Hitno ujed pcele

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E, pozdrav i tebi, reformatorko.
Bas ce svi da pohrle da nekom zabiju srafciger pod grlo i gurnu mu crevo za izvlacenje goriva u dusnik... Mislim, treba i to znati, sto da ne? Opusti se malo... Postoje ljudi koji vode brigu o pisanju na Zdravlju.
Oksi, cmokic i za tebe...

Traheotomija nije ni priblizno laka procedura. Nije samo zaseci u ubaciti cevku. Prvo trebas da pronadjes Memrana Cricothyroidea, pa treba da promasis vaguse i N. Laryngeus recurrens, pa arterije(pl. thyroideus, a. laryngea sup et inf). A ako zakacis nesto od toga: Exitus Letalis.

dr.koki:
Traheotomija nije ni priblizno laka procedura. Nije samo zaseci u ubaciti cevku. Prvo trebas da pronadjes Memrana Cricothyroidea, pa treba da promasis vaguse i N. Laryngeus recurrens, pa arterije(pl. thyroideus, a. laryngea sup et inf). A ako zakacis nesto od toga: Exitus Letalis.
Tako je..postoje odredjene indikacije kada se ona radi, a komplikacije ove procedure - ukoliko se ne uradi kako treba su vrlo, vrlo opasne...
Medikamentozna terapija ( lekovi ) je smanjila broj indikacija za njeno izvodjenje..

pikax:
Medikamentozna terapija ( lekovi ) je smanjila broj indikacija za njeno izvodjenje..
Ebote... sto si dosadna. Medikamentozna, pa medikamentozna... Vi lekari ne umete bez lekova. Pusti me da operisem... 'ajd, pomeri se u stranu i nemoj da smetas. U stvari, dodaj mi tu klemu, kad si vec tu... odavde siklja k'o ludo. I obrisi mi celo, ne bilo ti zapovedjeno.
... I pusti nesto opustajuce - Rejdz ageinst d masin, po mogucnosti.

dr.koki:

Pod hitno da ponovis puteve struktura koje si naveo.
Treba bas da ne znas anatomiju pa da ih pogodis.

Inace raheotomija se radi samo kad mora dakle kad je poslednja sansa. Pogotovu u amaterskoj izvedbi kada nema lekarske pomoci. A to su obicno sitacije kada nema drugog izlaza.

Julian_Duranona:
Ebote... sto si dosadna. Medikamentozna, pa medikamentozna... Vi lekari ne umete bez lekova. Pusti me da operisem... 'ajd, pomeri se u stranu i nemoj da smetas. U stvari, dodaj mi tu klemu, kad si vec tu... odavde siklja k'o ludo. I obrisi mi celo, ne bilo ti zapovedjeno.
... I pusti nesto opustajuce - Rejdz ageinst d masin, po mogucnosti.

Julijane, pa ti si zanatlija??! ;)
Aaaa... ;) ;)

pikax:
Moze..."Killing In The Name" ....:D:D
A sta drugo?

beavis-1.gif

@marina.c
Mislis, Samostalni zdravstveni radnik? Nisam. Ja sam kompozitor sahovskih problema i dajem casove hemije za osnovce.

Inspirativna neka tema,koliko vidim.
A koliko vidim,ne treba ni medicinu zavrsiti da bi se bilo strucno.
U ovoj zemllji svi su "majstori".
"Iscelitelji" vode rasprave sa lekarima na strucnom nivou,pa ih jos i
ubedjuju,poducavaju...Samo da ne tuku.Ma,covek uci dok je ziv..
Neko bi i traheotomiju radio "preventivno".Nista lakse,samo treba znati anatomiju.
Mislim....
Sto spamujete forum?Zar nemate koga da gnjavite?Porodicu,prijatelje,otrovne reptile...
P.S.Nadam se da je nesrecna zena sa pocetka teme dobro.
Pitam se kakav utisak ostavi ovaj podforum na ljude,zbog pisanja pojedinaca(nestrucnih),koji postave neko pitanje(makar i nespretno,kao i ovo sto je),ali bez zle namere i sa razloznom zabrinutoscu?

Jao bre... Coveku je sve odgovoreno jos na prvoj stranici. Ostalo sto je napisano, nije toliko besmisleno, kao sto ti se cini... I nije spam, jer se pricalo o metodi koja se takodje koristi u odredjenim situacijama. Mada, u pitanju je neozbiljan ton, pa mozda nisi prilagodjen takvom nacinu ophodjenja. Dakle, nije bilo nikakvih pretnji, niko se nije ozbiljno predstavljao kao iscelitelj... sto je i naglaseno.
I jos nesto; vidi pa pokusaj da se direktno obracas onome koga prozivas... Ovako izgleda bezveze, kao da se obracas sa neslucenih visina. "Neki tamo"... "kao sto vidim"... Budi covek, pa lepo napisi. Nemoj da si sisa.

AcaBg82:
Pod hitno da ponovis puteve struktura koje si naveo.
Treba bas da ne znas anatomiju pa da ih pogodis.

Inace raheotomija se radi samo kad mora dakle kad je poslednja sansa. Pogotovu u amaterskoj izvedbi kada nema lekarske pomoci. A to su obicno sitacije kada nema drugog izlaza.
Umukni dok nisam poludela!

Cekajte malo samo sekund.
Ako mi se desi da neko pocne da se gusi, i potpuno su zatvoreni disajni putevi, a ne mogu da dozovem lekarsku pomoc, ili je nema, ili hitnoj pomoci treba predugo da stigne. Ja treba da sedim i da gledam ovog kako se gusi pa makar se ugusio?

To vi hocete da kazete.

DB 06:
Inspirativna neka tema,koliko vidim.
A koliko vidim,ne treba ni medicinu zavrsiti da bi se bilo strucno.
U ovoj zemllji svi su "majstori".
"Iscelitelji" vode rasprave sa lekarima na strucnom nivou,pa ih jos i
ubedjuju,poducavaju...Samo da ne tuku.Ma,covek uci dok je ziv..
Neko bi i traheotomiju radio "preventivno".Nista lakse,samo treba znati anatomiju.
Mislim....
Sto spamujete forum?Zar nemate koga da gnjavite?Porodicu,prijatelje,otrovne reptile...
P.S.Nadam se da je nesrecna zena sa pocetka teme dobro.
Pitam se kakav utisak ostavi ovaj podforum na ljude,zbog pisanja pojedinaca(nestrucnih),koji postave neko pitanje(makar i nespretno,kao i ovo sto je),ali bez zle namere i sa razloznom zabrinutoscu?

Nadji mi da je iko napisao da se traheotomija radi preventivno. Bilo ko od nas?

Ako ces da znas a i ostali, prva pomoc je obavezna u Kanadskim srednjim skolama da se uci u okviru predmeta koji se zove Primenjene Vestine, bez tog predmeta ne mozete da zavrsite srednju skolu. Sto je najbitnije uci se naj pre kako da sebe ne dovedete u takvu situaciju da vam to znanje ikad zatreba. A uci se i za nedaj boze kako se rade neke stvari i kada se rade. Najvise paznje posvecuju saobracajnim nesrecama, uz pustanje vrlo gadnih snimaka kako bi pokusali da vam prikazu koliko je brza voznja ne bezbedna. A pokrivaju se i ostali aspekti.

Ovo sto Kanadjani uce je sigurno daleko korisnije od onoga sto mi ucimo u skolama.

Decko se prosle godine ugusio sopstvenom povrackom na bazenu zato sto niko nije znao kako da mu izbaci povracku iz pluca. Od preko 300 ljudi niko ne ume da izbaci strano telo?

dr:
Umukni dok nisam poludela!

Poludi slobodno
Ovo sto ste napisali...neko ce da pomisli da treba da ceka da se covek ugusi ako nema pomoci. Dakle ovo sto ste vi gore napisali neko ce da shvati ovako

"Ako nema lekarske pomoci a neko se gusi, vi lepo sedite i cekajte da se on ugusi , jer niste dovoljno strucni"

Samo nas lekar moze ovako nesto da napise ili nesto sto lici na ovo.

@Julian Duranona:
Kada bi se obrisali postovi lekara na ovoj temi(i onaj dr.kokija),bila bi to gomila besmislica.
Ne znas ti koliko moze biti opasan ubod pcele u ustma,pa ti je do zezanja.
Cudi me da si onu "tucu" shvatio ozbiljno,ako si vec "prilagodjen neozbiljnom ophodjenju".
Drugom prozvanom je dr lepo napisala sta misli o njegovom stavu(post br.37),pa se nadam daces i ti Julian izvuci pouku.

AcaBg82:
Poludi slobodno
Ovo sto ste napisali...neko ce da pomisli da treba da ceka da se covek ugusi ako nema pomoci. Dakle ovo sto ste vi gore napisali neko ce da shvati ovako

"Ako nema lekarske pomoci a neko se gusi, vi lepo sedite i cekajte da se on ugusi , jer niste dovoljno strucni"

Samo nas lekar moze ovako nesto da napise ili nesto sto lici na ovo.
Nadji mi da je iko napisao da se traheotomija radi preventivno. Bilo ko od nas?
Veoma bukvalno si shvatio rec pod navodnicima,mada ti toliko insistirs na traheotomiji,da se pitam jesam li trebao i staviti navodnike.Npr.ako ti se neko gusi stranim telom,nece mu ni traheotomija pomoci,verovatno.
A na osnovu cega si ti napisao ovo boldirano?
Ja,recimo,ni u jednom momentu nisam tako shvatio dr.

DB 06:
Veoma bukvalno si shvatio rec pod navodnicima,mada ti toliko insistirs na traheotomiji,da se pitam jesam li trebao i staviti navodnike.Npr.ako ti se neko gusi stranim telom,nece mu ni traheotomija pomoci,verovatno.
A na osnovu cega si ti napisao ovo boldirano?
Ja,recimo,ni u jednom momentu nisam tako shvatio dr.

E vidis ja jesam tako shvatio. Bas tako da treba da gladam kako se neko gusi makar se ovaj ugusio , cak i kad nema strucne pomoci.
Bas sam tako shvatio sve sto ste ovde napisali.

Pre neku godinu se decko ugusio na podvodnom ribolovu, uglavnom igrao se sa ribom sa kojom se ne treba igrati, mala ne prelazi 1 kg ali gadna. . Ovaj ga je vukao do obale nekih pola sata ali je tada vec sve bilo..... U glavnom ugusio se. Ovaj bi mu mozda i spasao glavu da je znao kako, ali nije. Ja inace vise volim sportove gde je tintara u torbi, pa onda gledam da naucim neke stvari koje mogu da spasu tintaru.

U svakom ronilackom klubu recimo imas doktora koji voli ronjenje, uvek kada se ide na neku dalju poziciju krece i doktor.

U pravu si da treba te primenjene vestine da se uce u skolama. Kao CPR, Heimlich-ov manevar.... Ali traheotomiju nikako ne moze da radi nestrucno lice. U 80% slucaja ce sve da bude ok ali u onih 10%. Ja ti kazem da znam iskusnog neurohirurga koji je secnuo neku arterijicu i umro covek. Ni on nije mogao da predvidi gde se nalazi ta arterija. I to covek uradio ne znam koliko tracheotomija pre toga.

Aco ,da li si ti svestan koliko pojma nemas?!
Covece daj vise ne lupetaj, ja bih pre se ugusila nego da pustim da mi neko ko ti pridje.
Molim boga da ne zavrsis tu stomatologiju,jadan taj pacijent koji tebi sedne u stolicu.
Jos samo jedan post...opominjem te.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back