Hasta la victoria

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
КОШМАР ВАШИНГТОНА: СЛЕДБЕНИЦИ ЧЕ ГЕВАРЕ НА ТЕРЕНУ
Пут мистериозног Маркоса

Док Моралес обилази Европу и Кину, запатиста Маркос кренуо мотором на турнеју по Мексику

У задњем дворишту поново је оживео мит Че Геваре, а антиамеричка осовина између Венецуеле и Кубе ојачана је победом Ева Моралеса на председничким изборима у Боливији. Сада је већ касно да се среди позадина, јер остаје много радова на фасади и у парку испред куће, који је у свом непрекидном пространству окренут према далеком Авганистану, Ираку па чак и на Балкану. У коментару “Вашингтон поста” предвиђа се да ће односи са Латинском Америком који су “2005. достигли дно, у овој години пасти испод њега”.
Трешња на овој новогодишњој торти била је победа некадашњег узгајивача коке, и чувара стада лама по боливијским висинама и врлетима, Ева Моралеса, који је већ пре победе обећао да ће се претворити у вашингтонску ноћну мору. Али социјалне струне у Латинској Америци су до те мере затегнуте да антиамеричка реторика одзвања боље од било какве друге музике. “Пошто и овако нема сопствену кохерентну политику, Моралес ће вероватно слушати инструкције Чавеса (председника нафтоносне Венецуеле) и Фидела Кастра који у својој 79. години мора да је поверовао да најзад види остварење свог тоталитарног циља, за разлику од покушаја шездесетих када су он и Че Гевара доживели пораз”, пише “Вашингтон Пост”.
После Кубе и Венецуеле, припадник староседелачког и историјски потцењеног народа Ајмара, Ево Моралес, отицнуће се у Европу, Африку и Азију, пре него 22. Јануара на догађају који се сматра великим даном за ускрслу левичарску елиту преузе кормило турбулентне Боливије. Зачуђујућа турнеја још неустоличеног Ајмара председника обухватиће Шпанију, Француску, Белгију, Холандију, Јужну Африку, Кину и, најзад близу куће, Бразил.
Озарен приликом сусрета са Кастром на Куби, Моралес је поручио да “борба кубанског народа и Че Геваре није била узалудна. Они су посејали семе, а сада сазревају плодови широм Латинске Америке”.
Много је великих и револуционарних речи изговорено пред боивијским и кубанским студентима на факултету медицине чија је врата у Хавани Кастро великодушно отворио за бесплатно школовање студената из латиноамеричких земаља. Америци је, између осталог, речено да не тражи да се потпише споразум о изузимању држављана САД приликом изручења Међународном кривичном суду у Хагу, јер са “животом и достојанством боливијског народа нема погађања”. Када је о Шпанији реч, Моралес путује преко Атлантика не да би од Мадрида тражио да им врати и надокнади петовековну окупацију већ да им укаже на економске реалности да странци не могу да буду власници националних резерви гаса и руде.

За то време у Мексику је Нова година започела у знаку неочекиване турнеје запатисте “поткоманданта Маркоса”. Његова турнеја мотором, по угледу на пут идола Че Геваре по Латинској Америци 1952, биће усмерена на прикупљање поборника Националне антикапиталистичке борбе, у оквиру запатистичког “глобалифобичног програма”. Пут Мистериозног Маркоса покривеног лица, са прорезима за очи, трајаће шест месеци, за време којег ће посетити све индиоске групе и разговарати са њима.
Маркос обећава да ће основати нови национални левичарски покрет који ће “изврнути Мексико наглавачке”.
Песник Хуан Бунуелос, некадашњи саветник запатиста, каже да је покрет у Чијапасу само део ширег таласа побуне 60 милиона Индиоса у Латинској Америци. Ова побуна промениће из корена цео континент, тврди мексички поета. Ипак, Вашингтон нема потпунију стратегију за обуздавање Чавесове политичке и економске офанзиве у коју, поред осталог, спада и “регионална телевизијска мрежа и нафтни конзорцијум”.
Зорана Шуваковић
 
Ако хоћеш, правићу ти друштво.
Ево панораме земље Ева Моралеса:

salar_de_uyuni2.jpg

bolivia-big.jpg

sacr050318_d005_homepage1_bolivia.jpg
 
Uvek kad čujem ovo Bolivija, setim se filma BUČ KASIDI I SANDENS KID, kad nakon silnih pljački, po Americi,
jedan od dvojice protagonista kaže onom drugom "Idemo za Boliviju". Sledeći kadar je oni u Boliviji,
a to izgleda kao neko sirotinjsko selo, sa sve blatom, kokoškama i svinjama...., a onda mu ovaj drugi kaže "Jel to Bolivija?"....
 
aprendimos a quererte
desde la historica altura
donde el sol de tubravura
le puso cerco a la muerte

aqui se queda la clara
la entrana de transparencia
de tu querida presencia
comandante che guevara
....

:mrgreen: nisam mogla da izdrzim :D
 
Banshee:
aprendimos a quererte
desde la historica altura
donde el sol de tubravura
le puso cerco a la muerte

aqui se queda la clara
la entrana de transparencia
de tu querida presencia
comandante che guevara
....

:mrgreen: nisam mogla da izdrzim :D

Clavo mi remo en el agua
llevo tu remo en el mío.
Creo que he vista una luz
al otro lado del río.
....
Ни ја 8-)
 
Duh Sekire:
Тамо је прави спој националног и социјалног.
tamo je mnogo lepo ali ako imas love.inace je prava beda i siromastvo i niko nije siguran na ulici :roll:
imala sam priliku da prisustvujem pobuni u limi sa sve vatrom,barikadama i ekserima u daskama :shock:
bese ko na filmu :lol: :D
 
Banshee:
tamo je mnogo lepo ali ako imas love.inace je prava beda i siromastvo i niko nije siguran na ulici :roll:
imala sam priliku da prisustvujem pobuni u limi sa sve vatrom,barikadama i ekserima u daskama :shock:
bese ko na filmu :lol: :D
Госпођице Банши ако имате новца, свуда вам је лепо. Не морате ићи чак у Латинску Америку. Ако се задржимо баш на тој локацији, мени је лично било најлепше у Мексику а и на Куби. Тамо ко има новца, може да тражи и оно змајево млеко, што вам нуде у кафани код господина Перуција.
 
Аргентина је закон! А ово остало мање више али углавном мање..
Па, ако неко оће у БА или Патагонију... :D
 

Back
Top