Hard Disk Temperatura

ma daaj najobičnija budževina , uzeo plastičnu cev od 8 cm i nabudžio kuler na jedan kraj (skinuo sa stranice) uz pomoć izolir traka , vezao na jedan od konektora i nabio sve to na kuler od cpu , taman je pasovao hladnjak je malo širi pa ne može na hladnjak a culer od cpu-a ga drži poprilično dobro tako da nisam morao ništa da izmišljam da bih ga učvrstzio nažalost između stranice kućišta i kulera ima još jedno santimetar i po prostora ali me mrzi da sada promošćavam taj prostor
Pogledajte prilog 192131

Mogao bi da slikas taj izum :)
Mozda mozemo to i mi da upotrebimo ;)

Taj ventilator cu staviti u senzor, nece direktno biti prikljucen preko napajanja vec ce ici preko maticne ploce ;) Tako cu moci da namestim brzinu kad god pozelim.
No, cooler je neki znj kvaliteta, mnogo je bucan pa cu se resiti i buke tom prilikom :D

OK....ALI...:think:

ALI...ne možeš da mu daš veću brzinu...od... njegove maksimalne....samo manju...;)

Čak i kada bi ...uspeo... SREDIO BI GA...:(

OK....ALI...:think:

ALI...ne možeš da mu daš veću brzinu...od... njegove maksimalne....samo manju...;)

Čak i kada bi ...uspeo... SREDIO BI GA...:(

Ovako cu da uradim...
Trenutni cooler sto mi je na napajanju cu izbaciti tako sto cu mu preseci zice. Te zice cu dobro izolirati.
Ubacicu novi cooler koji ce hladiti napajanje tj izbacivati topao vazduh ali ga prikljuciti na maticnoj. Maticna dobija power from napajanje xD
E sad, cooler koji cu uzeti, bice do 3000 obrtaja u minuti sa mogucnosti podesavanja, odnosno da se obrce od 2200-3000 obrtaja.
Razumes sad sta hocu? :D

Ovako cu da uradim...
Trenutni cooler sto mi je na napajanju cu izbaciti tako sto cu mu preseci zice. Te zice cu dobro izolirati.
Ubacicu novi cooler koji ce hladiti napajanje tj izbacivati topao vazduh ali ga prikljuciti na maticnoj. Maticna dobija power from napajanje xD
E sad, cooler koji cu uzeti, bice do 3000 obrtaja u minuti sa mogucnosti podesavanja, odnosno da se obrce od 2200-3000 obrtaja.
Razumes sad sta hocu? :D

KAPIRAM...:).

ALI IMAM BOLJU IDEJU...:ok:.

Umesto ventilatora ...koji budeš skinuo u napajanju...ubaci ventilator 80x80 za 220V AC / 4800 o/min..:D..i ne moraš da vučeš napajanje iz kompa...;).

Malo će da se ...ČUJE....ali je zato ...ORKAN....u odnosu na DC ventilatore..;).

KAPIRAM...:).

ALI IMAM BOLJU IDEJU...:ok:.

Umesto ventilatora ...koji budeš skinuo u napajanju...ubaci ventilator 80x80 za 220V AC / 4800 o/min..:D..i ne moraš da vučeš napajanje iz kompa...;).

Malo će da se ...ČUJE....ali je zato ...ORKAN....u odnosu na DC ventilatore..;).

Ma ti si lud, ja hocu da sklonim buku a ti mi je predlazes :)
Napravicu ja sa dodatna dva ventilatora i sa promenom namene jednog ventilatora idealno mesto za svaku masinu :D

A....TEBI SMETA BUKA ( šum nijgarinih vodopada )...;).

Moraćeš da se ...NAVIKNEŠ..;)..( u mom kompu ima sedam ventilatora..:). )...koliko ima u TVOM..?

ILI PRODUŽI KABLOVE...od ..MONITORA ..TASTATURE...MIŠA...;).

KOMP... u jednoj sobi...a... TI...u drugoj...;)

Mogao bi da slikas taj izum :)
Mozda mozemo to i mi da upotrebimo ;)
nije mi danas nešto dalo mira pa sam to malo prepravio i uspu očistio i cpu i zamenio pastu ispod hladnjaka evo i slika
moj kompjuter iznutra
Pogledajte prilog 192231
zatim moja kreacija
Pogledajte prilog 192232
i na kraju kako sve to izgleda zajedno
Pogledajte prilog 192233
naravno posle sam očistio i onu prašinčinu koja se vidi na slici khhhmmm khhmmm unutar kulera a kada sam sve posatvio i upalio komp posle par minuta rada temperature
Pogledajte prilog 192234
zatim pustio prime95 i kada je došao do trećeg testa izgledalo je ovako
Pogledajte prilog 192236
znači temperatura pod punim opterećenjem oko 53 stepena
:worth::worth::worth:

ma nema veze bitno je da izdrži dok ne uzmem jedan dobar hladnjak umesto ovog štok-a
inače kod mene je zatvoreno kućište nonstop a i temperatura u sobi mi je stalno ista izuzev noću jer tada je malo niža ipak ja držim otvorene prozore :)

koliko treba da bude u stvari hard disk ,nominalno?
meni je sada oko 30C ali pri sobnoj temperaturi od oko 20C
(jer je i dalje hladnjikavo ;) )

Kod:
$ hddtemp /dev/sda
WARNING: Drive /dev/sda doesn't appear in the database of supported drives
WARNING: But using a common value, it reports something.
WARNING: Note that the temperature shown could be wrong.
WARNING: See --help, --debug and --drivebase options.
WARNING: And don't forget you can add your drive to hddtemp.db
/dev/sda: SAMSUNG HD502HJ:  24°C or °F
(duva neki fan preko njega )

@forest green , na osnovu odgovora u temi
zaključak je da je poželjno da dodaš , bar jednu dvanesticu pozadi
koja će da izduvava (12 cm fan)

ili jedan napred i jedan nazad (na primer dve osmice - 8 cm fan)

Posle toga ćeš imati drastično sniženje temperature

cena za ovaj mod oko 400 din po ventilatoru ili manje,s tim da će nivo buke biti malo veći, dobitak je bolje hlađenje

Opusti se... u redu su temperature... eventualno ako hoces mozes da stavis hladnjak za HDD ali nije obavezno...

Mada isto treba da znas da su ti temperature priblizne samo kada graficka i procesor nisu optereceni... kada igras neku zahtevnu igru razlika izmedju harda i grafickog procesora ume da bude i 30 c

Evo mojih temperatura :) :

Prilozi

• temperature1.jpg
    temperature1.jpg
    60,3 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
koliko treba da bude u stvari hard disk ,nominalno?
meni je sada oko 30C ali pri sobnoj temperaturi od oko 20C
(jer je i dalje hladnjikavo ;) )

Kod:
$ hddtemp /dev/sda
WARNING: Drive /dev/sda doesn't appear in the database of supported drives
WARNING: But using a common value, it reports something.
WARNING: Note that the temperature shown could be wrong.
WARNING: See --help, --debug and --drivebase options.
WARNING: And don't forget you can add your drive to hddtemp.db
/dev/sda: SAMSUNG HD502HJ:  24°C or °F
(duva neki fan preko njega )

Pozdrav koji hard imas, to su bas niske temperarure

@forest green , na osnovu odgovora u temi
zaključak je da je poželjno da dodaš , bar jednu dvanesticu pozadi
koja će da izduvava (12 cm fan)

ili jedan napred i jedan nazad (na primer dve osmice - 8 cm fan)

Posle toga ćeš imati drastično sniženje temperature

cena za ovaj mod oko 400 din po ventilatoru ili manje,s tim da će nivo buke biti malo veći, dobitak je bolje hlađenje

Ubacio sam novo napajanje, dupli fan, odnosno dva ventilatora. Sigurno znas o cemu pricam, jedan izbacuje a drugi ubacuje svez vazduh.
Temperaturu jje bila visa zbog starog napajanja, mnogo se zagrejavao i grejao celu kutiju.
Sad vise nemam probleme sa temperaturom, maticna ne prelazi 39 a sto se tice harda, on ne prelazi 35 :)

Ipak, hvala na trudu, ja sam vec planirao tako da namestim, dvanesticu iza a kod harda osmicu.
Dobices karmicu zbog truda :ok:

Poslednja izmena:

Back