Da prvo odgovorim na pitanje-ovaj smestaj je nudila Sabra i Kompas KG.Ja sam prvo licno pisala hotelu,ali odgovora nije bilo pa mi je Kompas KG.rezervisao u periodu koji sam htela.Cena je bila 25E dnevno po osobi,a deca do 12g.besplatno-tako smo nas troje za 9 pp.platili 450E.Placala sam subagentu u Ks.od aprila do polaska kad i koliko sam mogla,a obaveza je bila da do polaska sve isplatim.
Hocemo dalje?

ATOS:naravno-krstarenje zapadnom obalom!Karte za brod smo kupili u agenciji u Neos Maramarasu po ceni 20E za odrasle i 10E za decu(ja racunala po 35E kako su mnogi pisali,ali to je izgleda kad vas oni busom dovezu do mesta odakle ide brod)Ture idu svakoga dana osim cetvrtka,idu dva broda-gusarski i katamarin.Mi smo bili u vecem,na tri sprata.Krece se u 9.30 iz mesta Ormos Panagias na pocetku drugog prsta.Plovi se 3,5h i dosta se priblizi kopnu,a mi smo imali i dobar dvogled pa smo sve lepo videli...zaista impozantno gde se sve ti manastiri nalaze...najlepsi i najveci je ruski.Sve vreme se preko zvucnika cuje prica o onome sto se vidi na grkom,nemackom,engleskom...Nekoliko puta su se pojavljivala jata delfina oko broda sto nas je sve tako razveselilo!Na brodu su restorani,prodavnice(ima knjiga o Sv.gori na srpskom)izuzetno uredni WC-i.Zatim smo bili 2h u Uranopolisu.Ne znam zasto sam mislila da je to neki veci grad?!To je malo,simpaticno mesto,ima kulu sa koje je lep pogled,nesto prodavnica sa prenabudzenim cenama,a prekoputa je ostrvo Amuljani(jedino sto mi je bilo u planu,a nismo stigli da obidjemo)U povratku,plovidba je trajala 2,5h i tada su pozivali u donji,klimatizovani restoran na igru i muziku,ali mi smo ostali gore da uzivamo u pogledu na more i vrhove sv.Gore.Posle tog izleta bili smo tako umorni kao da smo sve to preplivali...

I JOS

bisli smo POLIGIROS-administrativni centar Halkidikija-nista narocit grad,jedino nam se svidela opstinska zgrada i crkva sv.Nikole.

WATHERLAND;malo su ga zapustili(bili smo 1998)nista novo nisu dodali,neki restorani ne rade,lezaljke su prljave...ali mi smo se divno proveli,mi obozavamo tobogane i te ludorije.Karta je 12,5E za odrasle 9E za decu,a mozes uneti sta god hoces pa svi dodju sa frizider torbama.Nase dete je dokazalo da je pravi pripadnik svoje porodice pa je vrlo hrabro krenula niz mnoge tobogane,a ima i srece,da i ako je rodjena od starijih roditelja,oni jos nisu izgubili volju i hrabrost za takve stvari(bas sam pitala muza,dok smo se po ko zna koji put peli uz ona 72 stepenika,do koliko godina li cemo moci ovo da radimo)

MAGIC park-kad se od Watherlanda podje ka Solunu,uskoro se nailazi na iskljucenje za Kosmos trzni centar(treba vam sati da ga obidjete),e iza njega je sagradjen veliki luna park gde se placa ulaz(odrasi 10E,deca 5E)a posle je sve besplatno unutra.Stvarno je super-svi se voze na svemu jer su i najsporiji ringispili prilagodjeni i za odrasle...dakle,ima bezbroj zezalica-panorama,razni ringispili,camac,kuca straha,lavirint,frizbi(ala sam razbila ruku,na njemu sam se vozila pre 30god.pa sada),one pruge gore-dole kao u Diznilendu samo manje,nesto slicno samo ide kroz vodu pa se malo iskvasite,kamikaze,flash dance...ludo,jedva smo naterali sebe da podjemo odatle

PETRALONSKA PECINA-nju obavezno obidjite ako idete na Halkidiki.Od autoputa Solun-Halkidiki skrece se samo 12km,a vredi je videti.Tu su nadjene kosti coveka starog 700 000 godina,medveda najstarijeg od svih nadjenih u evropi,predivna je,sva u stalaktitima i stalagmitima,a neki slojevi pripadaju ledenom dobu!...za posetioce je obilazak u duzini od 800m,inace do sada je ispitano oko 2000m.Ulaz su pronasli seljaci toga kraja i ispituje se od 1959g.ne moze se snimati,ali mozete kupiti knjigu sa slikama(5E),a ulaz je 6E za odrasle i 4E za decu.Ispred je sve neuredno,ali je organizacija super.Mozete sami doci do rampe koja je na 600m od pecine.Odatle ili peske ili busom koji ide svakih 15min.bez obzira da li ima 2,5 ili 15 putnika.Takodje,pecina se otvara na 20-ak minuta,bez obzira na broj ljudi i krece se za Grkinjom koja sve prica na engleskom.Pored pecine je i muzej sa puno eksponata,u glavnom zivotnjskih ostataka iz stravicno davnog doba.Onda malo posedite i stize bus sa narednom turom,a vas vraca...tako su obezbedili savrseni mir oko pecine,nikakvih guzvi ne moze biti-samo da su bar malo uredili taj plato ispred

I tako...bili smo vrlo aktivni za tih 10 dana,puno obisli,puno se kupali(ni jedan ceo dan nismo proveli u Psakudiji)Bilo nam je prelepo jer takav odmor volimo.Samo su nam nedostajala nasa velika deca,bilo bi i njima sve ovo lepo,mozda bi se uvece malo smarali,mada smo skoro svako vece bili u drugom mestu.
CENE :-? :? Pa skupa je Grcka za nas...svaka sitnica kosta podosta...o kupovinama nismo mnogo razmisljali osim pokloncica,a i oni dosta novca odnesu,a i izbor je svarno godinama isti...Najvise smo para dali za gorivo(uspeli smo na tom malom prostoru da predjemo oko 1000km!!!)i ulaznice,ali to je upravo ono sto vredi!!!
PEH: :-D Smesan je-pozelenela mi kosa!Uklopila se neka hemikalija iz bazena sa nekom iz moje farbe i sva sam zelena!!! :-? sa istom ovom glavom bila sam i ovde na bazenu,a nista se nije desilo.Takodje tamo je bilo i drugih plavo ofarbanih zena-ni jedna nije pozelenela!Nije me to dalo omesti u uzivanju(nek misle ljudi-gle,matora pankerka),a sad sam se navikla pa se necu farbati dok me svi moji ne vide :razz: i pozelenela mi je samo donja polovina kose,a gornja je i dalje kao sto je bila ;-) Ima li neko ideju kako ce sad to da se ofarba??