- Poruka
- 751
Пошто ми је Неша таксиста из чиста мира закључао тему АМЕРИЧКИ И БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ - онда морам овде да пренесем шта о томе мисли БиБиСи...........
Uloga obaveštajnih službi
![]()
![]()
Radovan Karadžić Stručnjak za evropska bezbednosna pitanja Pol Biver za BBC je prokomentarisao spekulacije o tome da su strane obaveštajne službe odigrale važnu ulogu u hapšenju bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.
"Mislim da je sasvim jasno da operacije za hapšenje optuženih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, kakve se odvijaju poslednjih desetak i više godina, imaju multinacionalni karakter", kaže Biver.
"Amerikanci i Britanci imaju najbolje obevaštajne agencije na svetu - imaju dobre kadrove, vešti su u interpretaciji signala, prisluškivanju telefona, raspolažu tehnologijom za prepoznavanje glasa. Uopšte me ne bi čudiolo da su srpske vlasti tražile pomoć od Amerikanaca ili Britanaca - od npr CIA-e ili MI6 - kako bi ušle u trag doktoru Karadžiću, a zatim i generalu Mladiću".
Pomoć u kom vidu - da li se radi o elektronskoj špijunaži ili možda o ljudima na terenu?
"Mislim da nema sumnje da su njihovi ljudi na terenu, ali rekao bih da je važnija kompleksna i vrlo sofisticirana mreža za presretanje komunikacija elektronskim putem - oni mogu da imaju uvid u telefonske razgovore, faksove, elektronsku poštu. Istovremeno, mislim da su neki ljudi, koji su znali da je Karadžić u Beogradu, da se bavi alternativnom medicinom, osetili da je došao trenutak kada o tome mogu da progovore. Iako u Srbiji još uvek ima ljudi koji ga doživljavaju kao heroja, čini mi se da većina smatra da ima razloga da se on pojavi pred sudom u Hagu. Ono što je, ipak, najvažnije jeste činjenica da su srpske vlasti iskoristile raspoložive informacije ne da bi mu dojavile da beži, što se, slutim, ranije događalo, već da bi ga uhapsile".
Ključne promene u vlasti
Londonski Fajnenšel tajms tvrdi da su promene u srpskoj vladi i službi bezbednosti omogućile prihvatanje informacija od stranih agencija.
![]()
Nova Vlada Srbije
Pol Biver za BBC o tome kaže:
"Ranije smo u Srbiji imali vladu koja je oklevala da koristi informacije iz stranih izvora, kako ne bi uznemirila radikalne elemente unutar Srbije. Predsednik Tadić je mnogo pragmatičniji - jasno mu je da za ulazak Srbije u Evropsku uniju Beograd mora da sarađuje sa međunarodnom zajednicom. Ovo je izvanredan primer saradnje. Britanci i Amerikanci su dakle pružili informacije, koje su potom iskoristile srpske vlasti. Bilo je važno da operaciju izvrše srpske snage beznednosti, a ne britanski ili američki vojnici ili agenti. To pokazuje da je Srbija politički mudra, da je profesionalna i realna", navodi Biver.
Da li mislite da je i hapšenje Ratka Mladića sada izvesnije?
![]()
![]()
Ratko Mladić "Mislim da je general Mladić sledeća meta. Po mom mišljenju, doktor Karadžić je, kao politički vođa, bio najvažnija meta - posle njegovog hapšenja, mislim da će srpske vlasti u saradnji sa Britancima i Amerikancima pokušati da uhapse i generala Mladića. Tu je i lider Krajine Goran Hadžić, ali on je manje važan. Ne bi me iznenenadilo da se u narednih pola godine svi preostali srpski optuženici za ratne zločine lociraju, pa možda čak i nađu u Hagu", kaže na kraju razgovora za BBC stručnajk za evropska bezbednosna pitanja Pol Biver.
Немам овоме шта да додам - све је више него јасно.
ma bitno da je smrad uhapsen...