Home folder i korisnicki nalozi - problem

Poruka
7.101
Pozdrav.

Reinstalirao sam ubuntu tj. imao sam ubuntu 15.10 sa nekim sistemskim problemcicima koji su me nervirali, pa sam skinuo ubuntu 16.04 i resio da ga instaliram preko usb-a. U onoj instalaciji kod podesavanja particija sam potpuno formatio ext4 gde je bio file system ( / )od 15.10, a posto mi je na tom home particija bila razdvojena od sistemske, i na njoj podaci, nisam je dirao, nego sam samo formatirao / i na nju instalirao dakle 16.04. Posle isao next, u delu sa kreiranjem user-a, kreirao u sustini novi ali sa istim korisnickim imenom i sifrom kao sto sam imao na 15.10.

Tek kad sam sve zavrsio provalio sam da mi je Home od 15.10 sada posebna particija na kojoj nemam dozvolu za pristup svim podacima (nekima mogu prici nekima ne), a home od 16.04 mi je sada deo particije / od 16.04. Ono sto sam hteo jeste da mi home od 15.10 postane home od 16.04, ali sam izgleda zabrljao.

Da li mogu to uraditi, da mi home od 15.10 bude home od 16.03 tj. dva homa da spojim u jedan i ono sto je najvaznije jeste dozvola za pristup podacima, kako to da sredim?

Hvala unapred.

pazi ovako, odjavi se iz sistema pa pokreni konzolu
1.otvori virtualnu konzolu Strg+Alt+F1
2.onda: chmod 755 /home/KORISNIK ako neće ovako probaj 3
3.sudo chmod 755 /home/KORISNIK
sada neznam gde ti je taj drugi folder home treba tačan put do folder home da uvedeš pod tačku 2 ili 3 nadam se da si me razumeo.

gde piše korisnik naravno tvoje korisničko ime

pazi ovako, odjavi se iz sistema pa pokreni konzolu
1.otvori virtualnu konzolu Strg+Alt+F1
2.onda: chmod 755 /home/KORISNIK ako neće ovako probaj 3
3.sudo chmod 755 /home/KORISNIK
sada neznam gde ti je taj drugi folder home treba tačan put do folder home da uvedeš pod tačku 2 ili 3 nadam se da si me razumeo.

gde piše korisnik naravno tvoje korisničko ime

Probao sam, nece, mozda zato st mi je home od 15.10 sada poseban device pored ostalih. Evo slika ako neko nije razumeo gde je problem:

Screenshot at 2016-05-30 09:31:45.jpg

Home od novog sistema mi je sada deo File system kao sto vidite, oznacio sam. Doduse on je uvek deo file systema, samo se moze namestiti kao posebna particija, sto ja to juce nisam uradio jer sam zabrljao, verovatno nisam oznacio particiju ext4 gde je bio stari home da bude home, nego je ona postala obicna particija, dakle sa homo-om nema nikakve veze.

Home od starog sistema, dakle od 15.10 mi je u ovom levom delu ''Devices'' ovaj od 65 GB. Dakle on sad zapravo i nije home, nego su tu samo podaci iz starog sistema koji su u njemu bili home.
Na njega nikako ne mogu da izvrsim sudo chmod 755 niti sudo chmod 777 koji sam isto probao.

Provalio sam.

Devices se nalaze u folderu /media u File system, pa sam isao sudo chmod 755 /media/ime device/username/* i sredio sve.
Samo mi ima par fajlova sa oznakom X na sebi koje ne mogu nikako da otvorim.

To sam resio, ostaje samo pitanje jel postoji mogucnost da uredjaj od 65 gb postavim kao home particija.
to nebih uradio, pošto imaš nov sistem ostavi za neke podatke ...

:) pogledaj http://ubuntuforums.org

Back