Hermann Hesse

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vec imas dosta tema o Heseu na knjizevnosti. Inace, posmatram ga pre svega kao pisca izuzetnog obrazovanja i misaonosti zbog cega ga povezuju sa filozofijom

p.s. zasto li mi se cine da su poruke pod nickom postavljaca ove teme pisane od strane razlicite osobe danas i prethodnih dana? Ili ti samo lose radi tastatura...

scharfschuetze:
Koje Hesseovo delo ti se najvise dopalo?

Hese mi je omiljeni pisac pa mi je tesko da se odlucim. Prvo sam davno procitao Demijana i odusevio me je, ali tada sam bio tinejdzer pa planiram jos jednom da procitam da vidim kakav ce utisak ostaviti sada na mene. Stepski vuk je na mene ostavio izuzetan utisak, a po misaonosti mu se izdvajaju Sidarta i Igra staklenih perli koju pri prvom citanju nisam mogao da razumem ( dakle jos jedno "obnavljanje gradiva"). Pored tih dela, procitao sa i Gertrudu, Pod tockom, i Knulpa. Od ova tri dela najvise mi se dopao Knulp. Imam i neke njegove pesme ali nisu mi nesto mnogo zadrzale paznju. Koje je tvoje omiljeno Heseovo delo?

Da, samo da znas, za razumevanje Hesea kao pisca veoma je vazno da znas dosta o njegovom zivotu, odnosno njegovoj biografiji. Ja sam heseovu biografiju proucavao dosta dugo i to mi je mnogo pomoglo da razumem neka njegova dela kao sto su Pod Tockom, Petar Kamencind, Stepski Vuk...
Pokusaj na

www.hermann-hesse.de/eng/mitte.htm

Tu imas i jedan kratak video zapis Hesea i njegov glas zabelezen u nekoj radio emisiji.
Srecno.

Truman:
Hese mi je omiljeni pisac pa mi je tesko da se odlucim. Prvo sam davno procitao Demijana i odusevio me je, ali tada sam bio tinejdzer pa planiram jos jednom da procitam da vidim kakav ce utisak ostaviti sada na mene. Stepski vuk je na mene ostavio izuzetan utisak, a po misaonosti mu se izdvajaju Sidarta i Igra staklenih perli koju pri prvom citanju nisam mogao da razumem ( dakle jos jedno "obnavljanje gradiva"). Pored tih dela, procitao sa i Gertrudu, Pod tockom, i Knulpa. Od ova tri dela najvise mi se dopao Knulp. Imam i neke njegove pesme ali nisu mi nesto mnogo zadrzale paznju. Koje je tvoje omiljeno Heseovo delo?

Zaboravih da spomenem roman Narcis i Zlatousti. Delo u kome se Hese najvise bavi temom culnosti i kontemplativnosti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back