Hemingvej: Nobelovac čije se knjige čitaju duže od jednog veka

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.050
256815_ap18213559261228_s.jpg

U rodnoj kući čuvenog američkog pisca Ernesta Hemnigveja, u čikaškom predgrađu Ouk Park, obeležava se 125 godina od rođenja nobelovca čije se knjige čitaju širom sveta već 101 godinu, a posetom tom muzeju menja se percepcija pisca svetskog glasa, koga ljudi povezuju sa morem, iako je rođen u Čikagu.

Rodna kuća Ernesta Hemingveja je mesto gde se ljubitelji Hemigvejevog dela upoznaju i sa plejadom ličnosti koje su oblikovale život i delo ovog pisca čije su knjige, od one prve objavljene 1923. godine, osvojile srca miliona, ali ne i njegovih roditelja.

Ernest Hemingvej rođen je 21. jula 1899. godine u Ouk Parku koji se tada zvao Sisero Taunšip. Njegov otac Edvard Hemingvej bio je akušer, a učestvovao je u rađanju svojih šestoro dece. Par je prvo dobio Marselin, a 18 meseci kasnije i Ernesta.

Radost dolaska prvenca proslavio je duvajući u hornu sa trema.Drugi put zvuk horne začuo 100 godina kasnije, kada su se trojica Ernestovih sinova Džon, Patrik i Gregori okupili u upravo rekonstruisanoj kući, na godišnjicu piščevog rođenja.

Hemingvej 1923. objavio prvu knjigu "U naše vreme", a da su njegovi roditelji bili užasnuti psovkama i opisima nemoralnog života i seksa, pa je njegov otac na kraju spakovao sve primerke i poslao ih izdavaču rekavši da "to đubre ne želi u svom domu".

Roditelji su mu pisali, izražavali duboku razočaranost i podsticali ga da piše o plemenitijim likovima. Pošto nisu mogli da ga promene, prihvatili su njegov rad, ali ga nikada nisu odobrili. Ernest Hemigvej se u Ouk Park vratio još samo kada mu se otac ubio 1928. godine.

Učešće u ratu je promenilo tok njegovog života na način koji njegovi roditelji nisu očekivali. U maju 1918. godine otplovio je u Evropu da vozi kola hitne pomoći za Crveni krst u Italiji, a dobrovoljno se prijavio da deli čokoladu i cigarete italijanskim trupama na liniji fronta. Bio je prvi ranjeni Amerikanac u Prvom svetskom ratu. Prvi dokaz o sukobu sa roditeljima usledio je 1919, nakon povratka iz rata i tada je kod kuće ostao kratko.

Hemingvej je 1922. godine počeo da piše za Toronto Star, a 1926. je objavio "Sunce se ponovo rađa". Izdavača nije menjao ceo život, a prvo izdanje knjige "Starac i more" objavljeno je 1952. godine u 50.000 primeraka.
Godinu dana kasnije preživeo je avionsku nesreću. Napetost između Ernesta i roditelja bila je velika i zbog njegovih čestih razvoda i života koji je vodio.

Ženio se četiri puta. Sa Hadli Ričardson je živeo u Parizu i sa njom dobio sina Džeka. Sa Poline Pfajfer je živeo u Ki Vestu, a imali su sinove Patrika i Gregorija. Potom se oženio se Martom Gelhorn i živeo na Kubi, a Marta je bila jedina koja ga je napustila. Zatim se oženio sa Meri Velš i odselio u Ajdaho, gde je 1961. u foajeu kuće sam sebi oduzeo život. Sahranjen je u Sunčanoj dolini. (euronews)

Ernest Hemingway

“U našim najmračnijim trenucima, ne trebaju nam rеšenja ni savеti. Ono za čim žudimo jeste ljudska povezanost—tiha prisutnost, nežan dodir. Ti mali gestovi su sidra koja nas drže stabilnima kada život postane pretežak.

Molim te, nemoj me pokušavati popraviti. Ne preuzimaj moju bol niti pokušavaj oterati moje sene. Samo sedni pored mene dok se nosim sa svojim unutrašnjim olujama. Budi ta mirna ruka kojoj mogu posegnuti dok tražim svoj put.

Moja bol je moja da je nosim, moje bitke moje da ih vodim. Ali tvoja prisutnost me podseća da nisam sam u ovom ogromnom, ponekad zastrašujućem svetu. To je tihi podsetnik da zaslužujem ljubav, čak i kad se osećam slomljeno.

Dakle, u tim mračnim trenucima kad izgubim svoj put, hoćeš li samo biti ovde? Ne kao spasitelj, već kao suputnik. Drži me za ruku dok ne svane zora, pomažući mi da se prisetim svoje snage.

Tvoja tiha podrška je najdragocjeniji dar koji možeš dati. To je ljubav koja me podsjeća ko sam, čak i kad zaboravim.”

Back