Heroji

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Имовинска денационализација у земљама бивше СФРЈ

Државе настале на подручју бивше СФРЈ, осим Србије и Федерације Босне и Херцеговине, током деведесетих година 20-ог века донеле су своје законе о реституцији и обештећењу, али нису још коначно спровеле те законе, осим Словеније која тај процес приводи крају.

Словенија је Закон о денационализацији донела 1991. г.- „Урадни лист“ Републике Словеније бр. 27/1991, 31/1993, 65/1998, 66/2000, као и одлуке Уставног суда Словеније у бр.56/92, 13/93, 24/95, 20/97, 23/97, 76/98.

Хрватска је свој закон донела 1996. године - Хрватски „Закон о накнади за имовину одузету за вријеме југославенске комунистичке владавине“ објављен је у службеном гласилу Републике Хрватске „Народне новине“, бр. 92/1996, а потом више пута мењан - »Народне новине«, бр. 92/1996., 39/1999., 42/1999., 92/1999., 43/2000, 131/2000., 27/2001, 65/2001, 118/2001. и 80/2002. Значајну измену овај закон је претрпео 1999. године (НН 39/1999) и то не новелом законодавца, већ Одлуком Уставног суда Хрватске број У-И-673/1996 од 21. априла 1999. године. која је озакоњена последњом новелом Закона од 5. јула 2002. године.

У Македонији Закон о денационализацији усвојен је 1998. године - „Службен весник на Република Македонија“ број 43/2000-пречишћен текст;

Република Српска је донела Закон о враћању одузете имовине и обештећењу 2000. године - „Службени гласник“ Републике Српске, бр. 13/2000, али је исти суспендован одлуком Високог представника за БиХ.

И Црна Гора је 23. марта 2004. године донела свој Закон о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу – »Службени лист РЦГ«, бр. 21/2004 којим је дерогиран две године раније донети Закон о праведној реституцији.

У Федерацији Босни и Херцеговини је сачињен нацрт „Закона о реституцији“ и 5. маја 2002. године прослеђен у парламентарну процедуру, али је потом повучен из процедуре ради дораде.

У Србији је 2006. године усвојен Закон о враћању (реституцији) имовине црквама и верским заједницама и основана је посебна државна организација – Дирекција за реституцију која спроводи у пракси само један сегмент имовинске денационализације – враћа без накнаде одузету имовину само црквама и верским заједницама, њиховим друштвима и задужбинама. Грађани и сви остали бивши власници чекају доношење закона о имовинској денационализацији који је у припреми.

Nema slicnosti osim sto zivimo na istom podrucju, imamo istu istoriju, imamo nase zlotvore ustase i cetnike, govorimo isti jezik, ista su nam prezimena i td.

Jedina razlika medju nama je RELIGIJA.

Sve ostalo je IDENTICNO.

Зашто лажеш?
Како се звао њихов краљ, хрват, 1910 године. Наш се звао Петар Први Карађорђевић.
Јесу ли имали свју хрватску државу током 19 века? МИ Срби јесмо.
Да ли су имали своју хрватску Академију наука и уметнсти, током 19 и почетком 20 века? Ми Срби јесмо.
Они су имали на крају две своје војске. Усташе и партизане. МИ само једну. Четнике.
Они су имали логоре за убијање Срба. Ми нисмо имали логоре, за убијање хрвата.
Ми никад нимо имали логоре за клање хрватске деце, а они су имали чак три логра за лање српске деце... и тако даље

- - - - - - - - - -

Имовинска денационализација у земљама бивше СФРЈ

Државе настале на подручју бивше СФРЈ, осим Србије и Федерације Босне и Херцеговине, током деведесетих година 20-ог века донеле су своје законе о реституцији и обештећењу, али нису још коначно спровеле те законе, осим Словеније која тај процес приводи крају.

Словенија је Закон о денационализацији донела 1991. г.- „Урадни лист“ Републике Словеније бр. 27/1991, 31/1993, 65/1998, 66/2000, као и одлуке Уставног суда Словеније у бр.56/92, 13/93, 24/95, 20/97, 23/97, 76/98.

Хрватска је свој закон донела 1996. године - Хрватски „Закон о накнади за имовину одузету за вријеме југославенске комунистичке владавине“ објављен је у службеном гласилу Републике Хрватске „Народне новине“, бр. 92/1996, а потом више пута мењан - »Народне новине«, бр. 92/1996., 39/1999., 42/1999., 92/1999., 43/2000, 131/2000., 27/2001, 65/2001, 118/2001. и 80/2002. Значајну измену овај закон је претрпео 1999. године (НН 39/1999) и то не новелом законодавца, већ Одлуком Уставног суда Хрватске број У-И-673/1996 од 21. априла 1999. године. која је озакоњена последњом новелом Закона од 5. јула 2002. године.

У Македонији Закон о денационализацији усвојен је 1998. године - „Службен весник на Република Македонија“ број 43/2000-пречишћен текст;

Република Српска је донела Закон о враћању одузете имовине и обештећењу 2000. године - „Службени гласник“ Републике Српске, бр. 13/2000, али је исти суспендован одлуком Високог представника за БиХ.

И Црна Гора је 23. марта 2004. године донела свој Закон о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу – »Службени лист РЦГ«, бр. 21/2004 којим је дерогиран две године раније донети Закон о праведној реституцији.

У Федерацији Босни и Херцеговини је сачињен нацрт „Закона о реституцији“ и 5. маја 2002. године прослеђен у парламентарну процедуру, али је потом повучен из процедуре ради дораде.

У Србији је 2006. године усвојен Закон о враћању (реституцији) имовине црквама и верским заједницама и основана је посебна државна организација – Дирекција за реституцију која спроводи у пракси само један сегмент имовинске денационализације – враћа без накнаде одузету имовину само црквама и верским заједницама, њиховим друштвима и задужбинама. Грађани и сви остали бивши власници чекају доношење закона о имовинској денационализацији који је у припреми.

Словенцима је и технички нај једноставније да то изведе, јер је тамо најмање и одузимано. Једноставно, тамо је било мало Срба којима је могло нешто да се отме. А после рата, отимано је највише Србима.

Хрвати су хрвати. Нису људи и немају душу.
hrvati su srbi katolici. ustasaka ideologija im je podmetnuta, i sada se vrte oko stozine samoindoktrinacije.

treba ti biti zao sto su se nevini rodili a od njih napravili zombad. izdrkavanje nad tim jadnicima ne dolikuje pravom srbinu. pre nekom pravoslavnom ustasi.

hrvati su srbi katolici. ustasaka ideologija im je podmetnuta, i sada se vrte oko stozine samoindoktrinacije.

treba ti biti zao sto su se nevini rodili a od njih napravili zombad. izdrkavanje nad tim jadnicima ne dolikuje pravom srbinu. pre nekom pravoslavnom ustasi.

Не они су само српског порекла, алоо одавно нису Срби. У осталом, сам их питај шат су. Издркавање је безвезе. Освегта би била права мера... али авај , освете неће бити, из простог разлога, што ми Православни Срби никад не би могли да радимо оношто су радили они, из простог разлога имања душе. И не заборави, Нису само усташе клале Сербе него хрвати свих професија, свих звања и у свим војскама, у више наврата.

Зашто лажеш?
Како се звао њихов краљ, хрват, 1910 године. Наш се звао Петар Први Карађорђевић.
Јесу ли имали свју хрватску државу током 19 века? МИ Срби јесмо.
Да ли су имали своју хрватску Академију наука и уметнсти, током 19 и почетком 20 века? Ми Срби јесмо.
Они су имали на крају две своје војске. Усташе и партизане. МИ само једну. Четнике.
Они су имали логоре за убијање Срба. Ми нисмо имали логоре, за убијање хрвата.
Ми никад нимо имали логоре за клање хрватске деце, а они су имали чак три логра за лање српске деце... и тако даље
.

Koja SOVINISTICKA TRABUNJANJA....:eek:

Koja SOVINISTICKA TRABUNJANJA....:eek:

Овде си ти шовиниста. Мрзиш Србе. А волиш и да лажеш, ко и сваки титоиста. Дакле, слагао си да смо имали исту историју. Слагао си да су усташе и Четници исто, и ако је јасно ко дан на то једно с другим нема никаве везе. Рукавина је био партизан, а рођени брат му је био устша. И један и други, уништавали су Србе са истом страшћу. И тако даље.
Они су имали логоре за клање српске деце, Највећи логор за децу био је " Јасребарско". У хрватском логору за клање српсек деце, " јастребарско", није било ни једног јединог усташе. А српска деца су клана тамо и убијана крамповима, свакодневно, од стране хрвата и хрватица.
Како се звао логор где смо ми убијали њихову децу?????? Дакле, видиш како гадно и комунистички лажеш.

Poslednja izmena:
Не они су само српског порекла, алоо одавно нису Срби. У осталом, сам их питај шат су.
pa ne mozes ti ludaka pitati sta je i dobiti valjan odgovor.

nisu katolički srbi izmislili izjašnjavanje o tome ko su i šta su. niti su izmislili naciju.sta gore koncept nacije i indoktrinacije su prihvatili i pravoslavni.

ono si što su ti bili preci. ne može se promeniti poreklo umišljanjem. osećanjem.

. Издркавање је безвезе. Освегта би била права мера... али авај , освете неће бити, из простог разлога, што ми Православни Срби никад не би могли да радимо оношто су радили они, из простог разлога имања душе. И не заборави, Нису само усташе клале Сербе него хрвати свих професија, свих звања и у свим војскама, у више наврата.
ako drugi jede goovna trebaš li to i ti?

svetili su se četnici u mom kraju. klali hrvate a ustaškog klovodju i njegovog sina ispekli na ražnju.i šta su dobili s tim?

Na ulazu u dalmatinski gradic Omis postoji (ne znam da li i danas postoji) bista podignuta Franji KLUZU, Hrvatu, pilotu starojugoslovenske armije...

kada je poceo rat 1941. i kada je Nemacka napala Jugoslviju, ni jedan avion nije polteo...

samo je Franjo poleteo sa svojim avionom da se suprotstavi sili najvecoj tog momenta na svetu...

Znao je da nema nikakve sanse i da ce biti ubijen i oboren...

Ipak je poleteo u obracun..

pao je herojski kod Omisa...

To je bio HEROJ...

Nije vazno da li je bio Srbin, Hrvat, Rom....

Nije vazno da li je bio za kralja, sa socijalizam ili za ko zna sta.

Polozio ze zivot za ono za cega se zakleo.

A malo je takvih....

pa ne mozes ti ludaka pitati sta je i dobiti valjan odgovor.

nisu katolički srbi izmislili izjašnjavanje o tome ko su i šta su. niti su izmislili naciju.sta gore koncept nacije i indoktrinacije su prihvatili i pravoslavni.

ono si što su ti bili preci. ne može se promeniti poreklo umišljanjem. osećanjem.

ako drugi jede goovna trebaš li to i ti?

svetili su se četnici u mom kraju. klali hrvate a ustaškog klovodju i njegovog sina ispekli na ražnju.i šta su dobili s tim?

По хрватском, ( усташком) историчару, Владимиру Гајгеру, четници су у одмазди укупно, за сво време рата убили 4000 људи. Наравно, ниошта нису добили тиме. Са тако малом одмаздом се иначе ништа не добија. Дакле 4000 у одмазду, за милион закланих Срба. За преко 170 000 заклане српске деце млађе од 14 година. Ми њима и не можемо да се светимо, никад и нигде. Ми једноставно, не можемо да радимо то што су они радили. Нема код нас толики број убица, као код њих.
Коју су то индоктринацију прихватили Православни, од СПЦ????

Овде си ти шовиниста. Мрзиш Србе. А волиш и да лажеш, ко и сваки титоиста. Дакле, слагао си да смо имали исту историју. Слагао си да су усташе и Четници исто, и ако је јасно ко дан на то једно с другим нема никаве везе. Рукавина је био партизан, а рођени брат му је био устша. И један и други, уништавали су Србе са истом страшћу. И тако даље.
Они су имали логоре за клање српске деце, Највећи логор за децу био је " Јасребарско". У хрватском логору за клање српсек деце, " јастребарско", није било ни једног јединог усташе. А српска деца су клана тамо и убијана крамповима, свакодневно, од стране хрвата и хрватица.
Како се звао логор где смо ми убијали њихову децу?????? Дакле, видиш како гадно и комунистички лажеш.

Знаш ти Блајбија,такав је он....

Воли и да слаже и то не мало,тако га учили у кумровачкој партијској школи...

Na ulazu u dalmatinski gradic Omis postoji (ne znam da li i danas postoji) bista podignuta Franji KLUZU, Hrvatu, pilotu starojugoslovenske armije...

kada je poceo rat 1941. i kada je Nemacka napala Jugoslviju, ni jedan avion nije polteo...

samo je Franjo poleteo sa svojim avionom da se suprotstavi sili najvecoj tog momenta na svetu...

To je bio HEROJ...

A malo je takvih....

А ел знаш име неког од силних српских полота, који су погинули у тој неравноправној борби у Априлском рату? Ја мислим да немаш појма, нити би их назвао херојима, јер су напросто Срби. А да ли знаш који су пилоти отишли свесно у смрт 1999, против НАТО пакта? Да ли би ти из своје усташке агнеде, могао неког од њих икад, бод било којим околностима да назовеш херојима?????

- - - - - - - - - -

Знаш ти Блајбија,такав је он....

Воли и да слаже и то не мало,тако га учили у кумровачкој партијској школи...

Знам другар. Ал ми је повремено страшно гадно, заиста.

А ел знаш име неког од силних српских полота, који су погинули у тој неравноправној борби у Априлском рату? Ја мислим да немаш појма, нити би их назвао херојима, јер су напросто Срби. А да ли знаш који су пилоти отишли свесно у смрт 1999, против НАТО пакта? Да ли би ти из своје усташке агнеде, могао неког од њих икад, бод било којим околностима да назовеш херојима?????

- - - - - - - - - -

Знам другар. Ал ми је повремено страшно гадно, заиста.

Odvartniji su mi srpski sovinisti od hrvatskih.

Hrvati se bar ne kriju ko su, a Srbi sve nesto umotavaju da se ne vidi ko su i sta su.

Odvartniji su mi srpski sovinisti od hrvatskih.

Hrvati se bar ne kriju ko su, a Srbi sve nesto umotavaju da se ne vidi ko su i sta su.

Нећеш на себе. Па ти су хрватски шовиниста. Без обзира на порекло. Ко и сваки комуиста и титоиста у осталом.

To je bio HEROJ...

A malo je takvih....

A sto ti je vredniji Franjo Kluz (Hrvat)?
Od recimo Milosa Zunjica,Dusana Boricica,Branislava Todorovica ......Itd.(Srbi),koji su herojski izginuli braneci zemlju.
I oni su pali za ideale,samo njihovi su bili KRALJ I OTADZBINA .....znam u tome je razlika,a mozda i u onome sto su bili Srbi,a srpske zrtve se po komunistima ne priznaju.

U skolama se na pamet ucila sve i jedna ofanziva,bio je bitniji Igmanski mars od Albanske golgote.......jbg,tako je kad se herojima broje krvna zrnca i kad imas cenzuru.

Yebe mi se podjednako i za srpske i za hrtvatske soviniste.

Ne vidim razliku.

Па ти лично су хрватски шовиниста, без обзира на порекло. У осталом, баш као и Коча Поповић, или неки други комуњарски руководилац.

По хрватском, ( усташком) историчару, Владимиру Гајгеру, четници су у одмазди укупно, за сво време рата убили 4000 људи. Наравно, ниошта нису добили тиме. Са тако малом одмаздом се иначе ништа не добија. Дакле 4000 у одмазду, за милион закланих Срба. За преко 170 000 заклане српске деце млађе од 14 година. Ми њима и не можемо да се светимо, никад и нигде. Ми једноставно, не можемо да радимо то што су они радили. Нема код нас толики број убица, као код њих.
Коју су то индоктринацију прихватили Православни, од СПЦ????
kako nisu? pa diskreditovali su sebe. pokazali svoje lice.

cinkarenje partizana i zločini koji su četnici činili prema civilima nisu pozdravljani od normalnih ljudi. znaš li za klanja koja su sprovodili partizani?

što se tiče milion srba tu si se upatko u titine laži. valjda da bi posle rata izmuzo švabe tito je sve gubitke hrvatske (manjak u stanovništvu) u ljudstvu strpao u jasenovac i ostale logore. sharanio je on tako u jasenovcu i žrtve i koljače i emigraciju u istu brojku.

u socijalističko vreme nigde nisi mogao pročitati koliko je hrvata poginulo u ustaškoj uniformi. tek sad kada su napravili svoju ludaru počeli su da obelodanjuju podatke. u mom selu poginulo je tokom rata oko 150 hrvata i 50 srba. hrvata u ustaškoj uniformi oko 120. trideset civila. nijedan ustaša se nije živ iz rata vratio. u stvari jeste jedan. krenuli na istočni front a njega rane u madjarskoj pa vrate kući. taj se dokopao nekog auta pa rešio praviti garažu s čeličnim vratima. dok je radio padnu vrata na njega i ubiju ga. tako se i on priključi onim saborcima u paklu kod staljingrada.

hrvatski nacionalizam je posledica sprege crkve i politike. njihov nacionalizam možeš okarakterisati kao bolest. jedan od najmalignijih društvenih tumora u svetu.

svaki je nacionalizam smeće pa i srpski. srbima nije ni trebao jer smo već imali okupljanje i negovanje vlastite duhovnosti unutar crkve. al eto, tako je to kad te vode modernisti.

osim zamlaćivanja ljudi nacionalnom ideologijom nacionalizam u spoju s državnom politikom je po pravilu nepravedan prema nepripadnicima te nacionalne zajednice. samo gradjanska država može (teoretski) ispuniti uslov ravnoprvnosti članova državne zajednice.

istinska žrtva svakog nacionalizma su njegovi sledbenici. drugi su kolateralna šteta kako bi kazli oni fašisti iz natoa. tj. nevine žrtve.

Poslednja izmena:
kako nisu? pa diskreditovali su sebe. pokazali svoje lice.

cinkarenje partizana i zločini koji su četnici činili prema civilima nisu pozdravljani od normalnih ljudi. znaš li za klanja koja su sprovodili partizani?

što se tiče milion srba tu si se upatko u titine laži. valjda da bi posle rata izmuzo švabe tito je sve gubitke hrvatske (manjak u stanovništvu) u ljudstvu strpao u jasenovac i ostale logore. sharanio je on tako u jasenovcu i žrtve i koljače i emigraciju u istu brojku.

u socijalističko vreme nigde nisi mogao pročitati koliko je hrvata poginulo u ustaškoj uniformi. tek sad kada su napravili svoju ludaru počeli su da obelodanjuju podatke. u mom selu poginulo je tokom rata oko 150 hrvata i 50 srba. hrvata u ustaškoj uniformi oko 120. trideset civila. nijedan ustaša se nije živ iz rata vratio. u stvari jeste jedan. krenuli na istočni front a njega rane u madjarskoj pa vrate kući. taj se dokopao nekog auta pa rešio praviti garažu s čeličnim vratima. dok je radio padnu vrata na njega i ubiju ga. tako se i on priključi onim saborcima u paklu kod staljingrada.

hrvatski nacionalizam je posledica sprege crkve i politike. njihov nacionalizam možeš okarakterisati kao bolest. jedan od najmalignijih društvenih tumora u svetu.

svaki je nacionalizam smeće pa i srpski. srbima nije ni trebao jer smo već imali okupljanje i negovanje vlastite duhovnosti unutar crkve. al eto, tako je to kad te vode modernisti.

osim zamlaćivanja ljudi nacionalnom ideologijom nacionalizam u spoju s državnom politikom je po pravilu nepravedan prema nepripadnicima te nacionalne zajednice. samo gradjanska država može (teoretski) ispuniti uslov ravnoprvnosti članova državne zajednice.

istinska žrtva svakog nacionalizma su njegovi sledbenici. drugi su kolateralna šteta kako bi kazli oni fašisti iz natoa. tj. nevine žrtve.

Српски национализам је исто што и родољубље, и једнини је национализам на свету, који своје корене вуче из средњег века. Срби су заветни народ, баш као и Јевреји. И нисам ја то измислио. Хрватски националиам је уједно и шовинизам. Знам и те како за примере да су партизани клали, знам и да су убијали чекићем и маљем, али се слажем да су се чешће одучивали за стрељање метком у потиљак, нарочито кад су српски дечаци у питању.... они испод 18 година.

Српски национализам је исто што и родољубље, и једнини је национализам на свету, који своје корене вуче из средњег века. Срби су заветни народ, баш као и Јевреји. И нисам ја то измислио. Хрватски националиам је уједно и шовинизам.

naravno da nije isto što i starinsko rodoljublje.

na staro rodoljublje je nakalamljeno štošta. nacionalna simbolika. laganje i mitomanija. politika.

a u novije vreme (od WW2 i devedesetih) oprvdavaju se i zločini u ime srpstva...da zaplačeš majko zemljo...
Знам и те како за примере да су партизани клали, знам и да су убијали чекићем и маљем, али се слажем да су се чешће одучивали за стрељање метком у потиљак, нарочито кад су српски дечаци у питању.... они испод 18 година.
ako ne navedeš smatraću da klevećeš i to namerno.

ako bi neki partizan učinio zločin onda je partizanska praksa bila da mu se sudi. takav odnos prema nedelima je jedna od najvažnijih stvari koja im je donosila popularnost u narodu.

evo ja ću ti navesti jedan partizanski zločin: mojoj babi partizani oduzeli sve koze. odlukom komande i ništa tu ona nije mogla. ni jednu jedinu joj nisu ostavili!!! ali se bogo samilovao svom verniku ;) pa su se posle dva dana dve koze vratile!

s druge strane desilo se da je jedan partizan samovoljno nešto ukrao. pred svim meštanima je organizovano sudjenje i prećeno mu smrću.

Poslednja izmena:
Српски национализам је исто што и родољубље, и једнини је национализам на свету, који своје корене вуче из средњег века. Срби су заветни народ, баш као и Јевреји. И нисам ја то измислио. Хрватски националиам је уједно и шовинизам. Знам и те како за примере да су партизани клали, знам и да су убијали чекићем и маљем, али се слажем да су се чешће одучивали за стрељање метком у потиљак, нарочито кад су српски дечаци у питању.... они испод 18 година.

I sada ti, sa tako nakaznim misljenjem, trazis SLOGU medju Srbima....:D

Sto bi stari srpski rodoljub reko: "Malo morgen!"

Српски национализам је исто што и родољубље, и једнини је национализам на свету, који своје корене вуче из средњег века. Срби су заветни народ, баш као и Јевреји. И нисам ја то измислио. Хрватски националиам је уједно и шовинизам. Знам и те како за примере да су партизани клали, знам и да су убијали чекићем и маљем, али се слажем да су се чешће одучивали за стрељање метком у потиљак,ни испо нарочито кад су српски дечаци у питању.... од 18 година.

Ено му старог железничког моста на Сави у Шапцу...и делимичан списак побијених баш на том мосту налази се у музеју ...комплетиран још није,можда никад и неће бити а крволоци нису никад нкакву евиденцију ни водили....

А у мојој вароши су имали други начин осим стрељања,завежу човека за џип и вуку по путу са ''турском калдрмом'' док даје знаке живота...

Све се то зна а онда ми дође неко да пита ''јел знаш за случајеве где су партизани...бла...бла...'' ЗНАМ!и може свако да сазна...ал'људима лакше да верују у филмове вељка булајића...

- - - - - - - - - -

naravno da nije isto što i starinsko rodoljublje.

na staro rodoljublje je nakalamljeno štošta. nacionalna simbolika. laganje i mitomanija. politika.

a u novije vreme (od WW2 i devedesetih) oprvdavaju se i zločini u ime srpstva...da zaplačeš majko zemljo...

ako bi neki partizan učinio zločin onda je partizanska praksa bila da mu se sudi. takav odnos prema nedelima je jedna od najvažnijih stvari koja im je donosila popularnost u narodu.

evo ja ću ti navesti jedan partizanski zločin: mojoj babi partizani oduzeli sve koze. odlukom komande i ništa tu ona nije mogla. ni jednu jedinu joj nisu ostavili!!! ali se bogo samilovao svom verniku ;) pa su se posle dva dana dve koze vratile!

s druge strane desilo se da je jedan partizan samovoljno nešto ukrao. pred svim meštanima je organizovano sudjenje i prećeno mu smrću.

Е баш су били ''популарни'':hahaha:

А ово ''прећено му смрћу'' је баш озбиљна пресуда до мојега...

evo ja ću ti navesti jedan partizanski zločin: mojoj babi partizani oduzeli sve koze. odlukom komande i ništa tu ona nije mogla. ni jednu jedinu joj nisu ostavili!!! ali se bogo samilovao svom verniku pa su se posle dva dana dve koze vratile!

Да ли схваташ да си смешан са овим бајкама које пишеш?
А тек што се правиш луд око комунистичких злочина над цивилима као да смо сви овде пали с марса.
Толико литературе написано на дотичну тему, ти немаш појма, толико фотографија, сведочења, ти немаш појма.
Па едукуј се мало, шта би ти фалило да понекад нешто прочиташ.

Да ли схваташ да си смешан са овим бајкама које пишеш?.
ako ti liči na bajku to može biti zato što ne razumeš moral ondašnjih ljudi. evo ispričaću ti nešto da vidiš koja je razlika izmedju tvog shvatanja i shvatanja ondašnjih ljudi.
------------------
juna 1941 mog dida je obvestio prijatelj hrvat da će sutra ujutro proći ustaše srpskim delom sela i pokupiti ljude. umesto da pobegne u planinu on je sačekao jutro.

kad je video kolonu kako ide prema našim kućama uzeo je brijač obrijao se i obukao svečano odelo,

put vodi ispred naše kuće pa kad je kolona s ljudima prolazila on je sam stao na kraj kolone srba.

videvši to ustaški komandir dreknu na njega:"šta je ivane. ko je tebe zva. mrš ukuću".

kad su ga posle ukućani pitali što je što si to ćako uradio. on je odgovorio da ga je bila sramota da njega ima, da se on izvuče, a njih da nema.

------------------

vidiš manijače. tebi nerazumljivo. a njemu obraz bio važniji od života.

ili recimo ovo junaštvo:
------------------
one koje su ustaše pokupili držali su par dana u zatvoru. bilo je o ovome reči. neki mladi ustaša je otvorio vrata općinskog podruma gde su držani pa je oko pola njih uspelo pobeći. oni koji nisu patili su na mukakma. a potom odvedeni na klanje.

klanje se izvodilo blizu jame. pa su žrtve odmah posle klanja bacane u nju.

u sred klanja jedan moj dalji strikian je skočio i zgrabio prvog ustašu pa zajedno s njim pravo u jamu.

Poslednja izmena:
А тек што се правиш луд око комунистичких злочина над цивилима као да смо сви овде пали с марса.
Толико литературе написано на дотичну тему, ти немаш појма, толико фотографија, сведочења, ти немаш појма.
Па едукуј се мало, шта би ти фалило да понекад нешто прочиташ.
niko te ne sprečeava da pišeš o njima. ali konkretno. i to pre 1944.

evo ja ću o jednom posleratnom..

u mom selu bio neki klinac u četnicima. nije metak opalio a kamoli ubio čoveka. svi su to znali.

kad je rat završio on se krio po trapovima i tavanima skoro dve godine. neko ga odruka pa dodju i uhapse ga. nikad se nije vratio,

dakle, ispričao sam. poznati su mi ovakvi dlučajevi. pa nemoj o tim zločinima gde su se partizani obrčunavali s četnicima i ustašama.

već piši o partizanskim zločinima nad civilima.

Back