Henkelu 4, 5 miliona evra za ulaganje

ЕУ

• пљачка Србију

glasova: 5 55,6%
  • донира Србији

glasova: 0 0,0%
  • је боља од Русије јер даје већи проценат за лобирање, а лобирање је законска делатност ....

glasova: 1 11,1%
  • законско лобирање кошта више од мита и корупције

glasova: 4 44,4%

• Ukupno glasova
    9
Ako ćemo o najgorem, Beneton u Niš (be) je tek interesantna priča - 40mil evra za ništa (ok, branč u Oraču žabari galantno plaćali).
Ne mogu da se složim da se na srednji (ni bilo koji) rok isplati, naveo sam ti da se iznos poreza potroši samo na štetu saobraćajnicama usled njihovog poslovanja. Pretpostavljam da se u bilanse ne razumeš, ali i ne moraš - probaj samo sebi da posložiš par cifara kroz vremenske odrednice.
Sve vreme pričaju da država treba da stvori uslove a privrednici da se bave privredom.
I kažemo ok: država troši / zadužuje se za definisanje industrijskih zona, saobraćajnice, reformu propisa, prekvalifikaciju radne snage...
Ok da subvencioniše nešto po radnom mestu radi ravnomernog razvoja investicije u Babušnici, Opovu ili Krupnju, ali sve drugo nema veze sa ekonomskim uređenjem, pozitivnim propisima niti isplativošću.

Ne verujem da je šteta tolika na godišnjem nivou, pre verujem da jednom popravljen put služi u narednih ko zna koliko godina, a za to vreme prihodi od poreza i dalje postoje. Ako je suprotno, onda sam pogrešio, a ti si u pravu. Međutim, ovde se stalno previđa podatak da Henkel ulaže deset puta više svog novca nego što je dobio od države, a ti pogoni ostaju i neće biti razmontirani u delove, a da se Henkel povuče kada prestane da dobija te subvencije. Navedi mi stranu, ili čak domaću kompaniju na srpskom tržištu koja ulaže u razvoj deset puta više nego što dobije od države?

Ne verujem da je šteta tolika na godišnjem nivou, pre verujem da jednom popravljen put služi u narednih ko zna koliko godina, a za to vreme prihodi od poreza i dalje postoje. Ako je suprotno, onda sam pogrešio, a ti si u pravu. Međutim, ovde se stalno previđa podatak da Henkel ulaže deset puta više svog novca nego što je dobio od države, a ti pogoni ostaju i neće biti razmontirani u delove, a da se Henkel povuče kada prestane da dobija te subvencije. Navedi mi stranu, ili čak domaću kompaniju na srpskom tržištu koja ulaže u razvoj deset puta više nego što dobije od države?
I o tome sam večeras pisao - ne ulaže 10x više.
Imao sam više podataka za investiciju od 2020. pa mogu bolje da sagledam:
Građevina koja se planira da košta 11.4mil evra, oko 750evra po kvadratu. Realno, sa 500evra/m2 možeš da napraviš spejs šatl za te namene.
Druga stavka je bitnija: oprema u vrednosti 82mil evra??? Slovima: osamdeset dva miliona evra. To što se svi ne razumemo u način proizvodnje i pakovanja njihovih proizvoda ne znači da smo pali s kruške. Ta oprema, za koji god kapacitet, može da vredi max 1/3 budžetiranih para.
Mnogo je lakše kad čovek krene da gleda na kilo: pošto kila paradajza, žvaka, praška za veš, mobilnog telefona, kafetina, mečke GLK, puntaća, koakina, zlata,... Jedino nije jasno pošto kila bitkoina :hahaha:.
Ne moraš da budeš tehnološki ekspert, inženjerski mag, niti ekonomski štagod, kad shvatiš da je, po budžetiranim cenama na osnovu kojih su dobili subvenciju, kila autokalva za umešavanje praška ili pakerice za pakovanje praška u vreću na nivou kokaina i Lambordžinija, bolje ćeš moći da proceniš šta je realno. a šta bajka.

I o tome sam večeras pisao - ne ulaže 10x više.
Imao sam više podataka za investiciju od 2020. pa mogu bolje da sagledam:
Građevina koja se planira da košta 11.4mil evra, oko 750evra po kvadratu. Realno, sa 500evra/m2 možeš da napraviš spejs šatl za te namene.
Druga stavka je bitnija: oprema u vrednosti 82mil evra??? Slovima: osamdeset dva miliona evra. To što se svi ne razumemo u način proizvodnje i pakovanja njihovih proizvoda ne znači da smo pali s kruške. Ta oprema, za koji god kapacitet, može da vredi max 1/3 budžetiranih para.
Mnogo je lakše kad čovek krene da gleda na kilo: pošto kila paradajza, žvaka, praška za veš, mobilnog telefona, kafetina, mečke GLK, puntaća, koakina, zlata,... Jedino nije jasno pošto kila bitkoina :hahaha:.
Ne moraš da budeš tehnološki ekspert, inženjerski mag, niti ekonomski štagod, kad shvatiš da je, po budžetiranim cenama na osnovu kojih su dobili subvenciju, kila autokalva za umešavanje praška ili pakerice za pakovanje praška u vreću na nivou kokaina i Lambordžinija, bolje ćeš moći da proceniš šta je realno. a šta bajka.

Pa eto, samo kod te investicije možemo da izvedemo računicu. Dakle, tu je država dala 14,4 miliona evra, a ukupna investicija iznosi 93,4 miliona evra. To znači da skoro 80 miliona evra ulaže Henkel, što je blizu šest puta više nego što je dobio. Kod ove druge investicije imamo 4,5 miliona evra od države, a 43 miliona evra Henkelovih sredstava, tu je već oko deset puta više. Ukupno ako saberemo te dve investicije, država daje 18,8 miliona evra, a Henkel ulaže oko 120 miliona evra, dakle dođe oko sedam puta više. Ako je pitanje opreme, onda je Henkel preplaćuje, ne država, a da ne pričamo ako te pare daje domaćim kompanijama koje bi nabavljale delove za opremu.

Pa eto, samo kod te investicije možemo da izvedemo računicu. Dakle, tu je država dala 14,4 miliona evra, a ukupna investicija iznosi 93,4 miliona evra. To znači da skoro 80 miliona evra ulaže Henkel, što je blizu šest puta više nego što je dobio. Kod ove druge investicije imamo 4,5 miliona evra od države, a 43 miliona evra Henkelovih sredstava, tu je već oko deset puta više. Ukupno ako saberemo te dve investicije, država daje 18,8 miliona evra, a Henkel ulaže oko 120 miliona evra, dakle dođe oko sedam puta više. Ako je pitanje opreme, onda je Henkel preplaćuje, ne država, a da ne pričamo ako te pare daje domaćim kompanijama koje bi nabavljale delove za opremu.
Ao, brate mili...
Ne ulaže Henkel nikakve svoje velike pare, opremu će nabaviti preko Henkela Nemaćka, formalno će je platiti koliko god kažeš miliona a proizvođač opreme će dobiti koliko oprema zaista vredi (razlika nikad nije ni postojala, osim na fakturi, na osnovu koje će Henkel Srbija da ima veću amortizaciju i još manju obavezu poreza na dobit, a dobiće više para za subvencije).
Evo još jednom, realne cene (u stvari malo naduvane jer ne znam tačno kapacitet, pa da me ne bi neko držao za reč):
Građevina: 5-6miliona (svako ko je imao veze sa gradnjom ovakvih tipova objekata će reći da je ovo preterana suma)
Proizvodna oprema: 2-3 miliona (ne može biti veće od ovoga)
Pakerice: 3-4miliona (ako ih ima puno, možda je cifra nešto veća)
Povezivanje (instalacije i montaža) i puštanje u rad: 1mil
Projektovanje, takse itd: 0,5mil (preterano)
UKUPNO: 11.5-14.5mil
Država poklanja (ne pozajmljuje!): 14.4mil

Cena investicije se duva u nebo da se opravda kompletno državno finansiranje tuđih poslovnih planova. Linglong u izgradnji je slična priča.

Ao, brate mili...
Ne ulaže Henkel nikakve svoje velike pare, opremu će nabaviti preko Henkela Nemaćka, formalno će je platiti koliko god kažeš miliona a proizvođač opreme će dobiti koliko oprema zaista vredi (razlika nikad nije ni postojala, osim na fakturi, na osnovu koje će Henkel Srbija da ima veću amortizaciju i još manju obavezu poreza na dobit, a dobiće više para za subvencije).
Evo još jednom, realne cene (u stvari malo naduvane jer ne znam tačno kapacitet, pa da me ne bi neko držao za reč):
Građevina: 5-6miliona (svako ko je imao veze sa gradnjom ovakvih tipova objekata će reći da je ovo preterana suma)
Proizvodna oprema: 2-3 miliona (ne može biti veće od ovoga)
Pakerice: 3-4miliona (ako ih ima puno, možda je cifra nešto veća)
Povezivanje (instalacije i montaža) i puštanje u rad: 1mil
Projektovanje, takse itd: 0,5mil (preterano)
UKUPNO: 11.5-14.5mil
Država poklanja (ne pozajmljuje!): 14.4mil

Cena investicije se duva u nebo da se opravda kompletno državno finansiranje tuđih poslovnih planova. Linglong u izgradnji je slična priča.

Znači, po toj računici (koja važi samo za prvu investiciju) država praktično finansira sve, a Henkel onih osamdeset miliona evra samo prebacuje sa jednog na drugi svoj račun. U redu, neka je tako. To onda znači da je država investirala u novi proizvodni pogon sve pare, a opet će joj te pare biti vraćene kroz porez, plus što mašinerija ostaje ovde i ljudi rade. Ako uzmemo ovu drugu investiciju u obzir, a prema tvojoj prethodnoj računici, država bi tom subvencijom platila trećinu realne cene (ako uzmemo da je realno proširenje proizvodnje jednako prethodnoj investiciji po obimu), a opet vratila uloženo kroz porez.

Koliko je visoka plata jednog radnika u henkelovoj proizvodnji?

Lik koji živi u blizini moje kuće vozi viljuškara i ima 90.000 osnovnu platu. Pitaću ga baš kad ga sretnem, ali mislim da nema završenu ni srednju školu.

Primer Lingloga, navodna inesticija od 800mil evra:
Subvencija: 80mil evra + 100ha polj, zemljišta + 20mil evra (poseban dovod struje i vode, dodatne saobraćajnice) >100mil evra
Najgrublja aproksimacija investicije:
Projektovanje: 2mil evra
Građevinski objekti i ubutrašnje saobraćajnice: 100.000m2x500evra=50mil evra
Procesna oprema: 20-30mil evra
Ostala oprema (kanc, instalacije, magacinski regali): 2mil evra
Montaža: 3mil evra
Pustanje u rad: 2mil evra
UKUPNO: 79-89mil evra
Gle čuda, opet ispade da je država subvencionisala u iznosu kompletne investicije!
Niko ne potencira ovaj narativ (ne verujem da niko nije u stanju ovako da sračuna), ali zato svi seire da li je Vučić spasilac ili lopov. A ovako nam je već 20godina. Bukvalno, jedna od društvenih tabu tema.

Primer Lingloga, navodna inesticija od 800mil evra:
Subvencija: 80mil evra + 100ha polj, zemljišta + 20mil evra (poseban dovod struje i vode, dodatne saobraćajnice) >100mil evra
Najgrublja aproksimacija investicije:
Projektovanje: 2mil evra
Građevinski objekti i ubutrašnje saobraćajnice: 100.000m2x500evra=50mil evra
Procesna oprema: 20-30mil evra
Ostala oprema (kanc, instalacije, magacinski regali): 2mil evra
Montaža: 3mil evra
Pustanje u rad: 2mil evra
UKUPNO: 79-89mil evra
Gle čuda, opet ispade da je država subvencionisala u iznosu kompletne investicije!
Niko ne potencira ovaj narativ (ne verujem da niko nije u stanju ovako da sračuna), ali zato svi seire da li je Vučić spasilac ili lopov. A ovako nam je već 20godina. Bukvalno, jedna od društvenih tabu tema.

Samo je razlika u tome što je Merima radila odlično čak i za vreme sankcija, znači da je preživela i Miloševića i "žute" i sad preživljava Vučića. Pre privatizacije je radila fino, posle privatizacije još bolje, daj neku firmu koja više zaslužuje državne subvencije od toga?

Samo je razlika u tome što je Merima radila odlično čak i za vreme sankcija, znači da je preživela i Miloševića i "žute" i sad preživljava Vučića. Pre privatizacije je radila fino, posle privatizacije još bolje, daj neku firmu koja više zaslužuje državne subvencije od toga?
Već sam napisao - ne zaslužuje nijedna firma. Henkel zaslužuje eventualno da dobije besplatno dodatni dovod struje i vode.
Mislim da bi se odavno razumeli da nije u pitanju kruševačka fabrika. Ali za mene, ovo nije priča ni o Henkelu ni o Kruševcu, nego primer koji je iskočio i pokazuje nešto što je postalo pravilo, a nema pokriće.
Zaslužuju samo grinfild investicije u opštinama 4. kategorije razvijenosti.

Već sam napisao - ne zaslužuje nijedna firma. Henkel zaslužuje eventualno da dobije besplatno dodatni dovod struje i vode.
Mislim da bi se odavno razumeli da nije u pitanju kruševačka fabrika. Ali za mene, ovo nije priča ni o Henkelu ni o Kruševcu, nego primer koji je iskočio i pokazuje nešto što je postalo pravilo, a nema pokriće.
Zaslužuju samo grinfild investicije u opštinama 4. kategorije razvijenosti.

U ovom slučaju jesam tvrdoglav jer je kruševačka fabrika u pitanju, i zato gledam jedan kriterijum, a taj je da li je država ovde na gubitku ili ne? Čuo si kakve su plate u Henkelu, znaš koliko radnika zapošljava, a takođe smo izveli i računicu oko ulaganja države i plaćanja poreza. Je li država u minusu sa Henkelom?

Знаш како кажу да рандом генерисани бројеви софтверски уствари никада нису рандом .....

Тако и свака ВИ има своју кваку 22
Нису, зато што се такозвани "seed" генерише из клока који није рандом. Али, постоје алгоритми да рачунар ипак генерише рандом бројеве.

Po meni, jeste.
Švabo zna zašto (kao uostalom svaka normalna firma), a ima i mogućnosti (nemaju svi, između ostalog jer su u velikim kreditima dok nekima padaju s neba pare za investicije) da isplaćuje solidne plate.
Apsurd je što Henkel ima jak interes i mogućnosti da se širi i bez državnih para.
Država im svakako toleriše 3mil evra poreza (na 20mil koje prebace za licence) koji su rešili da plaćaju (ili nađu način da ne plaćaju) u Nemačkoj, umesto u Srbiji, kao što bi trebalo.
Švabe traže leba preko pogače, a država ko pijana radodajka. Isto bi Henkel radio, proizvodio i širio se i da ne reketira uspešno državu.

Po meni, jeste.
Švabo zna zašto (kao uostalom svaka normalna firma), a ima i mogućnosti (nemaju svi, između ostalog jer su u velikim kreditima dok nekima padaju s neba pare za investicije) da isplaćuje solidne plate.
Apsurd je što Henkel ima jak interes i mogućnosti da se širi i bez državnih para.
Država im svakako toleriše 3mil evra poreza (na 20mil koje prebace za licence) koji su rešili da plaćaju (ili nađu način da ne plaćaju) u Nemačkoj, umesto u Srbiji, kao što bi trebalo.
Švabe traže leba preko pogače, a država ko pijana radodajka. Isto bi Henkel radio, proizvodio i širio se i da ne reketira uspešno državu.

U minusu ili misliš da država može da dobije više nego što sada dobija? Pošto meni iz čiste računice deluje da je plus svakako za državu...

Poslednja izmena od moderatora:
Ispiši računicu, ali ne samo kroz kratke formulacije.
Nisam hteo da komplikujem stvari sa PDV-om, ali tek sa tim je katastrofa: Henkel ne plati ni dinar PDV-a, ne znam tačno da li čak i prihoduje od toga.

Ispisao sam je onako kako sam ja razumeo, a to je kroz plaćanje poreza (plus) i uzimanje subvencija od države (minus). Nisam stručnjak i ne razumem se u komplikovanije poslovne računice, pa ti možeš da dopuniš...

Нису, зато што се такозвани "seed" генерише из клока који није рандом. Али, постоје алгоритми да рачунар ипак генерише рандом бројеве.
Да АлексаЈ, на предмету Нумерички методи у физици уче се генератори случајних бројева. Запањујуће, слажем се са тобом.

Да АлексаЈ, на предмету Нумерички методи у физици уче се генератори случајних бројева. Запањујуће, слажем се са тобом.

Ма слажем се..... онако из зезе смо ставили запањење

Није ваљда да спадаш у групу која се срди на ово форумско замлаћивање

Screenshot_20230125-220034-892.png

https://24sedam.rs/biznis/finansije/136009/henkelu-45-miliona-evra-za-ulaganje/vest
Dodeljivanje bespovratne državna pomoći od 4,5 miliona evra, za izgradnju nove i proširenje postojećih proizvodnih linija „Henkel“ fabrike za proizvodnju kućne hemije.

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) ocenila je kao usklađenu sa pravilima a novac koji dobija „Henkela“ je uz uslov da investira najmanje 45 miliona evra, što će doneti najmanje 100 novih radnih mesta.

Vrednost troškova zarada za novozaposlene povezana sa ulaganjem će u dvogodišnjem periodu iznositi najmanje 1,9 miliona evra.

Henkel se obavezuje da investiciju izvrši do kraja 2024. godine, a da radnike zaposli najkasnije do kraja 2023. godine.

Ето толико о 'донацијама' из ЕУ односно Немачке

Колико је овај новац .. добијен из пореске касе .. продајом државних папира од вредности са годишњом каматом од 6%

могаго да се боље употреби ...

Хмм ... 'боље'

За колектив боље ... али индивидуално либеро клеро ројалсити умеју бољње да употребе
Jeл они праве Мерима сапун за купање, онај беби сапун ?

Jeл они праве Мерима сапун за купање, онај беби сапун ?

Па изгледа да су купили право АЛИ баш такав не праве

https://biznis.telegraf.rs/info-biz...-njega-da-li-srbi-i-dalje-kupuju-merima-sapun

Засада нејасно.

Е сада према неким податцима баш такав праве

Ко ће га знати

https://www.dm.rs/merima-original-deciji-cvrsti-sapun-p8600620020017.html

Proizvođač/Distributer
Henkel Srbija d.o.o.
Bulevar oslobođenja 383, 11000 Beograd

Back