Posle smrtnih slučajeva u svetu, za koje se sumnja da su ih izazvale upravo ampule „gardasila“, neprofitna organizacija „SANE Va Inc“ došla je do šokantnog otkrića: vakcina je u velikom broju bočica bila kontaminirana sa rDNA humanog papiloma virusa. To znači da je rDNA u vakcini rezultat genetski modifikovanog genetskog koda HPV koji je dodat u vakcinu tokom proizvodnje.
O brojnim studijama koje nastoje da dokažu da su ove vakcine štetne, dr Vesna Kopitović kaže da „antivakcinalni lobi“ oduvek postoji.
- Koju od ove dve vakcine bismo koristili, odlučiće Agencija za lekove, a potvrda da Vojvodina „ima želju“ za ovakvom prevencijom bila bi da 30 odsto pitanih roditelja pokaže dobru volju za pelcovanje ćerki - kaže ona.
- Vakcinacija bi za pacijente bila besplatna i na dobrovoljnoj bazi.
ČINjENICE
* Vakcina je učinkovita samo za devojčice koje nisu stupile u seksualne odnose
* Samo delimično štiti, jer pokriva samo nekoliko tipova HVP
* „Gardasil“ se može kupiti u Srbiji od 2006, ali se daje isključivo uz potpisanu saglasnost pacijentkinje
* U svetu se ove vakcine testiraju i na dečacima
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:436514-Hoce-li-devojcice-biti-vakcinisane-protiv-raka-grlica-materice
Dakle što ostale zemlje izbacuju iz upotrebe, Srbija bi da prihvati ili nam to možda "prijateljska" EU nameće neko novo zlo?
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će do kraja godine u školama i zdravstvenim ustanovama predstaviti ovu vakcinu i doneti odluku da li da je uvede.
Uopšte mi nije jasno šta tu ima da se razmišlja i razmatra ako je već bilo slučajeva sa letalnim ishodom; U Španiji povučeno 75 000 doza, u Britaniji veliki broj prijava protiv ove vakcine, u Indiji nakon smrti četiri devojčice podnesen je zahtev za oduzimanje licence za tu vakcinu, a mi razmišljamo još da je uvedemo.
Učila sam dosta o tim stvarima i u medicinskim sam naukama, ali nisam lekar, pa bih volela da čujem i mišljenje lekara ako ih ima ovde, a verujem da ima po pitanju ove vakcine, a takođe bih volela čuti i mišljenja roditelja.
Ja da sam roditelj ni u ludilu ne bih dozvolila svojoj ćerki da primi ovu vakcinu