Hipertenzija tihi ubica mitovi ili istine

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
86.501

Hipertenzija_Tihi ubica bez pravih simptoma

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, spada u najčešće, ali i najpodmuklije bolesti današnjice. Mnogi ljudi godinama žive s povišenim pritiskom, a da to i ne znaju, jer ova bolest u većini slučajeva ne daje jasne simptome.. Da objssnimo koji su simptomi lažno povezani s hipertenzijom , _a su prisutni_ i zašto je većina njih samo mit.

Glavobolja _ česta zabluda

Jedan od najraširenijih mitova jeste da hipertenzija izaziva glavobolju. Istina je, međutim, da glavobolja _nije karakterističan znak visokog pritiska, osim u izuzetnim slučajevima takozvane _hipertenzivne krize _ kada naglo i ozbiljno poraste pritisak i dođe do poremećaja vida, govora ili svesti.
Uobičajeni skok pritiska sam po sebi ne mora da izazove nikakav bol. Naprotiv, istraživanja su pokazala da osobe s hipertenzijom čak ređe imaju glavobolje od ostalih _ i to za oko 40 odsto, navodi časopis Neurology.

Krvarenje iz nosa _ nije znak visokog pritiska

Još jedan čest mit je da krv iz nosa ukazuje na visok pritisak. U stvarnosti, samo mali broj bolesnika s hipertenzijom (oko 17%) ima ovaj simptom, i to obično u okviru hipertenzivne krize.
Najčešći uzrok krvarenja iz nosa je zapravo isušen vazduh, osetljiva sluznica, često duvanje nosa ili čačkanje.
Ljudi koji uzimaju antikoagulanse poput varfarina ili aspirina imaju još veću sklonost ka krvarenju. Dakle, ako vam se povremeno javi krv iz nosa, to nije znak hipertenzije.

Crvenilo lica _posledica spoljašnjih uticaja, ne pritiska

Crvenilo u licu se često pogrešno tumači kao znak visokog krvnog pritiska. Ono zapravo nastaje zbog širenja krvnih sudova u koži, što se javlja nakon izlaganja hladnoći, vetru, konzumiranja alkohola, ljute hrane ili toplih napitaka.
Kod osoba s dijabetesom crvenilo može biti izraženije zbog uticaja hormona koji šire krvne sudove. Iako se u tim trenucima može izmeriti nešto viši pritisak, _on je posledica, a ne uzrok crvenila.

Vrtoglavica _ ne potiče od hipertenzije

Mnogi povezuju vrtoglavicu s visokim pritiskom, ali zapravo nema direktne veze između njih. Vrtoglavica se može javiti kao neželjeni efekat _lekova za snižavanje pritiska, ali i zbog mnogih drugih uzroka: problema s unutrašnjim uhom, šećerom u krvi, dehidracijom ili anemijom. Ako se vrtoglavica javi iznenada i često ponavlja, ne treba je zanemariti _ ali ona sama po sebi nije znak hipertenzije.

Hipertenzija _ bolest bez simptoma

Prava istina je jednostavna i upozoravajuća
_hipertenzija je bolest bez simptoma.
Upravo zato se i naziva „tihim ubicom“. Mnogi ljudi misle da, dokle god se osećaju dobro, nema razloga za brigu. To je velika greška _ jer povišen pritisak može godinama tiho oštećivati krvne sudove, srce, mozak i bubrege, bez ikakvih znakova upozorenja.

Zaključak_
Ako želite da zaštitite svoje zdravlje, ne čekajte „simptome“.
Redovno merite krvni pritisak, makar jednom mesečno _ jer samo tako možete na vreme otkriti i držati pod kontrolom ovaj tihi, ali ozbiljan problem.
®
#_# _Tekst je samo informativnog karaktera , nemojte zanemarivati gore navedene simptome ako se pojave _#_#

Imam specifičnu glavobolju kad mi “skoči” pritisak. To pouzdano znam, izmerim, potvrdim, skoro da ne moram da merim pritisak, tako da ... mislim da ovo u vezi glavobolje nisam sigurna koliko je tačno.

Kad pritisak naglo “padne” vrtoglavica, nesvestica, dug san (ukoliko sve desi tokom noći).
Ovo su moja iskustva, sa proverama-merenjima pritiska.

Ne mora da znači da je ovo drugim ljudima ovako.

Tacno je i jedno i drugo , i zujanje u usima, i glavobolja...
Ali mi pricamo ovde o ranim fazama i tihom ubici...
Tacno je tihi ubica...rane faze su neprimetne i zato je dobro sto lekari opste prakse koji se drze rutine proveravaju pritisak na pregledu bez simptoma da imate pritisak...edem negde, na zglobu je vec simptom...

Recimo , u vojsci reaguju na 128 sa 80 , ovo 8 im znaci poprilicno na VMA, zatim , ako kretanjem takav 128 predje u 120 , tj popravi se , to je znak neke ishemije srca....ima negde natalozeno nesto , moze da bude i 18 godina, zavisi kako ga roditelji hranili....

Sirim temu da bi shvatili sta znaci pritisak specijalisti kardiologu , a sta znaci laiku pacijentu...
Opsta praksa po navici i regulativu sluze da otkkriju te pocetne stadijume....
Na zalost, u Srpskom zdravsxtvu ne da te napusavaju u tim pocetnim fazama, lekari opste prakse, nego te zaebavaju na kub...to je bruka sta rade...i neprofesionalno...a nije da je bezazleno...

Ali za 10 godina dolazimo do premise srpskog medicinskog zdravstva....prerano ste dosli , a prekasno ste dosli , znali smo mi da je nesto od ta dva...
Ili moramo da cekamo da se jos pogorsa ili ste prekasno dosli pa je mnogo komplikovano i ozbiljno...

Sto ide na ruku osim sto narod ide na ruku , idu i medicinari na ruku ovom opisu pritisak je tihi ubica..
Prvo ovo narod...moj drug iz odelenja je umro od srca u svojoj 27 godini , naprasno ali nije bas naprasno , nego je imao povisen pritisak..
Moj drugar sa letovanja je umro od lose reakcije roditelja na njegovu glavobolju , koja je bila ustvari9 prosirenje krvnog suda ali je moja drugarica poznanica u svojoj 24 godini na iste simptome imala praksu kod poznatog advokata, pravnica je, prezivela...jer je pravnik koji je dobar, istovremenoi opsteobrazovan covek i odveo je na urgentni i snimili to i videli diletaciju suda , operisali i ostala zivai bez posledica...

Uz ovo ide i upozorenje za one na selu , to sto vam otkriju pritisak na lekarskom pregledu , ne znaci da popijete jednu turu lekova i to je to , radis dalje i ne osecas...ili osecas, npr stomacne probleme, proliv, ili pritisak stomacne aorte kao bol ili nesto sto moze da bude usputni simptom...
Na selu vole najlaksu smrt, tj smrt usled infarkta, disekcije, ili neku drugu naprasnu smrt....nije se mucio , nije nikog mucio...nema veze sto je umro u 30...

Imam specifičnu glavobolju kad mi “skoči” pritisak. To pouzdano znam, izmerim, potvrdim, skoro da ne moram da merim pritisak, tako da ... mislim da ovo u vezi glavobolje nisam sigurna koliko je tačno.

Kad pritisak naglo “padne” vrtoglavica, nesvestica, dug san (ukoliko sve desi tokom noći).
Ovo su moja iskustva, sa proverama-merenjima pritiska.

Ne mora da znači da je ovo drugim ljudima ovako.
ovo je za posebnu temu , simptomi autosensa visokog pritiska..

Mozemo i o tome, ali nije bas tema, to je kad pritisak predje u 130 sa 80...pre toga se ne osecaju ti simptomi..

pazite, 130 sa 80 je vec dovoljno da pocnu simptomi..tj autosense...

poznati autosense simptomi..
pritisak u temenu glave...
pritisak , kao prstom to znaci ovde pritisak, na celo,
pritisak na slepoocnicu na tacno odredjenom mestu
zijanje u usima
budjenje
oticanje zglobova
bol u vratu
crvenilo usiju je znak visokog pritiska kod niskopovisenih vrednosti pritiska, ako vam je 130 povisen onda je crvenilo kad predje 140, s tim da se ne vidi kao crvenilo nego se oseca kao crvenilo
crvenilo na rukama, sto lekari cesto povezuju suprotno tj alergija koja izaziva visok pritisak ali nisam siguran da je uvek samo na tu stranu, jer moze biti i obrnuto

Kad je jos visi pritisak od tih pocetnih vrednosti...onda moze biti mala promena ostrine vida
trnjenje u prstima,rucnim ili noznim
osecaj pritiska u glavi iznutra
osecaj pritiska oko srca
osecaj pritiska u stomaku , u pleksusu
strecanje srca moze biti i aritmija, obicno se plase da je neki prolazni infarkt...mozda i jeste, ali nema medicinske potvrde za to..
medicinari kazu da srce ne oseca bol, ali ne bih ja rekao uopste, srce oseca i pritisak na dva nacina, jedno je bukvalno , a drugo je slabi mu funkcija u tim trenucima....pa indirektno...privremeno slabi ,, ne mislim ono slabi kao slabi ubrzano , verovatno se desava i to , imamo dilatacije srca usled povecanog pritiska, rastegne se srce zbog napora...neravnomerno , ili ravnomerno pa govorimo o uvecnom srcu , zato vam snimaju srce rengenom da bi videli da li uje uvecano da li se razvuklo...

meteropate,
Tu je zanimljivo..
Ne znam kako je moguce, ali da krenemo sta je moguce
osetiti najezenje zbog povecane vlaznosti , pred kisu
osetiti napaljenost pred kisu , to trecina zena...ne pitajte me kako znam...
lepsa varijanta je osetiti napaljenost kad pokisnes...ali ide u isti kos
osetiti viisok vazdusni pritisak na telu,
osetiti visoku vlaznost kroz disanje i znojenje

a kod meteropata imamo sledece
24h pred promenu vremena na hladno ili na kisno , imamo skok pritiska...da me ubijete pojma nemam kako , ali to stvarno postoji
nemerljivo bilo kojim instrumentom, barometrom ili bilo cime, ali postoji..video licno tipa koji je bolji prognozer za lokalno mesto , pazi za lokalno mesto , znaci u BG imate bar 4,5 razlicitih temperatura, negde kisa negde sunce nece kise biti sledecih 3 dana...a nagde razvali i sad i sutra i prekosutra..razlika temperatura po 20C , i to ne ono u niziji hladnije uvek, ne, nekad u niziji bude ++10 a na zvezdari -5...desilo se jednom meni licno +19 u rupi u kaludjerici , a -2 na zvezdari...da ne poveruje covek, to je 17 min kolima...

Da vratim na senzore
susenje usta...
cudni ruzni snovi....to nije pretskazanje nego je reakcija mozga na izmenu rezima pritiska, pa se misli usmeravaju na drugu stranu...
cudan miris u nosu...isto , neobjasnjivo, ali isto
bubrezi cesto reaguju na pritisak, ne kao bol u bubrezima nego kao tinjanje u bubrezima , mada iskreno tu prva sumnja treba da bude secer, jer bubreg reaguje na secer odmah i ekspres..

Mozemo i o tome, ali nije bas tema, to je kad pritisak predje u 130 sa 80...pre toga se ne osecaju ti simptomi..

zijanje u usima
budjenje
oticanje zglobova
bol u vratu
crvenilo usiju je znak visokog pritiska kod niskopovisenih vrednosti pritiska, ako vam je 130 povisen onda je crvenilo kad predje 140, s tim da se ne vidi kao crvenilo nego se oseca kao crvenilo
crvenilo na rukama, sto lekari cesto povezuju suprotno tj alergija koja izaziva visok pritisak ali nisam siguran da je uvek samo na tu stranu, jer moze biti i obrnuto

Kad je jos visi pritisak od tih pocetnih vrednosti...onda moze biti mala promena ostrine vida
osecaj pritiska oko srca
strecanje srca moze biti i aritmija, obicno se plase da je neki prolazni infarkt...mozda i jeste, ali nema medicinske potvrde za to..
medicinari kazu da srce ne oseca bol, ali ne bih ja rekao uopste, srce oseca i pritisak na dva nacina, jedno je bukvalno , a drugo je slabi mu funkcija u tim trenucima....pa indirektno...privremeno slabi ,, ne mislim ono slabi kao slabi ubrzano , verovatno se desava i to , imamo dilatacije srca usled povecanog pritiska, rastegne se srce zbog napora...neravnomerno , ili ravnomerno pa govorimo o uvecnom srcu , zato vam snimaju srce rengenom da bi videli da li uje uvecano da li se razvuklo...

meteropate,
Tu je zanimljivo..

24h pred promenu vremena na hladno ili na kisno , imamo skok pritiska...da me ubijete pojma nemam kako , ali to stvarno postoji
nemerljivo bilo kojim instrumentom, barometrom ili bilo cime, ali postoji..video licno tipa koji je bolji prognozer za lokalno mesto , pazi za lokalno mesto , znaci u BG imate bar 4,5 razlicitih temperatura, negde kisa negde sunce nece kise biti sledecih 3 dana...a nagde razvali i sad i sutra i prekosutra..razlika temperatura po 20C , i to ne ono u niziji hladnije uvek, ne, nekad u niziji bude ++10 a na zvezdari -5...desilo se jednom meni licno +19 u rupi u kaludjerici , a -2 na zvezdari...da ne poveruje covek, to je 17 min kolima...

Da vratim na senzore
susenje usta...
cudni ruzni snovi....to nije pretskazanje nego je reakcija mozga na izmenu rezima pritiska, pa se misli usmeravaju na drugu stranu...
bubrezi cesto reaguju na pritisak, ne kao bol u bubrezima nego kao tinjanje u bubrezima , mada iskreno tu prva sumnja treba da bude secer, jer bubreg reaguje na secer odmah i ekspres..
Ovo ČUDAN MIRIS U NOSU, to se meni dešavalo. inače godinama koristim terapiju za hipertenziju, a imala sam i neuroloških problema. Nisam znala čemu to da pripišem, zbunjivalo me, ali sad kad ste napisali shvatam da mi se to dešava. Čak i noću me probudi taj miris, nekako poznato specifičan, ali brzo prođe.

zijanje u usima
budjenje
oticanje zglobova
bol u vratu

osecaj pritiska oko srca

meteropate,
Tu je zanimljivo..

Da vratim na senzore
susenje usta...
Uzimam propisanu terapiju, hvala na sugestiji.

ma, daaaj, sta da kazemo mi sa 168 sa 95?
lecis pritisak, pa umres od kancera, ili kovida? ili neceg 10-og, koja je logika?

ja otisao za bol u nozi, a oni prvo me isprovociraju,. pa mi tutnu tabletu za pritisak - to sam se tada prevario i vise nikad
ili lekovi, nema koje nisam isprobao, za mene otrov, dobijem glavobolju ili kostobolju od njih, ako me ne zaboli samo stomak, pa jel doktori misle da sam ja lud da cu da pijem otrove?

ima koje lece, znam ih, ali mene nece vala.
zasto? pa bolje izgledam od njih, oni su nekako ostarili,a tu smo po godinama
party time;)

Poslednja izmena:
Pritisak nije bezazlen uopste....ali moras da nadje koja vrsta lekova ti pomaze i koji od te vrste...

Neki su stetni pa ti oslabe srce....posle to dodje na svoje, slabije srce, normalizuje se pritisak ali varira kod opterecenja...
Uspori coveka, a uspori mu i cirkulaciju i tu dodje ova tvoja prica o umanjenju nekog imuniteta...

Najvise se umanjuje imunitet postojanjem zarista, to je ubedljivo najveca smetnja, znaci upale, tajne i trajne, deformacije koje izazivaju pred upalna stanja....npr los definisan krvotok zbog divljeg mesa ili lose gradje neke vene i na tom mestu se pravi vrtlozenje, i onda tu imas ustajalost limfe, nije nista strasno ali je 5% veca podloznost tim usputnim upalama, koje brzo dodju i prodju , recimo sat dva, ali te cacnu svaki dan ili svake nedelje taj sat dva...
Kasnije to bude duze i vise, 10% pa svaki dan....itd itd..
Isto kao i secer, kad pitas kako secer ubija, ubija tako sto razara harmonicno funkcionisanje krvotoka i krvnih sudova, i onda se javljaju usporenja i neke perforacije prvo sitne pa krupnije....i eto imunog problema...

Recimo visok stalni pritisak hoce da razvuce srce, ali ne tako brzo , ako je srce zdravo , znaci za 10 godina, 10%, to je prvih 10, eventualno 20 godina, a onda za drugi period ide duplo brze....

Moze biti i nekih cudnih promena....npr danas ima mnogo izazivaca pulsnih promena pritiska, a to stetno deluje jer ti naroka 200 za 5 min i nestane, ili se pojavi jos par puta dnevno.. i to ti izazove vremenom, znaci za par godina, odvajanje aurtnog suda , on se sastoji od dva dela pa dobijes disekciju , udje krv izmedju spoljnog i unutrasnjeg suda, kad se povredi unutrasnji sloj aorte, plucne, srcane ili stomacne...ili mozdane...tamo isto samo se tamo radi o aneurizmi mozda a ne aorte pa ima samo to ime, a ne odvojeno ime disekcija...

Tu su i bubrezi , vrlo zeznuta prica....ne jetra, pre ce bubrezi nego jetra....oni su osetljivi na visok pritisak..nefroni se rastegnu pa ne rade kako treba...

zijanje u usima
budjenje
oticanje zglobova
super ti sve objasnjavas, ali znas sta je problem?
da li visok pritisak uzrok ili posledica neceg drugog?
znaci, budim se, bole me zglobovi, zapulsira mi, sve to stoji, izmerio sam i sam pritisak pre ...
znaci ako imam artritis i reumu, i sad oborim pritisak sa lekovima, onda ce me jos vise boleti, zar ne?
a ako resim reumu, pritisak kao posledica ce se povuce? ili nece?
ili ovi koji su se usinuli? jel i oni treba da obrate prvo paznju na kicmu, ili na pritisak?

To je trece pitanje...koje je vezano za ovu temu a nije tema..

Pritisci su mahom indukovani , mada lekari kazu da su urodjeni , a nisu....
Urodjen pritisak moze biti usled neke povrede , struja vas drmnula, ili imali ste neko ostecenje srca malo ,, pa imate malu ishemiju , e sad zbog te ishemije, stvori se promena...i onda ima neki delic u srcanom krvotoku , to je deo koji hrani samo srce, koji nije kako treba i onda to stvara signal da se podigne pritisak i onda imate blago povecan pritisak, ali postoji uzrok, naravno niko vam nece otklanjati uzrok, mozda hoce nekad u buducnosti , ali sada ne zna se ko ce pre da vas ismeje, lekar opste prakse ili kardiolog..

Svaka virusna ili bakterijska upala ce izazvati povecanje pritiska...
Svaka zubobolja ima da posalje pritisak i zbog bola i zbog gnoja u orbitu...
Ovo zbog gnoja imate svaki put kod nekog ko ima upalu i gnoj, tj reakciju belih krvnih zrnaca , ne znam da li bas kod svake odbrane,ali sigurno da kad se desava neka bakterijska odbrana, onda se desava neka vrsta koagulacije, ali nije trombocita, nego bas belih krnvih zrnaca i onda skoci pritisak...

E sad cim imate bol, obicno , se desava povecanje pritiska, i taj pritisak se otklanja onako kako je i nastao , znaci dve vrste, ili otklanjanje bola ili opustanje misica, jedno su tablete za bol a drugo za relax tela i misica....nije isto , oba deluju, ali su razliciti , naravno vise otklanjaju uzrok ovi za bol, tako da oni spustaju pritisak koji je zbog bola...

Pritisak moze da se javi zbog nervoze , moze zbog varijacije secera...moze zbog dizanja tereta...npr ovo prskanje aorte, disekcija, to ce svaki kardiolog da pita odmah da li si bio u teretani , jer u danasnje vreme se to desava cesto kad neko dize tezak teret ili u teretani ili kuci...
Pritisak skoci na 220 , nije to jos strasno ali to je visoko , preko 260 ode vam izliv u mozak najverovatnije..
Srce moze da izdrzi i 260 pa i 280, ali mozdani sudovi nece...

Pricam o gornjem, donji tesko da ce izdrzati preko 160 , mada sam cuo da je neko imao i 200, ali ne znam stvarno sta je bilo tu , jer obicno donji kad dodje do 160 nastaju ozbiljni poremecija jer imamo blizak donji i gornji , imamo silne razloge za aritmiju , cisto sumnjam da je moguc toliki pritisak a da nije teska aritmija u pitanju...

Pritisak moze i zbog seksa...tu obicno , od mladosti ide na 220 , retko da je 200....a ne verujem da je ikom 120/80....bas bih bio iznenadjen da je toliko nekom..
Naravno odmah posle seksa, ce pritisak da dodje na normalu , ili nece, nekome ce zbog povecanja spermogeneze, to vazi za muskarce, ostati duze vremena povisen, to moze biti pola dana..

Jedan od razloga zasto muskarci krace zive je i to sto zenama seks dodje kao kardio vezba, a muskarcima kao kardio napor, plus duze vremensko povecanje pritiska zbog ejakulacije...
Cak i kad se ne desava vidljivo povecanje pritiska, desava se smanjenje kolicine u kanalicima, pa ce drugi seks jos malo smanjiti zalihe i onda ce se javiti pritisak...
Ako se neko pita, ono kad nekog spuca infarkt, nije najcesce sto je jednom naskocio na neku ribicu, nego sto je naskocio prekljuce pa juce pa danas i onda je tu okolnost za ozbiljan poremecaj njegove harmonije...

Price da estrogen stiti zenske krvne sudove, a vecina zena ima vene cak i da je sedela svo radno vreme, ne pije vodu..
Naravno , tesko ce neko reci da je prednost zena to sto ne generise nista tokom seksa.....pa zato duze zive....ali stoji da ta okolnost kao otezavajuca postoji kod muskaraca a ne kod zena..
Zene imaju drugi argument ako vec hoce, a to je trudnoca, koja napravi dar mar dosta, a i dosta cesto napravi privremenu secernu neravnotezu , naravno i mentalnu neravnostezu , depresiju , zatim hormonalne cirkuse....i imaju veliko naprezanje tokom samog porodjaja, ali ljudi , seks se danas upraznjava toliko vise puta od porodjaja, da je ipak verovatnije da ce muskarac vise biti na udaru i razlika u duzini zivota je vec presla 15 godina...sto bas i nije malo...

Kod reume, imamo dve komponente, samu reumu , tj istrosenost gledji zglobova, i reumu koju lekari zovu imuna bolest....a ja bih dodao i treci faktor, ako je inflamatorni artritis....usput moze biti i bakterijski uzrokovan...tako da ima tu mutnoce oko geneze....

Pritisak kod inflamatornog artritisa je iz dva razloga, bol , koji je zaeban, jer em boli em neda normalno kretanje pa onda osoba trpi zbog nekretanja, o tom mogu posle, dok inflamatorni stvar pritisak zato sto imate upalu , bakterijskog tipa....tj imate ono sto objasnih , grupisanje gnoja i to pravi probleme u krvotoku i onda imate povecanje pritiska ili varijacije pritiska...

E sad ja ovo sve pisem ovako , nisam nista proveravao kod ai , on bi to drugacije napisao , verovatno tacnije, ...
Cisto da ne bude da nemate odakle alternativu da pokupite....
ne znam da li reuma moze da se ublazava glikogenom....u oba slucaja, u ostecenju hrskavice bi trebalo da moze....probajte pihtije pa ako pomaze, onda je tu..
Mada se prenosi telom, ima nesto sto je zarazno , ali lekari cute, ali i znaju ....svaki reumaticar vam moze reci da je osecao kako mu jedan po jedan zglob dobija simptome, i to ne svi odjednom nego 2, npr prvo noge tezina, kolena, pa skocni zglobovi , pa ruke , prsti , npr kaziprst, pa onda drugi prsti , pa podlaktica, pa lakat pa nadlaktica i tako ,
Dok ne dodje do rebara, e onda je zeznuto jer disanje nabija bol redovno....
Ali reumatolozi su nekad pricali ovu pricu , ako ti daju lekkove, ima jetru da ti izbuse, a ako ti daju one imune lekove, onda oni nanose stetu telu koliko i umanjuju stetu, jabuke i kruske...
Ali nisu otkrili sta da rade da potpuno neutralisu ili simptome ili uzrok...niti ga znaju..

Npr cesto se i psorijaza stavlja u te autoimune bolesti a isto je prenosna i prelazna...tako da ....pipavo je sve to sta se i kako trenutno objasnjava...
Ali to spada u najteze komplikacije u vezi pritiska...taj inflamatorni artritis...bol i plus imuni napad...

i koji je rezultat, sa koliko si spustila na koliko, a mozes i u procentima da dodas u odgovoru

i sta onda, jel ti bolje, mislim dobro se osecas, a pre kao nisi?
Ja sam imala nagli skok pritiska i strašne aritmije (jednom toliko snažne da mi je srce izašlo iz svog ritma i nije mi lekar mogao uopšte izmeriti pritisak - aparat nije reagovao nikako).
Prostim rečnikom su mi tako objasnili. Sve uzrokovano nagomilanim stresom koji je dugo trajao, jače ili slabije.

Sada sam u redu, pritisak mi je školski uredan, ali pod terapijom.

Back