Hipermicne Plaze u zelucu

jovpek

Početnik
Poruka
11
Pozdrav,

Imam 33 godine, ukratko, bio sam na gastroskopiji, nalaz je sledeci:

Jednjak: b.o.
Kardija kompetentna. Nema indirektnih znakova hijatalne hernije. Od kardije do pilorusa sluznica bez defekata. U antralnoj regiji brojne hipermicne plaze. Peristaltika zeluca u celini ocuvana. Uzeta biopsija antralne sluznice i sluznice korpusa za PH i bojenje na H. Pylori.

Bulbus pravilan, bez ulceracija i erozija.

Dalje do D3 nalaz uredan.

Dg: Gastritis chr

Th: Controloc 40 2x1 14 dana, posle 20 2x1 4 nedelje
Gastroperidon 10 3x1 pola sata pre jela 6 nedelja

Prilicno mi je jasno da je sluzokoza bez defekata, dakle relativno zdrava. Ono sto mi nije jasno je sta je to hipermicna plaza u antralnoj regiji i koji je deo zeluca antralna regija. Bio bih zahvalan ukoliko bi mi neko pomogao.

Poslednja izmena od moderatora:
Хиперемија значи буквално означава појачан проток крви , а пренесено, црвенило, и један је од основних знакова запаљења.
Хиперемична плажа- то интернисти тако воле сликовито да се изражавају тј. хтео је да каже да је то запаљење локализовано.
Антрум желуца је његов улаз, почетни део.

zdravo imam 38 god i bila sam na gastroskopiji i nalaz je sledeci:jednjak uredne sirine lumena, bez defekta epitela. U distalnom delu znaci ezofagita gr A. Kardija tokom pregleda povremno lakootvorena. Zeludac duz velike krivine nesto bistrog sadrzaja. Od kardije do pilorusa sluznica bez defekta epitela sa hiperemicnim plazama i zrelim varioliformnim promenama u prepiloricnoj regiji odakle je uzeta biopsija za ph. Pilrous prolazan bez defekta epitela. Bulbus pravilan, mestimicno hiperemicne sluznice bez defekta epitela. Dalje do D2 osim mestimicne hiperemije nalaz uredan. Molim objasnjenje.

Back