Hazari

leeekmi

Primećen član
Poruka
546
Ukratko,da ne tupim,ko su Hazari i kakvog oni uticaja imaju danas ili su imali nekad dok su postojali?
Citao sam Hazarski recnik,btw,i naravno nista mi nije jasno,pa ako ima neko ko moze i to da mi,usput,razjasni,koja je svrha one knjige,zasto je onako zakukuljena,zamumuljena,nerazumna a dobila je pregrst nagrada...Inace u prvom planu su mi Hazari,a ne knjiga,to za knjigu pitam cisto zato sto mislim da je Pavic hteo da kaze nesto o Hazarima,a meni nije jasno sta ;)

hazari su postojali, nesto poput huna. Uglavnom su bili jahaci sa strelama i svoj maksimum moci postizu u 7. veku.
Ali jbg napravili su drzavu okruzenu mocnim silama, zaratili protiv svih i na kraju se (cini mi se) stopili sa okolnim narodima... Najvise madjarima.
Nametali su danak pokorenim narodima ali im se nisu uplitali u veru. Cak je dobar deo hazara presao na judeizam. Najvisa zgrada u dubaiju lezi na kompleksu koji se zove hazarska ostrva ;)
A recnik sam i ja procitao, ali ono je zanimljiva fikcija.

Da,da znao sam i ja nesto o njima....ali zasto se dize tolika prasina oko njih,zasto ne npr oko Huna,koji su bili jos poznatiji i veca sila od njih...Citao sam negde,da se nagadja da Hazari danas vladaju svetom iz poledjine,naravno to je mit samo,ali zbog cega tolika popularnost a u isto vreme i tajnovitost ovog naroda,zasto su poznati cak u Dubaiju? :/

i naravno nista mi nije jasno,pa ako ima neko ko moze i to da mi,usput,razjasni,koja je svrha one knjige,zasto je onako zakukuljena,zamumuljena,nerazumna a dobila je pregrst nagrada...Inace u prvom planu su mi Hazari,a ne knjiga,to za knjigu pitam cisto zato sto mislim da je Pavic hteo da kaze nesto o Hazarima,a meni nije jasno sta ;)

Да би добио награду/е. Зашто је Драгојевић снимио филм "Парада"? Приче о Јеврејима, пе*ерима... имају прођу. Зашто је скоро немогуће погледати УСА филм или серију у којем/којој се не спомињу Јевреји и њихови Талмуди, Торе, пасхе, Бар мицваси...? О Хазарима је писао мађарски Јевреј Артур Кестлер , "Тринаесто племе".

Да би добио награду/е. Зашто је Драгојевић снимио филм "Парада"? Приче о Јеврејима, пе*ерима... имају прођу. Зашто је скоро немогуће погледати УСА филм или серију у којем/којој се не спомињу Јевреји и њихови Талмуди, Торе, пасхе, Бар мицваси...? О Хазарима је писао мађарски Јевреј Артур Кестлер , "Тринаесто племе".

Doduse teorija o hazarskom poreklu velikog deo Jevreja ima dosta rupe i o tome smo vec pricali ovde.

Glavno rupa sto su istocnoevropski Jevreji pricali nemacki dialekt koji je blizu jeziku na Rajnu???

Doduse teorija o hazarskom poreklu velikog deo Jevreja ima dosta rupe i o tome smo vec pricali ovde.

Glavno rupa sto su istocnoevropski Jevreji pricali nemacki dialekt koji je blizu jeziku na Rajnu???
zanimljivo.
nisu ni morali biti etnicki isti kao jevreji na bliskom istoku. dovoljo je bilo da prhvate judeizam pa da ih drugi poistovete. pre ekspanzije hrišćanstva i islama bila je drugacija verska raspodela na zemljici.

Cekajte malo braco Srbi. Ja ne zelim da tako komentarisete Hazare. To nije dobro. Cilj vase teorije o hazarima i cilj Paviceve teorije o Hazarima ima rasisticki motiv. To je klasican rasizam predstaviti jedan dio turskog naroda kao fantomskmi narodom punim neke cudne magije i prokletstva. Morate znati, da se anti-turcizam njegovao od strane anglo-saksonaca i da se turska moc opisivala magicnom formom. Zato, ja hazarski recnik tumacim kao podrsku rasistickoj teoriji prema Turcima. I nista vise.
Turci su jedan plemenit narod i njihova kultura se uzima za uzor od strane svih muslimanskih naroda. I ne samo od strane muslimanskih naroda nego dobar dio meksicke kulture ima motiv iz turske.

Turska kultura spada i najprefinjenije kulture svijeta i to je ta njihova magija, ali Turci su skloni sakralnim elementima kad im dodje vrijeme perioda, tako da izazivaju antipatiju kod drugih naroda zbog toga.

Turska kultura spada i najprefinjenije kulture svijeta i to je ta njihova magija, ali Turci su skloni sakralnim elementima kad im dodje vrijeme perioda, tako da izazivaju antipatiju kod drugih naroda zbog toga.

Ovo je vredno još jednom ponoviti; "ali Turci su skloni sakralnim elementima kad im dodje vrijeme perioda" :think:

Šta je zapisano - znamo .
Šta je pisac želeo time reći - verovatno ni on to ne zna.

Poslednja izmena:
Turci su jedan plemenit narod i njihova kultura se uzima za uzor od strane svih muslimanskih naroda. I ne samo od strane muslimanskih naroda nego dobar dio meksicke kulture ima motiv iz turske.
Не бих баш рекао да се нешто високо котирају код арапских народа.
Какве везе имају Мексико и Турци?

Не бих баш рекао да се нешто високо котирају код арапских народа.
Какве везе имају Мексико и Турци?

E to je nesto sto su muslimani uvijek gajili u sebi. Oni su te Meksikance odvajali i smatrali ih moriskosima tako da su simpatisali i gajili topla osjecanja prema njima. Jednostavno podrzavali su ih i blagosiljali. To je nesto sto mi gajimo i to su nase emocije prema njima.

E to je nesto sto su muslimani uvijek gajili u sebi. Oni su te Meksikance odvajali i smatrali ih moriskosima tako da su simpatisali i gajili topla osjecanja prema njima. Jednostavno podrzavali su ih i blagosiljali. To je nesto sto mi gajimo i to su nase emocije prema njima.
Шта су то муслимани гајили у себи?
Турци су благосиљали Мексиканце који су листом римокатолици!!!!!!
Који сте то ви и ко су ти они, о каквим емоцијама говориш?
Ниси ми јасан.
Хазари су припадали туркијским народима као и данашњи Турци и то је сва сличност та два посебна народа, имај то у виду.
Да додам да је ово форум историја па у складу са тим очекујем и одговор.

rupa je i genetička genealogija kao i fenotipske karakteristike Aškenaza.. jedan dio njih je porijeklom sa Mediterana, drugi dio potiče od Germana, Slovena, Balta, Ugro-finaca, a vjerovatno jedan manji dio i od turanskih naroda...

jidiš je germanski jezik, to je jasno... međutim u leksici ima dosta i slovenskih riječi, a što se tiče vjerskih stvari tu naravno dominiraju hebrejski izrazi...

Poslednja izmena:
rupa je i genetička genealogija kao i fenotipske karakteristike Aškenaza.. jedan dio njih je porijeklom sa Mediterana, drugi dio potiče od Germana, Slovena, Balta, Ugro-finaca, a vjerovatno jedan manji dio i od turanskih naroda...

jidiš je germanski jezik, to je jasno... međutim u leksici ima dosta i slovenskih riječi, a što se tiče vjerskih stvari tu naravno dominiraju hebrejski izrazi...

Aškenazi imaju R1a koja je grana za sebe tj. ne potiče od Germana, Slovena, Balta...

https://maps.google.com/maps/ms?hl=en&ie=UTF8&ptab=2&oe=UTF8&msa=0&msid=114781513110833464918.0004689f6d6fd1c1f538d&ll=56.843653,21.382141&spn=25.512135,41.610718&source=embed
R1a nije isto što i Sloveni, Germani... R1a ima puno grana i svaka ima neku svoju istoriju...

ako pažljivo pogledaš mapu videćeš da je najnoviji deo te njihove grane mlad i nastao u Evropi ali da su stariji delovi bili prisutni još na bliskom istoku....
tako da je moguće i da su poreklom Jevreji...

pitanje je i ko su bili Jevreji... jednorodan narod ili nešto drugačija priča?
šta ako su Jevreji npr. ostaci "ljudi sa mora" koje su Egipćani zarobili i držali u zatočeništvu sve do pojave Mojsija? a među njima i Sherdana po kojima je u Egiptu očuvan toponim "Serbonian bog" (bog = jezero... živo blato u koje je vojska Sherdana upala i bila uništena i porobljena)..Jevreji su kao narod u antičko doba poznati upravo po dugom ropstvu u Egiptu...kolokvijalno njih bi ostali lako nazvali "robovi"... kao što su reči za Srbe i Slovene u mnogim evropskim jezicima slične rečima za robove...

već sam citirao (vidi teme genetička genealogija i BBŠ vs SAŠ) povodom porekla srpskog imena na Kavkazu, grčke istorijske izvore koji prenose legendu o tome kako su Sirijci u svom pohodu na sever prodrli daleko sve do Amazonki....i kako po svemu sudeći ceo kompleks plemena oko Amazonki je direktno preslikan geografski iz Sirije...Alani / Jasi /Asi /Iazyges / današnji Oseti iz Alašije (Jsj/Asi u hijeroglifima)...Orineani od reke Orontes (helenizovan oblik iranske reči Heravanta)...Serbi od reke Khabur (istočno od reke Oronte) i vezano za kult boginje Serpanitu / Zerbanitu iz obližnjeg grada Ninive...Aorsi od jezera Van koje se zvalo slično kao Aorsi....verujem da su se Rusi nekad zvali Aorsi... bar u grčkim zapisima.. i Serboi su mislim bili Aorsi tj. Rašani... (da Grci nisu mogli da izgovore Rasena znamo i po Etrurcima koje su od Rasena prekrstili u Tirsenoi)

i postavio sam tezu da je među tim Sirijcima bilo i Jevreja jer znamo da je neo-asirsko carstvo 10 od 12 plemena Jevreja Jevreje deportovalo u oblast reke Khabur i grad Ninive i na istok....to su takozvanih nestalih 10 plemena... među njima je i pleme Zebulun, koji su tradicionalno bili ljudi koji ispisuju slova na glinenim tablicama...(poreklo imena Sloveni?)

mislim da su ti Sirijci koji su prešli Kavkaz delom bili jevrejski naseljenici iz oblasti Ninive i oblasti reke Khabur... u gradu Ninive vladao je kult boginje Zore (zvezda Danica) pod imenom Zerbanitu....

recimo da je deo te smeše Sirijaca i Jevreja koja živi severno od Kavkaza ovladao Skitima
tu su moguća dva scebarija:
1) Skiti pričaju iranski jezik..... s obzirom da su Sirijci (među njima i oni jevrejskog porekla) među Skitima predstavljali manjinu vremenom su uglavnom postali iranizovan (beli Sirijci Kapadokije današnji Kurdi iranizovani su mislim od strane Persijanaca)...

2) Skiti pričaju turski ili balto-slovenski.... doseljeni Sirijci se naseljavaju među Sarmate (koji su već ovladali Skitima) i postaju Sarmati i bivaju iranizovani....

u oba slučaja možemo da zamislimo i jezgro koje nije iranizovano...
od iranizovanih bi nastali Sarmati (npr. Siraci, Serboi, Aorsi, Orineani (helenizovano od Haravati..pleme koje u azijskoj Sarmatiji živi tik uz Serbe...zapadno od njih) i Alani ) a od neiranizovanih možda i neki Jevreji severno od Kavkaza dakle možda pra-Hazari....

u Avganistanu postoje Hazara ljudi i oni su došli sa upadom turkizovanih plemena... Hazara je bilo vezano za vojnu jedinicu određene veličine.....verovatno otud ideja da je Hazari tursko ime i da je zato Hazarima severno od Kavkaza jevrejski bio stran jezik koji su prihvatili radi trgovine.....

zašto potomke Hazara bije glas da ne vole Slovene a naročito ne Srbe?
njihovu moćnu državu uništila je Rusija .. razumljivo Hazari bi mogli dažude za osvetom zbog izgubljenog carstva...ne treba zaboravit da su od moćne nacije postali izbeglice....uz to ako su lažni Jevreji onda možda žele i da unište one koji stvarno (ali delimično ili čak u tragovima) vode poreklo od izgubljenih plemena Izraela, a ako su stvarno Jevreji poreklom onda možda mrze one koji su izdali jevrejstvo i postali Sloveni i Srbi...
...
iz njihovog ugla možda Srbi nose ime koje po njima ne pripada kulturno-jezički i genetski Srbima nego njima.. ne zaboravimo i da su se Srbi odrekli zvezde Danice tj. boginje Zor(j)e / Zerbanitu / Asura / Asher / Danu / Aušrine / Ostara / Astarte / Ishtar...

dalje, ime koje su sebi dali...Aškenaz je sin Gomera...Gomer je u jevrejskoj tradiciji mitološki otac svih Germana...
uz to zbunjujuće je i da je Aškenaz je ime koje se koristilo za Skite.... a Sarmati su porobili Skite...tako da je moguće i da su Skiti iranizovani od strane Sarmata...možda su Skiti originalno pričali neki od turskih ili semitskih jezika.. uzgred Skiti su bili dominantno R1a sudeći po antičkoj DNA.. a znamo da su R1a i preci Slovena, kao neki preci Germana i kao ovaj Aškenazi klaster i kao Kirgizi i Paštuni (zanimljivo Paštuni sebe smatraju jednim od izgubljenih plemena Izraela) i drugi (neka vrlo turkofona plemena...).. Gomer je bio R1a?

Three sons of Gomer are mentioned in Genesis 10, namely
Ashkenaz
Riphath (spelled Diphath in I Chronicles)
Togarmah
Children of Ashkenaz was originally identified with the Scythians (Assyrian Ishkuza), then after the 11th century, with Germany.[13][14] It has been conjectured that the term in the original Hebrew was Ashkuz, but that it became Ashkenaz when the Hebrew letter waw was accidentally miscopied as the similar-looking letter nun at some early stage of the transmission.[citation needed] Irish Genealogy traces itself to Ibath, son of Gomer (thought to be a form of Riphath).[citation needed]
Ancient Armenian and Georgian chronicles lists Togarmah as the ancestor of both people who originally inhabited the land between two Black and Caspian Seas and between two inaccessible mountains, Mount Elbrus and Mount Ararat respectively.[15][16]
According to Khazar records, Togarmah is regarded as the ancestor of the Turkic-speaking peoples.[17]
http://en.wikipedia.org/wiki/Gomer

Poslednja izmena:

Aškenazi R1a M582 je podggrana R1a M198

http://www.nature.com/ncomms/2013/131217/ncomms3928/fig_tab/ncomms3928_T1.html

u tabeli koja daje koliki je procenat R1a M582 i R1a M198 u raznim zemljama vidimo da je M582 vrlo izraženi deo M198 kod Kurda (2.83 % od ukupno 6.6% M198) što sugeriše da je na svom putešestviju R1a M85 prošla kroz Kurdske predele (Kurdi su verujem ranije nazivani beli Sirijci Kapadokije) ili pored njih (oblast jezera Van i grada Ninive) i produžila na sever.....

600px-Deportation_of_Jews_by_Assyrians.svg.png

http://en.wikipedia.org/wiki/Assyrian_captivity_of_Israel

s obzirom na značajnu prisutnost haplogrupe kod Kurda moguće je da su Aškenazi ovu haplogrupu asimilovali (ili alternativno ostavili za sobom) u naseobinama oko reke Khabur... ovo je verovatno jer je imaju uglavnom Leviti i to u preko 60% dok je kod ostalih Jevreja ređa...

http://www.nature.com/ncomms/2013/131217/ncomms3928/fig_tab/ncomms3928_T2.html

zašto ovi Jevreji nisu iranizovani kao ostali sirijski Jevreji? razlog je religija... oni nisu obožavali zlatno tele, kao ni boginju zore Ašer / Zerbanita (Serpanita) / Zora / Danu / Asura /Ostara / Astarte /Aušrine /Ištar.....

In Egypt the Levites were the only tribe that remained committed to God. During the Exodus the Levite tribe were particularly zealous in protecting the Mosaic law in the face of those worshipping the Golden Calf, which may have been a reason for their priestly status.[3]
http://en.wikipedia.org/wiki/Levite

Levite surnames[edit]
Some Levites have adopted a related last name to signify their priestly status. Not necessarily all carriers of the downlisted surnames are descended from Levite tribe, but it is usually considered a good indication of genuine Levite ancestry through the ages. Because of diverse geographical locations, the names have several variations:
"Alouwi", Arabic variant, of Sephardic origin
Aguiló - surname to the Jews from Mallorca (Xuetes).
..
Horowitz HaLevi, or simply Horowitz/Hurwitz/Gurvich/Gurevich - a European Levite surname of Sephardic origin.
Levi, Lévy - Hebrew for "Levite", equally common in Ashkenasic and Sephardic groups.
...
http://en.wikipedia.org/wiki/Levite

s obzirom na geografsku bliskost zanimljivo je ime Alaviti (sirijski naslednici zemlje Alašije koja je u hijeroglifima zapisivana kao Jsj /Asi i koju sam među Sirijcma koji su naselili oblasti severno od Kavkaza povezao sa Alanima (Jaši /Asi /Oseti /Iazyges..)

Alawi je takođe bilo ime oblasti u Jemenu... Jemen je lokacija nekadašnjeg kraljevstva Sheba i kasnijih Sabeans...takođe verovatna lokacija onih Serijana koji vladaju Crvenim morem.....
http://en.wikipedia.org/wiki/Alawi_(sheikhdom)
http://en.wikipedia.org/wiki/Sheba

Serijana je po Seneki bilo oko Dunava, na Kaspijskim visoravnima i na dalekom istoku gde su proizvodili svilu
http://www.theoi.com/Text/SenecaThyestes.html

od ovih na dalekom istoku čija se trgovačka zemlja zvala Serica ostao je naziv Sart
http://en.wikipedia.org/wiki/Sart

zanimljivi su drugi njihovi nazivi poput Xianbei / Xibe...
The Mongols derived their ancestry from the “Mengwu Shiwei” in the northern Manchuria and northeastern Mongolia. “Mengwu” was a variant Chinese transcription of “Menggu” designated to the Mongols, and “Shiwei” was a variant transcription of the Xianbei, as “Xianbei” was also recorded as “Sian-pie,” “Serbi,” “Sirbi” and “Sirvi”.[18]
...
18. ^ Zhang, Jiuhe [张久和] (1998). Yuan Menggu ren de li shi: Shiwei--Dada yan jiu [History of the Original Mongols: research on Shiwei-Dadan] 原蒙古人的历史: 室韦--达怛研究. Beijing [北京], Gao deng jiao yu chu ban she [High Education Press] 高等教育出版社. pp. 27–28.
http://en.wikipedia.org/wiki/Xianbei_state

The Xibe or Sibo[2] (Sibe.png Sibe; simplified Chinese: 锡伯; traditional Chinese: 錫伯; pinyin: Xībó) are a Tungusic ethnic group living mostly in Northeast China and Xinjiang. They form one of the 56 ethnic groups officially recognized by the People's Republic of China.

A ca. 1809 map of the Ili Region (the map is drawn "upside down": the south is on top) showing the Xibo Eight Banners (锡伯八旗) stationed across the Ili River from the Manchu Fort Huiyuan (惠远城), exactly where Qapqal Xibe Autonomous County is nowadays
According to the Russian scholar E.P. Lebedova, the Xibe people originated as a southern, Tungusic-speaking offshoot of the ancient Shiwei people.
http://en.wikipedia.org/wiki/Xibe_people

zanimljivo je da tabela nacija narod Seba stavlja u Jemen ali i u Afriku u oblast grada Kartuma pa je originalno ime ovih Serijana moglo biti Sart..a ne Sarb
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Noahsworld_map.jpg

očigledno postoji neko istorijsko preplitanje... u Jemenu Alewi i Sheba... u Siriji Alašija i Alaviti i nešto istočnije Khabur i kult Zerbaitu (Serpanitu) i kasniji kult Zurvan kao verzija Zoroasteterijanizma izvedena delom od ranijih religija... na Kavkazu Alani i Serbi...a kasnije Hazari / Aškenazi / Leviti...opet Hazari kao klan koji se uzdiže na dalekom istoku posle raspada Xianbei carstva usled prodora Huna i Avara.. Hazari nastavljaju tamo gde su Serijani (Xianbei - Serbi, Xibe /Sibe, Sart...) stali...obnavljaju trgovačke puteve...

The tribes[25] constituting the Khazar union were, according to the most widely approved view, basically Turkic groups, such as the Oğuric peoples, including Šarağurs, Oğurs, Onoğurs, and Bulğars, who formed part of the Tiĕlè (鐵勒) confederation. These tribes, many driven out of their homelands by the Sabirs, who in turn fled the Asian Avars, began to flow into the Volga-Caspian-Pontic zone from as early as the 4th century CE and are recorded by Priscus to reside in the Western Eurasian steppelands as early as 463.[26][27] They appear to stem from Mongolia and South Siberia in the aftermath of the fall of the Hunnic/Xiōngnú nomadic polities. A variegated tribal federation led by these Tűrks, probably comprising a complex assortment of Iranian,[28] proto-Mongolic, Uralic, and Palaeo-Siberian clans, vanquished the Rouran Khaganate of the hegemonic central Asian Avars in 552 and swept westwards, taking in their train other steppe nomads and peoples from the Sogdian kingdom.[29]
The ruling family of this confederation may have hailed from the Āshǐnà (阿史那) clan of the West Türkic tribes,[30] though Constantine Zuckerman regards Āshǐnà and their pivotal role in the formation of the Khazars with scepticism.[31] Golden notes that Chinese and Arabic reports are almost identical, making the connection a strong one, and conjectures that their leader may have been Yǐpíshèkuì (Chinese:乙毗射匱), who lost power or was killed around 651.[32] Moving west, the confederation reached the land of the Akat(z)ir,[33] who had been important allies of Byzantium in fighting off Attila's army.
http://en.wikipedia.org/wiki/Khazars

The Akatziroi were one of the nations in the Hunnish tribal confederacy.[citation needed] The Maeotian Akatziroi were ruled by a king called Karadach or Karidachus, and appear in the account of Priscus who suggested that the name refers to the Thraco-Dacian tribe of the Agathyrsi. While there may be some basis to this, any parallels with the Kazarigs/Kotrags/Kutrigurs on the other hand is purely coincidental. Dengizich ruled them after Karadach.[citation needed]
The 1897 and 1911 editions of Encyclopædia Britannica speculated that the Akatziroi were in fact a component in the early make up of the Khazars, hypothesizing that their name derives from the Turkic "Ak-Khazar", or "White Khazar", the name of the group of tribes composing the warrior aristocracy of the Khazar nation.
http://en.wikipedia.org/wiki/Akatziroi

zanimljivo je i da su u tabeli nacija Aškenazi u Frigiji... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Noahsworld_map.jpg

gde u davna vremena imamo ljude koji sebe zovu Muški..kasnije Muški se pominju u oblasti Jermenije i Gruzije uz Mitane (Hurijane)...
http://en.wikipedia.org/wiki/Mushki

Ahemenidsko carstvo je ono koje je moglo da raširi Serijane i u Evropu oko Dunava i na daleki istok i oko Kavkaza
800px-Map_achaemenid_empire_en.png

Poslednja izmena:
Khazari su nastavljači trgovačke tradicije Serijana....

Ako su od Serijana na dalekom istoku ostali Sart i ak-Sart onda je moguće da su drevni Khazari i današnji Azeri u stvari imena dobili po ak-Sart (beli Serijani) i Sart (Serijani).. i jedne i druge osvojila su turska plemena i nametnula im jezik...

Azari, also known as Old Azeri (Persian: آذری‎ Āḏarī, [ɑːzæri], also spelled Adari, Adhari), was the Iranian language once spoken in Iranian Azerbaijan. Some linguists believe the southern Tati dialects of Iranian Azerbaijan such as those around Khalkhal, Harzand and Keringan to be remnants of Azari.[2][3][4] In addition, Old Azari is known to have strong affinities with Talysh.[5]
Azari was the dominant language in Azerbaijan before it was replaced by a Turkic language, also known as the Azeri (or Azerbaijani) language.[4]
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Azari_language

Poslednja izmena:
Sta tu nije jasno,Hazari su bili pretezno semitski narod oko oblasti Kaspijskog Jezera,verovatno sa turkijskim-mongolskim primesama,ali primarno je bilo njihovo semitsko poreklo.Svoju najvecu moc su stekli oko 800 godine,vladali su danasnjom J.Rusijom,Jermenijom,Azerbejdzanom,Gruzijom,I.Ukrajinom,i velikim delovima danasnjeg Kazahstana i Turkmenistana.Bili su veliki ezoteristi,dobri jahaci kao Huni,verovatno su to pokupili od njih,dobri strelci,i naravno veliki deo njih je prihvatio Judaizam od svojih braca po materi Jevreja.Da i Turci nisu Arapi,vec su srodni sa Jevrejima i Turkijima-Mongolima,ali je primaran semitski karakter.

Da,da znao sam i ja nesto o njima....ali zasto se dize tolika prasina oko njih,zasto ne npr oko Huna,koji su bili jos poznatiji i veca sila od njih...Citao sam negde,da se nagadja da Hazari danas vladaju svetom iz poledjine,naravno to je mit samo,ali zbog cega tolika popularnost a u isto vreme i tajnovitost ovog naroda,zasto su poznati cak u Dubaiju? :/

Ma gluposti...zato što su, elita barem, u jednom trenutku bili prihvatili judaizam; eto zbog čega.

Inače fantazije ravne kosovskoj nebeskoj kapiji i gorivu za vasionske brodove, itd...

Hazari za dzabe nisu prihvatili JUDAIZAM,KRV NIJE VODA.Ipak Hazari su na neki nacin bili iste rase kao i njihovi rodjaci po babine linije JEVREJI.Evo zanimljivog pitanja,znate li mozda ko je prvi narod bio pripadnik SEMITSKE RASE u Istoriji planete Zemlje?

Hazari su turski narod, Jevreji semiti.

Niti su Hazari ikad bili na bliskom istoku niti Jevreji do srednjeg veka u istocnoj evropi.

Ako hoces tko Arapi su braca za Jevrejima po ocevoj liniji po njihvim mitovima pa se ne mirisu (Abraham).

Back