HIIT

JohnnyBoss

Zainteresovan član
Poruka
110
Čitao sam nešto o HIIT treningu,ali mi nije najjasnije kako to tačno treba da izgleda.Pa ako neko može da mi objasni i da napiše koje su mu prednosti,a koje mane i sve ostalo?

Ja sam to za sebe zamislio ovako:
30 sekundi šprint
90 sekundi jogging
i tako 10 puta,što znači da sveukupan trening bi trajao 20 minuta.
Jesam dobro razumio?

Hiperintenzivni intervalni trening, dakle najobicniji intervalni trening, nego se neko verovatno dosetio da autorizuje naziv ili nesto poput toga. Razlikuju se dve vrste treninga, kontinuirani i intervalni (ima tu i nekih modifikacija) ali za ovih 10 sekundi vremena koje imam, da ti napisem ukratko. Kontinuirani je kad radis nesto bez prestanka(npr. trcanje, plivanje...itd.) a intervalni je sve sto ima pauze, trcis, odmaras i sl...
To sto si ti napisao, ako se ja dobro secam podele pripada tzv. kontinuirano-intervalnoj metodi, dakle tamo gde imas kontinuiranu aktivnost, ali se u okviru tog kontinuiteta smenjuju intervali (brzo i sporo trcanje).

Hiperintenzivni intervalni trening, dakle najobicniji intervalni trening, nego se neko verovatno dosetio da autorizuje naziv ili nesto poput toga. Razlikuju se dve vrste treninga, kontinuirani i intervalni (ima tu i nekih modifikacija) ali za ovih 10 sekundi vremena koje imam, da ti napisem ukratko. Kontinuirani je kad radis nesto bez prestanka(npr. trcanje, plivanje...itd.) a intervalni je sve sto ima pauze, trcis, odmaras i sl...
To sto si ti napisao, ako se ja dobro secam podele pripada tzv. kontinuirano-intervalnoj metodi, dakle tamo gde imas kontinuiranu aktivnost, ali se u okviru tog kontinuiteta smenjuju intervali (brzo i sporo trcanje).
Hvala.To sam uglavnom sve razumio.Znaci ovakav trening kakav sam ja kontao raditi je ok?

treba. maksimum 3 puta nedeljno po 25 minuta. to ti je maksimum. zbog srca a i jako stimulise nervni sistem.cilj je izjednaciti vreme ili duzinu dzoginga sa sprintom ako trcis. moze i na bajsu u teretani ili necem drugom ili napolju preskakanje konopca.

O tome imas toliko toga da procitas da je to cudo, to je citava oblast, i to na samom pocetku podele... imas kljucne reci... pa izguglaj :)
A ako je sta nejasno pitaj...

Googlao sam malo juče i danas.I jedino što mi je ostalo nejasno jeste to,koliko smijem puta sedmično?
Ja sam mislio ponedeljak,utorak,srijeda pauza,pa četvrtak i petak,pa vikend pauza.
Znači 4 puta po 20 minuta.Prve 2 sedmice ću raditi po 15 minuta.To bi trebalo biti u redu?

Mi se ne razumemo, ajde ovako da kazemo, svaki trening je vid intervalnog treninga... dakle i teretana je intervalni trening, dizes gvozdje.. pa pauza... pa opet...
Koji je cilj tvog treninga? Iskreno, sta go radio 20 minuta je malo :)

Mi se ne razumemo, ajde ovako da kazemo, svaki trening je vid intervalnog treninga... dakle i teretana je intervalni trening, dizes gvozdje.. pa pauza... pa opet...
Koji je cilj tvog treninga? Iskreno, sta go radio 20 minuta je malo :)

Cilj da skinem suvišne masne naslage.Pa i meni se čini kao malo,ali vidim po drugim forumima ne preporučuju više HIITa...

HIIT trening je jedan od najboljih nacina skidanja masnih naslaga(uz teretanu i sredjenu ishranu naravno).Moj ti je predlog da radis ovako... 40 s sprint a 90 s lagano,to je jedno ponavljanje a ti pocni sa 8 i svake nedelje podizi za 1 a nedeljno trci 2 eventualno 3 puta plus teretana 3 puta.Pre toga trci lagano 15 min i radi vezbe oblikovanja da se zagrejes,a posle HIIT-a istrci lagano,sto laganije 10 min za oporavak i istegni se na kraju treninga.

Znaci vezbe oblikovanja pa 15 min lagano a onda HIIT i na kraju 10 min(sto sporije,samo da nije hod) pa istezanje.Pauza izmedju zagrevanje i HIIT-a 1 min a posle HIIT-a 3 min...

Pozdrav ljuti, imam par pitanja
Na dosta sajtova sam pročitao o hiit-u i svi uglavnom pišu isto :) ali nigde konkretno ne piše kako bi trening trebao da izgleda
Evo kako ja radim:
17 s sprint, 40 sekundi hodanje... planirao sam hodanje da zamenim laganim trčanjem
ovakva mi je koncepcija jer
16 - 17 sekundi trčim 100m (1 dužina terena) i onda se za tih 40 - 50 sekundi vratim na početak
to je jedna serija, takvih radim 10
znači trčim, vratim se, trčim vratim se... ne pravim nikakve pauze dok ne uradim tih 10 serija (jedina je pauza ta dok se vraćam - hodam)
moja pitanja su sledeća:
da li je ovo okej plan? već sam rekao da ću hodanje zameniti laganim trčanjem nazad, ali će to onda biti preteško da iz cuga izvučem 10 serija...
da li između serije treba da pravim neku dodatnu pauzu?

neko je napisao 1 minut max, pa 2 mintua lagano... msm ko može trčati sprint 1 minut :confused:

da li HIIT treba raditi posle ili pre body weight vežbi? (propadanja, zgibovi, sklekovi, trbušnjaci i ostalo)
posle treninga obično pijem dextrozu, je li pametno piti i posle HIIT-a?

i još jedno pitanje
da li je poenta HIIT treninga u toj razlici pulseva (maksimalni - dok trčiš sprint; minimalni - dok hodaš ili lagano trčiš)
zašto onda nije dobro hodati, jer se tad najviše smanji puls? (ili jeste dobro)
hvala unapred

ne znam druze, ja ne mogu da trchim sprinit pun minut... nemam kondicije neshto.

shto se hiit-a tiche, da poenta je u razlici pulseva... i da hodanje je dobro, chak je i sastavni deo hiit programa.

nisam to radio u zivotu poshto nemam problema sa mastima, ali naravno da je hodanje dobro psole trchanja.

mimo tog hiit sr*nja i toga, chuo sam za lika koji je pretrchao desetak km, naglo stao - i zbog toga umro.

kazu da ga ne bi pukla chuka da je nastavio da hoda... pa ti vidi.

e, da... i na ovo da ti odg... dobro je odvojiti sve to, ili hiit raditi posle vezbi a ne pre, amda su i te tvoje bodyweight vezbe neka vrsta vezbi za kondiciju... nije to ozbiljan trening.

shto se dekstroze tiche, nema potrebe da je pijesh ako ne pijesh i proteine, buduci da ona kao najprostiji shecer sluzi da velikom brzinom podigne nivo insulina koji se ponasha kao stimulator procesa obnove mishicnih vlakana.

nachi ako ne idesh u teretanu i ako ne pijesh proteine posle toga, batali deks, samo iritirash pankreas dzabe,

Poslednja izmena:
Video sam na netu na da ne mora da se rade samo sprintevi....
ako se rade sklekovi na primer, po tabata protokolu.. da li ovako treba
radim 20 sekundi sklekove maksimalnom brzinom, odmaram 10, pa opet...
ima li ovakav način vežbanja isti efekat na skidanje masti?
kada se trče sprintevi pored gubljenja masti povećava se i kondicija za trčanje, predpostavljam da sklekovima se to neće desiti ? :P

Video sam na netu na da ne mora da se rade samo sprintevi....
ako se rade sklekovi na primer, po tabata protokolu.. da li ovako treba
radim 20 sekundi sklekove maksimalnom brzinom, odmaram 10, pa opet...
ima li ovakav način vežbanja isti efekat na skidanje masti?
kada se trče sprintevi pored gubljenja masti povećava se i kondicija za trčanje, predpostavljam da sklekovima se to neće desiti ? :P

Kombinuj brate.

Back