HEMP?

# Ti si nazvao Rastafari religijom rastamana i iskljucio si mogucnost da to nije tako. Zato sam se i uhvatio za tu rec... sada vidim da se odrices iskljucivosti... da li to znaci da prihvatas da Rastafari nije religija (iako se oni bore za to) tamo nekakvih "rastamana" vec da je to religiozni pokret Rasta ili Rastafari vernika?

Не, ја само стављам знак једнакости између религије и религијског покрета. Једина разлика је у томе што је религија призната, а религијски покрет се бори за признавање.

Уосталом, људима је Хајле Селасије бог, шта рећи више, али ајде, кад си већ кренуо... :rolleyes:

# posto vec googlas.. .izguglaj razliku izmedju religije i religioznog pokreta

Неписано правило је да кад нешто тврдиш, онда то и поткрепиш аргументима :)

Sve je nametanje osim SVOJEVOLJNOG. To ukljucuje i da SVOJEVOLJNO prihvate necija druga moralna merila i vrednosti kao svoje. Malocas si rekao (post #149 posle 4tog citata): "они га траже, не допуштају да им га други намећу... " za sebe tj za nevernike koji se rugaju vernicima a opet isto branis vernicima koji SVOJEVOLJNO prihvate ikakav smisao zivota.
Ne razumem... dvojna merila imas?

Си чуо некад за сугестију? Аутосугестију? Манипулацију? :D

# na trenutak, pred smrt nacisto sa sobom... a prethodne godine zivota... ma nebitne su? Uopste ne razumem smisao toga. Ali nebitno, sve to je bilo samo da bih se narugao tvojoj iskljucivosti.

Какве везе имају "претходне године живота" са овом причом? :)

# glad je uzet samo kao drugi primarni motivator koji je jaci od ma kakvog "amotivacionog sindroma".

Ја опет питам - какве то везе има са мојом тврдњом? И мотив за преживљавањем је јачи од сваког другог мотива, па то и даље не мења чињеницу да сунчеви зраци греју... ;)

O sindrimoma koji zvuce nakaradno i svemirski bolesno a koji dolaze od duvana niko ne prica javno... i svi i dalje puse duvan

Па шта ћу ја с тим и какве то везе има самном/мојим тврдњама/стварима о којима причамо? :D

a ti se uvatis za amotivacioni sindrom kao razlog protiv koristenja hempa...

Зар hemp није назив за индустријску конопљу? :D Борац се уби објашњавајући разлику а ти тако... :D

Где сам ја то навео да hemp не треба користити? Почиње да ти се причињава... ;)

ne videh te da si identicno ili agresivnije stao protiv koristenja alkohola (koji stvara jos veci amotivacioni sindrom od onog zbog uzivanja hempa) ili duvana.

А где ти то па треба мене да видиш? :D

# ako pokusavas uz smajlije da promuvas lupetanje kao cinjenicu... u razgovoru samnom... kako drugacije da shvatim nego kao pokusaj da to isto prodje kod mene? Ili ti mozda to zbog drugih koji mozda procitaju?

Ја сам као подршку својим аргументима навео пар линкова... и то поприлично валидних линкова... док од тебе само видим причање једне те исте приче... ај да не кажем лупање... ;)

А како да схватиш.... схвати како хоћеш... какве то везе има самном? ;)

O neobavestenosti po pitanju Rastafari... samo cu da se nasmejem.
Kad ti procitas svoje linkove... detaljno... i razumes iste do zadnjeg detalja... pokazi mi gde tamo nesto pise a da se ne slaze sa mojim misljenjem pa mozemo dalje.

ДаклеМ :) :

Твоја тврдња: Rastafari nije religija

Чињенично оповргавање твоје тврдње: The Rastafari movement, or Rasta, is a new religious movement that accepts Haile Selassie I, the former Emperor of Ethiopia, as God incarnate, whom they call JAH

Е, сад, ти си се ухватио за ово religious movement... да видимо и шта је то:

Religious movement or is a term used to refer to a religious faith, or an ethical, spiritual or philosophical movement of recent origin that is not part of an established denomination, church, or religious body.

Дакле, једина разлика је у мањку establishmenta, да се послужим енглеско-српским :D , сви остали аспекти и чиниоци једне религије су задовољени...

Ајмо даље...

Твоја тврдња: "rastamani" ne postoje sem kod neobavestenih

Чињенично оповргавање твоје тврдње:

1) The word Rastaman became part of the vocabulary of the Post-Soviet states. After the fall of the USSR, a youth subculture of cannabis users formed, primarily in Russia and Ukraine, many of whom began to call themselves Rastamany

2) Постојање књиге написане од припадника Растафаријанске вере - Ras Midas-а, Rastaman in Exile

3) Речи једне реге песме: "It's not the dread upon your head, but the love inna your heart, that mek ya Rastaman" (Sugar Minott), као и називи (Rastaman Chant, на пример).

Дакле, о чему ови људи причају? О непостојећим стварима? :)

Не мораш да одговориш... јер се одговор сам намеће... :)

ako si nam reko...
evo sva sam se najezila od sveprodiruceg zracenja beskompromisnih istina iz "tvojih umotvorina"...brrrrr...
:super:

pitam se pitam - kad ce konacno dodati nekog smajlija koji zijeva od dosade? sto bi mi sad dobro dosao...8)
:whistling:

strasno mi je simpaticna upotreba termina konstrukcija u ovom tvom postu...nekako je bas bas sjela kako treba, zar ne? :mrgreen:
:tick:

sto se proreda tice - opusteno, nek se pate...
ti sto tebe ozbiljno citaju nisu bolje ni zasluzili.
kazni ih! ko im je kriv kad su...:mrgreen:

Bolje ili losije, svejedno...ali su zasluzili. Neki, zbog izvesnih ogranicenja, nemaju mogucnosti i kapaciteta da zasluze, i ta kazna im je sasvim dovoljna, ko im je kriv kada su sami izabrali da zive u ogranicenjima:wink:

btw jel imas stogod na temu da dodas il' sta...nemoguce da se takva "moralna velicina" dovukla ovamo samo da mlati praznu slamu...opet...:roll:

Ajde, evo da ne kukas vise...pre 4 godine su napravljene prve kutije za nakit od konoplje, potom kutije za cdove, koji imaju nemerljivu prednost u odnosu na ove obicne, jer su biorazgradivi i ne predstavljaju stetu za okolinu. Konoplja moze naci veliku primenu u industriji papira i plastike, obzirom da se sa pola hektara konoplje dobije 4 puta vise sirovine nego od drveca na istoj povrsini. Drvecu posle treba dvajs godina da izraste, a konoplja moze da se zanje posle tri meseca, i tako 2 puta godisnje. Ovo bi i ovi nasi slepci od politicara trebalo da imaju u vidu, jer ako se nastavi sa ovim tempom unistavanja suma(koje ce kad tad privatizovati ili otcepiti), konoplja moze doci kao odlicna zamena i to u nekoliko vidova industrije. Trendseteri na zapadu su bili body shop, mercedes i armani, oni su prvi poceli da koriste materijale od konoplje u svojim proizvodima.
Ovde bi sada trebalo da ide neki prored, zar ne? Ili je trebalo malo ranije...mozda posle?
Semenka konoplje ima nutritivne vrednosti koje su daleko ispred svih ostalih semenki, npr, sadrze vise esencijalnih masnih kiselina nego bilo koje druge, jedino soja ima vise kompletnih proteina (ali semenku konoplje organizam mnogo bolje vari nego soju), ima visok sadrzaj B vitamina i 35% vlakana. Semenke nemaju psihoaktivno dejstvo, vec se jedu kao i bil koje druge semenke. Kora od stabla konoplje sadrzi liko vlakna, koja spadaju u najduza prirodna meka vlakna, a takodje su bogata celulozom. Vlakna konoplje su jaca, duza i bolje upijaju nego vlakna pamuka. Za razliku od vecine ostalih biljaka, konoplja potpuno opusteno raste bez herbicida, fungicida i pesticida...i tako hiljadama godina. Po zvanicnoj istoriji, rimski hirurg dioskorid je oko 100te godine n.e. dao ime, konkretno, cannabis sativi i opisao njene razne medicinske upotrebe, dok je istoricar Plinije opisivao industrijsku upotrebu konoplje i napisao je nesto poput prirucnika za uzgajanje konoplje. U konstantinopolju oko 500te godine n.e. je napravljen prvi botanicki crttez konoplje, a 1000te godine n.e. se prvi put u recnicima pojavila engleska rec 'hempe'. Iste godine samo par hiljada kilometara istocno, muslimani su se uveliko lecili hash uljem i koristili ga u svim drustvenim prilikama i neprilikama.
Ups, zaboravio sam prored... nadam se da nije bilo mucenje, ali eve je'noga sada.

I samo nemoj sada poput vragane, svabe i snage da mi trazis dokaze, linkove i izvore, ako te interesuje, trazi sama, to je i poenta. Ne da sedis i sudis, nego da trazis. Ako mislis da znas, onda je sa tobom gotovo, ti si vec u snu. Koja je poenta traziti, ako vec znas, zar ne?;)

Slab ti engleski.
faith je vera, nije religija. Ako ti ne pravis razliku izmedju vere i religije... to je vec tvoja stvar. Kad Rastafari bude prihvacena kao religija onda je zovemo religijom. Do tada je pokret, vera, kultizam ili kako god ti savest nalaze ali ne i religija. Opet sama tvoja definicija iz navoda prihvata da je religijski pokret i "or an ethical, spiritual or philosophical movement".
Posli smo od toga da Rastafari nije religija vec vera i smisao zivota pre svega. Ne nametnut nego prihvacen, svojevoljno.

God incarnate i God opet nije isto. Isus Hrist je God incarnate takodje ali nije i Bog sam po sebi. Haile Sellasie (Ras Tafari) nije Bog niti ga Bogom nazivaju. Ras Tafari je poslednji Bozji Mesija, isto sto i Hrist po njihovom verovanju.

Rec rastaman je postala deo recnika post sovjetskih republika i.... to znaci da je ceo svet ili su je sami rastafari prihvatili kao sopstveno ime? Rastamon, u najboljem slucaju moze biti covek koji se pridrzava ili koji je prihvatio rastafari veru. Jednina. U monozini, Rastamen ili rastamans pa cak i rastamani ne postoje jer je ta rec pogrdna kovanica. Mozda i postoji ali nije prihvacena kod samih Jamajcanskih Rastafarijanca. Ja sam posao prvenstveno od pogrdnosti te reci u kontekstu u kom si ga ti stavio.

Inace... svi smo podlozni sugestiji, autosugestiji pa i manipulaciji. Tvoje videnje hempa kao narkotika je deo manipulacije pa se nisi suprostavio tome. Zasto? SVAKO misljenje je u sustini sugestija grupe, pojedinaca ili okruzenja i u tome nem anista lose. Ako vec mislis na ciljno u usmereno pranje mozga, sugestija ili manipulacija... to nije odlika vernika. To je odlika religioznih ateista (kako ih ja nazivam, ljudi koji veruju jer im je tako receno da treba i nikada nisu pronasli veru)

Pitas me da potkrepim dokazima nesto sta je opste poznato. Jel treba da izguglam da bih ti cinjenicno dokazao da ako ne obrises guzicu posle olaksanja da ces da dobijes upalu koze i svrab? Zasto bih ti JA guglao dokaze da religija i religiozni pokret nisu isto. Sam si nasao kao sto sam i ja svojevremeno nasao, kada me je interesovalo. Ali nisam tvrdio, kao ti, da ono ciju tacnost nisam proveravao, da je tacno.

Sto se tice gladi... zaboravi. previse siroko da ti objasnim ovde a i nebitno je vise jer nisi razumeo odmah. Bilo je to u korist teze da Rastafari nisu amotivisani a jos manje da su amotivisani jer puse ganju.

A sad ti opet iznesi tvoje cinjenice... pa da zavrsimo OT na ovoj temi. Dosta je bilo.

Vragana, oprosti... necu vise da ti miniram temu... ovo mi je zadnji OT na ovoj temi.

Slab ti engleski.
faith je vera, nije religija.

А шта је основа религије? :)

Posli smo od toga da Rastafari nije religija vec vera i smisao zivota pre svega. Ne nametnut nego prihvacen, svojevoljno.

Опет се враћамо на тему - зар свака вера не представља смисао живота?

А ако ти у неком покрету имаш Бога, како се то назива? :rolleyes:

И даље не чух разлику између религиозног покрета и религије... :mrgreen:

God incarnate i God opet nije isto. Isus Hrist je God incarnate takodje ali nije i Bog sam po sebi. Haile Sellasie (Ras Tafari) nije Bog niti ga Bogom nazivaju. Ras Tafari je poslednji Bozji Mesija, isto sto i Hrist po njihovom verovanju.

Ако се то "инкарнирао" ако не Бог? :D

По хришћанским црквама Христ је Бог, оваплоћен у људском телу. Дакле, јесте Бог, само по себи, или "сам по другом", свеједно је... :mrgreen:

Rec rastaman je postala deo recnika post sovjetskih republika i.... to znaci da je ceo svet ili su je sami rastafari prihvatili kao sopstveno ime? Rastamon, u najboljem slucaju moze biti covek koji se pridrzava ili koji je prihvatio rastafari veru. Jednina. U monozini, Rastamen ili rastamans pa cak i rastamani ne postoje jer je ta rec pogrdna kovanica. Mozda i postoji ali nije prihvacena kod samih Jamajcanskih Rastafarijanca. Ja sam posao prvenstveno od pogrdnosti te reci u kontekstu u kom si ga ti stavio.

Аха, дакле сад више није "ништа"... и нисам ја необавештен... :rolleyes:

Али кад већ немаш за шта друго да се хваташ, ти се хватај за име... као да се не разумемо, па ми објашњавај... :D

А у који сам ја то погрдни контекст ставио ову именицу? ;)

Inace... svi smo podlozni sugestiji, autosugestiji pa i manipulaciji. Tvoje videnje hempa kao narkotika je deo manipulacije pa se nisi suprostavio tome. Zasto?

Зашто бих се супроставио? Нема то везе са мојим виђењем, сама реч наркотик означава супстанцу која мења стање свести и/или паралише. У чему је проблем?

SVAKO misljenje je u sustini sugestija grupe, pojedinaca ili okruzenja

Како чије... :)

Ako vec mislis na ciljno u usmereno pranje mozga, sugestija ili manipulacija... to nije odlika vernika. To je odlika religioznih ateista (kako ih ja nazivam, ljudi koji veruju jer im je tako receno da treba i nikada nisu pronasli veru)

Само што не одређујеш ти ко је верник а ко није ;)

Pitas me da potkrepim dokazima nesto sta je opste poznato.

И у средњем веку је било опште познато да је земља равна плоча, па то није имало везе са реалношћу.

Zasto bih ti JA guglao dokaze da religija i religiozni pokret nisu isto.

Зато што си ти изнео ту тврдњу. Кад ја будем тврдио да је небо црно, онда ћу ја да гуглам, а не да терам тебе да то тражиш.

Sam si nasao kao sto sam i ja svojevremeno nasao, kada me je interesovalo. Ali nisam tvrdio, kao ti, da ono ciju tacnost nisam proveravao, da je tacno.

Да, и guess what - и даље стојим иза онога што сам рекао ;)

Једина разлика између ова два појма јесте у establishmentu. Сви остали облици религије су ту.

Sto se tice gladi... zaboravi. previse siroko da ti objasnim ovde a i nebitno je vise jer nisi razumeo odmah. Bilo je to u korist teze da Rastafari nisu amotivisani a jos manje da su amotivisani jer puse ganju.

Ако ти тако кажеш... :)

:super:

I samo nemoj sada poput vragane, svabe i snage da mi trazis dokaze, linkove i izvore, ako te interesuje, trazi sama, to je i poenta. Ne da sedis i sudis, nego da trazis. Ako mislis da znas, onda je sa tobom gotovo, ti si vec u snu. Koja je poenta traziti, ako vec znas, zar ne?;)

khmmm...ovaj... s kim ti tocno razgovaras? :roll:

btw taj "tekst"...hvala, ali to smo vec apsolvirali, kao i cinjenicu da si ti neuk i ....:D
e sad, ako nemas nista novo za reci, so' onomad rece Nordi - putuj Igumane...;)

Snaga Volje - aj malo budi dobar i idi...negdje;
prosetaj...sta znam...mozda s Bitumenom, uz i niz rijeku...neku...bilo koju...
da se malo rastrijeznite...udarila vam momci "pamet" u glavu...evidentno je ebiga... :mrgreen:

khmmm...ovaj... s kim ti tocno razgovaras? :roll:

btw taj "tekst"...hvala, ali to smo vec apsolvirali, kao i cinjenicu da si ti neuk i ....:D
e sad, ako nemas nista novo za reci, so' onomad rece Nordi - putuj Igumane...;)

Snaga Volje - aj malo budi dobar i idi...negdje;
prosetaj...sta znam...mozda s Bitumenom, uz i niz rijeku...neku...bilo koju...
da se malo rastrijeznite...udarila vam momci "pamet" u glavu...evidentno je ebiga... :mrgreen:

Tacno sam znao da ce programirana masina ovako reagovati:lol:
Obracao sam se osobi koja stoji iza nick-a vragana, ucinilo mi se da tamo ima mozda nekog svesnog materijala, no izgleda da neuroni ne stimaju bas najbolje.;)
Ne znam gde smo to apsolvirali taj ''tekst'', kao sto ne znam gde smo to i kada apsolvirali da sam ja neuk, no dobro, ako ti je tako lakse da procesiras, neka ti...to je ionako samo tvoj dozivljaj i (ne)shvatanje mog pisanja, no sve to nije bitno, jer masina uglavnom operise samo na jednoj talasnoj duzini, a ja nisam i ne mogu biti kriv sto su masine same sebi dopustile da se dovedu u to stanje.:roll:

:arrow:Nego....nikako da dovrsis pesmicu - e vragana bas si vrag....

P.S. Ne znam sta bi zelela novo da kazem. Mogu do detalja da ti objasnim koriscenje konoplje za dobijanje biogoriva, ali ti to ionako ne bi citala, jer bi za tebe to bilo predugo, kao sto bi i sama priroda tog teksta predstavljala za tebe jednu veliku nepoznanicu (pretpostavka, no hard feelings).
Ili mozda zelis da poput deteta pravim slikovnicu - guglam proizvode od konoplje i kacim ih na forum?

Tacno sam znao da ce programirana masina ovako reagovati:lol:
Obracao sam se osobi koja stoji iza nick-a vragana, ucinilo mi se da tamo ima mozda nekog svesnog materijala, no izgleda da neuroni ne stimaju bas najbolje.;)
Ne znam gde smo to apsolvirali taj ''tekst'', kao sto ne znam gde smo to i kada apsolvirali da sam ja neuk, no dobro, ako ti je tako lakse da procesiras, neka ti...to je ionako samo tvoj dozivljaj i (ne)shvatanje mog pisanja, no sve to nije bitno, jer masina uglavnom operise samo na jednoj talasnoj duzini, a ja nisam i ne mogu biti kriv sto su masine same sebi dopustile da se dovedu u to stanje.:roll:

:arrow:Nego....nikako da dovrsis pesmicu - e vragana bas si vrag....

P.S. Ne znam sta bi zelela novo da kazem. Mogu do detalja da ti objasnim koriscenje konoplje za dobijanje biogoriva, ali ti to ionako ne bi citala, jer bi za tebe to bilo predugo, kao sto bi i sama priroda tog teksta predstavljala za tebe jednu veliku nepoznanicu (pretpostavka, no hard feelings).
Ili mozda zelis da poput deteta pravim slikovnicu - guglam proizvode od konoplje i kacim ih na forum?

nista - zeljela bih da nista ne kazes...ovdje...vise...kad vec moram bit surovo eksplicitna, sto mi, naravno, bas bas tesko pada...:mrgreen:

a te price; masine bla bla...pa...Bitumene zvucis nekako... "mehanicki" kad to tako ponavljas...:D

hvala Barbara, sad smo natrag na temici...;)

:D:D:D
Uh, bogte, al se ja načita o konoplji od kada smo natrag na temici...

Eh, devojčice... forumska tema, kao i svaka druga koja ima komunikaciju sa slušaocima/čitaocima, osim ako nije reč o čavrljanju o svemu i svačemu, ne podrazumeva samo postavljanje naslova, nešto malo informacija u uvodnom postu... a onda zavaljivanje u fotelju neprikosnovenog anglo-saksonskog sudije, lupanje čekićem, i povremene intervencije poput onih: "Prihvata se!" i "Odbija se!"... a videh i pokušaj za "Pridjite!"
Udaljavanje iz sudnice već pokušano par puta, zaodenuto, doduše, savetima da se ide do neke reke (verovatno da skoči tamo), ili do terapijske zajednice (na doobuku, ako skakanje u reku ne bude delotvorno).

Naravno, ne stajem ni na čiju stranu niti dajem bilo kome za pravo, pogotovo za tvrdoglavo prosipanje nekakvih znanja koja nemaju veze sa temom.

Ali, ti si ta koja je za katedrom... mi ostali smo u amfiteatru... Dijaloška metoda jedna je od najsavršenijih u obradi svake materije, ali podrazumeva da onaj ko je za katedrom drži priču čvrsto u svojim rukama i usmerava ostale materijalom kojom se priča piše...

Ne teranjem da se sedi u magarećoj klupi, slanjem u ćoše, da se kleči na zrnima kukuruza, ili udaljavanjem iz grupe.

Uh, bogte, al se ja načita o konoplji od kada smo natrag na temici...

Eh, devojčice... forumska tema, kao i svaka druga koja ima komunikaciju sa slušaocima/čitaocima, osim ako nije reč o čavrljanju o svemu i svačemu, ne podrazumeva samo postavljanje naslova, nešto malo informacija u uvodnom postu... a onda zavaljivanje u fotelju neprikosnovenog anglo-saksonskog sudije, lupanje čekićem, i povremene intervencije poput onih: "Prihvata se!" i "Odbija se!"... a videh i pokušaj za "Pridjite!"
Udaljavanje iz sudnice već pokušano par puta, zaodenuto, doduše, savetima da se ide do neke reke (verovatno da skoči tamo), ili do terapijske zajednice (na doobuku, ako skakanje u reku ne bude delotvorno).

Naravno, ne stajem ni na čiju stranu niti dajem bilo kome za pravo, pogotovo za tvrdoglavo prosipanje nekakvih znanja koja nemaju veze sa temom.

Ali, ti si ta koja je za katedrom... mi ostali smo u amfiteatru... Dijaloška metoda jedna je od najsavršenijih u obradi svake materije, ali podrazumeva da onaj ko je za katedrom drži priču čvrsto u svojim rukama i usmerava ostale materijalom kojom se priča piše...

Ne teranjem da se sedi u magarećoj klupi, slanjem u ćoše, da se kleči na zrnima kukuruza, ili udaljavanjem iz grupe.

vazi, primljeno k znanju ;)

samo, ja smatram da nema potrebe bas toliko "upravljati" temom
vise me zanima sta sve ljudi imaju za reci, znaju / ne znaju...
u tom kontekstu vasi postovi su bili bas podsticajni
ok, fluor vise/manje, ali to smo valjda prevazisli?

e sad, druga je stvar sto nit mozemo skroz zategnuti;
da uopce ne bude cavrljanja, niti mozemo skroz "raspustiti" pa da pise ko sta hoce...

pojedinici svracaju samo da "markiraju"
i to je ok, jednom, ali kad postane "redovno"...
zato se i "nismo nacitali"...:roll:

nista - zeljela bih da nista ne kazes...ovdje...vise...kad vec moram bit surovo eksplicitna, sto mi, naravno, bas bas tesko pada...:mrgreen:

a te price; masine bla bla...pa...Bitumene zvucis nekako... "mehanicki" kad to tako ponavljas...:D

Nema sta...bas si surovo eksplicitna;). Masina ne moze da shvati ni na jedan drugi nacin osim na mehanicki, znaci samo dovoljan broj ponavljanja.

...ovdje...vise...
Ako mislis na ovu temu, onda ok, nema problema. Potpuno te razumem, autotrankvilizacioni sistem sa svim raspolozivim sredstvima nije uspeo da se izbori, pa se masina preforsirala, doslo je do zamora materijala.;)
Ako mislis na forum, ne verujem da cu moci da ti izadjem u susret.:roll:

Nema sta...bas si surovo eksplicitna;). Masina ne moze da shvati ni na jedan drugi nacin osim na mehanicki, znaci samo dovoljan broj ponavljanja.

Ako mislis na ovu temu, onda ok, nema problema. Potpuno te razumem, autotrankvilizacioni sistem sa svim raspolozivim sredstvima nije uspeo da se izbori, pa se masina preforsirala, doslo je do zamora materijala.;)

alo Asfalte...ma - zdravooo....zdravooo...kapiras? :mrgreen:

a ja mislim da si ti uneo previse fluora u tvoj sistem :D:D:D
ili bese fluorida? ili hlora?
ili bojnih otrova?

@Vragana

Devojčice vragolasta, ode ti tema na drugu stranu... Stavila si je u ravan rupe na svirali?

Stupe-full.jpg

Stupa za izvlačenje vlakana iz lana i konoplje.

Trlicazalan-full;init:.JPG

Trlica je najbolja bila od komada hrastovog drveta, nešto dužeg od 1,5 metra, koji je izdubljen u obliku ždrela. Na jednom kraju tog žleba je utvrđen pokretni drveni nož. U donju, tanju stranu noža udenuto je tupo gvožđe.
Trlica se stavi na zemlju, žena sedne pored nje i listom leve noge pritiska udubljenje na trlici. Zatim, stupani lan (konoplju) provlači ispod noža na trlici i na taj način uklanja pozder.
Sa trlice se rad prenosi na grebene, na kojima se izvlači "vlas": posebno "poutka" - kučina (tzv. lošiji deo), posebno "osnova" - bolji i kvalitetniji deo. Nekada su naše bake ili prabake donosile trlicu u svojoj devojačkoj spremi.

Back