Evo da nabacim neke utistke za Heroje 6. Prvo cu o dobrim stranama igre. Dakle resursi su svedeni na tri osnovna, drvo, kamen, kristal. Rudnici su retki, tako da se ne mogu gomilati resursi u nedogled da onda i sami rudnici izgube svrhu. Isto tako su retki i dvorci, nema ih na svakom koraku, cudo je da se i na najvecim mapama osvoje dva i vise dvoraca. Umesto toga postoji dosta nekih utvrdjenja koja, kada se osvoje (i konvertuju u klasu kojom igras), donose vecu produkciju vojske.Svidja mi se sto su recimo one najslabije armije itekako upotrebljive u borbi. Prave dosta stete, nisu beskorisni poput recimo seljaka u prethodnim verzijama heroja. Sama bitka donekle podseca na HOMM 5, veoma je bitan segment kontraudar, ili sposobnost koji imaju recimo centurioni (tacnije centurionke u Strongholdu), kada u toku borbe prva armija protivnika krene ka tvojoj, one automatski gadjaju strelom i to ne oduzima njen potez i mogucnost kontraudara kasnije.
Ipak, imam mnogo zamerki. Vec sam ranije pisao, AI je neverovatno jak, rekao bih cak nerealno jak. Citao sam po stranim forumima, mnogi imaju slicne probleme. Kada se igra na Easy nivou, samo dodje trenutak kada se pojavi protivnik i kada te pocisti. IMas mogucnost da postavljanjem kursora nad neutralnim armijama i herojima vidis koliko su jaki (od trivial do deadly) i za to se ne izucava neki poseban skil. Kada naleti protivnicki heroj, bez obzira koliko si jak i koliko si brzo budzio heroja skoro uvek je opasnost deadly ili u najgorem slucaju high, u prevodu nemas neke sanse sa njima.
Ono sto me posebno nervira je sto se skoro svaka igra pretvori u neko jurenje po mapi. U dvorcu koji posedujes kada se izgradi neki napredni town portal, koristi se obicna magija da se bilo gde sa mape vratis u najblizi dvorac (posto se cesto poseduje samo jedan dvorac, onda te naravno vraca samo u maticni). To znaci da i kada primetis nekog AI heroja koji je slabiji od tebe i kada krenes da ga juris, on ima mogucnost, ako ga ne stignes u tom potezu, da se jednostavno teleportuje u svoj dvorac gde dodatno regrutuje vojsku i ceka da opasnost prodje. Onda taman krenes da tumaras po mapi, vidis da se neko priblizava tvom dvorcu, ti uradis isto, on krene u drugom pravcu i tako u krug. Uz sve to jako je tesko da pored jednog jakog, nabudzis i drugog heroja, tako da si osudjen da sa tim jednim iz poteza u potez, kada se igra razvije, ili ganjas AI heroje po mapi ili da se vracas u tvoj dvorac da bi odvratio napadace.
Tada se ulazi u deo igre koji izuzetno smara, kada vec pocinjes da dizes ruke jer takva jurnjava nije sustina heroja.
Posebna zamerka ide na skilove i magije koje razvijas kako budzis expirience. Opisi su jako losi, tako da ne znas sta u realnosti znaci skil koji si izabrao. Tesko je provaliti sta je klasicno atacking i defensive skil i slicno. Posebno je sjebano kod magije. Tu ne moras da biras odredjenu magijsku grupu, vec imas ponudjene pojedinacne magije. Recimo ako hoces fire bolt, ili lightning ili stone skin. Ne moras, a verovatno i ne mozes, da izucavas celu magiju pa da u zavisnosti od nivoa posedujes razlicite magije. Dobra je recimo stvar sto u borbi kada jednom upotrebis magiju i pored toga sto posedujes magijske poene, imas cooldown period, dakle moras da sacekas jedan ili dva poteza da bi ponovo upotrebio magiju. Do tada, heroj ima neki specijalan udarac koji moze da koristi svaki put kada dodje na red.
Jos jedna stvar kod skilova, podeljeni su pasive i active. Oni pasivni su ako izaberes da budzis archery, tactics, defensive, counterstrike i kada izaberes tvoja armija demonstrira to u svakm boju. Ako se izabere active, to znaci da moras da je aktiviras u toku bitke, sto je cisto sranje, jer to oduzima mogucnost onda da u istom potezu koristis magiju ili specijalan udarac heroja. Ima jos dosta stvari, grafika je ok, mape su pregledne, armije malo konfuzne jer mnoge armije u okviru jedne rase imaju komplikovane posebne sposobnosti.
Moj konacni zakljucak, nakon nekoliko dana igranja, da je ovo jedna nedovrsena igra koja ima vise minusa od pluseva. Ne znam kako sada izgleda HOMM 7, ali nadam se da su neke osnovne stvari promenili. Kao sto rekoh, igra se svodi na jurenje macke i misa, gde je veoma lako sa slabom armijom uteci, dodatno se naoruzati i onda uzvratiti juris. Igracu je jos jako kratko pa da pokusam da se prebacim na sedmicu ili da se vratim na neke prethodne delove koji su daleko bolji za igru.