Hemoroidi - Uzroci, simptomi i prirodna rešenja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.700
Šta su hemoroidi i kako nastaju?

Hemoroidi su uvećani, upaljeni krvni sudovi u predelu anusa i donjeg dela rektuma. U zavisnosti od mesta na kom se nalaze, razlikuju se dve glavne vrste:
Unutrašnji hemoroidi – nastaju unutar rektuma, obično ne izazivaju bol, ali mogu dovesti do krvarenja.
Spoljašnji hemoroidi – pojavljuju se ispod kože oko anusa, često su bolni, mogu svrbeti i izazvati oticanje.

Uzroci hemoroida

Hemoroidi nastaju kao posledica povećanog pritiska na vene u rektalnom području. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

Zatvor i naprezanje prilikom pražnjenja creva
Dugotrajno sedenje, posebno na toaletu
Trudnoću, zbog pritiska materice na vene
Prekomernu telesnu težinu
Nedostatak vlakana u ishrani
Genetsku predispoziciju
Starenje, jer venski zidovi s godinama postaju slabiji

Simptomi hemoroida
Simptomi mogu varirati u zavisnosti od vrste i težine stanja, ali najčešće uključuju:

Svrab i iritaciju u analnom području
Bol prilikom sedenja
Krvarenje tokom ili nakon pražnjenja creva
Oticanje ili čvorići oko anusa
Osećaj nepotpunog pražnjenja

Metode lečenja i uklanjanja hemoroida

Lečenje hemoroida zavisi od njihove veličine, vrste i intenziteta simptoma. U težim slučajevima može biti potrebna medicinska intervencija, ali većina blažih oblika može se kontrolisati promenom životnih navika i korišćenjem lokalnih preparata.

Konzervativno lečenje

Kod blažih oblika hemoroida, prve preporuke lekara obično uključuju:
Povećan unos vlakana (voće, povrće, integralne žitarice)
Unošenje više tečnosti kako bi stolica bila mekša
Toplu kupku (tzv. „sitz“ kupka) više puta dnevno
Izbegavanje dugotrajnog sedenja i naprezanja
Blagu fizičku aktivnost – šetnje i lagano vežbanje poboljšavaju cirkulaciju

Medicinsko lečenje

U apotekama su dostupni brojni preparati za ublažavanje simptoma:

Supozitorije i masti sa analgeticima i steroidima
Antihemoroidalne tablete za jačanje vena
Lokalni anestetici za smanjenje bola

Međutim, upotreba ovih proizvoda mora biti ograničena – posebno onih sa kortikosteroidima, jer dugoročna primena može izazvati nuspojave poput stanjivanja kože.

Hirurške metode

U slučajevima kada konzervativne metode ne pomažu, primenjuju se sledeće procedure:
Skleroterapija – ubrizgavanje hemikalije koja sužava krvne sudove
Ligacija elastičnim prstenovima – presecanje dotoka krvi u hemoroidalni čvor
Hemoroidektomija – hirurško uklanjanje hemoroida (efikasna, ali bolna metoda)
THD metoda (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) – moderniji, manje invazivan pristup sa bržim oporavkom

Iako efikasne, hirurške metode se preporučuju samo kada su simptomi intenzivni, a ostale metode neuspešne.

Prirodna rešenja koja pomažu kod hemoroida

Sve više ljudi se okreće prirodnim metodama, jer one nude olakšanje bez rizika od nuspojava. Među najdelotvornijim prirodnim rešenjima izdvajaju se:

Biljni ekstrakti
Aloja vera – hladi, smanjuje upalu i podstiče regeneraciju oštećenog tkiva
Kesten (divlji) – jača zidove krvnih sudova, smanjuje otok i sprečava dalje širenje vena
Kantarion (gospina trava) – deluje protivupalno, antiseptično i ubrzava zarastanje
Neven – izuzetno umirujuće dejstvo na kožu, smanjuje crvenilo i svrab
Hamamelis (veštičja leska) – snažno adstringentno dejstvo, smanjuje krvarenje i otok
Borov katran – prirodni antiseptik, deluje antibakterijski, umanjuje svrab i iritaciju
Rtanjski timijan (divlji bosiljak) – deluje protiv mikroba i smiruje upaljena tkiva
Hajdučka trava – zaustavlja krvarenje, smanjuje upalu i ubrzava zarastanje rana
Kamilica – smiruje i regeneriše sluzokožu, naročito kod unutrašnjih hemoroida
Kora hrasta – bogata taninima, steže tkivo, zaustavlja krvarenje i smanjuje otok
Matičnjak – blago antiseptički i umirujući efekat, smanjuje osećaj peckanja
Propolis – prirodni antibiotik iz pčelinjih proizvoda, deluje protiv bakterija i ubrzava obnavljanje tkiva
Ružmarin – poboljšava cirkulaciju i deluje blago protivupalno
Žalfija – antiseptično, umirujuće dejstvo koje pomaže kod spoljašnjih hemoroida

Ove biljke se često kombinuju u kremu za hemoroide koje pružaju višestruko dejstvo: protivupalno, antiseptično, regenerativno i adstringentno
(stezanje krvnih sudova), što ih čini odličnim izborom za prirodnu negu analne regije pogođene hemoroidima.

Eterična i bazna ulja

Ulje čempresa, lavande i čajevca često se koriste za smanjenje upale i bolova.
Bazna ulja poput kokosovog i maslinovog deluju kao prirodni ovlaživači i nosioci biljnih ekstrakata.

Prednosti prirodnih preparata

Prirodni preparati za tretman hemoroida predstavljaju blagu, ali efikasnu alternativu konvencionalnim lekovima. Za razliku od mnogih farmaceutskih proizvoda koji sadrže steroide i agresivne hemikalije, biljni preparati ne iritiraju kožu i ne izazivaju nuspojave, čak ni pri dugotrajnoj upotrebi. Upravo zbog toga pogodni su i za osobe sa osetljivom kožom, kao i za one koji žele rešenje koje mogu koristiti kontinuirano, bez bojazni od štetnih posledica.

Osim što olakšavaju simptome kao što su bol, svrab i otok, prirodni sastojci doprinose obnavljanju oštećenog tkiva i jačanju krvnih sudova. Zbog svog blagog, ali regenerativnog dejstva, ovi preparati nisu namenjeni samo za akutna stanja – često se koriste i preventivno, kako bi se sprečilo ponovno javljanje problema. U tom smislu, prirodan pristup ne leči samo posledice, već deluje i na sam uzrok tegoba.link

Tvrda stolica i naprezanje prilikom defekacije su glavni uzrok nastanka.
Ako je stolica tvrda znači da imamo "lenja creva" koja ne guraju stolicu uobičajenim ritmom.
Stolica se zadržava u crevima duže nego uobičajeno.
Tom prilikom dolazi do reapsorpcije, gde crevni epitel isisava tečnost iz stolice i ona postaje suva - tvrda.
Reapsorpcija nikako nije dobra jer se zajedno sa tečnošću ponovo apsorbuju i sve one štetne supstance koje je organizam već odbacio i poslao ih napolje.
Svi ti potencijalni otrovi i kancerogeni ponovo dolaze u krvotok, što je alarmantno jer verovatnoća nastanka kancera ili neke autoimune bolesti raste.

Morate se rešiti zatvora što pre, na najprirodniji mogući način ( laksativi koje kupujemo nisu najbolje rešenje), a kad rešite problem sa "lenjim crevima" nestaće i hemoroidi. Bar je to kod mene bio slučaj.
Biljni svet je čudo, naučna fantastika, samo ga trebamo upoznati.
Ovo što ja koristim je ono, baš potpuno prirodno, i ima jedinstvan efekat.
Ne znam da li laksativi imaju sličan efekat, nisam ih koristio (uplaše me uvek ona neželjena dejstva iz uputstva), a opisaću ga ovako:
Kada uzimam ovaj prah imam redovnu - dnevnu stolicu, ali nije poenta samo u tome. Naime, primetio sam da se oslobađam stolice neverovatno lako, normalne je konzistencije, mekana i klizava, tako da je jedva osetim prilikom prolaska kroz anus.
Jedan opuštajući osećaj pražnjenja, gde gotovo svaki put pomislim da se radi o retkoj stolici, ali to je naravno samo osećaj.

Mislim da je poenta u tom nekakvom sluzavom filmu koji oblaže stolicu i čini je skliskom. Što znači da sada moj crevni epitel luči dovoljnu količinu sluzi koja potpomaže defekaciju. Naprezanje je minimalno ili ga uopšte nema, što znači da nema pritiska na zonu šuljeva, tako da evo već skoro 10 godina ne znam šta su šuljevi bukvalno.

Kako i na koji način ovaj prah od sušenog divljeg voća deluje na crevni epitel i podržava lučenje sluzi ne znam, ali sam prezadovoljan.

Eto, bio sam onako malo više detaljan, ali kako drugačije objasniti. :kafa:

Back