodu razblaživanja - za to bi bilo potrebno prethodno poznavati osam osnovnih principa ove nauke, a i za njihovo razumevanje su potrebne godine proučavanja.

Mene u tvom postu posebno brine informacija da neko od homeopata "uzima slučaj" (homeopatski profesionalni izraz za prvi intervju sa pacijentom) 15 minuta. Molila bih te da mi ako želiš pošalješ privatnu poruku sa imenom te osobe. Neću mu/joj ništa :D Samo bih želela da znam ko u ovoj zemlji nanosi štetu medicini koja tek treba da osvoji svoje mesto i nekolicini nas koji se iz sve snage trudimo da edukujemo ljude o osnovama homeopatije.

Back