Hemijsko inzinjerstvo

Poruka
17.135
Da li postoji neko na forumu ko je upucen u ovo ? :think: Zanima me koliko je isplativije(manje isplativo) od recimo hemijskog, fizikohemijskog ili tako nekog srodnog fakulteta . Razumem da je inzinjerstvo ipak primenjivija od hemije i fizicke hemije ali me zanima sta je stvarno primenjivije u svetu ? Gde se sve moze inzinjer hemije zaposliti ? :think:

:per:

Bekni :per:

Kako mu ide, kakvi su utisci , sta planira da nastavi ?

bolje da ti ne kažem. Kad sam ja upisao prvu gobinu on je bio druga. (a stariji je 4 godine od mene). Ja sad pred diplomskim, a on je treća. Al to je već do njega, a ne kveliteta faksa. Šta aja znam, dobar je to faks, njhovi diplomci rade u Galenici, Hemofarmu i sl. A tu se vrti velika para.....

bolje da ti ne kažem. Kad sam ja upisao prvu gobinu on je bio druga. (a stariji je 4 godine od mene). Ja sad pred diplomskim, a on je treća. Al to je već do njega, a ne kveliteta faksa. Šta aja znam, dobar je to faks, njhovi diplomci rade u Galenici, Hemofarmu i sl. A tu se vrti velika para.....

:lol: Iz nekog nepoznatog razloga ( zapravo poznat je, znam da sam na vise mesta video chemical enginering na sajtovima i ukucao sam da vidim sta je ) sam poceo da se interesujem za ovo . Pogledah im plan i program, krajnje zanimljivo . Spoj svega sto se meni dopada . Puno hemije, fizike i matematike . E sad ja sam kao i obicno u dilemi, primenjivu nauku ili "nauka u glavi" :lol:

:lol: Iz nekog nepoznatog razloga ( zapravo poznat je, znam da sam na vise mesta video chemical enginering na sajtovima i ukucao sam da vidim sta je ) sam poceo da se interesujem za ovo . Pogledah im plan i program, krajnje zanimljivo . Spoj svega sto se meni dopada . Puno hemije, fizike i matematike . E sad ja sam kao i obicno u dilemi, primenjivu nauku ili "nauka u glavi" :lol:

Pa to je tvoja volja. Ja lično ne bih oabrao čistu hemiju već primenjenu hemiju iz dva razloga. Prvo, primenjena hemija brže donosi novac, i ne treba ti bobra laboratorija da bi se bavio njome. Takođe, u Srbiji su fundamentalna naučna istraživanja sedma rupa na svirali. Drugo, ako naleti prilika, uopšte nije teško preorijentisati se na čist naučni rad. I treće, prirodne i primenjene nauke su takve da su mogućnosti za načni rad praktično beskrajne.

Pa to je tvoja volja. Ja lično ne bih oabrao čistu hemiju već primenjenu hemiju iz dva razloga. Prvo, primenjena hemija brže donosi novac, i ne treba ti bobra laboratorija da bi se bavio njome. Takođe, u Srbiji su fundamentalna naučna istraživanja sedma rupa na svirali. Drugo, ako naleti prilika, uopšte nije teško preorijentisati se na čist naučni rad. I treće, prirodne i primenjene nauke su takve da su mogućnosti za načni rad praktično beskrajne.

Jeste moja volja ali ja ne znam sta da radim .... I jedno i drugo mi je super i odgovara mi . Mogao bih sebe da zamislim i kao ludog naucnika koji sedi 24/7u laboratoriji i kao nekog ko radi u industriji kao neki koordinator ili ne mora ni to, nego da bude obican najobicniji kontrolor nekog proizvoda :lol:

Jeste moja volja ali ja ne znam sta da radim .... I jedno i drugo mi je super i odgovara mi . Mogao bih sebe da zamislim i kao ludog naucnika koji sedi 24/7u laboratoriji i kao nekog ko radi u industriji kao neki koordinator ili ne mora ni to, nego da bude obican najobicniji kontrolor nekog proizvoda :lol:

ili da sedi u laboratoriji i bavi se konkretnim problemima u proizvodnji. To ume da bude vrlo interesantno.... :D

ili da sedi u laboratoriji i bavi se konkretnim problemima u proizvodnji. To ume da bude vrlo interesantno.... :D

Upravo to :)

Ja u sustini sada kada razmisljam ( a sto sam pre odbacivao ili nisam se mnogo zamarao time) ja koju god nauku da uzmem hemija, fizika, biohemija , fizicka hemija i to studiram ja sam posle toga samo osoba koja zna svaki delic knjige napamet ( ovo "napamet" ne znaci da ja to ne znam i ne povezujem samo znaci da jako dobro posle zavrsenog fakulteta znas teroriju ) i nista vise . De ti baci biohemicara na kontrolu lekova, ne bi imao pojma . Naravno naucio bi on prakticnoi sve, ne sporim to, snacice se , ali poenta fakulteta je da te osposobi za rad, da ti kad izadjes mozes da kazes "E idem da radim tu i tu jer sam za to skolovan i to znam umem i mogu i ne treba mi neko posebno iskustvo" . Sa ovim diplomama (hemija, fizika .... ) profesorski i generalno teoreticarski posao je super ali u industriji .... Jednostavno ne biva . A sigurno da je mnogo uzbudljivije kada ti svoje znanje i umece primenjujes na trenutnom problemu, problemu koji se javi u tom trenutnku nepredvidivo . I kada taj problem resis, to ti hrani samopouzdanje i znas da nisi 5 godina ili koliko vec, nisi protracio uzalud .

Back