Historia non magistra Serborum

Romana Kuhar

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.845
Nikada previše mudri, ali uvek zlobni i kao zmije lukavi Rimljani su davno (iz)rekli ovu sintagmu:

"HISTORIA MAGISTRA ROMANORUM EST!" (Istorija je učiteljica života!)

Tu su Rimljani bili u pravu, jer onaj ko istoriju ne nauči uvek iste događaje ponovi i uvek se, kao po nekakvom nenapisanom pravilu, o istu vatru opeče ...

Šta smo mi naučili iz događaja od 5-og oktobra 2000-te godine ?
Da li se ponosimo tom našom sramotom ?
Da li je dr Vojislav Koštunica na demokratski način, legalno i legitimno, došao na čelo Srbije ?
Da li sme, protivpravno, podrazumeva se, uhapsili i haškom inkvizitorskom sudu predali našeg, tada, predsednika Slobodana Miloševića?
Da li je mafijaška rulja, nahuškana i bogato plaćena od Soroša, Amera, Engleza, NATO zločinaca i drugog belosvetskog šljama, imala pravo da izvrše klasični puč i nametne mafijašku diktaturu ?
Da li se ponosimo time što je ta mafijaška rulja, boreći se samo za vlast i lično bogaćenje, imala pravo da ubije "našeg" predsednika Vlade RS dr Zorana Đinđića ?
Da li se ponosimo time što je ta mafijaška hunta unazadila Srbiju za više decenija, mnogi ljudi su ostali bez posla, društvena imovina je bila među mafijašima podeljenja, prodana, ili uništena ?

Kad mi, uz saglasnost savesti, neko odgovori na ta pitanja koja se svakom normalnom čoveku sama od sebe svakodnevno nameću onda ću da zamolim da zajedno razmislimo o našoj bliskoj budućnosti ...

Sve što danas radi "nezadovoljna opozicija", isti pučisti koji su nekada nasilnim putem preuzeli vlast, po istom scenariju i podržana od istih neprijatelja Srba i Srbije na isti način žele da preuzme vlast u Srbiji...

Zašto nam se sve to opet događa ?

Odgovor je lagan - nije naučena ta istorijska lekcija iz 5-og oktobra 2000-te godine ...Pučisti nikada nisu odgovarali za svoj zločin … Mafijaši, još uvek, imaju prevelik uticaj na vlast u Srbiji, jer Srbiju svaka vlast doživljava kao svoj plen, a Srbe kao tupe i glupe ljude …

Dakle, mene lično sramota je, stidim se što ne mogu da učinim više i naučim moju braću i sestre da nauče istorijske lekcije, da li ćemo istoj mafiji dozvoliti da opet preuzme vlast nasilnim sredstvima ?

Da li je mafija i odmetnuta bagra jedini gospodar Srbije ?
Do kada ćemo da trpimo to i takvo poniženje
?

Krstan Đ. Kovjenić

P.S.

Više o svemu tome možete pročitati ovde:

https://forum.krstarica.com/threads/kako-sam-doziveo-5-oktobar-2000.118379/

Kakav original? Rečeno je i jedno i drugo ...
Па превео си као ово друго значење, постављајући прво...

но добро...

Постоји и лажна историја, и она је учитељица смрти...она не учи о Христу Животодавцу, нити му даје централно место у свом схватању

Па превео си као ово друго значење, постављајући прво...

но добро...

Постоји и лажна историја, и она је учитељица смрти...она не учи о Христу Животодавцу, нити му даје централно место у свом схватању
Zašto mešaš politiku i veru? Ovde je reč o politici ...

Zašto mešaš politiku i veru? Ovde je reč o politici ...
А зашто ти једну другом антагонишеш?

Државну политику увек води цар, уз духовне смернице патријарха, који је изнад цара по степену одговорности за изглед наше државе, јер не проповеда само морал и поштење ко цар, већ и надљудску веру и духовност...

А зашто ти једну другом антагонишеш?

Државну политику увек води цар, уз духовне смернице патријарха, који је изнад цара по степену одговорности за изглед наше државе, јер не проповеда само морал и поштење ко цар, већ и надљудску веру и духовност...
Pričaš gluposti koje niko živi i normalan, Talibani nisu normalni, nije sprovodio, a i niko nije filozofski i naučno razmatrao takav vid vladavine u demokratskom društvu ... Crkvi pripada ono nebesko, a državi ono zemeljsko ...Ukočavaš li razliku u tome?

Pričaš gluposti koje niko živi i normalan, Talibani nisu normalni, nije sprovodio, a i niko nije filozofski i naučno razmatrao takav vid vladavine u demokratskom društvu ... Crkvi pripada ono nebesko, a državi ono zemeljsko ...Ukočavaš li razliku u tome?
Брате Крстане, Цркви припадају душе човечије...

Пошто је човек нешто највредније у држави, уочи ту функцију

Само Црквена власт може донети праведност Србину.

Што се историје тиче ми нисмо научили једно, а то је да смо себи сами највећи непријатељи а не пријатељи.
Поред нас самих нама непријатељ и није потребан.

Злоба је овладала српским срцима и народ мора да се покаје искрено.

Брате Крстане, Цркви припадају душе човечије...

Пошто је човек нешто највредније у држави, уочи ту функцију
Mene učiti šta je Crkva i koja je njena uloga malo je teže - davno sam to naučio ... Crkva je, da utvrdimo gradivo, zajednica istoverujućih ljudi, a država zajednica svih ljudi koji žive u toj državi...Ima razlike - zar ne? Uzgred budi rečeno ništa nije unazadilo ljudsku civilizaciju kao kvazi-crkveno zloučenje ... Hoćemo li krenuti od Hipatije, krstaških pohoda, inkvizicije i drugih zločina "svetih otaca"? To su razlozi da je svako zdravorazuman svestan šta biva kada se "crkva" umeša u upravljanje i vlast u jednoj državi ... Još nešto, mislim da neće biti na odmet da naučiš, crkva je zasnovana na zabranama, strahovima, vrlo često i mržnji, do svih koji drugačije razmišljaju, a filozofija je zasnovana na ljubavi - onoj nebeskoj, intuitivnoj, koju je sam Bog udahnuo u mudre ljude. Da li ćeš da veruješ mudrim ili dresiranim tvoj je izbor ...

Nikada previše mudri, ali uvek zlobni i kao zmije lukavi Rimljani su davno (iz)rekli ovu sintagmu:

"HISTORIA MAGISTRA ROMANORUM EST!" (Istorija je učiteljica života!)

Tu su Rimljani bili u pravu, jer onaj ko istoriju ne nauči uvek iste događaje ponovi i uvek se, kao po nekakvom nenapisanom pravilu, o istu vatru opeče ...

Šta smo mi naučili iz događaja od 5-og oktobra 2000-te godine ?
Da li se ponosimo tom našom sramotom ?
Da li je dr Vojislav Koštunica na demokratski način, legalno i legitimno, došao na čelo Srbije ?
Da li sme, protivpravno, podrazumeva se, uhapsili i haškom inkvizitorskom sudu predali našeg, tada, predsednika Slobodana Miloševića?
Da li je mafijaška rulja, nahuškana i bogato plaćena od Soroša, Amera, Engleza, NATO zločinaca i drugog belosvetskog šljama, imala pravo da izvrše klasični puč i nametne mafijašku diktaturu ?
Da li se ponosimo time što je ta mafijaška rulja, boreći se samo za vlast i lično bogaćenje, imala pravo da ubije "našeg" predsednika Vlade RS dr Zorana Đinđića ?
Da li se ponosimo time što je ta mafijaška hunta unazadila Srbiju za više decenija, mnogi ljudi su ostali bez posla, društvena imovina je bila među mafijašima podeljenja, prodana, ili uništena ?

Kad mi, uz saglasnost savesti, neko odgovori na ta pitanja koja se svakom normalnom čoveku sama od sebe svakodnevno nameću onda ću da zamolim da zajedno razmislimo o našoj bliskoj budućnosti ...

Sve što danas radi "nezadovoljna opozicija", isti pučisti koji su nekada nasilnim putem preuzeli vlast, po istom scenariju i podržana od istih neprijatelja Srba i Srbije na isti način žele da preuzme vlast u Srbiji...

Zašto nam se sve to opet događa ?

Odgovor je lagan - nije naučena ta istorijska lekcija iz 5-og oktobra 2000-te godine ...Pučisti nikada nisu odgovarali za svoj zločin … Mafijaši, još uvek, imaju prevelik uticaj na vlast u Srbiji, jer Srbiju svaka vlast doživljava kao svoj plen, a Srbe kao tupe i glupe ljude …

Dakle, mene lično sramota je, stidim se što ne mogu da učinim više i naučim moju braću i sestre da nauče istorijske lekcije, da li ćemo istoj mafiji dozvoliti da opet preuzme vlast nasilnim sredstvima ?

Da li je mafija i odmetnuta bagra jedini gospodar Srbije ?
Do kada ćemo da trpimo to i takvo poniženje
?

Krstan Đ. Kovjenić

P.S.

Više o svemu tome možete pročitati ovde:

https://forum.krstarica.com/threads/kako-sam-doziveo-5-oktobar-2000.118379/
Zašto je latinska izreka izmijenjena i prijevod pogrešan???! :eek: :dontunderstand:

Back