Hipohondrija (strah od bolesti)

Mračak@

Elita
Poruka
24.611
Zdravo svima.
U ovoj temi bih pre svega hteo da cujem misljenja u vezi straha od oboljenja od tumora razlicite vrste.
Nisam siguran koliko to spada pod okvir hipohondrije, ali svejedno. Strah je u svakom slucaju od bolesti.

Ono sto me konkretno zanima...koliko je, da tako kazemo, normalno, da se neko otvoreno plasi za svoje zdravlje, i za zdravlje svoje porodice, ako su mu roditelji i pre toga dede ili babe imali problema sa tumorima, sto benignim, sto malignim?
Posebno u situaciji ako je jrezultat kod nekih clanova bioloske porodice bio smrtni ishod, u nekim srednjim godinama zivotnog veka.

Imajuci u vidu da je veca verovatnoca da neka osoba oboli od tumora, cak i kancera neke vrste, ako su mu vise clanova porodice takodje imali slicne probleme (nasledni faktor-genetika, slican stil zivota, slicne navike, slicna ishrana+stres zbog preranog gubitka clana porodice..)

Postoji li neki nacin da se prevazidje takvo crno i pesimisticno razmisljanje ? Ili bar ublazi, a da nije puki odlazak kod psihologa ili psihoterapita?
Kako inace osoba sa takvom porodicnom istorijom moze da se nosi sa tim teretom?

I to je opcija svakako. Mene zanima, postoji li nesto osim toga, neka dobra strucna literatura o tome, neki savet, mozda i necije iskustvo..I misljenje uglavnom.

ako neko zna da postoji nasledna šansa da oboli od nečega, prvo se usredsredi da ukloni faktore rizika koliko je to moguće; redovno ići na preglede, tj. skrining, jer rano otkrivanje tumora mnogo znači za terapiju. e sad zavisi koji tumor, koja bolest. otvori temu na pdf zdravlje, tamo ćeš verovatno da dobiješ bolje i konkretnije odgovore. inače mislim da čoveku može mnogo da pomogne iskrena podrška najbližih, a to znači na prvom mestu razumevanje osobe koja ima takav strah.

pa valjda 75% ljudi na planeti ima takvu istoriju, a ovi drugi imaju neke druge bolesti

ne znam valjda ono osnovno ok... ti pregledi... mozes i da se akash s tim ali nisi lekar lekari znaju, ti mozes da bunarish
zene valjda grudi i ginekologiju da proveravaju i ovo obicno krv itd
ne znam ako bi to reko lekaru da li bi te ovaj potapshao po ledjima... ima ono zdrav zivot blabla hrana kretanje
a mozes sam da istrazujesh na neki nacin samo d abudes svestan da si laik i da lekari nisu idioti

pa pazi rak moze da se dobije i ovako, nije da je taj neko baksuz, znachi moze rak da ubode i da nema tu istoriju. a moze uvek i da se okliznesh na sapun i slomish nogu

Poslednja izmena:
@Fixa
@hirajgoagain
@AlexandarNS
Hvala na odgovorima. Mozda cu i da otvorim temu i na Zdravlju, ali me sada samo interesuje psiholoski aspekt tog straha.
U kontekstu da je neko stalno opterecen sa tim, da ga previse zanima sve o naslednom faktoru. Upravo kada se pocne preterivati sa tim istrazivanjem. Gde moze biti granica takvom ponasanju?
(P.S. Mozda sam sada previse iskomplikovao...:/)

kako to misliš zloćudno da bunari?

pa svako od nas nekad nesto pretrazuje valjda onako iz hobija zabave ili potrebe... cackas na neku temu... to je valjda dobrocudno
a zlocudno je da nesto sad tu panicno umisljas, trazis neke slike, da dokazes neku svoju tezu koja u stvari nije tacna, nije logicna, bezis od suprotnih i tako se mucis
dobro onda hoces da se mucis

@Fixa
@hirajgoagain
@AlexandarNS
Hvala na odgovorima. Mozda cu i da otvorim temu i na Zdravlju, ali me sada samo interesuje psiholoski aspekt tog straha.
U kontekstu da je neko stalno opterecen sa tim, da ga previse zanima sve o naslednom faktoru. Upravo kada se pocne preterivati sa tim istrazivanjem. Gde moze biti granica takvom ponasanju?

kako ga PREVISE zanima? kakva je to granica i kad predje granicu gde ode taj vishak, na ustrb cega?

Kad preventivno delovanje pocne da prerasta u opsesiju mozda, ne znam.

dobro kako tebi smeta ta opsesija?
al nisam psihic oni znaju dobro ta pitanja :>>

e sad ako ti smeta njegova granica, zato shto tebe direktno ugrozava ili jer se brines da ovaj se ne pokvari
da li se brines realno da se ne pokvari tipa da umre od droge, ili da se pretvori u nekog drugog

nase drushtvo bas i ne podrzava tu hipohondriju, namucis se dok zakazes lekara?? mada sam otisla u drugu krajnost hahaha
al ono shto je ok jesu ti obicni pregledi zubari krv mokraca godishnje... tu se neshto vidi
znaci ako taj neko hipohondrishe a ne ide na redovan pregled ... hm
pan dobro to radim u stvari mada i ne hipohondrishem

@Fixa
@hirajgoagain
@AlexandarNS

pa mislim da je granica već pređena činjenicom da je neko stalno opterećen time da će oboleti. to stanje nije normalno i rešava se kod psihologa. ok je da se čovek interesuje i detaljno informiše o tome, ali ako je prisutan i taj strah koji ometa čoveka u svakodnevnom životu, to nije ok i treba potražiti tu stručnu pomoć.

Back