Henri Džejms - Portret jedne Ledi

Truman

Elita
Poruka
23.227
Posle dužeg vremena pročitah jedan klasičan roman i nisam pogrešio. Glavna junakinja Izabela devojka je za udaju sa pozamašnim nasledstvom koje je iznenada dobila i oko nje se vrzmaju prosci ( iz aristokratije ), međutim ona iz nekog samo sebi znanog razloga odabira najgoreg. Psihološki roman koji se bavi ženskom prirodom je izgleda aktuelan i danas.
za one koji su pročitali dva pitanja:
1. Zašto je odabrala onog koristoljubivca?
2. Kraj romana mi nije najjasniji...što se vratila u Rim? Pretpostavljam iz obaveze, al s druge strane autor ne daje konačni odgovor da li je američki udvarač konačno izvisio.

za one koji nisu pročitali - preporuka ako se ne plašite romana koji imaju preko 700 str. ( eto gde brzo čitanje koristi:)). Mislim da može biti i korisno kad odeš u jedan sasvim drugi svet ( anglo-američka aristokratija s kraja 19. veka ) i vidiš šta je bilo različito, a šta sasvim isto.

Posle dužeg vremena pročitah jedan klasičan roman i nisam pogrešio. Glavna junakinja Izabela devojka je za udaju sa pozamašnim nasledstvom koje je iznenada dobila i oko nje se vrzmaju prosci ( iz aristokratije ), međutim ona iz nekog samo sebi znanog razloga odabira najgoreg. Psihološki roman koji se bavi ženskom prirodom je izgleda aktuelan i danas.
2. Kraj romana mi nije najjasniji...što se vratila u Rim? Pretpostavljam iz obaveze, al s druge strane autor ne daje konačni odgovor da li je američki udvarač konačno izvisio.

za one koji nisu pročitali - preporuka ako se ne plašite romana koji imaju preko 700 str. ( eto gde brzo čitanje koristi:)). Mislim da može biti i korisno kad odeš u jedan sasvim drugi svet ( anglo-američka aristokratija s kraja 19. veka ) i vidiš šta je bilo različito, a šta sasvim isto.

Citala sam i odlicna knjiga. Tu je predstavljena dilema, jedne priglupe osobe, koja nece da se uda za pravog coveka, koji ima novca, nego za nekog tamo smrdljivka. Klasicna zvaka o propalom zivotu.

Citala sam i odlicna knjiga. Tu je predstavljena dilema, jedne priglupe osobe, koja nece da se uda za pravog coveka, koji ima novca, nego za nekog tamo smrdljivka. Klasicna zvaka o propalom zivotu.

Hm, ne mislim da je glupa u smislu neinteligentna već u nekom drugom...u njenom karakteru nešto nedostaje čim ju je privukao neko ko je hteo da bude s njom samo zbog love...Moguće da je ona egoistična osoba i da ima potrebu za samopovređivanjem. I na kraju romana se vidi da se nije opametila nego se vratila svom mužu hohštapleru.

Hm, ne mislim da je glupa u smislu neinteligentna već u nekom drugom...u njenom karakteru nešto nedostaje čim ju je privukao neko ko je hteo da bude s njom samo zbog love...Moguće da je ona egoistična osoba i da ima potrebu za samopovređivanjem. I na kraju romana se vidi da se nije opametila nego se vratila svom mužu hohštapleru.

Jeste glupa, ali to je model, koji nam se salje kao uzor.

Odgovorit ću objašnjenjem britanskoga pisca, s kojim se esencijalno slažem:

This ending has been criticized. Given James' conception of his
heroine, it seems inevitable, and to fail to see it as such is tantamount to misunderstanding the
conception, an integral part of which is the notion of honour......
Right and wrong are not simple matters for James' great heroes and heroines;
they are related to to what may be called their life-style. At the moment of choice
they feel a categorical imperative to behave according to to their
deepest idea of themselves and of what
they owe to self-respect, regardless of comfort or personal happiness....
Honour, in fact,is at stake.

I u romanu, kao i u filmu kraj je isti - nije jasan, iako sam ga citala samo zbog kraja. Na to pitanje ne mogu da ti odgovorim, a kad nema jasnog kraja, meni je i ceo roman dzabe.

A zasto se udala za koristoljupca - pa volela ga je. Imao je iskustva, bio stariji, bio "snob" i njoj je bio izazov (uzalud verujuci da je on zaista 'fin" i nekoristoljubiv). Tako joj i treba. Ali bila je mlada pa joj se moze oprostiti sto nije umela da proceni.

Nisam stekao utisak da ga je sve vreme volela. Možda na početku dok nije upoznala njegovu pravu prirodu. Kasnije je ostala samo taština.

Pa iz tastine se i udala. Mislila je da je to "ono pravo", pogotovu sto je bio stariji i iskusniji. Ali i kad covek ostari ne znaci da ima pamet ili da nije iskvaren samo jos i vise.

Ona to kao mlada nije mogla da zna, ali prihvatam da je i u njoj bilo tastine (tu su se "nasli"). Zato sam i napisala "tako joj i treba".

Back