rokselana
Početnik
- Poruka
- 30
Izvinjavam se svima koji su pročitali moj pretprošli komentar, jer sam nenamerno navela da je sultanija Hurem umrla 1557. godine. Ona je, ipak, umrla 1558. godine, 18. aprila. Po čuvenom piscu Radovanu Samardžiću...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
crow:par partija, kao neki nama poznati likovi pa da dobijem koji evro...
pozz
crow:a od kad je cerka djurdja brankovica zivela pre olivere?![]()
rokselana:Pa, nije živela pre Olivere. Bajazit je valadao pre Murata II, samim tim prvo ide Olivera, pa tek onda carica Mara... I koliko ja znam, Olivera mu je podarila tri kćeri. Znam da je prva nosila ime Paša, a za druge dve sam zaboravila kako su se zvale. Pogledaću večeras u mojoj biblioteci, pa ću napisati i njihova imena.
Pozdrav!
rokselana:Pa, hajde da odgovorimo malo i na temu, je l'????!!!!! Neko je napisao Srpkinje u haremima. Sem Olivere, ćerke Lazara Hrebeljanovića koja je bila Bajazitova miljenica, pre nje bila je carica Mara, ćerka Đurđa Brankovića...
Pozdrav!
..istorija je povezana sa sadasnjoscu ....i uvek sve ispliva na povrsinu....procitaj kulturnu istoriju arapa od filipa hitija i mani se zenskih sujeta i gluposti o srpkinjama po haremima....ako si neki melez ili poturica to je tvoj problem a ne moj...zna se uloga istocnoevropskih glupih zena kod turaka....od pamtiveka.....njih i poturica ce uvek biti.... licna stvar.....pozdrav!rokselana:Teško da nemam pojma. Ovde je reč o haremu i položaju žena u haremu nekad, a ne sad, ako se ne varam. Malo si pobrkao vreme. Pišeš o sadašnjosti, a ja o prošlosti. Nije mi život iskaljan, nemoj da vređaš! Ne znam čime sam te podstakla da tako pišeš? Možda znanjem? Bruka? Poniženje? Ko si ti da o tome pišeš? Šta ti znaš o tome? Nisam ni obrukana, niti ponižena, hvala Bogu, ali ako nastavim da odgovaram na tvoja bezlična vređanja samo ću se spustiti na tvoj nivo. Ne krijem se iza tog nadimka, Rokselana je jedna od mojih omiljenih istorijskih ličnosti. Nemam razloga da dolazim u arapski svet, mene samo zanima Turska istorija!
Nego, da se vratim na temu. Zaboravil sam da napišem da je u haremu kao poznata Srpkinja bila i Jelena, ćerka velikana Konstantina Dejanovića. Ona je rodila Mehmeda II El Fatiha. Po predanju, smatra se da je i Srpkinja rodom iz Zvornika u Bosni rodila čuvenog Sulejmana Veličanstvenog. Ali to su samo legende...
Toliko....
P.S. radeyuyu, nemam nameru da se sa tobom svađam putem foruma. Ako misliš drugačije, to je u redu. Nemaš prava da vređaš. Koliko se meni čini, nisam nikog uvredila onim što sam napisala. Najzad, ovde je reč o istoriji i istorijskim činjenicama.
crow:verovatno lapsus![]()
radeyuyu:..istorija je povezana sa sadasnjoscu ....i uvek sve ispliva na povrsinu....procitaj kulturnu istoriju arapa od filipa hitija i mani se zenskih sujeta i gluposti o srpkinjama po haremima....ako si neki melez ili poturica to je tvoj problem a ne moj...zna se uloga istocnoevropskih glupih zena kod turaka....od pamtiveka.....njih i poturica ce uvek biti.... licna stvar.....pozdrav!