Hocu da budem programer,sta da upisem?!

• Začetnik teme Začetnik teme SluX
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
PMF prosto MORAM da ocrnim, obzirom da jesam bio tamo i to bas na informatici...

daklem... upisem PMF u bg-u nakon zavrsene srednje skole gde sam za maturski rad pravio C program koji je od CAD-ovog .dwg fajla pravio program za NU masinu... ozbiljna stvar sa gomilom koda... nevertheless... programiranje na PMF-u sam polagao 9 puta i u svih devet puta sam uspesno zavrsavao pismeni deo (uglavnom medju najuspesnijima u grupi) i 8 puta padao na usmenom... pismeni deo je cisto resavanje problema cistim programiranjem... usmeni deo... nabubaj taj i taj algoritam napamet... kako radi masina po kojoj nije napravljen ni jedan jedini racunar... formula npr while naredbe (PASCAL je bio u pitanju) i kako tu while naredbu prikazati pomocu repeat until i slicno... ako bilo ko misli da ce u doba interneta da buba neki algoritam napamet (da ne pricam o obicnom copy paste ili u objektnom programiranju biblioteke) taj je opasno zalutao u kraj 20. veka...

zao mi je tih ljudi... cela katedra je propast, sto su mi i potvrdili ljudi sa drugih katedri kada se pricalo o pravljenju nekog programa gde je pmf trebao da ucestvuje....

obzirom da sam od faxova digao ruke pre nekih 5 godina nadam se da se situacija promenila (u sta duboko sumnjam, al sve je moguce u dr. Srbiji)

d1:
PMF prosto MORAM da ocrnim, obzirom da jesam bio tamo i to bas na informatici...

daklem... upisem PMF u bg-u nakon zavrsene srednje skole gde sam za maturski rad pravio C program koji je od CAD-ovog .dwg fajla pravio program za NU masinu... ozbiljna stvar sa gomilom koda... nevertheless... programiranje na PMF-u sam polagao 9 puta i u svih devet puta sam uspesno zavrsavao pismeni deo (uglavnom medju najuspesnijima u grupi) i 8 puta padao na usmenom... pismeni deo je cisto resavanje problema cistim programiranjem... usmeni deo... nabubaj taj i taj algoritam napamet... kako radi masina po kojoj nije napravljen ni jedan jedini racunar... formula npr while naredbe (PASCAL je bio u pitanju) i kako tu while naredbu prikazati pomocu repeat until i slicno... ako bilo ko misli da ce u doba interneta da buba neki algoritam napamet (da ne pricam o obicnom copy paste ili u objektnom programiranju biblioteke) taj je opasno zalutao u kraj 20. veka...

zao mi je tih ljudi... cela katedra je propast, sto su mi i potvrdili ljudi sa drugih katedri kada se pricalo o pravljenju nekog programa gde je pmf trebao da ucestvuje....

obzirom da sam od faxova digao ruke pre nekih 5 godina nadam se da se situacija promenila (u sta duboko sumnjam, al sve je moguce u dr. Srbiji)
sad ja kao student moram da branim neke stvari...prvo sto svi treba da znate pmf ne postoji vec je to sad na matf-u, ali ok to i nije bitno za celu pricu... tacno je da vecina profesora ima slabo prakticno znanje, ali asistenti su genijalci mogu slobodno da tvrdim da najbolje znaju na celom BU... uzgred samo se na matf-u ozbiljno radi c/c++,linux programiranje, asembler...fax se mnogo promenio poslednjih godina, mnogo stvari se uchi na programerskim predmetima tako da dobijash raznovrsnost...pascal se vishe ne uchi.....a sto se tiche jednog dela tvog posta verovatno se odnosi na tjuringove mashine, e pa gresis imaju oni veliku ulogu u nekim oblastima (oblastima obrade jezika, gramatike, i automati...)....a sto se tiche bubanja algoritama to niko ne trazi, vec trazi ti da znash sta je poenta kog algoritma, tj kako on radi i sta radi

Incognito:
Ako bih ja unajmljivao programera, to bi najverovatnije bila osoba koja je zavrsila geografiju ili nesto slicno - osoba je imala vremena da postane programer ;)
:lol: :lol: :lol:
Slazem se potpuno :). Ako hoces da ucis programiranje, naucices - eto ti neta, eto ti tutorijala (posebno za programiranje igara u c++u), eto ti knjiga...

Ali ako ces da programiras igre moraces da se razvalis od matematike... (mozda ne advanced calculus, ali verovao ili ne meni su trebali integrali da bih napisao formulu za odradjivanje ugla artiljerijskog hica ako je data razdaljina od mete, G, i razlika u visinama... zamisli tek sta te ceka ako programiras fiziku u 3d igrama...)

pa bez algebre, trigonometrije, fi-ja, matrica i eventualno vektora smesno je i razmisljati o ideji biti programer... pogotovo ne u stvarima koje rade sa grafikom...

Ali ti zasigurno nece trebati 80% matematike koja se uci na MATF-u, izuzev ako, kao sto sam vec rekao, ne planiras da se bavis kriptografijom...

ETF u Bg-u se menja iz korena. Na upisu se opredeljujes da li ces da upises RTI (racunarska tehnika i informatika) ili OSO (osali odseci). Tacno je da je vecina strucnih ispita podeljena pa od jednog dvosemestralnog dobijes dva jednosemestralna, ali su izbaceni svi opsti predmeti, (Sociologija,Engleski...) tj. tacnije nisu izbaceni nego su pretvoreni u izborne predmete (koje naravno mozes da zaobidjes), i umesto njih dobijas programiranje i ORT(osnove racunarske tehnike). Tako u prva cetri semestra imas Pascal, C, C++ i Java-u respektivno.
P.S.
Dobra stvar je sto ti se diploma priznaje u svetu i sto ce osnovne studije najverovatnije da traju cetiri godine a peta ce da bude magistratura.

ne menja se bas iz korena,verovatno su pomerili neke predmete nanize, i izbacili mozda fiziku ili elektronike neke...promenice se ako se promene neki profani mozda, a treba da odu u penziju sada...inace i do sada se ucio C, Pasc, C++ i Java, to je isto...a ORT je uvek bio u 1. godini.. znaci nista toliko bitno, samo mozes da uzmes vise predmeta koji se sada javljaju kao izborni. eto

Posto sam vrlo uspesan programer, sada u São Paulu, da ti kazem kako se to radi:
(uspesnost programera se meri u $$$ koliko ga placaju, nemoj da te odvede zabluda da su turbo-hakeri uspesni programeri)

Zavrsis neki kurs, cisto da imas pojma. Pocnes malo da radis neke programcice i vidis sta ti se od svega toga svidja (koji smer). Onda visis po forumima i newsgrupama i dosadjujes ljudima u stilu "kako ovo, kako ono", jer ti treba da zavrsis svoj cuveni adresar a negde si zapeo...
Posle jedno godinu dana tog zezanja, onda stvarno imas pojma o cemu se tu radi, ali na zalost, jos uvek nemas znanje. Drugim recima, losh si i ne iskusan programer.

E onda trazis posao u struci. Prvo ces da radis gluposti za male pare, ali ces da nucis zanat. Da, programiranje je zanat, a od tebe zavisi, tj od tvoje kreativnosti koliko ces biti napredan u tome.

Posle jedno 3 godine sljake, na ozbiljnim projektima, mozes da kazes: "E sada znam dovoljno da mogu da budem arogantan i trazim pare". Onda nadjes posao i prodash se gazdi, tvojom arogancijom i znanjem za $3000+ mesecno

E tako se postaje programer.

Ja sam sa VETS-a na tom famaoznom smeru NRT (nove racunarske tehnologije) i kazem ti da je skola odlicna jer ces za kratko vreme uz odlican praktican rad (imaju oko 100 IBM-ovih novih racunara baziranih na PIV 1.8 sa svim novim softverom koji mozes da zamislis, imaju cak i Oracle) biti osposobljen da radis svasta u IT industriji, nije tako detaljno ko na ETF-u, al je recimo programiranje kompletnije.
Inace od tog gaming smera nema nista i netreba da bude! Ako oces da budes gaming programer zavrsi programiranje, animaciju i jos neke multimedijalne predmete i to ti je to!

Incognito:
Jos im samo reci da za isti moraju da bace celu godinu svoga zivota, da preteraju prvu smor godinu, koja se prelazi samo ako visis 24/7 u skoli :lol:

... i jos 1000€ po godini, pride...

Ma najbolje je 'u se' i u svoje kljuse...'
'u se' sistem je uvek bio jedan od najboljih, a to za 24/7 si lupio gore nego moj nick. Mozda jeste smor, al znas kakav je tek smor na ETF-u? A s'druge strane ja sam pocistio prvu god. bez ikakve muke, jer su predavanja vrlo dobra, a ispiti nisu izforsirani.
E sad 1000 E... cak je i vise, od ove godine su uveli sistem koji zavisi od boja izabranih predmeta.

Kad_LupimLupim:
'u se' sistem je uvek bio jedan od najboljih, a to za 24/7 si lupio gore nego moj nick. Mozda jeste smor, al znas kakav je tek smor na ETF-u? A s'druge strane ja sam pocistio prvu god. bez ikakve muke, jer su predavanja vrlo dobra, a ispiti nisu izforsirani.
E sad 1000 E... cak je i vise, od ove godine su uveli sistem koji zavisi od boja izabranih predmeta.

Ma o tome ti pricam... sam si rekao 'predavanja su vrlo dobra'... A ako ne ides na predavanja (poput mene) i tesko da imas previse vremena da radis to kod kuce - normalno je da sve smor. Znam koliki je tek ETF smor, ali mi ovde pricamo o racunarskom delu... Ja sam bar bio u srednjoj elektrotehnickoj i znam dosta o tome pa mi nije potrebno ono ucenje (sta bese prvo predavanje iz ET-a... ako se dobro secam atom i elektroni, cim sam to video - spakovao se i rekao im da mi jave kad je kolokvijum ;) ), a mogu da zamislim kako je ljudima koji nisu imali dodirnih tacaka sa elektrotehnikom/elektronikom pre toga...

U svakom slucaju, ono moje 24/7 podrazumeva ici na predavanja (3 popodneva svake nedelje + blok nastava i vezbe, sto je bar moj raspored bio, a to vreme nisam mogao nikako sebi da priustim). Videcu da l' cu moci ove jeseni malko da se organizujem, da preteram tu prvu godinu - posle toga mi zaista ucenje nece trebati ;)

Ustvari, meni je samo tesko da se primoram da ucim stvari koje smatram da mi nece trebati posle tolikog perioda 'van skolske klupe' (zadnji put bio u istim '99 ), ali ipak, smatram da je prva godina zesci smor.

O parama necemo da pricamo... pa ona mesalica zaista radi 24/7 ispred skole... Odakle mislis da su za 2 godine onako renovirali nesto sto je (bar koliko se secam) pre 4 godina bila ruina...

Kiza85:
Upisi FON. Relativno je laksi od PMF-a i ETF-a, cale ti ne mora biti ekstra profiter. Nemas previse teorijskih stvari , vise radis prakticno , a imaces i dodatno vremena za strebanje C-a iz knjiga/sa interneta.

a na fonu se radi C????? otkad to? da li sam ja neobavesten....ne verujem da tamo moze nesto da se radi "tako tesko"......uzgred nije nesto laksi nego je mnogo laksi, pa sta ko rekao bash me zabole...

uzgred sta je to prakticno na fonu? kako upravljati radnom snagom (u ovoj zemlji postoje samo ekonomisti i pravnici, a kakva je zemlja u toj oblasti :o( )..... ili stha, objasni mi?

E pa ljudi, ovako stoje stvari:
Moji nisu ekstra profiteri-cale je oficir, keva profesor.
Upisao sam racunarski, jer smatram da je on sada definitivno najbolji sto se tice programiranja.
Jeste skup, moji mi ga ne mogu platiti, ali zato ja sljakam i polako otplacujem.....
Ko zna?Bio sam treci na listi, a ako ostanem takav ili bolji, 99% su mi sanse da dobijem stipendiju.

Cheers!

Back