Hoće li devojčice biti vakcinisane protiv raka grlića materice

*Hannah*

Iskusan
Poruka
5.704
Hoće li devojčice biti vakcinisane protiv raka grlića materice
Ivana BRCAN | 30. maj 2013. 20:58 | Komentara: 26

Novosti istražuju: Da li će u Vojvodini biti uvedena kotroverzna vakcinacija maloletnica protiv raka grlića materice. O „pelcovanju ćerki“ Pokrajinski sekretarijat odlučivaće krajem godine. Stručnjaci podeljeni

dru-vakcina_620x0.jpg

Vakcinacija maloletnih devojčica, uzrasta od 11 do 14 godina, protiv glavnog uzročnika raka grlića materice, koja bi mogla da uskoro prvo bude primenjena u Vojvodini, na lošem je glasu u Evropi i svetu.

Vakcine su nedovoljno istražene, a zabeleženi su i slučajevi sumnjivih smrti. One jesu u svetu u upotrebi nekoliko godina, ali nezavisni stručnjaci smatraju da je taj period kratak za sagledavanje dugoročnih posledica.

- Imamo u planu program imunizacije devojčica na teritoriji Vojvodine, ali u nabavku vakcina nećemo krenuti dok ne oslušnemo šta roditelji misle - kaže za „Novosti“ pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović.

Sekretarijat će do kraja godine u domovima zdravlja i školama ovu vakcinaciju predstaviti roditeljima i deci. Posle toga bi se donela odluka o nabavljanju vakcina. U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo kao razlog za vakcinaciju navode činjenicu da od karcinoma grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena, a za 1.400 se otkrije da boluje od ove bolesti.

IZAZIVA STERILITET?
DR Slađana Velkov, koja je radila kao lekar u Ujedinjenim nacijama, odrasla je u Srbiji, a sada radi u Saudijskoj Arabiji i duže vreme istražuje negativan uticaj vakcina.
- HPV vakcina sadrži genetski modifikovane viruse, aluminijum u duplo većoj dozi nego kod drugih vakcina, pa i konzervans koji u eksperimentima na miševima izaziva sterilitet kod ženki i atrofiju testisa kod mužjaka, što je dokumentovano u medicinskoj literaturi - kaže ona za „Novosti“.
- Prilikom nabavke vakcina proizvođači se odriču odgovornosti za negativne efekte. Ko je onda odgovoran? Odgovornost za živote naše dece je uvek naša. Preporučujem svima da se dobro informišu pre odluke.

U Srbiji su, inače, registrovane dve vakcine protiv HPV (human papilloma viruses - HPV), koji je glavni uzročnik karcinoma - „gardasil“ kompanije „Merk“ i „servariks“ proizvođača „Glakso-Smit-Klajna“. Obe se koriste u Evropskoj uniji, a Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio je prošle godine da se uvede vakcinacija za devojčice u Srbiji uzrasta od 11 do 14 godina.

U susednoj Hrvatskoj je ne tako davno počela imunizacija devojčica, a brojni izveštaji i novinski članci spore da postoje dokazi da vakcina sprečava nastanak karcinoma. Zabeležene su i brojne nuspojave.

- Štetni učinci HPV vakcine se prijavljuju državnim agencijama od početka vakcinacije - saopšteno je pre mesec dana za hrvatske medije.

U svetu je od 2006. do aprila 2013. registrovano oko 30.000 negativnih posledica pri upotrebi tih vakcina: od toga 136 smrtnih slučajeva, a 942 trajna invaliditeta, 5.919 pacijenata se nije oporavilo, kod 522 su primećene patološke promene na PAP testu, kod 212 displazija grlića materice a konstatovano je i 62 raka grlića materice.

Podaci britanske agencije za lekove pokazuju da je ukupni broj prijava za jedan od HPV vakcine 24-104 puta veći od bilo koje druge vakcine iz Kalendara vakcinacije.

U Španiji je posle mnogobrojnih prijava sa tržišta povučeno 75.000 doza vakcina protiv HPV.

Indija je 2010 god. suspendovala klinička ispitivanja HPV vakcine posle smrti četiri devojčice. Podnesen je zahtev za oduzimanje licence za tu vakcinu.

dru-vakcina-mala.jpg

Posle smrtnih slučajeva u svetu, za koje se sumnja da su ih izazvale upravo ampule „gardasila“, neprofitna organizacija „SANE Va Inc“ došla je do šokantnog otkrića: vakcina je u velikom broju bočica bila kontaminirana sa rDNA humanog papiloma virusa. To znači da je rDNA u vakcini rezultat genetski modifikovanog genetskog koda HPV koji je dodat u vakcinu tokom proizvodnje.

O brojnim studijama koje nastoje da dokažu da su ove vakcine štetne, dr Vesna Kopitović kaže da „antivakcinalni lobi“ oduvek postoji.

- Koju od ove dve vakcine bismo koristili, odlučiće Agencija za lekove, a potvrda da Vojvodina „ima želju“ za ovakvom prevencijom bila bi da 30 odsto pitanih roditelja pokaže dobru volju za pelcovanje ćerki - kaže ona.

- Vakcinacija bi za pacijente bila besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

ČINjENICE

* Vakcina je učinkovita samo za devojčice koje nisu stupile u seksualne odnose

* Samo delimično štiti, jer pokriva samo nekoliko tipova HVP

* „Gardasil“ se može kupiti u Srbiji od 2006, ali se daje isključivo uz potpisanu saglasnost pacijentkinje

* U svetu se ove vakcine testiraju i na dečacima

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:436514-Hoce-li-devojcice-biti-vakcinisane-protiv-raka-grlica-materice

Dakle što ostale zemlje izbacuju iz upotrebe, Srbija bi da prihvati ili nam to možda "prijateljska" EU nameće neko novo zlo?
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će do kraja godine u školama i zdravstvenim ustanovama predstaviti ovu vakcinu i doneti odluku da li da je uvede.
Uopšte mi nije jasno šta tu ima da se razmišlja i razmatra ako je već bilo slučajeva sa letalnim ishodom; U Španiji povučeno 75 000 doza, u Britaniji veliki broj prijava protiv ove vakcine, u Indiji nakon smrti četiri devojčice podnesen je zahtev za oduzimanje licence za tu vakcinu, a mi razmišljamo još da je uvedemo. :eek: :eek:
Učila sam dosta o tim stvarima i u medicinskim sam naukama, ali nisam lekar, pa bih volela da čujem i mišljenje lekara ako ih ima ovde, a verujem da ima po pitanju ove vakcine, a takođe bih volela čuti i mišljenja roditelja.
Ja da sam roditelj ni u ludilu ne bih dozvolila svojoj ćerki da primi ovu vakcinu.

Dakle što ostale zemlje izbacuju iz upotrebe, Srbija bi da prihvati ili nam to možda "prijateljska" EU nameće neko novo zlo?
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će do kraja godine u školama i zdravstvenim ustanovama predstaviti ovu vakcinu i doneti odluku da li da je uvede.
Uopšte mi nije jasno šta tu ima da se razmišlja i razmatra ako je već bilo slučajeva sa letalnim ishodom; U Španiji povučeno 75 000 doza, u Britaniji veliki broj prijava protiv ove vakcine, u Indiji nakon smrti četiri devojčice podnesen je zahtev za oduzimanje licence za tu vakcinu, a mi razmišljamo još da je uvedemo. :eek: :eek:
Učila sam dosta o tim stvarima i u medicinskim sam naukama, ali nisam lekar, pa bih volela da čujem i mišljenje lekara ako ih ima ovde, a verujem da ima po pitanju ove vakcine, a takođe bih volela čuti i mišljenja roditelja.
Ja da sam roditelj ni u ludilu ne bih dozvolila svojoj ćerki da primi ovu vakcinu.

Ja da sam roditelj i da mi tim otrovom vakcinisu kcerku, zavrsio bi u Hagu, a mesec dana bi se vrtio na CNNu i BBCu.

Кад год имате дилеме око таквих питања, драги моји Срби... немојте да мислите сами шта и како.

Никако то. То није излаз. Нисте за то опремљени и само ћете се збунити и расплакати.

Лепо погледате, рецимо, да ли неки Немци вакцинишу своју децу. Французи неки. Јапанци. Ако вакцинишу - вакцинишите и ви. Тамо се живи дуже, здравство је боље, а људи су паметнији. Кад достигнете - и престигнете - њихове стандарде здравства, онда можда размишљајте шта и како.

Никако пре тога.

Ma bezi bre u ****** .....ja sam kao beba '75. primio inekciju protiv neceg i sedam dana imao temparaturu 43 c. i od toga pocnem da slepim. Tek kada su roditelji videli posle pet godina da prilazim ekranu na 5 sm da bih nesto video, odvedu me kod ocnog lekara gde im je rekao da je malo falilo da ostanem slep. Poceo sam da nosim naocare sa dioptrijom +8 da bih na kraju (Hvala Bogu) u potpunosti izlecio vid.

ja bih ovima koji vakcinu preporucuju, preventivno vakcinisala sve zenske clanove porodice
a za svaki slucaj, preventivno i muske

Zasto da ne, ako mogu da se vakcinisu svi u Kanadi, Belgiji, Holandiji, Shvedskoj......jer to mi u Srbiji imamo superiornu medecinsku zastitu u odnosu na sve najrazvijenije zemlje sveta? dovoljno je uporediti zivotni vek i stopu oboljenja ljudi ovih zemalja i Srbije, pa doci do zakljucka da ipak mi u Srbiji nemamo najbolju medecinu na svetu.

Zasto da ne, ako mogu da se vakcinisu svi u Kanadi, Belgiji, Holandiji, Shvedskoj......jer to mi u Srbiji imamo superiornu medecinsku zastitu u odnosu na sve najrazvijenije zemlje sveta? dovoljno je uporediti zivotni vek i stopu oboljenja ljudi ovih zemalja i Srbije, pa doci do zakljucka da ipak mi u Srbiji nemamo najbolju medecinu na svetu.

Imas li podatak za takve tvrdnje , i ,ako imas voleo
bi da nadjes podatak za nuspojave ,kao smrtne slucajeve

O gospode Bože čime se sad farmako mafija poigrava...

Koliko sam ja problema u detinjstu imao zbo tzv "obavezne" polio vakcine

a onda čuješ da mnogi lekari i hirurzi ne žele da vakcinišu svoju decu
a i unuke imaju

a uosalom šta kukate?
U srbiji nemaš zašto da živiš ako imaš preko 35 godina - niko te nikad neće zaposliti
pa crkni u zdravlju

- - - - - - - - - -

a šta je sa vakcinom protiv raka dojke? on je češći...
a jel će bude i kakve vakcine za dečake?

a jel su oni dokazali da to zaista funkcioniše
ili će opet da bude ono - sekli smo dei genitalije da bi sprečili AIDS?

O gospode Bože čime se sad farmako mafija poigrava...

Koliko sam ja problema u detinjstu imao zbo tzv "obavezne" polio vakcine

a onda čuješ da mnogi lekari i hirurzi ne žele da vakcinišu svoju decu
a i unuke imaju

a uosalom šta kukate?
U srbiji nemaš zašto da živiš ako imaš preko 35 godina - niko te nikad neće zaposliti
pa crkni u zdravlju

- - - - - - - - - -

a šta je sa vakcinom protiv raka dojke? on je češći...
a jel će bude i kakve vakcine za dečake?

a jel su oni dokazali da to zaista funkcioniše
ili će opet da bude ono - sekli smo dei genitalije da bi sprečili AIDS
?

Imas li kcerku ili sina?

http://2.***************/_-e2ztPFB-W8/SJliE90f4PI/AAAAAAAAASg/byVni9sMqRk/s400/hipocrates.jpg

Danas kad postajem doktor, neću zajebavam narod
da mi donose po 100gr kafe, bombonjere, viski
neću da tražim dal mu overena knjižica
i sa koje opštine dolazi
...
truć truć

2267-Male-twins-undergoing-spirometry-by-Otmar-Freiherr-von-Verschuer.jpg

Dr. Mengele, život završio u dubokoj starosti na Floridi gde je nakon rata u Evropi
nastavio eksperimente nad živom decom, i ovaj put kidnapovanom
Amerika je stecište mnogih grupacija, nikad ne znaš šta je iz koje krenulo
jer je adresa ista

Slavica-%C4%90uki%C4%87-Dejanovi%C4%87.jpg

Hipokratova Zakletva tera me da - ćutim
ali moji pacijenti ne žele da se kriju
Ne čekaju da im izvadim konce
lete na radio i televiziju
Imao sam slučaj, za mene najbolja reklama,
uz šipku plešu bliznakinje: baba, ćerka i mama

Imas li kcerku ili sina?

Umrlo mi nekoliko jer sam ostao bez posla pa nije moglo da se strpi dok se ne sredi situacja
Šta ćemo sad? :D

ajmo propagandu a'la 1960 u Americi - ako obrežete dete biće zdravije
kad ono... šalile se čike da zarade pare a ti guraj u ženu il bukvu isto ti je

jel ti pajseru vidiš da sam napisao da sam imao probleme zbog POLIO vakcine? :rtfm:

Кад год имате дилеме око таквих питања, драги моји Срби... немојте да мислите сами шта и како.

Никако то. То није излаз. Нисте за то опремљени и само ћете се збунити и расплакати.

Лепо погледате, рецимо, да ли неки Немци вакцинишу своју децу. Французи неки. Јапанци. Ако вакцинишу - вакцинишите и ви. Тамо се живи дуже, здравство је боље, а људи су паметнији. Кад достигнете - и престигнете - њихове стандарде здравства, онда можда размишљајте шта и како.

Никако пре тога.

Tamo je ogroman broj sterilnih.

Vakcina se koristi u preko 100 zemalja, i preko 100 miliona osoba je do sada vakcinisano.
http://www.ncirs.edu.au/immunisation/fact-sheets/hpv-human-papillomavirus-fact-sheet.pdf

Lista zamalja koje su izvrsile svoja iztrazivanja i odobrila upotrebu vakcine.
"Status of HPV Vaccine in the ICSN Countries"

Australia has approved the HPV vaccine.
Brazil has approved the HPV vaccine.
Canada has approved the HPV vaccine.
Denmark has approved the HPV vaccine.
Finland has not approved the HPV vaccine.
France has approved the HPV vaccine.
Germany has approved the HPV vaccine.
Hungary has the HPV vaccine under review.
Iceland has approved the HPV vaccine.
Italy has approved the HPV vaccine.
Ireland has not approved the HPV vaccine.
Japan has the HPV vaccine under review.
Korea has the HPV vaccine under review.
Luxembourg has the HPV vaccine under review.
New Zealand has approved the HPV vaccine.
Norway has approved the HPV vaccine.
Sweden has approved the HPV vaccine.
Switzerland has approved the HPV vaccine.
United Kingdom has the HPV vaccine under review.
United States has approved the HPV vaccine.
Uruguay has approved the HPV vaccine.
http://appliedresearch.cancer.gov/icsn/about/vaccine-d.html

U tekstu Novosti se pominje 136 smrtna slucaja od 100 miliona vakcinisanih osoba, ne znam tacno koliki je to procenat.... negde oko 0.00015%

Ovde ima podatak za Ameriku, od 35 miliona vakcinisanih 68 smrtna slucaja u roku od godinu dana posle vakcinacije ili ti 0.00020%
http://skepticsinthepub.net.nz/forum/hpv-vaccine-safe-v-20

Josh gomila informacija.
http://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine

Vakcina se koristi u preko 100 zemalja, i preko 100 miliona osoba je do sada vakcinisano.
http://www.ncirs.edu.au/immunisation/fact-sheets/hpv-human-papillomavirus-fact-sheet.pdf

Lista zamalja koje su izvrsile svoja iztrazivanja i odobrila upotrebu vakcine.
"Status of HPV Vaccine in the ICSN Countries"

Australia has approved the HPV vaccine.
Brazil has approved the HPV vaccine.
Canada has approved the HPV vaccine.
Denmark has approved the HPV vaccine.
Finland has not approved the HPV vaccine.
France has approved the HPV vaccine.
Germany has approved the HPV vaccine.
Hungary has the HPV vaccine under review.
Iceland has approved the HPV vaccine.
Italy has approved the HPV vaccine.
Ireland has not approved the HPV vaccine.
Japan has the HPV vaccine under review.
Korea has the HPV vaccine under review.
Luxembourg has the HPV vaccine under review.
New Zealand has approved the HPV vaccine.
Norway has approved the HPV vaccine.
Sweden has approved the HPV vaccine.
Switzerland has approved the HPV vaccine.
United Kingdom has the HPV vaccine under review.
United States has approved the HPV vaccine.
Uruguay has approved the HPV vaccine.
http://appliedresearch.cancer.gov/icsn/about/vaccine-d.html

U tekstu Novosti se pominje 136 smrtna slucaja od 100 miliona vakcinisanih osoba, ne znam tacno koliki je to procenat.... negde oko 0.00015%

Ovde ima podatak za Ameriku, od 35 miliona vakcinisanih 68 smrtna slucaja u roku od godinu dana posle vakcinacije ili ti 0.00020%
http://skepticsinthepub.net.nz/forum/hpv-vaccine-safe-v-20

Josh gomila informacija.
http://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine

pola liste istražuje...

Lako muškarcima da se sprdaju sa procentima umrlih
ne nose oni 9 meseci plod u utrobi i ne čereče ih na porodjaju

tebi umre 100% deteta a u globalnoj statistici to mu doje... eeee.... aaaa....

Back