HITNO POTREBNA POMOC!

leeekmi

Primećen član
Poruka
546
Cao svima. Prethodnih dana primetio sam cudno ponasanje mog macka. Star je oko 3 godine. Poslednjih dana primetio sam da reaguje kada mu diram ledja/bokove, zgrci glavu i vrat, nekad i mjauce. Danas je to kulminiralo, poceo je da hoda tromo, slabije koristi levu sapu, mjauce i kuka gde god da ga dodirnem, osim po glavi. Narocito kuka kad ga, cak i veoma nezno, dodirnem po stomaku. Slucajno sam rukom otkrio nesto cudno na njegovim grudima. Na grudima, sa leve strane, kao da ima nekakav otok, poveci mogu reci. Ne mogu da definisem sta je u pitanju, ali kao da mu se jedan limfni cvor tu pojavio. Sama pojava je za mene neobjasnjiva.
Zanima me, hitno, ako neko mozda zna o cemu se radi, i sta bi bilo najbolje da uradim. Sutra je nedelja pa ne znam radi li veterinar. Bilo kakva pomoc?

Cao svima. Prethodnih dana primetio sam cudno ponasanje mog macka. Star je oko 3 godine. Poslednjih dana primetio sam da reaguje kada mu diram ledja/bokove, zgrci glavu i vrat, nekad i mjauce. Danas je to kulminiralo, poceo je da hoda tromo, slabije koristi levu sapu, mjauce i kuka gde god da ga dodirnem, osim po glavi. Narocito kuka kad ga, cak i veoma nezno, dodirnem po stomaku. Slucajno sam rukom otkrio nesto cudno na njegovim grudima. Na grudima, sa leve strane, kao da ima nekakav otok, poveci mogu reci. Ne mogu da definisem sta je u pitanju, ali kao da mu se jedan limfni cvor tu pojavio. Sama pojava je za mene neobjasnjiva.
Zanima me, hitno, ako neko mozda zna o cemu se radi, i sta bi bilo najbolje da uradim. Sutra je nedelja pa ne znam radi li veterinar. Bilo kakva pomoc?

Veterinarske ambulante treba da imaju i dežurstva :aha:

Molim za pomoć
Maca je dve večeri spavala van kuće (bila je na tavanu, nije htela da siđe nakon susretom sa kucom). Kada se vratila, krzno na glavi joj je ofucano (delimično očerupano i prorođeno), ima neke krastice (male dve-tri) i nešto kao perut ispod krzna. To sve je samo na glavi, na telu nema nikakvih ožiljaka, osim što su joj kandže bile sasvim "isturpijane" (sad su već narasle).
Nemam pojma šta joj se desilo, da li je imala susret sa nekim drugim mačkama, pa su se potukle i izgrebale ili je izrovala na tavanu do izolacije (staklena vuna - mislim da bi joj to moglo isto izgrebati kožu). Zvala sam veterinara, ali on kaže da ne pravim dramu, normalno je da se mačke međusobno izgrebu. Kako ne znam šta joj je napravilo to na licu, nemam pojma ni kako bih joj pomogla da brzo prođe. Ona to stalno liže šapicama, možda bi pomoglo da je okupam (ne pravi probleme ako je kupam) ili namažem nečim, ali se bojim da joj ne pogoršam te ranice (kao da je ubodena nečim tankim na par mesta, pa zaparano). Do sada nije išla (a ni imala želju) da izađe van dvorišta ili da se druži sa drugim mačkama, osim što viri na komšijine (oni imaju čopor).
Imate li neki savet šta da radim ili opis kako izgledaju koje ogrebotine.
Hvala

Poslednja izmena:

Nosi mačka veterinaru, ako već nisi, i javi nam šta je rekao.

Molim za pomoć
Maca je dve večeri spavala van kuće (bila je na tavanu, nije htela da siđe nakon susretom sa kucom). Kada se vratila, krzno na glavi joj je ofucano (delimično očerupano i prorođeno), ima neke krastice (male dve-tri) i nešto kao perut ispod krzna. To sve je samo na glavi, na telu nema nikakvih ožiljaka, osim što su joj kandže bile sasvim "isturpijane" (sad su već narasle).
Nemam pojma šta joj se desilo, da li je imala susret sa nekim drugim mačkama, pa su se potukle i izgrebale ili je izrovala na tavanu do izolacije (staklena vuna - mislim da bi joj to moglo isto izgrebati kožu). Zvala sam veterinara, ali on kaže da ne pravim dramu, normalno je da se mačke međusobno izgrebu. Kako ne znam šta joj je napravilo to na licu, nemam pojma ni kako bih joj pomogla da brzo prođe. Ona to stalno liže šapicama, možda bi pomoglo da je okupam (ne pravi probleme ako je kupam) ili namažem nečim, ali se bojim da joj ne pogoršam te ranice (kao da je ubodena nečim tankim na par mesta, pa zaparano). Do sada nije išla (a ni imala želju) da izađe van dvorišta ili da se druži sa drugim mačkama, osim što viri na komšijine (oni imaju čopor).
Imate li neki savet šta da radim ili opis kako izgledaju koje ogrebotine.
Hvala

Svakako može da joj pomogne Flogocid ili Flogoderm, zavisno od proizvođača, sastav je isti. Osim ako je u pitanju šugarac, to bi morala da tretiraš nekim preparatom na bazi selamektina, mislim da se onaj spot-on zove Stronghold. Ako ne kreće da prolazi od Flogocida, uzmi Stronghold, on je efikasan i protiv glista i protiv krpelja i šugaraca, a lako se aplikuje.

Hvala puno

Nemam pojma šta je sa macom, imala je fazu teranja početkom januara (išla naokolo sa podignutim repom oko nedelju dana), pa sam je bila zatvorila u garažu (velik prostor) a auto izbacila napolje, da je ne bi neki mačor ščepao. Kako u garažu ne može ući ni muva, a ne mačor, mislim da nije trudna. Davala sam joj da šeta po hodniku (opet zatvoren prostor), ali samo pod mojim nadzorom. Međutim, kad je sve prošlo, ona se udebljala i iščešala glavu, koren repa i stomak kod zadnjih nogu. Pipala sam joj stomak (nije se bunila), nema mačića, samo je debela (ima čak i salce oko vrata).
OK ako je ipak trudna, ima mesta u dvorištu za još maca, mada ne bih volela da sada se omaci, jer je mala, a i sva mi jadno izgleda, mada ne bi trebalo da je trudna. Za svaki slučaj, proučila sam sve u vezi macenja, pa sam joj nabavila ogromnu otvorenu korpu, obložila je toplom tkaninom i umekanila nekim starim jastukom.
Nisam je vodila veterinaru, jer nemam pojma ni kako bih, probala sam je spakovati u neku korpicu što se zaklapa, da bih je odvela, ali je maca napravila takvu dramu bacakanjem, frktanjem, mjaukanjem, ... kao da je imala nervni slom, a da je spakujem u auto i odvezem, verovatno bih ja završila na hitnoj od njenih kandži, a ona bi umrla od straha (plaši se zvuka automobila, usisivača, fena za kosu i sl.) Zvala sam veterinara telefonom, neće doći, kaže da je to normalno kad se povremeno ofuca i rekao mi za neke ampule i eventualno ogrlucu ako ima buve (nema buve, bar se to ne vidi). Neki naročiti izbor veterinara i nemam u okolini, pa bih je morala voziti podaleko od kuće na pregled, ako mislite da je potrebno.

Prestala sam zimus da je redovno kupam, jer ste mi napisali da to baš i nije zdravo za mačke, mada ona voli vodu i kupanje. Možda se tako očerupala, jer je ne kupam? Nemam pojma kako da joj pomognem. Inače je kao i pre, po čitav dan spava u kući i prede. Ali u tih par sati što je budna, jede kao da je lav, a ne mala maca, a kad je niko ne gleda čupa krzno (sakrije se negde, pa grebe). Možda sprema brlog da se omaci?

Poslednja izmena:
:zcepanje:
Zaboga...
Nije mačka zečica pa da čupa krzno i sprema "brlog".
Mace to ne rade, one se se diskretno zavuku u ormar, posteljinu ili neko slično mračno a udobno mestašce.
Češe se jer možda ima neki ekcem ili kožno oboljenje (ako je pokupila u garaži) a možda je i psihički odlepila od onog zatvaranja. Ja sigurno bih :dash:.
Ako misliš da joj baš nedostaje kupanje a ti joj priušti jedan kućni "spa tretman" sa što manje hemije pa vidi kako će da reaguje.
Ipak, moraće nekako da se navikne na odlazak kod veterinara. Znam, i moj Sivko to od srca mrzi, počne da kuka još u dvorištu i ne prestaje svih 700 metara (čitavih :roll:) do ambulante. Nabavi joj transporter, stavi u sobu da se navikne na njega i prihvati ga kao svoju sigurnu teritoriju. Kad-tad će vam zatrebati a onda je već kasno da se navikava. Pusti je i u svoja kola dok su u dvorištu, neka ih onjuška i pregleda, mazi je dok sedite u kolima.
Ipak, lako je moguće i da je pokupila buve. Ako nije na njih naviknuta može reagovati vrlo burno. Dovoljna je buva-dve da je muče a ti ih ne možeš odmah videti. Pitaj veterinara do kojeg vremena trudnoće može mački da se stavi ampula protiv buva, i da li bi smetalo ako eventualno ima neko kožno oboljenje.

:zcepanje:
Zaboga...
Nije mačka zečica pa da čupa krzno i sprema "brlog".
Mace to ne rade, one se se diskretno zavuku u ormar, posteljinu ili neko slično mračno a udobno mestašce.
Češe se jer možda ima neki ekcem ili kožno oboljenje (ako je pokupila u garaži) a možda je i psihički odlepila od onog zatvaranja. Ja sigurno bih :dash:.
Ako misliš da joj baš nedostaje kupanje a ti joj priušti jedan kućni "spa tretman" sa što manje hemije pa vidi kako će da reaguje.
Ipak, moraće nekako da se navikne na odlazak kod veterinara. Znam, i moj Sivko to od srca mrzi, počne da kuka još u dvorištu i ne prestaje svih 700 metara (čitavih :roll:) do ambulante. Nabavi joj transporter, stavi u sobu da se navikne na njega i prihvati ga kao svoju sigurnu teritoriju. Kad-tad će vam zatrebati a onda je već kasno da se navikava. Pusti je i u svoja kola dok su u dvorištu, neka ih onjuška i pregleda, mazi je dok sedite u kolima.
Ipak, lako je moguće i da je pokupila buve. Ako nije na njih naviknuta može reagovati vrlo burno. Dovoljna je buva-dve da je muče a ti ih ne možeš odmah videti. Pitaj veterinara do kojeg vremena trudnoće može mački da se stavi ampula protiv buva, i da li bi smetalo ako eventualno ima neko kožno oboljenje.

Hvala :D
Dok mi sedi u krilu ili ako je pustim da sedne na nameštaj, sve je ok, ali čim je izbacim napolje, drpa se, misli da je ne vidim. Ako joj tada priđem ili viknem da prestane, mjauče nenormalno (kao da viče). Daću joj sutra ovo što Mimi preporučuje, pa ću videti, ako ne prestane, pakujem je kod veterinara, ... pa kako bude.
Čini mi se, ipak, da je to način da maca privuče pažnju na sebe, jer sam primetila da se popne na drvo, tamo šeta po malim grančicama, baca se na drugo drvo, ... šeta po prozorima, kači se na roletne, ... ali ako ja naiđem i vidim je negde gore da se smestila, spusti se na visinu da je mogu dohvatiti, pa mjauče i pokazuje da dođem po nju da je spustim, kao ne može sama, ... folirant mačji. A inače sve što prođe kroz dvorište lovi iz skoka, više nemam ni ptica u dvorištu.
Ne vidim buve, normalno obavlja nuždu, nema parazita. Međutim, ako ostavim otvorena kupatila, obavezno je nađem kako sedi u kadi ili tuš kabini, a ume skočiti i na lavabo ... valjda ipak traži kupanje :D

Back